Το χρονικο της ημέρας.Καλά και κακά νεα.Ειδήσεις ρεπορτάζ,και ανταποκρίσεις,από τον βαλκανικό χωρο Σχόλια στο e-mail, deltio11@gmail.com
Μαρτίου 28, 2018
Αλβανοβουλγαρική επιστημονική συνεργασία
Το «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο» της Βουλγαρίας ιδρύθηκε το 1923 με σκοπό την μελέτη της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας και των βουλγάρων κατοίκων της, αλλά το έκλεισαν οι Κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία στην Βουλγαρία το 1944. Το 1990 επαναλειτούργησε και σήμερα συσπειρώνει πάνω από 80 ιστορικούς, εθνολόγους και γλωσσολόγους.
Το «Ινστιτούτο Αλβανολογίας» στην Πρίστινα δημιουργήθηκε αρχικά το 1953. Οι Γιουγκοσλαβικές αρχές το έκλεισαν το 1955 και ξανάρχισε να λειτουργεί το 1967. Σκοπός των πάνω από 40 επιστημόνων που το επανδρώνουν είναι η μελέτη της πνευματικής και της υλικής κληρονομιάς των Αλβανών.
Οι δυο θεσμοί υπέγραψαν στην Πρίστινα Μνημόνιο Συνεργασίας όσον αφορά τις ιστορικές. εθνολογικές, πολιτιστικές και γλωσσολογικές μελέτες. Το έγγραφο υπογράφηκε από τους διευθυντές των δυο Ινστιτούτων – τον διδάκτωρα Αλεξάντερ Γκρεμπενάροβ από την βουλγάρικη πλευρά και τον καθηγητή Χιουσέν Μάτοσι από την αλβανική. Οι δυο διευθυντές τόνισαν την σημασία του εγγράφου για την ανάπτυξη των διακρατικών επιστημονικο-ερευνητικών σχέσεων ενώ ο Βούλγαρος πρέσβης σημείωσε πως «η στιγμή της υπογραφής αυτού του Μνημονίου κατά την Βουλγάρικη προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ συμβολίζει το ότι τα Δυτικά Βαλκάνια υιοθετούν τις ευρωπαϊκές αξίες».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου