Δεκεμβρίου 16, 2018

Τη Δευτέρα στον ΟΗΕ η συζήτηση για το Στρατό της Πρίστινα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι 
η Σερβία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την απόφαση της Πρίστινα για να σχηματίσει παράνομα τον λεγόμενο «Στρατό του Κοσσόβου και είπε στο σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ότι η Σερβία θα είναι σε θέση να τους προστατεύει. 
Ο Αρχηγός του σερβικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μίλαν Μοισίλοβιτς δήλωσε ότι ο Σερβικός Στρατός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις και τους κινδύνους αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η ΚΦΟΡ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και της εντολής της, θα παρέχει προστασία όλων των πολιτών στο Κόσσοβο και το Μετόχι, και ιδίως με στη σερβική κοινότητα. 
Στο Λίπλιαν του Κοσσυφοπεδίου καταστράφηκαν οι Επιτύμβιες στήλες στο ορθόδοξο νεκροταφείο και στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου γράφτηκε το γκράφιτι «UCK». 
Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλέξανδρος Τσεπούριν δήλωσε ότι η κίνηση της Πρίστινα να μετατρέψει την Υπηρεσία Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε «στρατό» είναι μια κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιπλέκει την κατάσταση στα Βαλκάνια. 
Ο Σέρβος υπουργός Τεχνολογικής Ανάπτυξης Νεναντ Πόποβιτς δήλωσε ότι σε απάντηση της βίας που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί από την Πρίστινα θα πρέπει να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τον διάλογο των Βρυξελλών. 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει για το Κοσσυφοπέδιο τη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές της Νέας Υόρκης ανάφεραν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν η σύνοδος να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, και ότι σε αυτό αντιτίθεται η Ρωσία. 
Μια πηγή από τη Μόνιμη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ ανεφερε ότι η Ρωσία και οι δυτικές χώρες απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τη μορφή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα. 
Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, μετά τηναπ΄φαση της Βουλής για την έγκριση των τριών νόμων για τη θέσπιση στρατιωτικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι θα αποτελέσει στρατό της ειρήνης και της παροχής υπηρεσιών για όλους όσους ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. «Αυτός θα είναι ένας στρατός της ειρήνης, διότι φέρνει την ειρήνη. Είναι ο στρατός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, των Σέρβων, των Τούρκων, των Βόσνιων, των Ρομά και των Αιγύπτιων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε . 
Ο Χαραντινάι τόνισε , ότι «Στρατός της Σερβίας έχει αποκτήσει έναν εταίρο στο πρόσωπό του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο στρατοί στο εγγύς μέλλον θα συνεργαστούν, ενώ επικαλέστηκε τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζέιμς Ματτίς ότι «δεν υπάρχει καλύτερος φίλος από τους πεζοναύτες, αλλά ούτε χειρότερος εχθρό ςαπό αυτούς» και είπε ότι «το ίδιο ισχύει και για το Στρατό του Κοσσυφοπεδίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου