Ιανουαρίου 18, 2019

Επί Τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε τελικά για την αντισυνταγματικότητα των πρωτοκόλλων συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών (SRI) με την Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφοράς γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τις υποθέσεις που βασίστηκαν σε πληροφορίες που έδωσαν οι μυστικές υπηρεσίες κυρίως μέσω υποκλοπών. 

ΤΙΡΑΝΑ. Οι Αλβανοί φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με την κατάληψη των σχολών. Παραμένουν στις εγκαταστάσεις των σχολών, και δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών για να εισέλθουν στα κτίρια των σχολών. Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στα Τίρανα, Αρτάν Χότζα, είπε ότι στο κτίριο της σχολής υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι φοιτητές, και ότι προσπάθησε να πείσει τους φοιτητές να εγκαταλείψουν το κτίριο της σχολής και να επιστρέψουν στις παραδόσεις. Ο (Κοσσοβάρος) νέος υπουργός Παιδείας, Μπέσα Σαχίνι, προέτρεψε τους φοιτητές να μην μπλοκάρουν το έργο της πανεπιστημιακής διοίκησης.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Επίτροπος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν επισπεύτηκε την Πρίστινα και συναντήθηκε με τον Χαραντινάι, ο οποίος ανέβασε στο διαδίκτυο φωτογραφία από τη συνάντηση αλλά δεν ανακοινώθηκε τίποτα για το τι συζητήθηκε. 

ΣΚΟΠΙΑ. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ συγκάλεσε συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων από το συνασπισμό «Για Καλύτερη Μακεδονία», στην οποία ο Χριστιάν Μιτσκόσκι είπε ότι «δολοφονήθηκε η Δημοκρατία της Μακεδονίας», και ότι επιβάλλεται να γίνουν «νέες Εκλογές». Η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία για πρόωρες εκλογές. μαζί με τις προεδρικές και άμεση διάλυση του κοινοβουλίου. 
Ο Μιτσκόσκι, είπε ακόμα: «Θα καταθέσουμε μηνύσεις κατά του Ζάεφ και του, Τζαφέρι, για τη δημοσίευση του νόμου για τη διγλωσσία και θα προσφύγουμε ατο Συνταγματικό Δικαστήριο».Οι Σοσιαλδημοκράτες απάντησαν ότι «τον Μιτσκόσκι αναμένει η ήττα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο (αλβανός) υπουργός για τη Διασποράς Έντμοντ Αντέμι συναντήθηκε με τον Αμπντουλάχ Ερέν που είναι ο άνθρωπος του Ερντογάν για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό και υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης. Ο Αλβανός υπουργός , τόνισε ότι οι πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Μπουγιουρουμού και οι Τούρκοι υπήκοοι ενισχύουν περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Οι πρεσβείες; της ΕΕ , των ΗΠΑ και της Γερμανίας με κοινή τους δήλωση τόνισαν οτι , «οι προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία νέων Αρχών, αρχής γενομένης με την εκλογή από συνελεύσεις των καντονιών των αντιπροσώπων στη Βουλή των Λαών, της Ομοσπονδίας. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μποριάνα Κρίστο, συναντήθηκε με το Ρώσο Πρέσβη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Πιότρ Ιβαντσόφ και συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για να σχηματιστούν κυβερνήσεις με συνταγματικό και νόμιμο τρόπο. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Στην πρόσφατη πρόβλεψή της, η Παγκόσμια Τράπεζα, αύξησε την εκτίμηση της οικονομικής ανάπτυξης του Μαυροβουνίου για το τρέχον έτος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,8%. 

ΣΟΦΙΑ. Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης και εμπορίας και ναρκωτικών στο Χάσκοβο της Νότιας Βουλγαρίας και συνελήφθηκαν 7 άτομα. Κατά την επιχείρηση βρέθηκαν 46,520 κιλά ηρωίνης και 13 κιλά αμφεταμίνης που μεταφέρθηκαν παράνομα από την Τουρκία με φορτηγό. Η αξία των ναρκωτικών στην «αγορά» εκτιμήθηκε πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 

ΣΟΦΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιάρτο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βουλγαρία τόνισε το ενδιαφέρον της Ουγγαρίας για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου «Τουρκικό ρεύμα», μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Στη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα είπε ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει τη Βουλγαρία για το πακέτο «Κινητικότητα» . Στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ, εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση στο «μεταναστευτικό» και υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα αυξημένης προσοχής σε όλα τα δρομολόγια που ακολουθούν οι μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου