Νοεμβρίου 30, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Το κύριο θέμα των Καναλιών ήταν η θεαματική μεταγωγή στα δυο δικαστήρια του Σάσα Μιγιαλκόφ. Ως κατηγορούμενου στο ένα και ως αιτούντος την παράνομη αποφυλάκιση στο άλλο. Το πολιτικό ζήτημα της ημέρας ήταν η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Βόρεια», που προτείνει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, και η τροπολογία που εγκρίθηκε με την οποία η πλειοψηφία απαιτησε την εκδοση του Γκρουέφσκι στα Σκόπια. Ο Ζάεφ στην ώρα του πρωθυπουργού είπε ότι σκέπτεται να προτείνει για γενική εισαγγελέα την κα Κατσένσκα Μιλέσκα και ότι τα Εθνικά Στάδια θα μεταφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλώσεις περί «πακέτου» που πάει μαζί με την συμφωνία της Πρέσπας έκανε η βουλευτής των «Αποστατών» Νόλα Ισμαίλοσκα-Σταρόβα. Το Κίνημα του Μποϋκοτάζ κατηγόρησε τον Μιτσκόσκι ότι τα έχει βρει με τον Ζάεφ και τον αμερικανικό παράγοντα. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις. ο «λαός» του Μιτσκόσκι στην χθεσινή επανάσταση δεν ήταν πάνω από 3000. Το VMRO-DPMNE δήλωσε ότι η SDSM υποσχέθηκε ρητά στους ψηφοφόρους καθαρό αέρα, και για δύο χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Η SDSM απάντησε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης αγνοήθηκε από το VMRO-DPMNE για 11 χρόνια, και ότι τώρα λαμβάνονται μέτρα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Χαραντινάι υπέγραψε άρθρο για την Ουάσιγκτον Πόστ όπου ισχυρίστηκε ότι οι δασμοί αποτελούν άσκηση της Εθνικής Κυριαρχίας, ότι ο Βούτσιτς, με την υποστήριξη της Ρωσίας, προσφέρεται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά σε αντάλλαγμα θέλει ένα τμήμα του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου και επανέλαβε ότι η υπονόμευση της προσπάθειας του Κοσσυφοπεδίου να γίνει δεκτό στην Ιντερπόλ ωφέλησε το Διεθνές οργανωμένο έγκλημα. Ο δήμαρχος της Νότιας Μιτροβίτσας εκδήλωσε «πρωτοβουλία» για την επανένωση της πόλης. 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Οι Σέρβοι Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πρίστινα με προσωρινή έδρα στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα πραγματοποίησαν μεγάλη ειρηνική διαμαρτυρία κάτω από το σύνθημα «η Ευρώπη από τα λόγια στις πράξεις».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χαραντινάι είπε ότι σημαίνουν ότι δεν υπάρχει πλέον διάλογος. 
Ο κ. Βούτσις συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τους συνέστησε οι διαδηλώσεις τους να είναι απολύτως ειρηνικές. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση ενέκρινε χθες τις «ευρω-τροπολογίες» του Σερβικού Συντάγματος, που αναφέρονται στα δικαστήρια και τους εισαγγελείς.
 Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Σερβία που εγκρίθηκε  με συντριπτική πλειοψηφία , (503-85) πέρασε ως «δεύτερο θέμα» στην χθεσινή σερβική πολιτική ατζέντα. 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ .Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Σεράγεβο, με αντιπροσωπεία από την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι μόνο το καθεστώς υποψήφιας χώρας μπορεί να κρατήσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ζωντανή. Η Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, (SIPA) ταυτοποίησε το πρόσωπο του απείλησε τη ζωή του Προέδρου Ντόντικ. Και η σχετική έκθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 500.000 ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Σήμερα αναμενεται η απόφαση του Δικαστηρίου για τον Νάσερ Όριτς. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ Λαρς Γκούναρ Βίγκενμαρκ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα για το ποια απογραφή πληθυσμού θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατανομή των εδρών στη Βουλή των Λαών στην FBiH.

 ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Ο Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς, δήλωσε ότι τα μέλη του DNS που συγκεντρώνονται γύρω του είναι το πιο κοντινό στον σχηματισμό μιας νέας πολιτικής κίνησης. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε την εισαγωγή της διδασκαλίας της κινεζικής γλώσσας στα σχολεία. 

ΜΟΣΤΑΡ .«Οι Κροάτες στην Ομοσπονδία (FBiH) χρειάζονται αυτονομία που θα διασφαλίζει την επιβίωσή τους πολιτικά και πολιτιστικά ή τουλάχιστον μία μεταβίβαση ορισμένων αρμοδιοτήτων προς τα χαμηλότερα επίπεδα της διακυβέρνησης στην οποία οι Κροάτες έχουν την πλειοψηφία», δήλωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και πολιτικής έρευνας του Μόσταρ. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Μετά το σύντομο διάλειμμα ο Πρόεδρος Γιοχάνις και οι Σοσιαλδημοκράτες επανήλθαν στα «χαρακώματα». Ο Γενικός Γραμματέας του PSD κ. Στεαφανέσκου, δήλωσε ότι το ζήτημα της Γενικής Αμνηστίας είναι ζωντανό, ενώ ο Γιοχάνις απάντησε ότι εάν ψηφίσουν τέτοιο νόμο θα προκαλέσουν μια άνευ προηγούμενου κρίση. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα και ο Μέτα, συνεόρτασαν την «Αντιφασιστική», «Εθνική Εορτή», του Χότζα. Η 29η Νοεμβρίου ,ήταν η αλβανική εθνική εορτή του Χότζα, διότι το 1944, με την εκκένωση της πόλης της Σκόδρας από την υποχωρούσα Βέρμαχτ, η Αλβανία «απελευθερώθηκε» από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Η αρμόδια επιτροπή του  κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος για την ακύρωση των αποφάσεων  της Συνέλευσης της Ποντγκόριτσα  του 1918 για την Ένωση με την Σερβία. 
Το ψήφισμα τώρα θα παέι στην Ολομέλεια. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Μέτωπο πρότεινε  προστεθεί στο ψήφισμα η καταγγελία και η ακύρωση της συνθηκολόγησης του Γκορ, με την οποία το Μαυροβούνιο παραδόθηκε στους Αυστριακούς .«Ποτέ ξανά  1916», τόνισε ο κ. Αντρίγια Μάντιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου