Νοεμβρίου 30, 2018

Ο Ζάεφ είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση Εθνικής Συμφιλίωσης αλλά δεν δίνει γενική αμνηστία

Μετά τη συνάντηση με τη Συντονιστική διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα για τη συμφιλίωση την ενσωμάτωση και τη μεταρρύθμιση , ο Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι επιτεύχθηκε συναίνεση σχετικά με τη διαδικασία της συμφιλίωσης και για την προετοιμασία μιας νομικής φόρμουλας . 
«Δείξαμε την πολιτική μας βούληση ότι είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα», είπε ο Ζάεφ, και διευκρίνισε επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ εκείνων που άσκησαν βία στα γεγονότα της 27ης Απριλίου και τους άλλους που απλώς συμμετείχαν.
 «Ας αφήσουμε τώρα τις νομικές ομάδες να κάνουν τα επόμενα βήματα», είπε ο Ζάεφ, που τόνισε ότι η Κόκκινη γραμμή είναι στο να μην υπάρχει παρέμβαση στο έργο της, (κομματικής ), δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι , « η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις διαδικασίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Ο Αλβανός Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφερι εν τω μεταξύ είπε στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να στείλει για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα τον νόμο για την κύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας, χωρίς την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά, δεν διευκρίνισε πότε. Ο τζαφέρι είεπ ακόμα ότι παραμένει ακόμα αβέβαιο εάν ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ θα πραγματοποιήσει την τακτική ετήσια ομιλία τους προς τους βουλευτές διότι το γραφείο του Ιβάνοφ δεν έχει καμιά επικοινωνία μαζί του. . 
Η θητεία του Ιβάνοφ λήγει στις 2 Μαΐου του επόμενου έτους, και οι προεδρικές εκλογές θα προκηρυχθούν στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει οι προθεσμίες για τη συνταγματική αναθεώρηση να τηρηθούν και ολόκληρη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Είπε ακόμα ότι στην τελική φάση αναμεένι να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ.

 Οι εφημερίδες γράφουν ότι η Τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας θα περάσει με 85 ψήφους υπέρ και 35 κατά.
 Ο αμερικανός Ανθύπατος στα Σκόπια Τζές Μπέιλι συγχώρεσε τον Μιτσκόσκι, και συμφώνησαν ότι μπορεί να διατηρεί τη διαφωνία του με την αμερικανική πολιτική, εφόσον παραμείνει στο Κοινοβούλιο και νομιμοποιήσει τη διαδικασία και την «Αποστα-σία». Εκτός από τους οκτώ «αποστάτες» υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ακόμα βουλευτές του ΕΜΕΟ που διατηρούνται από τους αμερικανούς ως εφεδρικοί. 
Η ηγεσία του ΕΜΕΟ έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, και εχει συμφωνήσει με τον Μπέιλι να παίξει τον ρόλο του «Όχι», και να ψηφίσει εναντίον στις συνταγματικές αλλαγές. Το ΕΜΕΟ πρέπει να είναι παρόν στο Κοινοβούλιο, όπως ακριβώς έκαναν στις 30 Οκτωβρίου. Το ΕΜΕΟ, έχει εγκαταλείψει την «Μακεδονική ατζέντα» και βγάζει ανακοινώσεις- για την Ατμοσφαιρική ρύπανση, το ΑΕΠ και τους Μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου