Δεκεμβρίου 12, 2018

Επί τροχάδην

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε μετά τη συνάντηση του με την Σέρβο ομόλογό του, Άνα Μπρνάμπιτς ότι η Σλοβακία συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και αντιτίθεται ρητά στην μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε ένοπλες δυνάμεις. 



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Κατά την επίσκεψη  του στη Δομινικανή Δημοκρατία ο Υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι την επίσκεψή του στη χώρα αυτή είναι ιστορικής σημασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο  και το Μετόχι, 
ο πρώην Γιουγκοσλάβος Υπουργός Εξωτερικών Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση και οι πολίτες   δεν πρέπει να είναι όμηροι της  Πρίστινα και ότι η σερβική διπλωματία πρέπει να έχει την πρωτοβουλία , και όχι μόνο να αντιδρά σε αυτό που συμβαίνει.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο αντιπρόεδρος των SNSD Νίκολα Σπίριτς δήλωσε ότι 23 χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, είναι καιρός για όλους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη να προσεγγίσουν ο ένας στον άλλο και να σταματήσει η πρακτική της άρνησης των συμβόλων. Η εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου των Λαών της Σερβικής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μπάνια Λούκα. Ο Βουλευτής Σπομένκο Στογιάνοβιτς, από την Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατών δήλωσε ότι στις 22 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα που θα βασίζεται, στις ίδιες αρχές με το DNS. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο μουσουλμάνος της τρισυπόστατης Προεδρίας Σεφίκ τζαφεροβίτς δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την απομάκρυνση της σημαίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και την τοποθέτηση της Σημαίας της Σερβικης Δημοκρατίας στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Προεδρίας στο Σεράγεβο.


 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η απόφαση για την πλήρωση της Βουλής των Λαών FBiH δεν είναι απλή και τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής εξετάζουν το πρόβλημα από διάφορες οπτικές γωνίες, λαμβάνοντας υπόψη τις συνταγματικές αρχές και τους νομικούς κανόνες που ρυθμίζουν το θέμα, δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Σουάντ Αρναούτοβιτς. 

 Το στέλεχος  της HDZ BiH Μπαρίς Τσολάκ είπε ότι τα κόμματα των μουσουλμάνων θα επιμείνουν  στην εφαρμογή της απογραφής του πληθυσμού του 1991 κατά τη διάρκεια του σχηματισμού κυβέρνησης δεδομένου ότι προσπαθούν να εξουδετερώσουν στο  Κοινοβούλιο της FBiH τους  Σέρβους και τους Κροάτες

ΜΠΙΧΑΤΣ. Αστυνομικοί του Υπουργείου Εσωτερικών στο Καντόνι Ούνα-Σάνα συνέλαβαν έναν λαθρομετανάστη από το Πακιστάν με την κατηγορία ότι βίασε ένα 18χρονο κορίτσι στο Μπίχατς. Ένας 21χρονος πήρε 6,000 ευρώ από Σύρους λαθρομετανάστες για να τους περάσει στη Σλοβενία και στη συνέχεια τους πέταξε έξω από το σπίτι του και πυροβόλησε δυο φορές εναντίον τους. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η ΕΕ δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας για τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , αλλά εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας σύμφωνα με την απόφαση των εθνικών δικαστηρίων και το κράτος δικαίου, δήλωσε. η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Ο Μίλαν Σάβιτς από το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσσοβο και το Μετόχι είπε ότι αναμένει την άδεια της Πρίστινα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε φάρμακα και ιατρικές προμήθειες για τα Ιατρικά Κέντρα στην Πάσιανε , τη Γκρατσάνιτσα και τη Βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, και πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί το Σαββατοκύριακο, το αργότερο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας στο τέλος Νοεμβρίου ανήλθαν σε 11.620 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.Η ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αποφασίσει σήμερα σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης και τη διακοπή της κράτησης του βουλευτή του Δημοκρατικού Μετώπου Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Η Ένωση των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων , ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στα μέτρα προστατευτισμού, της Πρίστινα και κάλεσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα. 


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 , η οικονομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οικονομίας αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις δημόσιες δαπάνες, αναφέρει  έκθεση τη διεύθυνσης οικονομικού σχεδιασμού.



 ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Ο Αντιπρόεδρος της  Σερβικής  Λίστας, Ιγκόρ  Σίμιτς, δήλωσε  ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι θα συνεχίσει τις  ειρηνικές διαμαρτυρίες και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους  τρομοκρατήσει  και να τους περιθωριοποιήσει .


 ΣΚΟΠΙΑ. Εκατοντάδες κρατούμενοι της μεγαλύτερης φυλακής της  Βόρειας στο Ιντριζόβο, οργάνωσαν μια διήμερη απεργία πείνας, απαιτώντας να καλύπτονται από το νέο νόμο Αμνηστίας που θα αφορά στα πρόσωπα που κατηγορούνται για τη βία στο Κοινοβούλιο της 27ης Απριλίου του περασμένου έτους.

ΧΑΓΗ . Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε αίτημα στο Διεθνή Μηχανισμό για τα Ποινικά Δικαστήρια στη Χάγη να αποφυλακιστεί προσωρινά μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της εφέσεως του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου