Νοεμβρίου 28, 2018

Επί τροχάδην στα δυτικά Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συμφώνησε με τον υπηρεσιακό υπουργό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ να ζητήσουν στην προσεχή υπουργική σύνοδο των «έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων» στο Μαυροβούνιο να καταδικάσει απερίφραστα την απόφαση της Πρίστινας να επιβάλει δασμούς 100% σε όλα τα εμπορεύματα από την Κεντρική Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η Εκπρόσωπος της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιανιτς κάλεσε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να αποσύρει αμέσως την απόφαση για φορολογία 100% επί των αγαθών από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι η σερβική κυβέρνηση Ana , υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Γραμματεία της CEFTA για άμεσες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής όσον αφορά την αύξηση των τελών από το Κοσσυφοπέδιο.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγιωργίου ζήτησε απ΄την Επιτροοπή μια εξήγηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, στο Πετς κατά την κοινή σύνοδο των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του Κοσσυφοπέδιου, για «ενοποίηση των δύο χωρών ως το 2025». Η Πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Αλβανίας Κλαίντα Γκιόσα δήλωσε ότι η δήλωση του Έντι Ράμα για ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπεδίου είναι «περισσότερο από ανησυχητική». Η Γκιόσα είπε ότι οι εθνικιστικές και ανεύθυνες δηλώσεις διαταράσσουν   πάντα τις εύθραυστες σχέσεις στην περιοχή.


"Είναι ακριβώς αυτές οι δηλώσεις που δεν βοηθούν να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, και θα θέσουν την Αλβανία σε δύσκολη θέση με τις γειτονικές της χώρες. Η  πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» έχει ήδη χάσει το νόημά της, δήλωσε η πρώην υπουργός.
Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και  Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε οτι οι δηλώσεις του Ράμα  δεν ηταν εθνικιστικές αλλά  αντι-αλβανικές και έγιναν  σε μια προσπάθεια να καλύψει την πλήρη αποτυχία του  στο δρόμο  για ένταξη στην ΕΕ. Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας δήλωσε ότι ο Ράμα έχει σκοτώσει την έννοια της περιφερειακής συνεργασίας.
 ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Προέδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς σε ομιλία του προς τους φοιτητές της Οξφόρδης δήλωσε ότι η χώρα θα είναι το πρώτο νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ποντγκόριτσα, ο Τζουκάνοβιτς είπε ότι παρά τη διπλωματική παράδοση και φιλία πολλών αιώνων, λόγω των συγκρούσεων στην παγκόσμια σκηνή, η δυνατότητα του Μαυροβουνίου να ισορροπήσει την παραδοσιακή φιλία με την αποφασιστικότητα να ζήσει με έναν νέο κώδικα αξιών έχει χαθεί.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η εναρκτήρια σύνοδος της Βουλής των αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος της HNS , Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε ότι όλα τα κόμματα του Συνασπισμού θα συμμετάσχουν από κοινού στην υλοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκειμένου να μην επιτρέψουν οποιεσδήποτε εικασίες σχετικά με τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, Η εναρκτήρια σύνοδος της Βουλής των αντιπροσώπων της Ομοσπονδάις (FBiH) διακόπηκε απότομα λόγω διαφωνιών του Κόμματος του Ιζετμπέγκοβιτς για την εκλογή Προέδρου του Σώματος . 
Στην Συνέχεια η Βουλή των αντιπροσώπων εξέλεξε πρόεδρο τον Ελβιρ Καράιμπιτς από το Σοσιαλδημοκραστικό Κόμμα , (SDP). Μια ομάδα πρώην στρατιωτών από το λεγόμενο στρατός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της FBiH στο Σεράγεβο πριν από την ιδρυτική συνεδρίαση της Βουλής των αντιπροσώπων, για να προβάλουν τα αιτήματα τους . Η Συνέλευση του καντονιού του Σεράγεβο εξέλεξε ως πρόεδρο τον Ελμαντίν Κονάκοβιτς από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ισότητας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβικης Δημοκρατάις Ντράγκαν Λούκατς, δήλωσε ότι σύμφωνα με το νόμο σχετικά με την συνεργασία των αστυνομικών σωμάτων οι αστυνομικοί από τη Ρεπούμπλικα Σρπσκα που παρέχουν ασφάλεια στο Μίλοραντ Ντόντικ, μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ασφαλείας στη Μπάνια Λούκα δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόντικ, έχει το δικαίωμα να έχει του σωματοφύλακες που εμπιστεύεται διότι διαφορετικά, έχοντας υπόψη τις απειλές που δέχεται , δεν θα ήταν ασφαλές να πηγαίνει στο Σεράγεβο. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΡΆΓΕΒΟ . Ο διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας Πέριτσα Στάνιτς, δήλωσε ότι η υπηρεσία του ανέλαβε επειγόντως την έρευνα για τον εντοπισμό αυτών που απείλησαν τον Ντόντικ.


ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τρεις ημέρες πριν οι δικαστές ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους για την υπόθεση του Νάσερ Όριτς, ο διοικητής του λεγόμενου στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στη Σρεμπρένιτσα πληροφορήθηκε ότι θα αθωωθεί.Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας  Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς τόνισε ότι δεν έχει  απολύτως καμιά εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης
και ότι δεν είναι αισιόδοξη για την απόφαση για τον Όριτς.


Ο δικηγόρος των οικογενειών των στρατιώτων του  JNA που σκοτώθηκαν στην οδό Ντομπροβολιάτσκα στο Σεράγεβο το Μάιο του 1992, είπε ότι η κατάθεση του Γιόβαν Ντίβιακ του Στρατού των μουσουλμάνων ότι ο Στρατό δεν ευθύνεται για το έγκλημα πολέμου είναι  ψευδής και ότι οι μουσουλμάνοι προσπαθούν να μεταφέρουν τις δικές τους ευθύνες σε «ανεξέλεγκτα στοιχεία που έδρασαν μόνα τους».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Δικαστήριο διέταξε την φυλάκιση για 30 ημέρες του Μουνίμπ Αχμέσπαχιτς (28 ετών), ο οποίος είναι ύποπτος για τη διοργάνωση τρομοκρατικής ομάδας που πολέμησε στη Συρία. παραμονή στο συριακό μάχης. Ο αδελφός του Μεβλουντίν , σκοτώθηκε στη Συρία το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου