Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, συγκεντρώθηκαν στην Κόσοβσκα Μίτροβίτσα και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην ίδρυση της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων μόνοι τους στις 20 Απριλίου, εκτός εάν η Πρίστινα λάβει «συγκεκριμένα μέτρα τις επόμενες τρεις εβδομάδες» για να υλοποιήσει την Ένωση, και παρουσίασαν το έμβλημα της Ένωσης.
Την έναρξη της «Συνέλευσης», στην οποία συμμετείχαν 120 σύμβουλοι, από τους δέκα Δήμους με Σερβική πλειοψηφία , κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοτικής Συνέλευσης της Βόρειας Κόσοβσκα Μίτροβίτσα, Ντέγιαν Γκούρεσιτς, ο οποίος είπε ότι «λόγω της κατάστασης.»
η συνεδρίαση κλήθηκε έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η «Συνέλευση» της Ένωσης των σερβικών Δήμων, ενέκρινε ομόφωνα τα Ψηφίσματα για την ίδρυση της Ένωσης, και προς τη Διεθνή Κοινότητα, απαιτώντας «να τιμωρηθούν εκείνοι που έδωσαν εντολή στην αστυνομία να επιτεθεί στους συμμετέχοντες στην συνάντηση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου στην Κόσοβσκα Μίτροβίτσα», και ζητώντας από τις Πρεσβείες στην Πρίστινα και τις διεθνείς αποστολές να αυξήσουν την επαγρύπνηση τους για να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Σερβικού λαού».
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, «καταδίκασαν έντονα τους βανδαλισμούς της αστυνομίας, την επίδειξη βίας κατά των Σέρβων και των πολιτικών εκπροσώπων τους, καθώς και την απαγωγή του Μάρκο Ντιούριτς».
Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κοσσυφοπεδίου Ιβάν Τοντοσίγιεβιτς δήλωσε ότι « Η συμφωνία των Βρυξελλών δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια», ότι «η Ένωση των Σερβικών Δήμων είναι μια διεθνής υποχρέωση των Αλβανών και όχι σερβική ιδιοτροπία», ότι, « η Δύση και η Πρίστινα , δυστυχώς, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ίδρυση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων ως καρότο για να εκβιάσουν τη Σερβία και το Βελιγράδι», και τόνισε: «έχουμε το εντελώς νόμιμο δικαίωμα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και να αποφασίσουμε οι ίδιοι για τις ζωές μας» .
Ο Τοντοσίγιεβιτς διαβεβαίωσε τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο ότι , «το κράτος μας η Σερβία και ο Θεός θα μας βοηθήσουν, γιατί η δικαιοσύνη και το δίκαιο είναι με το μέρος μας».
Η πρώτη αντίδραση της Πρίστινα ήταν οι απειλές του υπουργού Υποδομών του Κοσσυφοπεδίου Παλ Λεκάι, που προειδοποίησε τους εκλεγμένους εκπρόσωπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και τους βουλευτές της Σερβικής Λίστας ότι εάν παραβι΄’ασουν το νόμο θα συλληφθούν.
«Θα πατάξουμε κάθε ενέργεια που είναι ενάντια στο νόμο και το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Λεκάι στην τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι , «για κάθε βήμα της η κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι συνεργάζεται με το Κουιντέτο».( Δηλαδή, τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασίλειου και της Γερμανίας).
Ο διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς απάντησε ότι «η Σερβία θα συνεχίσει τον αγώνα της για να διατηρήσει την κυριαρχία της στο Κοσσυφοπέδιο αλλά ανεξάρτητα από τις απειλές που προέρχονται από την Πρίστινα , θα αγωνιστεί για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα σε μια εποχή που η Πρίστινα προσπαθεί να προκαλέσει και να δημιουργήσει χάος, και οι Σέρβοι στο Κόσσοβο και το Μετόχι δεν θα παραιτηθούν από την Ένωση των Δήμων που είναι, αναγνωρισμένο διεθνώς δικαίωμά τους».
Από την αλβανική πλευρά απάντησε ο Χαραντινάι λέγοντας στην τηλεόραση της Πρίστινα, ότι «ο Βούστιτς δεν μπορεί να δοκιμάζει την υπομονή μας», και ότι «η υπομονή έχει όρια», και , « θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».
Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου», και ότι, «η σερβική κατάλογος θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι και να συζητήσουν τα κοινά ζητήματα προς όφελος όλων των πολιτών», τονίζοντας ότι ,«τα τελεσίγραφα είναι λανθασμένη προσέγγιση».
Το «Κράτος Δικαίου» με καθυστέρηση τριών ημερών αντέδρασε και εξέδωσε την ίδια στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα στη Μιτρόβιτσα, τα οποία αυξάνουν, χωρίς λόγο τις εντάσεις και απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ , ζήτησε , «από όλες τις πλευρές» , «να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης» , «ψυχραιμία», και «επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, « Για να υπάρξει διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο η Σερβία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξομάλυνση των σχέσεων της μέσα από το διάλογο που συντονίζει η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου