Δεκεμβρίου 23, 2017

Η 23η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

962. Ο Βυζαντινός στρατός υπό τον Νικηφόρο Φωκά απελευθέρωσε την Βέροια, (Χαλέπι) μετά από λόγω σχεδόν 300 χρόνια αραβικής κατοχής. (Κατακτήθηκε από τους Άραβες στα τέλη της βασιλείας του Ηρακλείου το 637).

1339 . Ο Σιμόν Μποκανέγκρα εξελέγη Δόγης της Γένοβας.

1482 .Υπεγράφη Συνθήκη του Αράς μεταξύ του Λουδοβίκου ΙΑ΄ του Συνετού της Γαλλίας και του Αρχιδούκα Μαξιμίλιαν φον Χάμπσμπουργκ με την οποία έληξε ο πόλεμος της διαδοχής της Βουργουνδίας.
1569 . Εκτελέστηκε δια στραγγαλισμού στο φρούριο της Τβερ όπου εκρατείτο ο καθαιρεμένος από τον Τσάρο Ιβάν Γκρόζνι Μητροπολίτης Μόσχας Φίλιππος Β.

1588. Ο καθολικός Ερρίκος του Γκιζ δολοφονήθηκε στο Σατώ ντε Μπουά από τους σωματοφύλακες του Ερρίκου Γ', ο οποίος παρακολουθούσε. Η δολοφονία εξόργισε τους συγγενείς των Γκιζ και τους συμμάχους τους, προκλήθηκε εξέγερση της καθολικής Γαλλίας εναντίον του βασιλιά, και ο Ερρίκος Γ', αναγκάστηκε να καταφύγει στον Προτεστάντη Ερρίκο της Ναβάρρας. Ο Ερρίκος Γ' δολοφονήθηκε τελικά λίγους μήνες μετά, από τον Ζακ Κλεμάν, πράκτορα της Καθολικής Μερίδας των Γκιζ.

1596. Υπογράφηκε από τον ορθόδοξο μητροπολίτη Κιέβου η «Ένωση του Μπρεστ», με την οποία υπετάγησαν στον Πάπα. Ετσι δημιουργήθηκε η Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία της Ουκρανίας. Οι Ουνίτες.

1631. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο τα σουηδικά στρατεύματα του Γουσταύου Β' Αδόλφου Γουστάυβου Αφδόλφου εισέβαλαν στην πόλη από την πόλη Μάιντς μετά «έντιμη παράδοση» του διοικητή της φρουράς του Μάιντς.

1793 . Η Μάχη του Σαβενέ. Οι Γάλλοι ξεβράκωτοι ρεπουμπλικάνοι νίκησαν τους βασιλόφρονες. 

1861.O Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζα που είχε κηρύξει την de facto ένωση της Βλαχίας και της Μολδαβίας στο πριγκιπάτο της Ρουμανίας έλαβε την έγκριση της ένωσης από τον ονομαστικό του επικυρίαρχο Σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ, αλλά μόνο για τη θητεία του Κούζα.

1865. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία και το Βέλγιο σχημάτισαν τη Λατινική Νομισματική Ένωση. Λατινική Ένωση σχηματίστηκε από μια νομισματική σύμβαση στην οποία προσχώρησε η Ελλάδα το 1868. Ο σκοπός αυτής της Συνθήκης ήταν να καθιερωθεί μια κοινή νομισματική οργάνωση να βασίζεται στο σύστημα του διμεταλλισμού που χρησιμοποιούσε ως μέτρο οικονομικών αξιών και το χρυσό και το ασήμι με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ τους.

1876. Η Πρώτη ημέρα της «Χριστουγεννιάτικης» Διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στα Βαλκάνια. Στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση συμμετείχαν οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστρο-Ουγγαρίας, της Ιταλίας, και της Ρωσίας. Μετά την εξέγερση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τον πόλεμο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και τη βουλγαρική εξέγερση, ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ Παρουσίασε στους πρέσβεις το «φιλελευθερο» τουρκικό σύνταγμα, γνωστό ως «Kanûn-i Esâsî», αλλά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις το απέρριψαν ως σημαντική αλλαγή.

