Δεκεμβρίου 11, 2018

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Είκοσι τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν χθες στο Κοσσυφοπέδιο και αναμένεται να είναι στη διάθεση των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου από τη Δευτέρα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένας «πραγματικός πρωταθλητής» στην προστασία και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κάθε κοινότητας. «Στην κοινωνία μας και στη νέα χώρα μας δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων» , είπε και πρόσθεσε «εκτός από το πολύ προοδευτικό Σύνταγμα μας, υπάρχει μια υψηλή αστική και θεσμική ευαισθητοποίηση». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Η ενίσχυση της ασφάλειας μέσω της συνεργασίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Βόρειας είναι το θέμα του διήμερου φόρουμ «Ασφάλεια 2018» που πραγματοποιείται στην Πρίστινα. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Υπάτη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, κα Φεντερίκα Μογκερίνι , εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες δυσκολίες, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας μπορεί να επαναληφθεί και πάλι και προέτρεψε τις αρχές της Πρίστινας να αποσύρουν την απόφασή τους να εισαγάγουν φόρους 100% επί των αγαθών από την Κεντρική Σερβία, και τόνισε ακόμα ότι δεν πρέπι να ελπίζουν σε ένα εθνικά καθαρό Κοσσυφοπέδιο. Η Υπάτη, δήλωσε ακόμα ότι οι ηγέτες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα πρέπει να συγκροτήσουν τα κρατικά όργανα γρήγορα και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Σερβία άνοιξε τα κεφάλαια 17 και 18 για την οικονομική και νομισματική πολιτική και τη στατιστική, κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, δήλωσε ότι θα ήταν τραγικό, τόσο για την ιστορία του κόσμου όσο το σερβικό λαό αν το Πατριαρχείο του Ιππεκίου και η ιερή γη του Κοσσυφοπεδίου θα ήταν εκτός Σερβίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο γιος του στρατηγού Μλάντιτς, Ντάρκο δήλωσε ότι το επίσημο αίτημα για την τετραήμερη άδεια από τη φυλακή στον Στρατηγό, έτσι ώστε να επισκεφτεί τους τάφους της οικογενείας του στο Καλίνοβικ και το Βελιγράδι θα υποβληθεί στη Χάγη στο τέλος της εβδομάδας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι τα μέτρα της Πρίστινα στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι έχουν οδηγήσει τους Σέρβους στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Μίλοβαν Στάνκοβιτς, ο πρώτος Σέρβος που είχε απαχθεί από τους Αλβανούς στο δήμο Ποντουίεβο, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο ότι δεν τον έχουν καλέσει να καταθέσει σχετικά με τα εγκλήματα των Αλβανών τρομοκρατών. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Εφετείο καταδίκασε τον Ντάρκο Σάριτς σε 15 χρόνια φυλάκιση για λαθρεμπόριο κοκαΐνης. 

ΤΙΡΑΝΑ. Οι κάτοικοι των πόλεων Σκόδρα, Λέζα και Καβάγια βγήκαν στους δρόμους χθες και διαμαρτυρήθηκαν για την υψηλή τιμή του πετρελαίου, και τις υψηλές τιμές των τροφίμων και άλλων προϊόντων στα οποία δεν έχει πρόσβαση ένας απλός Αλβανός. 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Οι Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πρίστινα με μια προσωρινή έδρα στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα διαμαρτυρήθηκαν τη Δευτέρα έξω από το γραφείο της ΕΕ, με το σύνθημα «100% Δασμοί –Ελευθερία μηδέν », απαιτώντας οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Ο φυλακισμένος βουλευτής Νεμπόισα Μεντόγεβιτς, που συνεχίει την απεργία πείνας μεταφέρθηκε ξανά στο Νοσοκομείο, και αυτή τη φορά οι γιατροί με συμπτώματα εξάντλησης. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Ο δικηγόρος καθηγητή Ντέγιαν Μίροβιτς , Ιβάν Νίνιτς, ανακοίνωσε την προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου στην Ποντγκόριτσα κατά της απόφασης που απαγορεύει την είσοδο στο Μαυροβούνιο του. Ο Νίνιτς επεσήμανε ότι, προκειμένου να προστατευθούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του πελάτη του , που έχουν κατάφωρα παραβιαστεί από τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ξεκίνησε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σίγουρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο μεσολαβητής του πολίτη Λιουμπίνκο Μίτροβιτς δήλωσε ότι ο νόμος σχετικά με τη σημαία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δεν ρυθμίζει το ζήτημα της ανάρτησης της σημαίας της Σέρβικης Δημοκρατίας Σέρπσκα στο κτίριο της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πράγμα που σημαίνει ότι κάτι που δεν απαγορεύεται ρητά επιτρέπεται. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο βουλευτής του SNSD Στάσα Κόσαρακ δήλωσε ότι το Κόμμα θα επιμείνει στη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, για να περάσει ο νόμος περί του Συνταγματικού Δικαστηρίου όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να φύγουν οι ξένοι δικαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου