Μαρτίου 31, 2018

Χαμός στην Ποντγκορίτσα! Σκοτωμοί μέρα μεσημέρι!


Το ΝΑΤΟ και το Κράτος Δικαίου ψάχνουν για τους Ρώσους πράκτορες αλλά ο πολύνεκρός πόλεμος των ημι-κρατικών συμμοριών συνεχίζεται.

Σήμερα στο καφε- Φόρουμ» στο κέντρο  της Ποντογκορίτσα, μέρα μεσημέρι, άγνωστος μασκοφόρος πυροβόλησε και σκότωσε τον Ραντιβόιε Γιοβάνοβιτς από την Ποντγκόριτσα (42 ετών) και τη Μήλο Σάκοβιτς (31) που καθόντουσαν σε διαφορετικά τραπέζια.
Εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς δήλωσε ότι «Το γεγονός ότι γίνονται εκτελέσεις στο φως της ημέρας δείχνει την αλαζονεία των εκτελεστών που είναι βέβαιοι ότι θα αρμόδιες αρχές δεν θα τους πιάσουν. 
Τέτοιες ενέργειες, μπορούν να κάνουν μόνο όσοι έχουν υποστήριξη στις υπηρεσίες της αστυνομίας και της ασφάλειας στο Μαυροβούνιο , δήλωσε ο Μεντόγιεβιτς, που υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντούσκο Μάρκοβιτς ότι το Κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τους εγκληματίες και τόνισε ότι πρωθυπουργός αποκάλυψε την τακτική του Κράτους που περιμένει το φιλο-καθεστώτικό Καρτέλ εξαλείψει τον ανταγωνισμό.
  Ο Μεντόγιεβιτς ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού, που ήταν για χρόνια διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών , την απομάκρυνση του Διευθυντή της Αστυνομίας, και την απόλυση του υπουργού Εσωτερικών.  

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Μεβλουντίν  Νούχιτζιτς που παρέμεινε στην θεση του, ανακοίνωσε τις παραιτήσεις του επικεφαλής της αστυνομίας , Σλάβκο Στογιάνοβιτς, και του επικεφαλής της Ασφάλειας της Ποντγκόριτσα  Γιόβιτσα Ρέτσεβιτς  "λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στην Ποντγκόριτσα, όπου τρεις δολοφονίες σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες".


Επί τροχάδην

 Μπάνια Λούκα. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι το αίτημα της Προέδρου του Συμβούλιο των Υπουργών, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς προς την Τουρκία για να υποστηρίξει το σχέδιο δράσης για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ διατυπώθηκε μόνο σε εκ μέρους των Βοσνίων Μουσουλμάνων, ενώ η Σερβική Δημοκρατία θα σέβεται πάντα την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, που κατέχει με τις ψήφους των μουσουλμάνων και τις ευλογίες των αμερικανών τη θέση του σέρβου συμπροέδρου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δήλωσε ότι η άσκηση στρατιωτικής εκπαίδευσης στο όρος Μανιάτσα θα δεν γίνει με το ΝΑΤΟ αλλά με την εθνοφρουρά του Μέρυλαντ, και εγγυήθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουράνιου.

Μπάνια Λούκα. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι ο ηγέτης του NDP Ντράγκαν Τσάβιτς ότι, αντί να προσπαθεί με ψέματα να στήσει μια ιστορία για να την εμπλέξει σε υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς, θα έπρεπε να αναρωτιέται αν οι πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας μπορεί κάποτε να τον συγχωρέσουν για την ψευδή εκθεση για τη Σρεμπρένιτσα που υπέγραψε για να ευχαριστήσει τον Διεθνή παραγοντα.

Μπάνια Λούκα .Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλιστών Δημοκρατών (SNSD), η Λαϊκή Συμμαχία (DNS) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέγραψαν την Παρασκευή στην Μπάνια Λούκα συμφωνία για τον εκλογικό συνασπισμός , παραχωρώντας τις υποψηφιότητες για την Προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας και την Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο SNSD. Ο αρχηγός της Λαϊκής Συμμαχίας Μάρκο Πάβιτς είπε οτι η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας SNSD, DNS και SP είναι το λογικό αποτέλεσμα των σχέσεων εντός του συνασπισμού, της ανταπόκρισής του στις εξελίξεις αλλά και στον ρόλο της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης των SNSD Μίλοραντ Ντόντικ ότι η συμφωνία συνασπισμού SNSD-DNAS-SP θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Σερβική Δημοκρατία για την οποία ο συνασπισμός αγωνίζεται εδώ χρόνια.Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέταρ Ντζόκιτς τόνισε ότι ο συνασπισμός εγγυάται , την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Σερβικής Δημοκρατία .

Μπιέλινα. Ο ηγέτης της Κίνησης Πολιτών «Ανατολική Αλτερνατίβα» Βόιν Παύλοβιτς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για της Προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας λέγοντας ότι θα αγωνιστεί ενάντια στην ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ και εναντίον των κόμματων και των πολιτικών που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Η εφημερίδα «Dnevni Avaz» έγραψε οτι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι το τελος Μαρτόυ, περίπου 500 Τούρκοι υπήκοοι εκδιώχθηκαν από την Βοσνίας Ερζεγοβίνης και κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίστηκαν ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση υιοθέτησε τη στρατηγική διαχείρισης δημόσιου χρέους, μέχρι 2020. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Ντράγκαν Νταρμάνοβιτς δήλωσε ότι το χρέος ανέρχεται σήμερα σε 2,7 δις ευρώ ή στο 65,1% του ΑΕΠ, και ότι θα αυξηθεί στο 70% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο κ. Νταρμάνοβιτς είπε ότι το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε λόγω κυρίως του δανεισμού περίπου 180 εκ. και ότι οι πληρωμές του δανείου από την κινεζική Τράπεζα υα αρχίσουν το 2021. Η «στρατηγική της κυβέρνησης αφορά στην κατά προτεραιότητα μείωση του χρέους στο 59.3% του ΑΕΠ.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς έχει ευχήθηκε στον Πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας του Μαυροβουνίου, Γιασα Αλφαντάρι και σε όλους τους Εβραίους ευτυχισμένο Πάσχα, επισημαίνοντας ότι η ανεκτικότατα μεταξύ των λαών, συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Εγκαινιάστηκε χθες το πρώτο εξειδικευμένο ιΠαιδοψυχιατρικό. ίδρυμα στο Μαυροβούνιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αυτιστικών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Όπως έγραψε η εφημερίδα «Vecernje Novosti» οι εκπρόσωποι των πολιτών στους σερβικούς Δήμους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι θα ξεκινήσει την πρωτοβουλία για το σχηματισμό της Ένωσης των Σερβικών Δήμων στις 20 Απριλίου εάν η Πρίστινα δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και ότι θα υποβάλουν το σχέδιο δράσης στην ΕΕ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις και απειλές από τους ηγέτες του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι , ότι οι Αλβανών και οι ισχυροί σπόνσορες θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και η Σερβία θα συνεχίσει να κάνει τη δική της. Ο Πρόεδρος της Σερβίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κατάσταση στο Κόσσοβο και του είπε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν να ταπεινώσει τον σερβικό λαό ή το σερβικό κράτος. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δέχτηκε την πρόσκληση από τον Τούρκο ομόλογό του και θα επισκεφτεί την Τουρκία τον Μάιο. Ο κ. Βούτσιτς συναντήθηκε και με το Γερμανό Πρέσβη στο Βελιγράδι με τον οποίο συμφώνησε είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, στην περιοχή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε απαντώντας στο Γραμματέα της νέας Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Πατσόλι , ότι εβδομάδα μετά το περιστατικό στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, τα ψέματα της Πρίστινα αποκαλύφθηκαν , και ότι ο Χασίμ Θάτσι σχεδίασε τη σύλληψή του από την Παρασκευή, 23 Μαρτίου. Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι η βάναυση επίθεση εναντίον των Σέρβων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και η σύλληψη του Μάρκο Τζούριτς έγιναν με την έγκριση και κάποιου είδους υποστήριξη από τον διεθνή παράγοντα . Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αναπληρωτής η πρόκληση που επιχειρήθηκε από τις αρχές της Πρίστινα στις 26 Μαρτίου αποσκοπούσε στο να εκφοβίσει τους Σέρβους που ζουν στην επαρχία. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι ο πυρήνας των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσόβου (ROSU), είναι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου και ότι η επίδειξη βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο , δεν θα είχε συμβεί χωρίς την έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι τίποτα δεν συμβαίνει εκεί χωρίς τη γνώση των Αμερικανών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησε με το γενικό διευθυντή των ρωσικών σιδηρόδρομων Ολέγκ Μπελοζέροφ προτάσεις για συνεργασία σε έργα σιδηροδρομικών υποδομών στη Σερβία.Ο κ.Μπελοζέροφ συναντήθηκε και με την υπουργό μεταφορών και υποδομών Ζοράνα Μιχαήλοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι η Σερβία θα κάνει τας πάντα για να διατηρηθεί το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και ότι ελπίζει με την βοήθεια του θεού και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να επιτύχει την διασφάλιση της παρουσίας της σερβικής εκκλησίας στην επαρχία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η εναρκτήρια σύνοδος της Συνέλευσης του Βελιγραδίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις και να προστατεύσει κάθε τμήμα του εδάφους της Σερβίας και κάθε πολίτη της Σερβίας, δήλωσε ο υπουργός της Αμυνας ο Αλεξάνταρ Βούλιν, που τόνισε  ότι δίνεται  ιδιαίτερη προσοχή  στη βελτίωση της κατάστασης όλων των μελών του Σερβικού Στρατού δεδομένου ότι ένας ευχαριστημένος  στρατός είναι εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας.

Φιλιππούπολη. Το Εφετείο του Πλόβντιβ, επιβεβαίωσε την απόφαση που έλαβε, το 2014, το Περιφερειακό Δικαστηρίο του Παζαρτζίκ για την καταδίκη του ιμάμη Αχμέτ Μουσά Αχμέτ, σε ένα χρόνο φυλάκιση για προπαγάνδα υπέρ του ριζοσπαστικού Ισλάμ. \

Η 31η Μαρτίου στην Ιστορία

307.Μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνη, ο Κωνσταντίνος Α΄ παντρεύτηκε τη κόρη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, Φαύστα.

1078. Η 31 Μαρτίου ήταν το Σάββατο του Λαζάρου. εκδηλώθηκε « λαϊκή εξέγερση», στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Νικηφόρου Βοτανειάτη ο οποίος βρισκόταν  στην Χαλκηδώνα. Οι Συγκλητικοί και λαός επιτέθηκαν στα ανάκτορα και αιχμαλώτισαν τον 28χρονο Μιχαήλ Ζ Δούκα, τον Παραπινάκη, ο οποίος παραιτήθηκε και εκάρη μοναχός στη Μονή του Στουδίου. Ο στρατηγός  Βοτανειάτης εισήλθε στη Βασιλεύουσα επευφημούμενος την Κυριακή των Βαίων.


1146 . Ο αντιπρόσωπος του πάπα, Βερνάρδος του Κλαιρβώ, με το κήρυγμά του στη συνέλευση του Βεζελαί στις 31 Μαρτίου του 1146, ξεσήκωσε ένα απερίγραπτο ενθουσιασμό για την ανάγκη δεύτερης σταυροφορίας, και αφού εξαντηθηκαν τα υφάσματα που είχαν ετοιμασθεί για να ραφτούν σταυροί ο Άγιος Βερνάρδος έβγαλε τα εξωτερικά του ενδύματα για να κοπούν γι' αυτόν το σκοπό. Όταν έδυσε ο ήλιος αυτός και οι βοηθοί του εξακολουθούσαν να ράβουν, γιατί όλο και περισσότεροι πιστοί ζητούσαν να πάνε στη Σταυροφορία.

1495. Υπογράφηκε στη Βενετία η Συμμαχία της Αγίας Λίγκας κατά της κατοχής του Βασιλείου της Νεαπόλεως από τον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας. Στη Λίγκα μετείχαν ο Πάπας Αλέξανδρος, η Βενετία, το Δουκάτο του Μιλάνου, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και το Βασίλειο της Αραγονίας. Επισήμως η συμμαχία στρεφόταν εναντίον των Τούρκων.


1779. Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η «επεξηγηματικής σύμβαση» για τις διαφορές που είχαν ανακύψει μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή,

1814. Στις 2:00 π.μ. στο το χωριό Λα Βιλέτ εξω από Παρίσι ο Ναπολέων αποφάσισε να εγκαταλείχει τη μάχη για το Παρίσι και υπέγραψε την συνθηκολόγηση του Παρισιού. Στη γαλλική πρωτεύουσα μπήκαν αργότερα θριαμβευτικά τα ρωσικά και τα Πρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α 'και το βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο Γουλιέλμο Γ.

1821. Στην Σμύρνη , ο τουρκικός όχλος κάνει σφάζει 35 Έλληνες. Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από τριήμερη πολιορκία, κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς .
Ο οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος, με εντολή του Αθανασίου Διάκου απελευθέρωσε την Αταλάντη Λοκρίδος.

1822 .Τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Χίο για να καταστείλουν την επανάσταση. Οι ωμότητες που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία ως η Καταστροφή της Χίου.


1833. Ο τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παρέδωσε την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν.


1854. Η Ιαπωνία εξαναγκάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την συνθήκη της Καναγκάουα να ανοίξει τα σύνορά της και τα λιμάνια Σιμόντ και Χακοντάτε στους αμερικανούς εμπόρους. Αυτό ήταν το τέλος της περιόδου Έντο στην Ιαπωνία.


1856. Στη Ρωσία απαγορεύτηκε να υπηρετούν Εβραίοι στο ρωσικό Ναυτικό.

1866.Το ισπανικό Ναυτικό βομβάρδισε το λιμάνι του Βαλπαραΐσο στη Χιλή προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στην πόλη. 1889. Έγιναν τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ.

1900. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι ώρες ημερήσιας εργασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά θα μειώνονταν σε 11.

1903.Σχηματίστηκε η 25η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Στογιάν Ντάνεφ.

1905. Ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος επισκέφθηκε την πόλη της Ταγγέρης στο Μαρόκο μετά από παρότρυνση του καγκελάριου φον Μπίλοφ. Η επίσκεψη θεωρήθηκε πρόκληση για τη Γαλλία και προκάλεσε την πρώτη κρίση του Μαρόκου.

1909. Η Σερβία αναγνώρισε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστροουγγαρία.

1920.Ο Κεμάλ σχημάτισε στην Άγκυρα νέα Κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκηρύξω εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Ο Χίτλερ αποστρατεύτηκε από τον γερμανικό στρατό.

1923.Ο Φασισμός και το οκτάωρο .Στις 31 Μαρτίου 1923 ο Μουσολίνι καθιέρωσε την οκτάωρη εργασία στην Ιταλία και απαγόρευσε την χειρονακτική εργασία των νέων κάτω των 16 ετών. Στη Βουλγαρία εκδόθηκε η απόφαση για τους υπουργούς της κυβέρνησης του Βασίλ Ραντοσλάβοφ που ευθύνονταν για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον παγκόσμιο πόλεμο. Έξι άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι άλλοι – από 10 έως 15 χρόνια στη φυλακή.

1934.
Στη Ρώμη υπογράφηκε η μυστική συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού και του Ιταλικού  φασιστικού Κινήματος.


1936. Στον πόλεμο της Αβυσσινίας ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε   αερίο μουστάρδας.

1939 . Η Βρετανία και η Γαλλία εγγυήθηκαν την ακεραιότητα της Πολωνίας, και δήλωσαν ότι θα κηρύξουν τον πόλεμο στην Γερμανική αυτοκρατορία στην περίπτωση γερμανικής επίθεσης στη Πολωνία. 
1946. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν πρώτες μεταπολεμικές εκλογές,τις οποίες κέρδισε η Ενωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων και από τις οποίες απείχε το ΚΚΕ, που επιτέθηκε στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτόχωρου όπου σκοτώθηκαν 9 χωροφύλακες και 2 στρατιώτες. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση του Κίμωνα Γκεοργκίεφ.

1947 . Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδόθηκε από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Άρχισε η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα.

1953. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε για τη θέση του γ.γ. του Οργανισμού τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Νταγκ Χάμαρσκελντ.

1955. Η Γαλλία κήρυξε την Αλγερία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 1959. Μετά από την αποτυχημένη εξέγερση της Cia στο Θιβέτ ο πράκτωρ Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο.

1964.Εληξε μετά από 114 ημέρες αγώνα η απεργία των εργαζόμενων στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης. Στη Βραζιλία, ο στρατός με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε την νόμιμη κυβέρνηση και ο στρατηγός Καστέλο Μπράνκο επέβαλε στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία που κράτησε μέχρι το 1985.

1973. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της χώρας.

1979 .Ο τελευταίος βρετανικός στρατιώτης αποχώρησε από Μάλτα με το αντιτορπιλικό «Λονδίνο» που απέπλευσε από το λιμάνι της Λα Βαλέτα, Ετσι έληξε η Αγγλική κατοχή.Η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα της ελευθερίας για την Μάλτα.
Οι 18 χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

1982.Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» που αναφερόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.

1991. Στις λίμνες Πλίτβιτσε στην Κροατία ξέσπασε πρώτη σύγκρουση της Κροατικής αστυνομίας και με Σέρβους Πολιτοφυλακες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν. Μετά από απόφαση της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας, οι δυνάμεις της Κροατίας αποσύρθηκαν και πήρε τον έλεγχο της περιοχής ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός (JNA). Τις επόμενες ημέρες, οι ένοπλες συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Βίνκοβτσι και το Βούκοβαρ. Στην Αλβανία έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές που τις κέρδισε η Συγκουρίμι .
Η αντιπολίτευση κέρδισε στα Τίρανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.. Σε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποφασίστηκε να καταργηθούν οι στρατιωτικές δομές του οργανισμού. Σε δημοψήφισμα στη Γεωργία 90% του πληθυσμού ψήφισε για την ανεξαρτησία.

1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων κατά της Λιβύης μετά την άρνησή του Καντάφι να εκδώσει δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι.

1992. Η 17 Νοέμβρη έκανε αναίμακτη επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στην Κηφισιά. Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζοκ στον Χουάν Κάρλος για τα 500 χρόνια της απέλασης των Εβραίων από την Ισπανία.

1993.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, απόφαση που επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά των παραβατών της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία.

1994. Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τους διεθνείς παρατηρητές στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη.Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να δανείσει στη Βουλγαρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Μαρτίου 30, 2018

H 30η Μαρτίου στην Ιστορία

1282. Ήταν Μεγάλη Δευτέρα, στις 30 Μαρτίου 1282, όταν οι οπαδοί του Φρειδερίκου Χοχενστάουφεν στη Σικελία επαναστάτησαν εναντίον του Φράγκου κατακτητή του βασιλιά Καρόλου του Ανδεγαυού και του Πάπα. Μαζί τους και οι Ορθόδοξοι. Βοήθησαν και οι Παλαιολόγοι. 

1492. Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υπέγραψαν το διάταγμα σύμφωνα, με το οποίο, όποιος Εβραίος στην Ισπανία δεν ασπαζόταν τον Καθολικισμό θα εξοριζόταν.

1684. Αποκεφαλίστηκε στην Κόρινθο, ο μητροπολίτης Κορίνθου Ζαχαρίας επειδή βρισκόταν σε επαφές με τους Ενετούς. Ήταν Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, Συνελήφθη και αφού βασανίστηκε σκληρά οδηγήθηκε στον κριτή, ο οποίος τον προέτρεψε να αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει μουσουλμάνος.

1775.Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγόρευε στις αποικίες της Βόρειας Αμερικής για το εμπόριο με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Βρετανία.

1794 . Τη νύχτα της 10ης  προς την 11η  Ζερμινάλ στο Παρίσι  συνελήφθησαν ο Ζωρζ Νταντόν, και οι Νταντονιστές, Καμίγ Ντεμουλέν,  Ζαν Φρανσουά Ντελακρουά  Ερώ ντε Σεσέλ, κλπ, που εκτελέστηκαν στις 5 Απριλίου.

1814.Ο Ναπολέων έδωσε την τελευταία μάχη μπροστά στο Παρίσι.

1822. Ο Τουρκικός στόλος από 34 πλοία, υπό τον ναύαρχο Καρά Αλή, εμφανίστηκε στα βόρεια της Χίου.

1827. Στην Τροιζήνα η Γ' Εθνική Συνέλευση ψήφισε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος .

1841. Ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

1856.Υπογράφηκε από τη Ρωσία, την Αγγλία, την Γαλλία και την Τουρκία η Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τερματίστηκε ο Πόλεμος της Κριμαίας.

1863. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ Γεώργιος Σλίσγουϊκ - Χόλσταϊν - Σόντεμπουργκ - Γκλύξμπουργκ της Δανίας , ο νεότερος γιος του βασιλιά Χριστιανού IX της Δανίας ενθρονίστηκε ως βασιλιάς της Ελλάδας ως, Γεώργιος Α΄. 1866. Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στους Λάκκους του Πλατανιά 27 Λακκιώτες ορκίστηκαν για την Κρητική Επανάσταση.

1867. Στην Ουάσινγκτον υπογράφηκε η ρωσο-αμερικανική συνθήκη για την πώληση της Αλάσκας και των Αλεούτιεων νήσων από τη Ρωσία στις ΗΠΑ αντί 7.200.000 δολάριων. Η τιμή ήταν 4,19 δολάρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

1872. Πέθαινε ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος.


1880.Στη Γαλλία απαγορεύτηκε η λειτουργία του Τάγματος των Ιησουίτων.

1884.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

1896. Πέθαινε ο πράκτωρ Χαρυ ο Επτωχεύσαμε .Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ο Αντώνιος Πέπανος ανακηρύσσεται πρώτος στην κολύμβηση 500 μέτρων.

1903. Εισβολή των Αμερικανών στον Αγιο Δομίνικο για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

1910. Πέθανε ο Ζαν Μορεάς, κατά κόσμον Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος


1912. Ο Σουλτάνος του Μαρόκου  ελ Χαφίντ υπέγραψε Φεζ συμφωνία με τη Γαλλία με την οποία το τέθηκε υπό την Γαλλική Προστασία.
1917. Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Ρωσία.

1919. Κατά την εκστρατεία στην Ουκρανία η Ελληνική 2α Μεραρχία ανέλαβε την άμυνα στον τομέα Σαγμίανι-Ολενέστι, επί του Δνείστερου ποταμού.

1921. Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση και άλλων εφέδρων την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, και τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα που αφορούν στις πολεμικές επιχειρήσεις.

1922. Ο Δημήτριος Γούναρης έφτασε στη Ρώμη, όπου δήλωσε ότι,οι δυνάμεις του Κεμάλ είχαν εξαντληθεί.

1930. Στο Βερολίνο, έπεσε η Κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαταστάθηκε από συνασπισμό κομμάτων της Δεξιάς με επικεφαλής τον Χάινριχ Μπρούνιγκ.

1935. Η Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού λήψη μέτρων περιορισμού των επεκτατικών βλέψεων του Ράιχ.



1941. Σύμφωνα με το ημερολόγιο  του στρατηγού Φραντς Χάλντερ , ο Αδόλφος Χίτλερ ενημέρωσε 200 κορυφαία στελέχη της Βέρμαχτ  για την  συνολική άποψη του πολέμου εναντίον της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Χάλντερ,

ο Χίτλερ ανέφερε ότι ο πόλεμος είναι πάλη δύο ιδεολογιών... ότι ο κομμουνισμός αποτελεί τεράστιο μελλοντικό κίνδυνο... και ζήτησε εξολόθρευση των μπολσεβίκων κομισάριων και της κομμουνιστικής διανόησης.


1944. Συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από το μεγαλύτερο και πιο καταστρεπτικό από τους βομβαρδισμούς της Σόφιας, που πραγματοποιήθηκαν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σαν σήμερα, το 1944 ρίχτηκαν περισσότερες από 30 χιλιάδες εμπρηστικές βόμβες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Ο αριθμός των νεκρών υπερέβη τις 4.200  και καταστράφηκαν περισσότερα από 12 χιλιάδες κτίρια.

Λουλούδια και στεφάνια κατατέθηκαν μπροστά στο μνημείο των θυμάτων και όσων υπέφεραν από τις βομβιστικές επιθέσεις.

1945.Τα σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αυστρία και κατέλαβαν τη Βιέννη. Την ίδια ημέρα ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε το Ντάντσιχ της Πολωνίας στη Βαλτική.(Το σημερινό Γκντανσκ).


1949. Η ηγεσία του συριακού στρατού ανέλαβε την εξουσία της.

1950. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κατήγγειλε τον γερουσιαστή Μακάρθι ως υπονομευτή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

1951. Ο Νικόλαος Πλαστήρας διέγραψε τον Στυλιανό Γονατά από την ΕΠΕΚ.

1952. Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο «άνθρωπος με το γαρίφαλο» εκτελέστηκε διά τυφεκισμού στου Γούδη μαζί με τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη.

1961.Μονογράφηκε η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ. 1967. Μετά την απόφαση του Ντε Γκώλ να βγάλει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ έκλεισε το στρατιωτικό αρχηγείο της Συμμαχίας στο Παρίσι.

1968. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη διαγραφή των χρεών των αγροτών και έριξε το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».

1972. Ο τακτικός στρατός του Ανόι εξαπέλυσε την «επίθεση του Πάσχα», στην Χουέ και νίκησε στη μάχη του Κουάγκ Τρι.

1979. Στο Ιράν, με τη συντριπτική πλειοψηφία του 98% εγκρίθηκε σε Δημοψήφισμα η ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. .

Επί τροχάδην

Στα Σκόπια, που υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα φαρμακεία για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι «γεννήθηκε το ποντικάκι», με την διεύρυνση του κυβερνητικού Συνασπισμού με το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα. Ο κ. Τζαφέρι διέψευσε τις πληροφορίες ότι εφαρμόζοντας τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» θα υπογράψει αντ’αυτού το νόμο της διγλωσσίας. Ο βουλευτής των Ρομά κ. Μπαιράμι ζήτησε να προσληφθούν άτομα από τη φυλή του στην αστυνομία και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στην Πρίστινα κυρίαρχο ζήτημα ήταν η σύλληψη των 5 Τούρκων που βρίσκονταν παράνομα στη Κόσσοβο και η απέλαση τους στην Τουρκία. Πλην τούτου η Πρεσβεία του Κράτους Δικαίου στην Πρίστινα ενημέρωσε τους αμερικανούς πολίτες ότι «οι τρομοκράτες ενεδρεύουν», και ότι μπορεί να επιτεθούν τις ημέρες του Πάσχα των καθολικών αλλά και προσεχώς κατά το Πάσχα των Ορθοδόξων.
  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι είπε ότι η συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας πρέπει να τηρείται και από τις δύο πλευρές και ζήτησε από τη Σερβική Λίστα να μην γίνεται ουρά του Βελιγραδίου, αλλά να συνεργάζεται με το Κράτος του Κοσσόβου, όπου ζουν. Πέραν τούτου η αστυνομία του Κοσσόβου συνέλαβε και το συνεργείο της Σερβικής Τηλεόρασης (RTS) που έκανε γυρίσματα στο Πατριαρχείο του Πετς. Οι 2 τεχνικοί και ο δημοσιογράφος απελευθερώθηκαν αφού «έγινε διασταύρωση των στοιχείων τους για πολλές ώρες». Στη Σερβία κ. Βούτστς παρακολούθησε την άσκηση της 4ης Ταξιαρχίας στο Πρόκουπλιε, δίπλα από το Κόσσοβο, το σενάριο της οποία προέβλεπε την αντιμετώπιση εισβολής Αλβανών τρομοκρατών. Ο κ. Βούτσιτς αγανακτισμένος από την στάση των αμερικανών και των Ευρωπαίων, είπε ότι οι «Σέρβοι τελικά είναι Ένοχοι επειδή ζουν και αναπνέουν». Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε δεν ξέρει πώς και πότε να διαπραγματευτεί με τους αξιωματούχους της Πρίστινας, γνωρίζοντας ότι διέταξαν την σύλληψη του επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Μάρκο Τζούριτς, και τόνισε ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι η Πρίστινα δεν αποφασίζει μόνη της» και ότι «για τα πάντα ευθύνονται οι χορηγοί της «ανεξαρτησίας» Ο κ. Βούτστς πήγε στην Ρωσική πρεσβεία και υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων για την τραγωδία στο Κεμέροβο όπου έγραψε ότι «οι Ρώσοι πάντα μπορούν να υπολογίζουν στη σερβική στήριξη, όπως και οι Σέρβοι ξέρουν ότι η Ρωσία με επικεφαλής τον Πούτιν θα στέκεται πάντα στο πλευρό τους». Στη Μόσχα η εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι , σχεδόν 20 χρόνια μετα τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, κανείς δεν έχει καταδικαστεί για αυτή τη βαρβαρότητα , και δεν έχουν καν ζητήσει συγχώρεση». Στο Σεράγιεβο , ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλ Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ και ότι το προτείνει σε κάθε επόμενη Σύνοδο της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας. Το Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης απάντησε στον
κ. Ντόντικ ότι η κοινή άσκηση του Στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά από έγκριση της Προεδρίας και ότι δεν πρόκειται άσκηση του ΝΑΤΟ.
Ο τούρκος υπουργός μεταφορών που συνοδεύει τον κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το κόστος του τμήματος εντός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης της εθνικής οδού Σαράγεβο-Βελιγράδι θα είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Στη Μπάνια Λούκα ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία εστιάζει στην διατήρηση της αρχικής Συνθήκης του Ντέιτον παρά τις προσπάθειες των εκπρόσωπων της Διεθνούς Κοινότητας , οι οποίοι σε έχουν παραβιάσει τις διατάξεις της σε μεγάλο βαθμό και τόνισε πως η δήλωση του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ότι ο σχηματισμός μιας τρίτης οντότητας δεν είναι δυνατός χωρίς πόλεμο είναι καθαρή ανοησία. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε αποδεκτή την πλατφόρμα συνασπισμού με το SNSD και το DNS. Στο Μόσταρ απέτυχε και η Τρίτη συνάντηση των εκπροσώπων των τοπικών οργανώσεων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την εξεύρεση λύσης για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Στην Ποντγκόριτσα ανακοινώθηκε ότι ο ΟΑΣΕ έχει ξεκινήσει την συγκρότηση αποστολής Παρατηρητών για την παρακολούθηση των προεδρικών εκλογών. Εκτός όμως από την αναίμακτη πολιτική μάχη διεξάγεται και η αιματηρή μάχη των συμμοριών που δρουν παράλληλα με το νατοϊκό Κράτος Δικαίου, του κ. Τζουκάνοβιτς. Χθες στις 19.00 δολοφονήθηκε στην Ποντγκόριτσα ο Ντράζεν Τσατζένοβιτς 31 ετών όταν εξαγάγει βόμβα στην θωρακισμένη BMW του. Στη Σόφια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας «Alfa Research», το «ΓΚΕΡΜΠ» παραμενει πρώτη πολιτική δύναμη στη Βουλγαρία με 23,1% και ακολουθεί το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» με ποσοστό 20,5%. Παρά τους καυγάδες μεταξύ τους οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» υποστηρίζονται από το 5,2%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών από το 5,1% και το 2,0% εξακολουθεί να υποστηρίζει το κόμμα Βόλια, του επιχειρηματία Βεσελίν Μάρεσκι. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ, διότι την 20η Μαρτίου, η Αστυνομία του αεροδρόμιου της Σόφιας δεν έλεγξε τα διαβατήρια των επιβατών της πτήσης από το Παρίσι. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στη Βουλγαρία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Στο Βουκουρέστι ασχολούνται με ένα «παρολίγον» πυρηνικό ατύχημα, με έναν Παλαιστίνιο πιθανό τρομοκράτη, και η Κεντρική Τράπεζα «έδειξε» τον υπουργό οικονομικών για την αύξηση του Πληθωρισμού.

Μαρτίου 29, 2018

Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία

1430. Η άλωση της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β΄, μετά από τετραήμερη πολιορκία.

1461.Πόλεμος των Ρόδων: Ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας νίκησε το στρατό της Μαργαρίτα των Ανζού στην πολύνεκρη μάχη του Τάουτον, όπου σκοτώθηκαν περίπου 32 000 στρατιώτες.

1792. Πέθανε στη Στοκχόλμη ο Γουστάβος Γ της Σουηδίας, τον οποίο τον είχαν πυροβολήσει 13 ημέρες πριν στη Βασιλική Όπερα.

1809. Η  Φινλανδία ανακηρύχθηκε το Μεγάλο Δουκάτο υπό το σκήπτρο του Τσάρου Αλέξανδρου. Ο Σουηδός βασιλιάς Γουσταύος Δ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την ήττα του στρατού του στον πόλεμο με τη Δανία.

1831. Άρχισε η εξέγερση του Χουσεΐν Γκραντάσεβιτς στη Βοσνία που κατέλαβε το Τράβνικ ζητώντας από τον Σουλτάνο αυτονομία και να σταματήσει η μεταρρύθμιση στο στρατό. Η εξέγερση καταπνίγηκε, και το 1833 η Ερζεγοβίνη διαχωρίστηκε από το Βοσνιακό βιλαέτι και έγινε το Σαντζάκι της Ερζεγοβίνης.

1848. Ξεκίνησε ο τριετής πόλεμος της Πρωσίας με τη Δανία. 1849. Μετά την ήττα των Σιχ η επαρχία της Ινδίας Παντζάμπ προσαρτήθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

1858 .Στην Αγία Πετρούπολη, άνοιξε το πρώτο γυμνάσιο θηλαίων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

1864. Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι θα παραχωρούσε τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως «δώρο» στον βασιλιά Γεώργιο Α΄.

1891. Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ της Ρωσίας υπέγραψε το Ουκάζιο για την κατασκευή του Υπερσιβηρικού Σιδηρόδρομου.

1896 . Ο Σπύρος Λούης κέρδισε στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

1911.Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιβάν Γκέσωφ.

1936.Δημοψήφισμα στη Ρηνανία. Το 98,80% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του αφοπλισμού που είχε επιβληθεί με τη συνθήκη των Βερσαλλιών.

1944 . Οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τη Σόφια.

1962. Στην Αργεντινή στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρτούρο Φροντίσι.

1966. Στην Μόσχα άρχισε το 23ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ με ομιλία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που καταδίκασε την πολιτική των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

1967. Παραιτήθηκε η προσωρινή κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Παύλος Βαρδινογιάννης.


1971. Ο Τίτο επισκέφτηκε τον Πάπα Παύλο Στ΄ στο Βατικανό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη κομμουνιστή ηγέτη στο Βατικανό.

1973. Αποσύρθηκαν οι μονάδες του αμερικανικού στρατού από το Νότιο Βιετνάμ. Πίσω έμειναν οι στρατιωτικοί σύμβουλοι, η Cia, οι φρουρές των αμερικανικών βάσεων και οι πεζοναύτες που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία.
.



1974. Κινέζοι αγρότες στα ανατολικά της πόλης Χσιάν, που προσπάθησαν να ανοίξουν πηγάδι, βρίσκουν το Μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ και τον πήλινος στρατό που τον "φρουρούσε".


1975. Ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Χουέ και της αεροπορικής βάσης Ντα Νανγκ.

1979 . Πραξικόπημα στην Ουγκάντα ανέτρεψε τον λοχία Ίντι Αμίν Νταντά που διέφυγε αρχικά στη Λιβύη, αλλά στη συνέχεια πήγε στη Σαουδική Αραβία και τελικά κατέληξε στο Μπαχρέιν.

1993 .Άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων, για την υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης. Ο Γεώργιος Ράλλης παραιτείται από βουλευτής και αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική.

1994. Η Δημοκρατία της Κροατίας και οι Σέρβοι της Κράινα υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

1999. Στο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το κτήριο της Αστυνομίας στην Πρίστινα.

2004. Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, και η Σλοβενία, έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ.

2006 . Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ανέλαβε καθήκοντα ως Πρωθυπουργός του Παλαιστίνιακού Κράτους.

2007 .Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, στην Παιανία , δολοφονήθηκε με μαχαίρι ο 25χρονος «πράσινος» Μιχάλης Φιλόπουλος

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Οι Σέρβοι δήμαρχοι έστειλαν τελεσίγραφο στους Αλβανούς. (Και στους φίλους τους)

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, συγκεντρώθηκαν στην Κόσοβσκα Μίτροβίτσα και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην ίδρυση της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων μόνοι τους στις 20 Απριλίου, εκτός εάν η Πρίστινα λάβει «συγκεκριμένα μέτρα τις επόμενες τρεις εβδομάδες» για να υλοποιήσει την Ένωση, και παρουσίασαν το έμβλημα της Ένωσης.

Την έναρξη της «Συνέλευσης», στην οποία συμμετείχαν 120 σύμβουλοι, από τους δέκα Δήμους με Σερβική πλειοψηφία , κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοτικής Συνέλευσης της Βόρειας Κόσοβσκα Μίτροβίτσα, Ντέγιαν Γκούρεσιτς, ο οποίος είπε ότι «λόγω της κατάστασης.» η συνεδρίαση κλήθηκε έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η «Συνέλευση» της Ένωσης των σερβικών Δήμων, ενέκρινε ομόφωνα τα Ψηφίσματα για την ίδρυση της Ένωσης, και προς τη Διεθνή Κοινότητα, απαιτώντας «να τιμωρηθούν εκείνοι που έδωσαν εντολή στην αστυνομία να επιτεθεί στους συμμετέχοντες στην συνάντηση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου στην Κόσοβσκα Μίτροβίτσα», και ζητώντας από τις Πρεσβείες στην Πρίστινα και τις διεθνείς αποστολές να αυξήσουν την επαγρύπνηση τους για να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Σερβικού λαού».

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, «καταδίκασαν έντονα τους βανδαλισμούς της αστυνομίας, την επίδειξη βίας κατά των Σέρβων και των πολιτικών εκπροσώπων τους, καθώς και την απαγωγή του Μάρκο Ντιούριτς».

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κοσσυφοπεδίου Ιβάν Τοντοσίγιεβιτς δήλωσε ότι « Η συμφωνία των Βρυξελλών δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια», ότι «η Ένωση των Σερβικών Δήμων είναι μια διεθνής υποχρέωση των Αλβανών και όχι σερβική ιδιοτροπία», ότι, « η Δύση και η Πρίστινα , δυστυχώς, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ίδρυση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων ως καρότο για να εκβιάσουν τη Σερβία και το Βελιγράδι», και τόνισε: «έχουμε το εντελώς νόμιμο δικαίωμα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και να αποφασίσουμε οι ίδιοι για τις ζωές μας» .
Ο Τοντοσίγιεβιτς διαβεβαίωσε τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο ότι , «το κράτος μας η Σερβία και ο Θεός θα μας βοηθήσουν, γιατί η δικαιοσύνη και το δίκαιο είναι με το μέρος μας».

Η πρώτη αντίδραση της Πρίστινα ήταν οι απειλές του υπουργού Υποδομών του Κοσσυφοπεδίου Παλ Λεκάι, που προειδοποίησε τους εκλεγμένους εκπρόσωπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και τους βουλευτές της Σερβικής Λίστας ότι εάν παραβι΄’ασουν το νόμο θα συλληφθούν. «Θα πατάξουμε κάθε ενέργεια που είναι ενάντια στο νόμο και το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Λεκάι στην τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι , «για κάθε βήμα της η κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι συνεργάζεται με το Κουιντέτο».( Δηλαδή, τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασίλειου και της Γερμανίας).

Ο διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς απάντησε ότι «η Σερβία θα συνεχίσει τον αγώνα της για να διατηρήσει την κυριαρχία της στο Κοσσυφοπέδιο αλλά ανεξάρτητα από τις απειλές που προέρχονται από την Πρίστινα , θα αγωνιστεί για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα σε μια εποχή που η Πρίστινα προσπαθεί να προκαλέσει και να δημιουργήσει χάος, και οι Σέρβοι στο Κόσσοβο και το Μετόχι δεν θα παραιτηθούν από την Ένωση των Δήμων που είναι, αναγνωρισμένο διεθνώς δικαίωμά τους».

Από την αλβανική πλευρά απάντησε ο Χαραντινάι λέγοντας στην τηλεόραση της Πρίστινα, ότι «ο Βούστιτς δεν μπορεί να δοκιμάζει την υπομονή μας», και ότι «η υπομονή έχει όρια», και , « θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου», και ότι, «η σερβική κατάλογος θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι και να συζητήσουν τα κοινά ζητήματα προς όφελος όλων των πολιτών», τονίζοντας ότι ,«τα τελεσίγραφα είναι λανθασμένη προσέγγιση». Το «Κράτος Δικαίου» με καθυστέρηση τριών ημερών αντέδρασε και εξέδωσε την ίδια στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα στη Μιτρόβιτσα, τα οποία αυξάνουν, χωρίς λόγο τις εντάσεις και απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ , ζήτησε , «από όλες τις πλευρές» , «να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης» , «ψυχραιμία», και «επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, « Για να υπάρξει διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο η Σερβία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξομάλυνση των σχέσεων της μέσα από το διάλογο που συντονίζει η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις».

Σερβία: Έστειλαν τα Μίγκ για να ασκηθούν πάνω από τα κεφάλια των Αλβανών

Το Σερβικό Γενικό Επιτελείο διεξήγαγε χθες άσκηση της σερβικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο της νότιας Σερβίας, στην οποία συμμετείχαν τέσσερα Μίνγκ που έκαναν χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από το Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς και που πιθανώς κατά τους ελιγμούς τους να πέταξαν πέραν των διοικητικών συνόρων με το Κόσσοβο και το Μετόχι.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα αναβάλει την ανακοίνωση των Προτάσεων του για τον «συμβιβασμό» με τους Αλβανούς «για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου», που επρόκειτο να γίνει στις αρχές Μαΐου, και αναμένεται να το πράξει προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Πηγές της Σερβικής Προεδρίας διέρρευσαν ότι «σε αυτή τη στιγμή θα ήταν άσκοπη κάθε πρωτοβουλία δεδομένου ότι η αποχώρηση της Σερβικής Λίστας, «θα προκαλέσει κυβερνητική αστάθεια στην Πρίστινα», που, «θα καθυστερήσει σίγουρα για τουλάχιστον έξι μήνες την υλοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας».

Δημοσκόπηση της εταιρείας «Ninamedia» για το, «Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων» που ανακοινώθηκε χθες διαπίστωσε ότι το 81% δεν αποδέχεται την ανεξαρτησία της νότιας σερβικής επαρχίας, ακόμη και εάν τεθεί ως προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ». Ταυτόχρονα το 50% απάντησε ότι «το Κοσσυφοπέδιο έχει χαθεί».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχτηκε τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ και συμφώνησε ότι οι προκλήσεις, και η χρήση βίας είναι απαράδεκτες και ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας είναι ζωτικού ενδιαφέροντος για όλους όσους ζουν στην Περιοχή. 
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ενημερώθηκε για τα γεγονότα στο Κόσσοβο και το Μετόχια της 26ης Μαρτίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Εν όψει του ανασχηματισμού , (που πήγε πίσω) ο υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας Αλεξάνταρ Άντιτς, ανακοίνωσε ότι «στη Σερβία αυξάνεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών» έχει εγκρίνει επενδύσεις για περισσότερα από 100 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές και ότι μέχρι το τέλος του έτους, «η Σερβία αναμένεται να παράγει 250 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η άσκηση του ΝΑΤΟ και θα καλέσει 30.000 πολίτες να συγκεντρωθούν στο αεροδρόμιο Λάκτασι στο όρος Μάνιατσα, για να εμποδίσουν την προσγείωση των «Α10» που θέλει να φέρει η αμερικανίδα πρέσβης για να ασκηθούν. Ο κ Ντόντικ είπε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το ψευδοκράτος του Κοσσυφοπέδιου είναι τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα των αποτυχημένων προσπαθειών του Διεθνούς Παράγοντας να δημιουργήσει Κράτη, και τόνισε ότι σοβαρότερος κίνδυνος για τη Σερβική Δημοκρατία προέρχεται από τους σημερινούς εκπροσώπους των Σέρβων στα θεσμικά όργανα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια καταστροφική κατάσταση.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβικής Δημοκρατίας απέρριψε τις προσφυγές κατά της συνταγματικότητας των νόμων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και για το Εργατικό Δίκαιο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Το Μουσουλμανικό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης του Ιζετμπέγοβιτς υπέγραψε συμφωνία εκλογικής συνεργασίας με ορισμένους Κροάτες, στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας.
Οι Κροάτες αποτελούν το 1% του εκλογικού Σώματος. Οι Μουσουλμάνοι είναι το 14% και ψηφίζουν τους υποψηφίους της Συμμαχίας για την Αλλαγή για την Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβικής Δημοκρατίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Αλβανική Αλτερνατίβα , (ΑΑ), ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS), Μίλο Τζουκάνοβιτς, στις προεδρικές εκλογές της 15 Απριλίου. Οι Αλβανοί τόνισαν ότι ο Τζουκάνοβιτς αποτελεί εγγύηση για την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση, και την πολυεθνοτική Δημοκρατία στο Μαυροβούνιο, και έχει συμβάλει στην «ενίσχυση των καλών σχέσεων μεταξύ του Μαυροβουνίου της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου». Εκτός από τους Αλβανούς τον Μίλο υποστηρίζουν, το «Βοσνιακό Κόμμα» (BS), η «Πρωτοβουλία των Κροατών Πολιτών» (HGI), και οι «Σοσιαλδημοκράτες του Μαυροβουνίου» (SD).

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε να απελάσει τον Επίτιμο Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Μαυροβούνιο «σε εκδήλωση αλληλεγγύης με τους Βρετανούς εταίρους», «σύμφωνα με τα μέτρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και ΝΑΤΟ σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου». Η «Αλληλεγγύη με τη Μεγάλη Βρετανία» και η απόφαση απέλασης του Ρώσου διπλωμάτη δείχνουν ότι «οι κυβερνώντες πρέπει να υπακούουν στους δυτικούς Κυρίους τους αδιαφορώντας για τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα . (SNP).

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Με βάση την επιτυχία της συνεργίας τους στην Μπεράνε το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) σχημάτισαν συνασπισμό για τις εκλογές στην Ποντγκόριτσα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου. Ο συνασπισμός όπως είπαν μπορεί να διευρυνθεί, μετά τις 15 Απριλίου, με τους Δημοκρατικούς και την Κίνηση Πολιτών URA και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), εάν το επιθυμούν. Τα Κόμματα δεν απέκλεισαν το συνασπισμό των DF και SNP σε μερικές άλλες πόλεις στις τοπικές εκλογές.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Ένωση των Βετεράνων του Μαυροβουνίου του Πολέμου του 1990 κατήγγειλε τις πειθαρχικές διώξεις κατά των μαθητών του λυκείου του Ντανίλοβγκραντ που στις 24 Μαρτίου, με ήρεμο και αξιοπρεπή τρόπο μαζεύτηκαν στην αυλή του σχολείου διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΣΟΦΙΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να καταβληθεί «επίδομα Πάσχα» από 40 λέβα (περίπου 20,45 ευρώ) σε 1.2 εκ. συνταξιούχους που ζούν κάτω από το όριο φτώχειας με 321 λέβα το μήνα . Το δώρο θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια λέβα, και θα καταβληθεί στις 4 Απριλίου.

ΣΟΦΙΑ. 12 εφοριακοί κατηγορούνται για δωροληψία. Μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησαν η Ειδική Εισαγγελία και η Διεύθυνση συνελήφθησαν 12 Εφοριακοί για δωροληψία. Εκτός από τη δωροληψία, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους κατηγορούνται και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι κατηγορούμενοι, έπαιρναν μίζες από 250 έως 25.000 ευρώ.

ΣΟΦΙΑ. Ο βουλευτής του ΓΚΕΡΜΠ Ντιμίταρ Γκαμίσεφ, παραιτήθηκε λόγω φορολογικού ελέγχου εναντίον του. Πριν από δύο χρόνια, ο βουλευτής πούλησε την επιχείρησή του σε μια εταιρεία με κεφάλαιο 1 ευρώ, αποφεύγοντας την πληρωμή των χρεών της προς τα δημόσια ταμεία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Γραφείο του Γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για να αποχαρακτηρίσει το πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ της Διεύθυνσης Πάταξης της Διαφθοράς και της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σε πανηγυρική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε διακήρυξη για την 100η επέτειο της Ένωσης της Βεσσαραβίας και της Μολδαβίας με τη Ρουμανία. Ο πρόεδρος του σώματος Λίβιου Ντραγκνέα στην ομιλία του είπε ότι επιθυμεί την Ένωση με τη Μολδαβία.

Μαρτίου 28, 2018

Η 28η Μαρτίου στην Ιστορία

193. Δολοφονήθηκε από τους Πραιτοριανούς, ο «Αυτοκράτορας» Πέρτιναξ (CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS) που είχε ανέλθει στον θρόνο μετά τον στραγγαλισμό του Κόμοδου, και την ίδια μέρα η Φρουρά, μετά από δημοπρασία πούλησε τον θρόνο στον Δίδιο Ιουλιανό (CAESAR MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS AVGVSTVS), που  εκτελέστηκε με εντολή της Συγκλήτου μετά από 64 ημέρες.(την 1 Ιουνίου).

519 .Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, (επί του αγραμμάτου Ιουστίνου του Α), από όλους τους επισκόπους του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, ο τύπος του Πάπα Ορμίσδα. Ο «τύπος» , ήταν διπλωματικό προϊόν του Ιουστινιανού , και με το έγγραφο αυτό οι Επίσκοπου της Ανατολής αποδέχτηκαν το «πρωτείο» του Παπα. Ο «Τύπος» με τον οποίον ήρθησαν το σχίσμα που είχε προκάλεσε το «Ενωτικόν» του αυτοκράτορα Ζήνωνα, που αναγνώριζε δόγματα και απόψεις των μονοφυσιτών και το Σχίσμα του Ακάκιου, χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Α' Βατικανικής Συνόδου ως απόδειξη για την εξάσκηση του Παπικού Πρωτείου και του Παπικού Αλάθητου. Ο Πάπας Ορμίσδας και οι Επίσκοποι που υποστήριζαν τη «Χαλκηδόνα» είχαν προκαλέσει την εξέγερση του στρατηγού Βιταλιανού, ενός μιξοβάρβαρου από τη Μοισία που το 513 μ.Χ είχε γίνει ανώτερος διοικητής στη Θράκη. Ο Βιταλιανός με τη βοήθεια των επισκόπων, των χρημάτων που έστειλε ο Πάπας, και των Σκυθών Μοναχών, κέρδισε γρήγορα μεγάλα τμήματα του στρατού και του λαού της Θράκης και εμφανίστηκε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, αναγκάζοντας τον Αναστάσιο να αποκηρύξει επίσημα τον μονοφυσιτισμό το καλοκαίρι του 515. Ωστόσο, όταν ο Αναστασίος υπαναχώρησε, ο Βιταλιανός επέστρεψε και πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη, με 50.000 χωρικούς και στρατιώτες και 200 πλοία αλλά ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Αναστάσιου που τις διοικούσε ο ναύαρχος Μαρίνος. Μετά, ο Βιταλιανός κατέφυγε στην Μοισία όπου κρυβόταν μέχρι το θάνατο του Αναστασίου το 518.
Ο Ιουστίνος Α, που όταν ανέλαβε έκανε εκκαθαρίσεις στον Στρατό από τους μονοφυσίτες και οι στρατιώτες διατάχθηκαν να δηλώσουν ότι αποδέχονται την Οικουμενική σύνοδο της Χαλκηδόνας, έδωσε χάρη στον Βιταλιανό, τον έκανε πρόξενο, και τον έστειλε στη Ρώμη για διαπραγματεύσεις με τον Πάπα για τον τερματισμό του Ακακιανού σχίσματος. Ο Βιταλιανός δολοφονήθηκε το 520, πιθανώς με εντολή του Ιουστινιανού που έβλεπε στο πρόσωπο του έναν ανταγωνιστή για το θρόνο.

845. Επιδρομείς Βίκινγκ λεηλάτησαν το Παρίσι, υπό την αρχηγία του Ράγκναρ Λόντμπροκ.

1462. Ο Ιβάν Γ 'έγινε ο κυβερνήτης του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας.

1566. Ο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, μέγας μάγιστρος του Κυρίαρχου Τάγματος της Μάλτας, θέτει το θεμέλιο λίθο της Βαλέτας, της πρωτεύουσας της Μάλτας.

1776. Η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη υπέγραψε το Ουκάζιο που επέτρεπε στον κυβερνήτη της Μόσχας Πρίγκιπα Πέτρο Ουρούσωφ να δημιουργήσει το Θέατρο Μπολσόι .

1809. Οι Γάλλοι νικήσαν τους Ισπανούς στη μάχη του Μεδεγίν.

1814. Πόλεμος του δολαρίου. (Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812).Το Βασιλικό Ναυτικό του Ρόστιλντ νίκησε τον στόλο των ΗΠΑ σε ναυμαχία στα ανοιχτά του Βαλπαραΐσο στη Χιλή.

1854. Κριμαϊκός Πόλεμος. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία.

1881.Στη Βιέννη, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου-Νις μήκους 243,5 χιλιομέτρων.

1922 . Στο Βερολίνο οι εμιγκρέδες ρώσοι αξιωματικοί Σαμπέλσκι-Μπόρκ και Ταμπόρσκι προσπαθούν να δολοφονήσουν τον ηγέτη της αστικής επανάστασης της Ρωσίας Πάβελ Μιλιούκοφ, αλλά σκοτώνουν τον πρώην υπουργό Ναμπόκοφ, που μπήκε στη μέση. ένα και ο πατέρας του συγγραφέα Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ.

1923. Η Κωνσταντινούπολη με νόμο έγινε για το ταχυδρομείο από Constatinopl γίνεται Ιστανμπούλ .

1938. Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντήθηκε με τν ηγέτη των Σουδητών Κόνραντ Χενλέιν.

1939.Οι Φαλαγγίτες του Φρανθίσκο Φράνκο εισήλθαν στη Μαδρίτη.

1941 Η Ναυμαχία στο Ακρωτήριο Ταίναρο, του Βρατανικού Ναυτικού μα τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί έχασαν τρία θωρηκτά και δύο αντιτορπιλικά.

1942 . Οι Βρετανικές ειδικές έκαναν αιφνιδιαστική επίθεση στο λιμάνι του Σεν Ναζαίρ στις εκβολές του Λίγηρα.

1945. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κυβέρνηση Τίτο της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Ο Αδόλφος Χίτλερ απέλυσε τον Χάιντς Γκουντέριαν από τη θέση του ως επικεφαλής του Ανώτατης διοίκησης του στρατού.

1953. Στη Σοβιετική Ένωση εκδόθηκε το διάταγμα της αμνηστίας, που προτάθηκε από τον Μπέρια.
1956. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Μαρόκου.  1962. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα βουστάσια από την Αττική στην Κωπαΐδα.

1974. Ο Νικολάε Τσαουσέσκου εξελέγη πρόεδρος της Ρουμανίας .

1979 . Από διαρροή ψυκτικού υγρού από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της μονάδας 2 του Θρι Μάιλ Άιλαντ, έξω από το Χάρρισμπεργκ (Πενσυλβάνια), προκλήθηκε υπερθέρμανση και μερική τήξη του πυρήνα, που είχε μείνει επί τέσσερις ώρες χωρίς νερό. Τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας σταμάτησαν την πυρηνική αντίδραση και ενεργοποίησαν τις αντλίες ασφαλείας, οι οποίες όμως δεν λειτουργούσαν, διότι είχε μείνει ανοιχτή κατά λάθος μια βάνα. Περίπου δέκα ώρες μετά την εκδήλωση του ατυχήματος, περίπου 300 κιλά υδρογόνου από το καύσιμο το οποίο είχε υποστεί τήξη, εξερράγησαν, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Επακολούθησε χάος. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή , ενώ τα στελέχη της εταιρείας προσπαθούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τη σημασία του ατυχήματος. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να υπολογιστεί η έκταση των ζημιών και της μόλυνσης. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών πάθαιναν λοιμώξεις του Θυρεοειδούς και σε πολλούς από αυτούς εκδηλώθηκε καρκίνος.
Το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο σε περιοχές γύρω από το σταθμό ήταν πολλαπλάσιο του εθνικού μέσου όρου των ΗΠΑ. Η βρεφική θνησιμότητα επίσης κατεγραψε δραματική αύξηση. Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Τζέιμς Κάλαχαν, προκαλώντας γενικές εκλογές.

1989. Το σερβικό Κοινοβούλιο με εισήγηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακάλεσε ομόφωνα την αυτονομία του Κόσσοβου κα της Βοϊβοντίνα που προέβλεπε το κομμουνιστικό σύνταγμα της Σερβίας, του Τίτο του 1974.

Σερβία:Η Μογκερίνι εκτάκτως στο Βελιγράδι

Η Υπάτη για την Εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς γύρω στις 1900 μ.μ, και συζήτησαν σχετικά με το μέλλον του διαλόγου.
Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν «να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με ειρηνικά μέσα».
Η Υπάτη εξέφρασε τη λύπη της για τα χθεσινά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο. «Αυτό που συνέβηκε χθες, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να επικρατήσει σύνεση και συγκρατημένη προσέγγιση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το πρωί ο κ. Βούτσιτς μαζί με τον Μάρκο Τζούριτς, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Σερβικής Λίστας, που ανακοίνωσαν ότι κατά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου τστην αίθουσα των δικαστηρίων της Κόσοφσκα Μιτροβίτσα τραυματίστηκαν 32 άτομα, από τα οποία 5 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Λίστας Γκόραν Ράκιτς.
Ο κ. Ράκιτς μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι η «Σερβική Λίστα» αποσύρθηκε από τον Κυβερνητικό Συνασπισμό και ότι στις 20 Απριλίου, ημέρα υπογραφής της Συμφωνίας για την Ένωση των Σερβικών Δήμων το 2013, οι Σέρβοι θα συγκροτήσουν την Ένωση μόνοι τους.
Η κατάσταση στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ήταν ήρεμη, αλλά ακόμα τεταμένη. Ορισμένοι Σέρβοι είχαν στήσει έναν οδόφραγμα στο δρόμο Ράσκα-Πρίστινα , ενώ περίπου 50 φορτηγά είχαν αποκλειστεί στη διοικητική διάβαση της Γιαρίνιε.
Ο επικεφαλής του Γραφείου της Σερβικης Κυβέρνησης για το Κόσοβο και το Μετόχι μίλησε στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι δεν τον συνέλαβαν αστυνομικοί αλλά «τρομοκράτες που φορούσαν στολές αστυνομικών» και οι οποίοι «επιτέθηκαν σε άοπλους ανθρώπους». «Θα πρέπει να ντρέπονται όσοι συμφώνησαν σε αυτό και εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί» είπε υπονοώντας κυρίως τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία.
Τζούριτς είπε επίσης ότι τον «έσυραν σαν σκυλί» , για να «ταπεινώσουν την Σερβία και το σερβικό έθνος» ,ότι «στο βαν τον χτύπησαν με ένα τουφέκι στο στομάχι μου, και ένας τους φυλακές έβγαλε ένα μαχαίρι, και του το πέρασε στο πρόσωπο». «Στο δρόμο προς την Πρίστινα από τη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα τους φώναζαν « Αλλά Ακμπάρ» και έβγαζαν Σέλφις».

Στην Πρίστινα, «αλβανικές πηγές» αποκάλυψαν στην «gazeta express» ότι
ο Θάτσι διέταξε τη σύλληψη και την κακοποίηση του Τζούριτς.

Ο Θάστι πρώτα κάλεσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι, ο οποίος στη συνέχεια ανεβασε σρα κοινωικά δίκτυα τη δήλωση περί συλλήψεως παντός παράνομα εισερχομένου, και στη συνέχεια κλήθηκαν στο προεδρικό Μέγαρο , ο Υπουργός Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και ο διευθυντής της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου Σπέντ Ματζούνι στους οποίους ο Θάτσι έδωσε οδηγίες προσωπικά σχετικά με το πώς θα ενεργήσουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, και τους «διέταξε να φέρουν τον Τζούριτς στην Πρίστινα, να του βάλουν χειροπέδες και να του κρατούν το κεφάλι προς τα κάτω».

Ανώνυμες «διεθνείς πηγές» είπαν στην «gazeta express» ότι «η χθεσινή εκδήλωση ήταν ένα σενάριο , για την έναρξη ταραχών στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με την εμπλοκή της Σερβίας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι , του οποίου η κυβέρνηση μετά την απόσυρση της Σερβικής Λίστας δεν έχει πλειοψηφία, «έμεινε μακριά».

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί, διότι «το Κοινοβούλιο αποτελείται από πολλές κοινοβουλευτικές ομάδες», και θα αναζητήσει πιθανούς νέους εταίρους. Σερβικό Ψηφοδέλτιο είναι εταίρος. Είχαμε μια ειλικρινή εταιρική σχέση. Ο Χαραντινάι είπε ότι , η «Χθεσινή δράση δεν στρεφόταν εναντίον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου», και ότι , «ήταν μια τυπική διαδικασία που στόχευε όσους είχαν παραβιάσει το νόμο» και «ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται", είπε.

Ο Χαραντινάι είπε ότι η απόφαση της Σερβικής Λίστας να εγκαταλείψει την Συνασπισμό «δεν είναι προς το συμφέρον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου».

Tο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο στόχος του περιστατικού στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ήταν να εκφοβίσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπέδιου και κάλεσε όλους όσους μπορούν να επηρεάσουν την ηγεσία του Ψευδοκράτους να συγκρατήσουν αμέσως τους «προστατευόμενους» τους και να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων.

πΓΔΜ-bJRM:Περιμένουν την Παρασκευή τα σπουδαία

Η Γενική Εισαγγελία στα Σκόπια, άσκησε δίωξη εναντίον 30 ανθρώπων, με την κατηγορία της τρομοκρατίας για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου του περασμένου έτους.

Η Εισαγγελία κατηγορεί τους 30 ότι «ήθελαν να ανατρέψουν τη συνταγματικής τάξης και την ασφάλεια της Μακεδονίας», ότι ήθελαν να αποτρέψουν την εκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου», ότι έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των βουλευτών, των δημοσιογράφων, των υπαλλήλων και των εργαζομένων στη Βουλή» και ότι προκάλεσαν αισθήματα ανασφάλειας, και φόβου μεταξύ των πολιτών».

Ο Ζάεφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να προσφύγει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την αρμοδιότητα του Ιβάνοφ να αρνηθεί την υπογραφή νόμου που ψήφισε η Βουλή, και ότι η απέλαση του Ρώσου διπλωμάτη δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Ζάεφ, «ενημέρωσε» και την ηγεσία του κόμματος του για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κυβέρνησή του, αλλά αρνήθηκε να ανακοινώσει τα ονόματα των νέων υπουργών, ούτε είπε ποιοι θα αποχωρήσουν και δεν προσδιόρισε τους πιθανούς, νέους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, για τους οποίους μίλησε. Είπε πάντως ότι όλα θα γίνουν γνωστά πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Για την Παρασκευή τοποθέτησε τις «εξελίξεις» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ο επικεφαλής της διπλωματίας κ. Ντιμιτρόφ.

Αλβανοβουλγαρική επιστημονική συνεργασία

Το «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο» της Βουλγαρίας ιδρύθηκε το 1923 με σκοπό την μελέτη της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας και των βουλγάρων κατοίκων της, αλλά το έκλεισαν οι Κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία στην Βουλγαρία το 1944. Το 1990 επαναλειτούργησε και σήμερα συσπειρώνει πάνω από 80 ιστορικούς, εθνολόγους και γλωσσολόγους. Το «Ινστιτούτο Αλβανολογίας» στην Πρίστινα δημιουργήθηκε αρχικά το 1953. Οι Γιουγκοσλαβικές αρχές το έκλεισαν το 1955 και ξανάρχισε να λειτουργεί το 1967. Σκοπός των πάνω από 40 επιστημόνων που το επανδρώνουν είναι η μελέτη της πνευματικής και της υλικής κληρονομιάς των Αλβανών. Οι δυο θεσμοί υπέγραψαν στην Πρίστινα Μνημόνιο Συνεργασίας όσον αφορά τις ιστορικές. εθνολογικές, πολιτιστικές και γλωσσολογικές μελέτες. Το έγγραφο υπογράφηκε από τους διευθυντές των δυο Ινστιτούτων – τον διδάκτωρα Αλεξάντερ Γκρεμπενάροβ από την βουλγάρικη πλευρά και τον καθηγητή Χιουσέν Μάτοσι από την αλβανική. Οι δυο διευθυντές τόνισαν την σημασία του εγγράφου για την ανάπτυξη των διακρατικών επιστημονικο-ερευνητικών σχέσεων ενώ ο Βούλγαρος πρέσβης σημείωσε πως «η στιγμή της υπογραφής αυτού του Μνημονίου κατά την Βουλγάρικη προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ συμβολίζει το ότι τα Δυτικά Βαλκάνια υιοθετούν τις ευρωπαϊκές αξίες».