1880.Στη Βουλγαρία εκδόθηκε ο πρώτος εκλογικός νόμος.


1913.Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε το νόμο για την ίδρυση της «Federal Reserve». Στη Σόφια δημιουργήθηκε φιλελεύθερη κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Βασίλ Ραντοσλάβοφ.

1916. Η Μάχη της Μαγκντάμπα στο Σινά. Οι Τουρκική φρουρά παραδόθηκε στους Βρετανούς.

1920 . Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν τον καθορισμό των ορίων της Συρίας και της Παλαιστίνης.

1924. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου υπέγραψε τη σύμβαση με την αμερικανική εταιρία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.
1933. Το Ποινικό Δικαστήριο τη Λειψία ανακοίνωσε την απόφασή του για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ με την οποία κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο ο Ολλανδός Μαρίνους Βαν ντερ Λούμπε.

1936. Ο Μουσολίνι ανακοίνωσε την αποστολή εθελοντών στην Ισπανία.

1938. Οι εθνικιστές του Φράνκο κατέλαβαν την Βαρκελώνη , χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από τον «ρεπουμπλικανικό στρατό».

1941. Το γερμανικό υποβρύχιο U-559 βύθισε ανατολικά του Τομπρούκ, το ατμόπλοιο «Shuntien», που μετέφερε ιταλούς αιχμαλώτους. Πνίγηκαν περισσότεροι από χίλιοι Ιταλοί.

1944. Η αμερικανική αεροπορία ανεφοδίασε ΗΠΑ την πολιορκημένη πόλη Μπαστόν. Άρχισε η Συμμαχική αντεπίθεση στις Αρδέννες.

1947. Το ΚΚΕ συγκρότησε τη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και τα μέλη της ήταν ανώτερα στελέχη του κόμματος. Η ΠΔΚ εγκαταστάθηκε στην Πρεσπα.Το Συμβούλιο Υπουργών της Βουλγαρίας αποφάσισε την άμεση εθνικοποίηση των ιδιωτικών βιομηχανικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων.


1948 .Στο Τόκιο εκτελέστηκε από τις συμμαχικές αρχές κατοχής ο πρώην στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τότζο Χιντέκι. και άλλοι έξι πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι, που καταδικάστηκαν σε θάνατο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο.

1952. Ψήφισμα αριθ. 98 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα Ινδίας-Πακιστάν.

1953. Εκτελέστηκε ο επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών του Στάλιν, Λαβρέντι Πάβλοβιτς Μπέρια. Μαζί του εκτελέστηκαν οι Γεωργιανοί συνεργάτες του, ο Βλαντίμιρ Ντεκανόζοφ, ο διώκτης των συνεργατών του Γιέζωφ, ο Βσέβολοντ Μερκούλοφ, ο Μπόγκταν Κομπούλοφ, ο Σεργκο Γκογκλίτζε, ο Λεβ Βλάτζιμίρσκι, και ο Πάβελ Μέτσνικ.

1967. Παραδόθηκε το σχέδιο Συντάγματος της επιτροπής Μητρέλια, την οποία ειχε διορίσει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας. Αυτό το «Σχέδιο Συντάγματος» αγνοήθηκε τελικά από τους στρατιωτικούς.

1969. Στο Πεκίνο απόπειρα δολοφονίας του Ντεγκ Σιάοπινγκ από ομάδα ενόπλων που επιτέθηκαν στο σπίτι του.

1975.Η Ε.Ο 17 Νοέμβρη εκτέλεσε τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

1979. Ο σοβιετικός στρατός μπήκε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ.

1990. Σε δημοψήφισμα στη Σλοβενία, το 88,5% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Γιουγκοσλαβία.

1991. Η Γερμανία αναγνώρισε την Κροατία ως ανεξάρτητο κράτος.

1994 . Η κυβέρνηση του Σεράγεβο με τη μεσολάβηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ υπέγραψε κατάπαυση του πυρός διαρκείας τεσσάρων μηνών με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας η οποία θα ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 1995.

2000. Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, μετά την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς , ο Συνασπισμός της «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας», (DOS) έλαβε το 64.09%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) έλαβε 13.76% και ο Σέσελι 8.60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου