Νοεμβρίου 17, 2018

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρεία της Αλβανίας λίγο πριν τις 9 μ.μ. ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα υπέγραψε το διάταγμα διορισμού του Σαντέρ Λέσι ως υπουργού Εσωτερικών. Ο Μετα υπέγραψε τρεις ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Προηγουμένως ο Μέτα, είχε υπογράψει το διάταγμα αποστράτευσης του Σάντερ Λέσι από τις τάξεις του στρατεύματος , ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να να υπογράψει το διάταγμα διορισμού του στην κυβέρνηση. Ο Λέσι είναι για αρκετά χρόνια σύμβουλος του Ράμα σε θέματα ασφάλειας. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Τα μέσα ενημέρωσης της Σερβικής Δημοκρατίας γράφουν ότι ο αρχηγός της Λαϊκής Συμμαχίας (DNS ) Μάρκο Πάβιτς προσπαθούσε από το τέλος των εκλογών να βρει 42 βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό από τη λαικη Συμμαχία και ότι βρισκόταν σε επαφές με τις ηγετικές ομάδες του SDS, και του PDP, και με τον διεθνή παράγοντα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η άρχουσα ελίτ στο Ζάγκρεμπ προσπαθεί επίμονα να αποκαταστήσει το κίνημα των Ουστάσι. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτζ που επισκέπτεται το Μαυροβούνιο , δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι σήμερα πολύ καλύτερη από ό, τι ήταν πριν.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Po, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σερβία, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να τον ενθαρρύνει να επισκεφθείτε τη Σερβία.

 ΖΒΟΡΝΙΚ. Η Κομματική Οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας (DNS) αποφάσισε οτι η απόφαση της Προεδρίας του DNS στη Μπάνια Λούκα, για την καθαίρεση του Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς από την θέση του αντιπροέδρου είναι λάθος και επιζήμια και κάλεσε το Κεντρικό Συμβούλιο του DNS να την ακυρώσει κατά την προσεχή της σύνοδο .

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις υπέγραψε το διάταγμα διορισμού της Αικατερίνα Αντρονέσκου ως Υπουργού Παιδείας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι όλες οι υπηρεσίες ασφάλειας ανέλαβαν καθήκοντα για να αποτρέψουν τη φυγή των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Γενικός Γραμματέας της Σερβικής ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν θα επισκεφθεί το Βελιγράδι στις 6 και 7 Δεκεμβρίου. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η εφημερίδα «Vecernje Novosti» αποκάλυψε ότι οι Αλβανοί της Πρίστινα χρηματοδότησαν με 15 εκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και μεταναστών την εξαγορά ψήφων για την ενταξη τους στη Ινερπολ «βρώμικου χρήματος», Πρίστινα αγοράζει ένταξη στην Ιντερπόλ για να χτυπήσουν τα Καρτέλ Ναρκωτικών. Το «βρώμικο χρήμα» δόθηκε σε βαλίτσες αλλά επίσης «αγοράστηκαν πολυτελή αυτοκίνητα και πολύτιμα ρολόγια». Η εφημερίδα τονίζει ότι στην επιχείρηση εξαγοράς συμμετείχε Γενικός Γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ. Ο κύριος χορηγός της ενταξης της Πρίστινα στην Ιντερπόλ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ολλανδία η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Στη βάση Μποντστίλ εγινε η τελετή παράδοσης και παλαβής της διοίησς της βάσης. Νέος διοικητής αντί του σέρβικης καταγωγής Ντιούτσιτς, ανέλαβε ο ταξίαρχος Ρόι Μακάρεγκ 35 ετών ο οποίος υπηρετούσε στη Χαβάη.

ΣΟΦΙΑ. Ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Βουλγαρίας σε BBB , με σταθερή προοπτική. Ο οίκος εκτιμά ότι η χώρα έχει σταθερή εξωτερική και εσωτερική δημοσιοοικονομική κατάσταση, καθώς και ένα αξιόπιστο πολιτικό πλαίσιο για τη σταδιακή ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη. Η οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας το 2018, αναμένεται να παραμείνει κοντά σε εκείνη που αναφέρθηκε πέρυσι - στο 3,7%. Προβλέπεται επιτάχυνση του μέσου πληθωρισμού από 2,8% το 2018, σε 3% το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου