Οκτωβρίου 21, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, που αύριο θα πάει στα Σκόπια, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο κ. Πάλμερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις γενικές εκλογές θα σχηματιστεί πολύ γρήγορα κυβέρνηση στη Βοσν΄λια Ερζεγοβίνη που θα επικεντρωθεί στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την πεποίθησή ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας κοινής αγοράς στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια πραγματικότητα στα επόμενα πέντε ή δέκα έτη.



ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Επιτροπή της Βενετίας με πολιτικό σκεπτικό τοποθετήθηκε αρνητικά  στην μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα της Ρουμανίας

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Εάν η Πρίστινα καταφέρει να ενταχθεί στην Ιντερπόλ, θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τουλάχιστον 5.000 εν ενεργεία στελέχη του σερβικού Υπουργείο Εσωτερικών που το 1999 υπηρετούσαν στο Κοσσυφοπέδιο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος του Κόμματος του Σερβικού λαού και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Νέναντ Πόποβιτς, δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις συνομιλίες με την Πρίστινα αν οι Αλβανοί προχωρήσουν στον σχηματισμό Στρατού . Ο υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι η δημιουργία μιας παραστρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι απειλεί ολόκληρη την περιοχή και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στην απόφαση των Αλβανών να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο για το μετασχηματισμό των δυνάμεων Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου στο στρατό. Ο επικεφαλής της Ένωσης των Σέρβων από την πρώην Γιουγκοσλαβία, Μίοντραγκ Λίντα, δήλωσε ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου της Πρίστινα να εγκρίνει ένα πακέτο νόμων που στοχεύουν στη δημιουργία Στρατού είναι απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. O Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα δήλωσε ότι ως σύμβουλος του Ντόντικ θα κάνει ότι μπορεί για να τον βοηθήσει.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Η διοίκηση της αστυνομίας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες ασφαλείας, 
11 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, των οποίων η βασική δραστηριότητα είναι το διεθνές λαθρεμπόριο κοκαΐνης, δραστηριοποιούνται στο Μαυροβούνιο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο Μουσουλμάνος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγβίνης , Ντένις Ζβιζντιτς , κάλεσε την πρωθυπουργό της Κροατίας, να πάψει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΜΟΣΤΑΡ. Το πρωί κοντά στον καθεδρικό ναό στο Μόσταρ σηκώθηκε πανό που γράφει «Ζέλικο Κόμσιτς – Ανεπιθύμητος». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μουσουλμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα , (SDP), και τα Κορατικά «DF» ( του Ζέλικο Κόμσιτς) και «NS», (Νάσα Στράνκα), έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις στο Σεράγεβο, για τον σχηματισμό της κυβέρνησης στο καντόνι του Σαράγεβου , χωρίς το SDA.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, και 
ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης Ι΄, έκαναν έκκληση στον Οικουμενικο Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επανέλθει στο διάλογο με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με στόχο την επίλυση μιας σύγκρουσης μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Μόσχα και την αποκατάσταση της ειρήνης στις Ορθόδοξες εκκλησίες. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος και ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τη θέση του σερβικού λαό στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η Εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE διέγραψε τα μέλη του Κόμματος που ψήφισαν για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

 ΜΠΙΧΑΤΣ. Οι πολίτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Κεντρική πλατεία της πόλης, απαιτώντας τη μετεγκατάσταση των παράνομων μεταναστών από την πόλη τους και να σταματήσει η εισροή των νέων παράνομων μεταναστών στο καντόνι Ούνα- Σάνα . Η αστυνομία του Μπίχατς ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί όλο το διαθέσιμο προσωπικό για να κρατήσει την κατάσταση ασφαλείας υπό έλεγχο, αλλά μπορεί να συμβεί να υπάρχουν περισσότεροι μεταναστες από αστυνομικούς σε κάποιο σημείο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα στο Βελιγράδι με 15 χιλιογράμμα μαριχουάνας. Η δίωξη ναρκωτικών εντόπισε τρεις νέους τύπους ναρκωτικών. 

ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ. Διπλωμάτες της πρεσβείας των στο Σεράγεβο ασκούν πίεση στο γραφείο του Εισαγγελέα για να εκδώσει κατηγορητήριο εναντίον τον νεοεκλεγέντα Προέδρου , Μίλοραντ Ντόντικ, προκειμένου να αποτρέψουν την ανάληψη των καθηκόντων του. 

ΣΟΚΟΛΑΤΣ. Ο Αναπληρωτής πρόεδρος του SDS Μίλοβαν Μπιέλιτσα δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να υπα΄ρχει διάλογος με όλους και για τα πάντα, ειδικά όταν πρόκειται για την προστασία της Σέρβικης Δημοκρατίας της Σέρπσκα και τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου