565. Ο Ιουστίνος Β΄ διαδέχθηκε τον αποθανόντα θείο του, Ιουστινιανό Α', στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης.
1315. Μάχη του Μοργκάρτεν: Μια δύναμη 1.500 ανδρών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας υπό τον Βέρνερ Στάουφάχερ εξόντωσε σε ενέδρα στο πέρασμα Μοργκάρτεν στη λίμνη «Ägerisee» το στρατό του δούκα της Αυστρίας.
Λεοπόλδου Α'. Έτσι εδραιώθηκε η Λίγκα των Τριών καντονιών , που αποτέλεσε τον πυρήνα της σύγχρονης Ελβετίας.
1458. Το σχίσμα ανάμεσα στη Μητρόπολη Κιέβου που υποτάχθηκε στον Μέγα Δούκα της Λιθουανίας Καζιμίρ ως Μητρόπολη Κιέβου,Γαλικίας και Πάσης Ρωσίας, και στη Μητρόπολη Μόσχας και πάσης Ρωσίας.
1533.Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο έφθασε στο Κούσκο, την πρωτεύουσα των Ίνκας.
1705. Η Μάχη της Ζίμπου στην Τρανσυλβανίας, ανάμεσα στους Αυστριακούς και τους Ούγγρους που έληξε με την ήττα των εξεγερμένων Ούγγρων. Με τον στρατό των Αψβούργων συνέπραξαν, Δανοί Σέρβοι και Κροάτες ενώ με τους Ούγγρους ειχε συμμαχήσει ο Λουδοβίκος 14ος.
1812. Μετά την αναχώρηση του από τη Μόσχα στις 6/18 Οκτωβρίου ο Ναπολέων με το κύριο σώμα της μεγάλης Στρατιάς έφθασε στην πλησιέστερη βάση ανεφοδιασμού στο Σμολένσκ 22 μέρες μετά. 28 Οκτωβρίου -9 Νοεμβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου/12 Νοεμβρίου διέταξε την τμηματική αναχώρηση σωμάτων προς το Μίνσκ. Ο ίδιος και η φρουρά του εγκατέλειψε το Σμολένσκ στις 14 Νοεμβρίου.
Στις 3 /15 -6 /18 Νοεμβρίου, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός άρχισαν οι τετραήμερες μάχες του Κράσνοι, (45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σμολένσκ) , μεταξύ της υποχωρούσης Μεγάλης Στρατιά υπό τη διοίκηση του Ναπολέοντα και του ρωσικού στρατού υπό τις διαταγές του Μιχαήλ Κουτούζοφ .
Οι Μάχες στο Κράσνοι, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους Γάλλους. 13.000 νεκρούς και 26.000 αιχμάλωτους.
Παρά την επιτυχία του Ναπολέοντα να διασώσει περίπου 40.000 άνδρες η Μεγάλη Στρατιά υποχρεώθηκε νε εγκαταλείψει 116 από τα 228 πυροβόλα της και όλα τα εφόδια της. Οι Ρώσοι έχασαν μόνο 5000 άνδρες.
Στις μάχες αυτές ο Ναπολέων ανακήρυξε τον στρατάρχη Μισέλ Νεΰ ως τον πιο γενναίο των γενναίων λόγω της αντίστασης του στην άγρια ρωσική επίθεση.
1859 . Έγιναν στην Αθήνα τα «Ολύμπια», η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων .
1884: Το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, άρχισε στην επίσημη κατοικία του Βίσμαρκ στην Βίλχελμστρασε Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία ενέκρινε τον διαμοιρασμό της αφρικανικής ηπείρου μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών. Συμμετείχαν εκτός της Γερμανίας , η Αυστρο-Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Νορβηγία , η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
1889. Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βραζιλία κήρυξε τη δημοκρατία.
1905 . Εκτελέστηκαν στη Σεβαστούπολη οι στασιαστές του Θωρηκτού Ποτέμκιν
1912 . Στην Ρωσία άρχισαν οι εργασίες της IV Κρατικής Δούμας.
1917. Οι Μπολσεβίκοι εξέδωσαν το διάταγμα για την αποστράτευση του αυτοκρατορικού Στρατού.
1920. Πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.Το Ντάντσιχ, (τώρα Γκντανσκ) αυτό-ανακηρύχθηκε ως ελεύθερη πόλη.
1922. Στις 7.15 π.μ. της 15ης/28ης Νοεμβρίο, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου που δίκασε τους 6 , στρατηγός Αλέξανδρος Οθωναίος διάβασε την ετυμηγορία:
«Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β' το Έκτακτον Στρατοδικείον συσκεφθέν κατα νόμον, κηρύσσει παμψηφεί τους μεν Γεώργιον Χατζανέστην, Δημήτριον Γούναρην, Νικόλαον Στράτον, Πέτρον Πρωτοπαπαδάκην, Γεώργιον Μπαλτατζήν και Νικόλαον Θεοτόκην εις την ποινήν του Θανάτου. Τους δε Μιχαήλ Γούδαν και Ξενοφώντα Στρατηγόν εις την ποινήν των ισοβίων δεσμών. Διατάσσει την στρατιωτικήν καθαίρεσιν των Γεωργίου Χατζανέστη, αρχιστρατήγου, Ξενοφώντος Στρατηγού, υποστρατήγου και Μιχαήλ Γούδα, υποναυάρχου και επιβάλλει αυτούς τα έξοδα και τέλη. Επιδικάζει παμψηφεί χρηματικήν αποζημίωσιν υπέρ του Δημοσίου κατά του Δ. Γούναρη δραχμών 200 χιλιάδων, Ν. Στράτου δραχμών 335 χιλιάδων, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Θεοτόκη δραχμών 1 εκατομμυρίου και Μ. Γούδα δραχμών 200 χιλιάδων. Εγκρίθη, απεφασίσθη και εδημοσιεύθη εν Αθήναις τη 15η Νοεμβρίου 1922.»
Η απόφαση ανακοινώθηκε στους κατηγορουμένους , στις φυλακές Αβέρωφ στις 9 π.μ, από τον επαναστατικό επίτροπο Γρηγοριάδη. Στους μελλοθάνατους δόθηκε προθεσμία δύο ωρών προκειμένου να αποχαιρετίσουν συγγενείς και φίλους. Στις 10.30 οδηγήθηκαν στο Γουδή για να εκτελεστούν. Πριν την εκτέλεση προηγήθηκε η καθαίρεση του Χατζανέστη . Φρούραρχος της εκτέλεσης ήταν ο μάρτυρας κατηγορίας, ταγματάρχης Σπαής.
Οι καταδικασθέντες εκτελέσθηκαν στις 11:27΄.
1940. 19η ημέρα του Πολέμου. Στο Μέτωπο του Γ Σώματος Στρατού το «Απόσπασµα Μπεγέτη» της IX Μεραρχίας, υποστηριζόµενο με πυρά πυροβολικού, μετά από ολοήµερο σκληρό αγώνα κατέλαβε τα υψώµατα 1259 και 1271 , συλλαµβάνοντας αιχμαλωτους 11 αξιωµατικούς και 250 οπλίτες µαζί µε άφθονο πολεµικό υλικό. Νοτιότερα, η X Μεραρχία , κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάληψη του υψ. Μπαταρός και να προωθηθεί δυόµιση χιλιόµετρα δυτικά του χωριού Νικολίτσε, από όπου µπορούσε να ελέγχει τη διάβαση της Ντάρζας.
1942 . Έληξε η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ με μια αποφασιστική νίκη των Αμερικανών.
1943. Το Ολοκαύτωμα των τσιγγάνων. Ο Χάινριχ Χίμλερ, διέταξε όλοι οι τσιγγάνοι να σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1949.Εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στην Ινδία οι δολοφόνοι του Μαχάτμα Γκάντι.
1956.Στη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ έφθασαν οι πρώτες μονάδες κυανοκράνων του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
1967. Τα γεγονότα της Κοφίνου. Το τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου 40 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας ήταν στο σταυροδρόμι των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας - Λεμεσού και Λάρνακας – Λεμεσσού, και μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, εξελίχθηκε σε ισχυρό στρατιωτικό προπύργιο των Τουρκοκυπρίων, που απέκοπταν τις δύο οδικές αρτηρίες, και πυροβολούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε στις δυνάμεις του ΟΗΕ, αλλά ουδέν έπραξαν. Στις 15 Νοεμβρίου 1967 με διαταγή του Μακαρίου η Εθνική Φρουρά υπό τις διαταγές του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα ανέλαβε αυτή να αποκαταστήσει την τάξη. Η «Επιχείρηση Γρόνθος»,έληξαν με την κατάληψη του χωριού. Σκοτώθηκαν 24 Τουρκοκύπριοι και 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι απώλειες της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν ένας νεκρός και δύο τραυματίες.
Η Τουρκία απείλησε με εισβολή στην Κύπρο, αλλά και με πόλεμο την Ελλάδα. Με την παρέμβαση των Αμερικανών, που έστειλαν τον Σάιρους Βανς στο τρίγωνο Αθήνας - Άγκυρας - Λευκωσίας, η κρίση διευθετήθηκε με την υποχώρηση του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας που αναγκάστηκε να αποσύρει από την Κύπρο την Μεραρχία, που είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά τα γεγονότα του 1963 - 1964
1968. Τέθηκε σε ισχύ το νέο σύνταγμα της Ελλάδας, που είχε εγκριθεί με το δημοψήφισμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 1968, με ποσοστό 91,87% και το οποίο σύμφωνα με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο επεδίωκε «την εξυγίανση του δημοσίου βίου και την δημιουργία μίας δημοκρατικής Πολιτείας».
1969 .Το αμερικανικό υποβρύχιο USS Gato, (SSN-615), εμβόλισε το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-19 στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Στην Ουάσινγκτον περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
1979. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού έφτασε στο 17%.
1982 .Η κηδεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στην Κόκκινη Πλατεία.
1983. Ενώ ο Παπανδρέου είχε καλέσει στην Αθήνα , όλους τους αντιδικατατορικούς φίλους της Ελλάδας, ο Ντενκτάς ανακήρυξε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το πρωί της ίδιας ημέρας, η 17 Νοέμβρη δολοφόνησε τον επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής Jusmagg , πλοιάρχο Τζορτζ Τσάντες και τον οδηγό του Νίκο Βελούτσο.
1991. O Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς
Γιέλτσιν υπέγραψε ένα πακέτο από δέκα διατάγματα σχετικά με τη μετάβαση της
Ρωσίας στην οικονομία της αγοράς. Από εκείνη την ημέρα, ο ιουδαίος μεταρρυθμιστής
Ανατόλι Τσουμπάις ,κατείχε διάφορες θέσεις στην ρωσική κυβέρνηση. Η Σφαγή του
Μπορ στο Σουδάν. Οι μαχητές της φυλής Νουέρ εκτέλεσαν περίπου 2000 άτομα
1999 . Έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η κομμουνιστική Κίνα έγινε δεκτή στήν Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, αφού προηγουμένως είχε γίνει δεκτή στην GATT.
2002. Ο Χου Ζιντάο εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
2003. Η αλ Κάιντα έκανε βομβιστικές επιθέσεις κατά δύο εβραϊκών συναγωγών της Κωνσταντινούπολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου