Δεκεμβρίου 05, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το κοινό πληροφορήθηκε την σύλληψη του πρώην διευθυντής της αντικατασκοπείας διεύθυνσης Βλαντίμιρ Ατανασόβσκι, που μετά την κυβερνητική αλλαγή έγινε σύμβουλος ασφαλείας του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Κριστιάν Μιτσκόσκι. Η Γενική εισαγγελία εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Ατανασόβσκι μετά την κατάθεση των αδελφών Στέφαν και Μιχαήλ Μλαντένοφσκι στην δίκη της «27ης Απριλίου» οι οποίοι δήλωσαν ότι 
ο Ατανασόβσκι ήταν ένας από τους διοργανωτές της εισβολής στο Κοινοβούλιο. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ενώ η κυβέρνηση οργανώνει τις συζητήσεις για «ενημέρωση του λαού» που θα κρατήσουν ως την Δευτέρα, ο αρχηγός του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Κριστιάν Μιτσκόσκι, ανακοίνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εμπρός από το Κοινοβούλιο κατά της τροποποίησης του Συντάγματος. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Τα ρωσικά ΜΜΕ δημοσίευσαν έγγραφα της UNMIK που αποκαλύπτουν ότι η UNMIK είχε επίγνωση της εμπορίας των ανθρωπίνων οργάνων των Σέρβων κρατουμένων του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ του 1998 και του 2001. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Οι υπουργοί εμπορίου, της Σερβίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ρασίμ Λιάιτς και Μίρκο Σάροβιτς εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ήπιες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία απέτυχε να πείσει την Πρίστινα να ανακαλέσει τους δασμούς 100%τοις στα εμπορεύματα των δυο χωρών. 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας Ιγκόρ Σίμιτς χαρακτήρισε ως πολύ ήπια την αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στην άρνηση της Πρίστινας να ανακαλέσει τους φόρους για τα εμπορεύματα από την Κεντρική Σερβία. Ο Γάλλος ανθρωπιστής Arnaud Guillon δήλωσε ότι 
η Πρίστινα με τους δασμούς 100% στα Σερβικά αγαθά δεν επιτίθεται στη σερβική οικονομία, αλλά στην επιβίωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, (DF) , ο Αντρίγια Μάντιτς, ανακοίνωσε μια μεγάλη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου, για την παράνομη σύλληψη και φυλάκιση του βουλευτή Νεμπόισα Μεντόγεβιτς. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου απαγόρευσε στον καθηγητή Πανεπιστημίου Ντέγιαν Μίροβιτς ο οποίος πήγαινε στο πατρικό του στο Ουλτσινιε , να εισέλθει στο Μαυροβούνιο.

 ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ δήλωσε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη πρέπει να αποκτήσει μια κυβέρνηση που αντανακλά την εκλογική βούλησης των πολιτών, και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει εμπλακεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για πάνω από 20 χρόνια, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία, τη σταθερότητα, και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις», είπε. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι θα ακολουθήσει αυστηρά 
το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας σχετικά με την στρατιωτική ουδετερότητα και δεν θα υποστηρίξει οτιδήποτε σχετίζεται με το ΝΑΤΟ. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι θα περάσουν πολλά χρόνια από την ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης του ΝΑΤΟ μεχρι τη συμμετοχή τη Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τόνισε ότι η Σερπσκα έχει τη δική της θέση που εκφράστηκε στο ψήφισμα σχετικά με την ουδετερότητα. «Αυτό το έγγραφο που εγκρίθηκε από την εθνική συνέλευση της Δημοκρατίας είναι ένα ορόσημο για όλους τους θεσμούς της Σέρβικης Δημοκρατίας της Σέρπσκα». «Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ στα σύνορα μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας και της Σερβίας,» είπε η Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ με ένα δημοψήφισμα. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και τα μέλη Ζέλικο Κόμσιτς και Σεφίκ Τζαφέροβιτς θα συναντηθούν σήμερα στο Σεράγεβο με τους πολιτικούς διευθυντές του Συμβουλίου για την εφαρμογή της ειρήνης. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία την τροποποίηση του Συντάγματος αναφορικά με τα ζητήματα του Συμβούλιου των Λαών, την ανακήρυξη της πρωτεύουσας της Σερβικής Δημοκρατίας , και την κατάργηση της θανατικής ποινής. 

 ΜΟΣΤΑΡ. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SDP) Νερμίν Νίκσιτς συναντήθηκε με τον ηγέτη της HDZ , Ντράγκαν Τσόβιτς και συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τις δυνατότητες εφαρμογής των αποτελεσμάτων των εκλογών.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Αλβανικός Στρατός εόρτασε την επέτειο έκδοσης του διατάγματος του Ισμαήλ Κεμάλ, στις 4 Δεκεμβρίου του 1912 για τη δημιουργία Υπουργείου Πολέμου Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, συνεχάρη τους Αλβανούς στρατιώτες για την 106η επέτειο των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επαίνεσε τη συμβολή του αλβανικού στρατού στις αποστολές του εξωτερικού .Στην εκδήλωση των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρευρέθη και ο Τούρκος πρέσβης, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου