Νοεμβρίου 29, 2018

Επί τροχάδην

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση Βάιγκλ για την Μπουγιουρουμού και πρότεινε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματευτείς τον Ιούνιο του 2019 .
 Η έκθεση επανέλαβε ότι η Μπουγιουρουμού πρέπει να συνεχίσει «με τον ίδιο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων».

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
. Οι Σέρβοι Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πρίστινα με προσωρινή έδρα στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα πραγματοποίησαν μεγάλη ειρηνική διαμαρτυρία κάτω από το σύνθημα «η Ευρώπη από τα λόγια στις πράξεις». 


ΖΡΕΝΙΑΝΙΝ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα εγκαίνια του εργοστασίου «Essex JUROP» στο Ζρένιανιν είπε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην σύγχρονη ιστορία της Σερβίας , και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ραμούς Χαραντινάι, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των Βρυξελλών για την συνομιλία της κας Μογκερίνι με τον Θάτσι , δήλωσε ότι η απόφαση για την φορολόγηση ων προϊόντων από τη Σερβία με δασμό 100% ήταν μια πράξη εθνικής κυριαρχίας .

ΣΚΟΠΙΑ. Σήμερα στο Κοινοβούλιο της Μπουγιουρουμού όπως κάθε τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, είναι η ώρα του πρωθυπουργού. Στα δικαστήρια συνεχίζεται η δίκη για τα γεγονότα στη Βουλή στις 27 Απριλίου. 

ΣΚΟΠΙΑ. Το VMRO-DPMNE δήλωσε ότι η SDSM υποσχέθηκε ρητά στους ψηφοφόρους καθαρό αέρα, και για δύο χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. 
Η SDSM απάντησε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης αγνοήθηκε από το VMRO-DPMNE για 11 χρόνια, και ότι τώρα λαμβάνονται μετρα.

 ΣΟΦΙΑ. Άρχισε η τρίτη συνάντηση της βουλγαρο-μακεδονικής Επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, Επικεφαλής της «μακεδονικής ομάδας» είναι
 ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας Ντράγκι Γκόργκιεφ. 



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι εκπρόσωποι των Σέρβων από  το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι  θα συναντηθούν με το Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς  σήμερα στο Βελιγράδι για να συμφωνήσουν περαιτέρω βήματα στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλείται από μια σειρά μέτρων από την Πρίστινα που καταπατούν τα ανθρώπινα και οικονομικά δικαιώματα της Σερβικής κοινότητας.



ΣΟΦΙΑ. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τις καταγγελίες της πρώην διευθυντρίας του βουλγαρικού Συμβουλίου Ιθαγένειας Κάτια Μάνεβα, την οποία απομάκρυνε η νυν υπουργός Αικατερίνα Ζαχαρίεβα για παράνομη χορήγηση της βουλγαρικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς. Η κ. Μάνεβα υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Γενική Εισαγγελία τη Βουλγαρίας, στην οποία εμπλέκει τα ονόματα της κας Ζαχαρίεβα, του υπουργού άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και του ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ. Η κ. Μάνεβα , ανάφερε ότι το Κόμμα του κ. Καρακατσάνοφ χρηματοδοτείτο από τα χρήματα που εισέπραττε για την μεσολάβηση του. 
Η Ζαχαρίεβα και ο Κοβάτσεφ δήλωσαν έκπληκτοι από τις ανυπόστατες κατηγορίες. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας θα προβούν σε επανέλεγχο των φακέλων που αφορούν στην χορήγηση τα τελευταία πέντε χρόνια διαβατηρίων σε αλλοδαπούς. 


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς σε συνέντευξη στην RTCG σχολίασε τη δήλωση του Ζάεφ, «ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι τέσσερις χώρες - φίλες της «Μακεδονίας» επέτρεψαν στον Γκρουέφσκι να περάσει μέσα από το έδαφός τους, και τόνισε ότι ο Γκρουέφσκι πέρασε από το, Μαυροβούνιο με απολύτως νόμιμο τρόπο με τα προσωπικά του έγγραφα. «Ο φίλος μου ο Ζάεφ θα πρέπει να ασχολείται με το γεγονός ότι δεν είχε εκδοθεί κανένα συλλήψεως για τον Γκρουέφσκι και με το πώς μπήκε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς διαβατήριο», είπε ο Μάρκοβιτς.

Ο Μάρκοβτς σχολιάζοντας το γεγονός ότι  διαμονή της η κατηγορούμενη για τρομοκρατία Μπράνκα Μίλιτς  κατέφυγε στην πρεσβεία της Σερβίας δήλωσε πως , είναι σαφές ότι η σερβική πρεσβεία δεν συμμετείχε σε αυτό και αιφνιδιάστηκε.
 «Η κατάσταση αυτή δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου», είπε. 
 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η υπόθεση της Μπράνκα Μίλιτς  είναι «νομικό ζήτημα» και τόνισε:
«Δεν μπορούμε να στερήσουμε από τον πολίτη μας  την προστασία της πρεσβείας. Ψάχνουμε για την καλύτερη λύση για να ξεπεραστεί η κατάσταση».

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλή ενέκρινε το δημοσιονομικό πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 με τις ψήφους 100 βουλευτών. 66 ψήφισαν «κατά» και ένας, απείχε. Τα έσοδα του προϋπολογισμού θα είναι ύψους 25,6 λέβα. Από τον ΦΠΑ θα προέλθουν 10,8 δισεκατομμύρια . Στα έξοδα η μεγαλύτερη δαπάνη είναι οι μισθοί 5,1 δις. Στους Δήμους θα δοθούν 3,7 δισεκατομμύρια , στην κρατική κοινωνική ασφάλιση 4,2 δισεκατομμύρια και στο Εθνικό Ταμείο Ασφαλίσεων Υγείας 1,4 δισεκατομμύρια. Ο βουλγαρικός προϋπολογισμός θα καταβάλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια λέβα. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί σε 399 εκατομμυρία λέβα, μόνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου