Νοεμβρίου 24, 2018

Το Βελιγράδι έτοιμο για μακροχρόνια βοήθεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά το χθεσινο υπουργικό Συμβούλιο ότι Βελιγράδι θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακροπρόθεσμη βοήθεια και υποστήριξη των Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, που δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε φθηνή. 
Ο Βούτσιτς εξέφρασε την θέληση για συνομιλίες με την Πρίστινα, αλλά όταν αποσύρει τα παράνομα και βάρβαρα μέτρα. 
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε συμφώνησε με το Βελιγράδι και την Πρίστινα ότι είναι απαραίτητο να ομαλοποιηθεί επειγόντως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 
Ο Πρόεδρος του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί Πρίστινα με τον Επίτροπο διεύρυνσης Χαν, στις 3 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν το θέμα της επιβολή δασμού 100% για τα αγαθά που προέρχονται από τη Σερβία.
H πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς είπε ότι η ΕΕ πρέπει τώρα αναλάβει δράση δεδομένου ότι η αύξηση των εμπορικών δασμών αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνεσης που υπέγραψε η Πρίστινα με τις Βρυξέλλες και της CEFTA. Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η επιδρομής της μονάδας ROSU στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο δεν έχει τίποτα να κάνει με την διαλευκανση της δολοφονίας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς. 
Η Επιτροπή κρίσης των που συγκρότησαν οι τέσσερεις Σερβικοί δήμοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε από το σερβικό λαό να παραμείνει ψύχραιμος και να μην επακολουθήσει τις προβοκάτσιες των Αλβανών.  Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει δασμούς 100% στα εμπορεύματα από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα εμπόδια αντί να δημιουργούνται νέα.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τη βία εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι τονίζοντας ότι « έχει στόχο την εκδίωξη όλων των Σέρβων από τη Νότια σερβική επαρχία». 
Ο εκπρόσωπος της οικογένειας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές αμφιβολίες αν οι ισχυρισμοί της αστυνομίας του Κοσσυφοπέδιου ότι οι τέσσερεις Σέρβοι που συνελήφθησαν συνδέονται με τη δολοφονία του Ιβάνοβιτς , είναι βάσιμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου