Ιανουαρίου 18, 2019

Η επίσκεψη του Βλαδίμηρου στους «αδελφούς» Σέρβους

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος υποδέθηκαν χθες το βράδυ τον Πούτιν μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα, ενώ ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες. 
Ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, δώρισε στον Πούτιν την εικόνα του Αγίου Σάββα. Ο Πούτιν , ενθουσιασμένος στον Άγιο Σάββα παράκαμψε το πρωτόκολλο και τα μέτρα ασφαλείας και άρχισε τις χειραψίες «με το λαό». 

Ο Σέρβος πατριάρχης, ο Πούτιν και ο Βούτσιτς, μαζί με τον Πρόεδρο της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Μίλοραντ Ντόντικ, και την Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς , περιόδευσαν τον γιγαντιαίο καθεδρικό ναό, και τις εργασίες αγιογράφησης που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες χρηματοδοτούνται από κοινού από τη Σερβία και τη Ρωσία . 

Ο Πούτιν αποκάλυψε και το ψηφιδωτό που αποτελεί δική του δέηση, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης φάσης αγιογράφησης.

 Ο Πούτιν ανακοίνωσε στον Σέρβο Πατριάρχη ότι η Ρωσία θα δωρίσει επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ για το Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα.

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με την επίσκεψη του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα , ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Σερβία, και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον αποχαιρέτησε στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα. 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες με τον Βούτσιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν επιτεύχθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών χωρών και ευχαρίστησε τους πολίτες της Σερβίας για το θερμό καλωσόρισμα. 
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Βούτσιτς. Ο Πούτιν είπε ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Σερβία αυξήθηκαν κατά 20%, και ότι η «Γκαζπρόμ» θα αυξήσει τις παραδόσεις του επόμενου έτους. Είπε ακόμα ότι συζήτησαν για τον εκσυγχρονισμό του υδροηλεκτρικού σταθμού «Ντιερντάπ», και την ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων της Σερβίας. Για την στρατιωτική-τεχνική συνεργασία είπε, «Θα βοηθήσουμε τη Σερβία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της». Όσον αφορά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση από το Βελιγράδι και την Πρίστινα σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι η Ρωσία συμμερίζεται τις ανησυχίες των Σέρβων πολιτών σχετικά με τις παράλογες κινήσεις της Πρίστινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ήταν τιμή του να φιλοξενήσει τον Ρώσο Πρόεδρο που είναι «ειλικρινής και αποδεδειγμένος φίλος της Σερβίας και του σερβικού λαού», και είπε ότι ενημέρωσε τον Πούτιν για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και το Μετόχι, για την επιβολή των δασμών και την δημιουργία Στρατού, από την Πρίστινα και τόνισε ότι η Σερβία έλαβε σημαντική υποστήριξη από τον Ρώσο Πρόεδρο για τα θέματα αυτά.
 Ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι , «η Σερβία είναι πάντα έτοιμη για συνομιλίες και συμβιβασμούς, αλλά δεν δέχεται ταπεινώσεις», και ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξή της προς τη Σερβία στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Ο Βούτσιτς είπε ακόμα ότι υπογράφηκε ένας μεγάλος αριθμός συμφωνιών και τόνισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς». 

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επενδύσει 1,4 δις δολάρια για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου «τουρκικό ρεύμα» .

 Ο επικεφαλής του ρωσικού Επενδυτικού Ταμείου, Κύριλλος Ντιμίτριεφ ανακοίνωσε ότι το Ταμείο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αυξήσει τις επενδύσεις στη Σερβία κατά 500 εκ. δολάρια.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία έχει την πλήρη υποστήριξη της Μόσχας για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο Κόσσοβο, και διέψευσε τις πληροφορίες της «αντιπολίτευσης» ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έφερε μια «ρωσική λύση», στο Βελιγράδι.
 Ο Πούτιν στο Βελιγράδι συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Μίλοραντ Ντόντικ, που τον ενημέρωσε για το αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , που «εξαρτάται από την πορεία προς το ΝΑΤΟ», την οποία, «φυσικά, οι Σέρβοι δεν θέλουν να δεχτούν». Στη συνάντηση παρέστη και η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς. 
Ο Πούτιν συναντήθηκε ακόμα με τον Εμίρ Κουστούριτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου