Νοεμβρίου 24, 2018

Το ανύπαρκτο Κράτος Δικαίου στα Σκόπια

Ο δικηγόρος του Σάσο Μιγιαλκόφ Αντόνιο Αποστολόσκι ζήτησε να ακυρωθεί η προφυλάκιση του πελάτη του που έγινε με ένταλμα της Ειδικής Εισαγγελίας, (Κάτιτσα Γιάνεβα), διότι η εισαγγελία δεν μπορεί να διατάξει την προφυλάκιση, αλλά το δικαστήριο. 

Ο κ. Αποστολόσκι είπε ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το πρόσωπο που κρατείται πρέπει πρώτα να οδηγηθεί ενώπιον του δώσει Δικαστηρίου και στη συνέχεια με εντολή δικαστού να οδηγηθεί στην φυλακή. 

Ο κ. Αποστολόσκι είπε ότι η προφυλάκιση του Πελάτη του ήταν εντελώς παράνομη γιατί ο αρμόδιος δικαστής του επέβαλε περιοριστικούς όρους που παραμένουν σε ισχύ και δεν ανακλήθηκαν και ούτε τους παραβίασε ο πελάτης του. Ο δικηγόρος του Σάσο Μιγιαλκόφ αποκάλυψε ακόμα ότι μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την τροποποίηση του Συντάγματος στην οποία η ομάδα των οκτώ βουλευτών που επηρεάζει ο κ. Μιγιαλκόφ έδωσε την πλειοψηφία των 2/3 η ειδική εισαγγελία με εντολή του κ. Ζάεφ επέστρεψε στον κ. Μιγιαλκόφ το διαβατήριό του, το οποίο του είχε αφαιρεθεί με τους περιοριστικούς όρους. 

Ο κ. Αποστολόσκι ειπε μάλιστα ότι ο πελάτης του δεν έχει καμιά αντίρρηση να επιστρέψει το διαβατήριο που του έδωσε πίσω ο κ. Ζάεφ. Το Διαβατήριο του Μιγιαλκόφ είχε ληφθεί από την ειδική εισαγγελία σχεδόν πριν από ένα χρόνο. 

Τη Δευτέρα θα συζητηθούν στο ακροατήριο οι αιτήσεις αποφυλάκισης που κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακιέσκι και ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Κύριλ Μποζινόφσκι οι οποίοι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν μετά την φυγή του Γκρουέφσκι ως ύποπτοι φυγής. Η εισαγγελέας Λίλε Στέφανοβα δήλωσε ότι ζητήθηκε η φυλάκιση του Γιανακιέσκι και του Μποζινόφσκι, επειδή η Ειδική Εισαγγελία είχε πληροφορίες ότι και οι δύο αποφάσισαν να φύγουν 

Ο καθηγητής της νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στιπ Ντιμίταρ Απάσιεφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές στα Σκόπια είναι μεγαλύτεροι παραβάτες των νόμων από ότι οι εγκληματίες και παρουσίασε «δύο αντιφατικές αποφάσεις για την ίδια υπόθεση, από δύο διαφορετικά Εφετεία τις οποίες αποδέχτηκε ωε νόμιμες και τις δυο το Ανωτάτο Δικαστηρίο». 
Νομίζω ότι αυτό εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου