Σεπτεμβρίου 25, 2018

Επί Τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η αστυνομία του Σαράγεβο συνέλαβε δύο μετανάστες και ανακάλυψε ορισμένο αριθμό όπλων σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στη Μπάνια Λούκα ο διευθυντής της αστυνομίας Ντάρκο Τσούλουμ είπε ότι «όλα τα θεσμικά όργανα ασφαλείας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο μετά από τα όπλα και τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στην κατοχή των μεταναστών .Ο Κοσμήτορας της Σχολής για την Ασφάλεια , Σλόμπονταν Ζουπλιάνιν, είπε ότι μετά την ανακάλυψη των μεταναστών με όπλα και πυρομαχικά είναι σαφές ότι οι μετανάστες αποτελούν μια μεγάλη απειλή την οποία τα αρμόδια όργανα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν θέλουν να βλέπουν. Το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα επανεξετάσει σήμερα τις πληροφορίες για τη μετανάστευση και την αυξημένη εισροή μεταναστών . 

ΒΙΕΝΝΗ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ μετά τη συνάντηση του με τον αυστριακό Αντικαγκελάριο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, δήλωσε ότι η Σέρπσκα και η Αυστρία θα υπογράψουν σύντομα συμφωνία για την υλοποίηση έργων υποδομής. Ο κ. Στράχε είπε ότι συμφώνησαν με τον πρόεδρο Ντόντικ σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, και ότι τα σύνορα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να αποτρέπεται η άφιξη των μεταναστών στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος Ντόντικ απαντώντας σε ερωτήσεις εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σέρπσκα θα είναι εντός των μεγάλων έργων φυσικού αερίου της Ρωσίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου στην Βοσνία Ερζεγοβίνη θα παρουσιάσει συγκλονιστικά στοιχεία για την βάναυση ανάμιξη στις εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία από ορισμένες δυτικές δυνάμεις. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι αναμένει η επικείμενη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα θα είναι υψίστης σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών της Σερβίας και της Ρωσίας , καθώς και για την ανάπτυξη της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Γενικός Γραμματέας της σερβικής Προεδρίας Νίκολα Σελάκοβιτς είπε ότι αναμένει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθείτε Σερβία ίσως αυτό το έτος, αλλά οπωσδήποτε μέσα στους επόμενους έξι μήνες.Ο πρώην Γιουγκοσλάβος Υπουργός Εξωτερικών Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς είπε ότι οι δύο σχεδόν ταυτόχρονες επισκέψεις του Μίλοραντ Ντόντικ και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον Πούτιν «είναι πολύ σημαντική πτυχή για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Σέρβων». 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συμμετείχε σε συνάντηση που ήταν αφιερωμένη στο πρόβλημα των ναρκωτικών στον κόσμο η οποία προεδρεύεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Τζέιμς Ρόαφ, άρχισε την αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής, νομισματικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας στη Σερβία και «την προβολή των μακροοικονομικών δεικτών για αυτό και το επόμενο έτος. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών της Σερβίας Σίνισα Μάλι. Ο Σέρβος υπουργός περιβάλλοντος, Γκόραν Τρίβαν, δήλωσε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής , σε δέκα χρόνια, οι άνθρωποι από τα Βαλκάνια θα πηγαίνουν για καλοκαιρινές διακοπές στη Σκανδιναβία. Η σερβική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία με εκείνη της ΕΕ. Στο Κρούσεβατς άρχισε η ανοικοδόμηση του, «Λάζαρεβ Γκραντ», της πρωτεύουσας του Αγίου Λαζάρ Χρεμπελιάνοβιτς από το 1371. Ο πρίγκιπας Αλεξάντερ Καρατζόρτζεβιτς απέτισε φόρο τιμής του, στο σερβικό ιατρικό σώμα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, και κατά τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου 1914-1918.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς και ο πρέσβης της Κίνας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη παρέστησα στην υπογραφή του πρωτοκόλλου για την κατασκευή του οδικού άξονα Ντομπόι-Βουκοσάβλιε-Μπρτσκο από κοινοπραξία κινεζικών εταιρειών. Η κ. Τσβιγιάνοβιτς τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κίνας είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, και ότι συνεχώς διευρύνεται , στον οικονομικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα. Σήμερα άρχισε η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος προς τους 259,832, δικαιούχους του συνταξιοδοτικού ταμείου. Η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι το βοήθημα θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό 18 εκ μετατρέψιμα Μάρκα. Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Θυμάτων Πολέμου έκανε έκκληση να καταβάλλεται ένα μηνιαίο βοήθεια στις χήρες των νεκρών στρατιωτών. 

ΣΚΟΠΙΑ. Έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ζάεφ μίλησε στο Νεγκότινο και τη Ντεμίρ Καπίγια. Το μήνυμα ήταν μ «όχι στο μποϋκοτάζ», «το μόνο κόμμα που βρίσκεται τώρα μπροστά μας είναι η Μακεδονία» , «μια μικρή αγορά είναι δύσκολο να επιβιώσει», και «πρέπει να ενωθούμε με τις μεγάλες αγορές», για «μια καλύτερη ποιότητα ζωής για ευκαιρίες για επενδύσεις και έργα υποδομής». Η Σεκερίνσκα από τον Σβέτι Νίκολα είπε, «δεν θα επιτρέψουμε σε όσους θέλουν αμνηστία να εκβιάσουν τη Μακεδονία . Η απόφαση δεν θα ληφθεί από αυτούς αλλά από τους Μακεδόνες». Ο Ντιμιτρόφ είπε στην τηλεόραση ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα αποφασιστούν από τη Βουλή και ότι το «Προοίμιο δεν αλλάζει».
 Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόσκι μίλησε στην τηλεόραση «Τέλμα» και είπε ότι «οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης, και αυτοί είναι οργισμένοι προς τους SDSM και τον Ζόραν Ζάεφ» και ότι «αυτοί οι άνθρωποι επαναστάτησαν, δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς και τον Ζόραν Ζάεφ, και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει ένα αξιόπιστο δημοψήφισμα και είναι φυσιολογικό ως αποτέλεσμα αυτής της δυσπιστίας στους Θεσμούς, τον Ζόραν Ζάεφ και τους SDSM, να απέχουν».
 Ο Μιτσκόσκι είπε , ότι «ο Ζάεφ δεν μπορεί να καταλάβει την εξέγερση των πολιτών». Για το δημοψήφισμα είπε ότι υπάρχουν τρία δημοψηφίσματα σε ένα, και ότι το δημοψήφισμα δεν είναι για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά για συμφωνία Ντιμιτρόφ-Κοτζιά. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, περισσότεροι από 100 Αλβανοί από το Κόσσοβο και την ρεπούμπλικα της Βόρειας ,υπηρετούν στην Αλ Νούσρα στην Ιντλίμπ της Συρίας. Ο διοικητής της μονάδας στην οποία μετέχουν και πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Αλβανικού Στρατού, έχει το ψευδώνυμο Αμπού Κατάντ Αλ –Αλμπανί και είναι γόνος της φάρας των Γιασάρι από το Κόσσοβο και λέγεται Αμπντούλ Γιασάρι, ο οποίος ταξίδεψε στη Συρία ως «Μακεδόνας». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάντρι Βεσελι δήλωσε ότι εργάζεται για την Ενότητα , γιατί, όπως είπε , «για να αντιμετωπίσουμε τη Σερβία και να την νικήσουμε θα πρέπει όλο το πολιτικό φάσμα του Κοσσυφοπεδίου να είναι ενωμένο». 

ΣΟΦΙΑ. Οι παλιές σοβιετικές συνήθειες επιβιώνουν .Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της συγκομιδής. 5,4 εκατ. τόνοι σιτάρι είναι το τελικό αποτέλεσμα από τον θερισμό φέτος. Η μέση παραγωγή υπολογίστηκε σε 450 κιλά ανά στρέμμα, και είναι κατά 150 κιλά ανά στρέμμα λιγότερη από τη μέση παραγωγή για το 2017. Η φετινή συγκομιδή του σιταριού παρεμποδίστηκε από βροχές, και χαλαζόπτωση , που προκάλεσαν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες. Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Σιτοπαραγωγών προειδοποίησαν ότι μεγάλο μέρος του σιταριού φέτος είναι χαμηλής ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου