Νοεμβρίου 14, 2015

14 Νοεμβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων

1770 . Ο Σκώτος εξερευνητής Τζέιμς Μπρους ανακάλυψε τις πηγές του Μπλε Νείλου στη λίμνη Τάνα στην Αιθιοπία.
1812.
Στις 14/26 Νοεμβρίου, 39 μέρες μετά την υποχώρηση από τη Μόσχα , η προφυλακή του γαλλικού στρατού υπό την διοίκηση των Nicolas Oudinot, Claude Victor-Perrin , Jean Baptiste Eblé, έδωσε μάχη για τη διάβαση του ποταμού Μπερεζίνα κοντά στο Μπορίσοφ της Λευκορωσίας, με το σώμα του στρατηγού Βίτγκενσταϊν, (30.000 άνδρες) και τη Στρατιά του Δούναβη του ναυάρχου Τσιτσαγκόφ , (34.000 άνδρες) στο διπλωματικό γραφείο του οποίου υπηρετούσε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Οι Γάλλοι υπέστησαν βαρύτατες απώλειες, αφού έχασαν περίπου 35-40.000 άνδρες αλλά κατάφεραν να διασχίσουν το ποτάμι και να αποφύγουν την περικύκλωση.
1821. Το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας: Τα ξημερώματα της 14ης/24ης Νοεμβρίου περίπου 3.000 Τούρκοι του Λουμπούτ πασά, επιτέθηκαν για να περάσουν την τάφρο στον Ισθμό της Κασσάνδρας, που την υπεράσπιζαν 430 Έλληνες επαναστάτες. Μετά από πολύωρη μάχη οι Τούρκοι πέρασαν από το Δυτικό άκρου της τάφρου που το «μπάζωσαν» με πέτρες. Οι νεκροί έλληνες ήσαν περισσότεροι ενώ 600 ήσαν οι αιχμάλωτοι άνδρες και γυναίκες.

1863. Απογράφηκε η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία η Αγγλία παραχώρησε τα Επτάνησα στην Ελλάδα.

1885. Στις 2/14 Νοεμβρίου η Σερβία αντιδρώντας στην προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας κήρυξε τον πόλεμο στη Βουλγαρία. Ο βασιλιάς της Σερβίας Μίλαν Ομπρένοβιτς προσέφερε στην Ελλάδα κοινή στρατιωτική δράση εναντίον της Βουλγαρίας αλλά η Ελλάδα την απέρριψε.

1895 . Ισχυρή καταιγίδα σε Αθήνα και Πειραιά που πλημμύρισαν με τραγικό απολογισμό 61 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.

1913. Υπογράφηκε την 1η/14η Νοεμβρίου η Σύμβαση των Αθηνών μεταξύ του Ελληνικού Βασιλείου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία τα μερη συμφωνούσαν να αποδεχτούν την απόφαση των Μεγάλων δυνάμεων για τυα νησιά του αρχιπελάγους, η οθωμανική αυτοκρατορία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα της επί της Κρήτης, και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων των Νεων Χωρών. 

1917. Αποκρούστηκε από τους Μπολσεβίκους, στις 1/14 Νοεμβρίου, στους λόφους του Πούλκοβο η δύναμη του στρατηγού Κρασνόφ και ο Κερένσκι έφυγε από τη Ρωσία.
Οι μπολσεβίκοι υπό τον συνταγματάρχη Πάβελ Μπορίσοβιτς Βαλντεν κατέλαβαν το Τσάρσκογιε Σελό και την Γκάτσινα. Ο Κρασνόφ παραδόθηκε στον Βαλντέν.
Ο Τρότσκι από το Πούλκοβο, (όπου σήμερα είναι το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης), τηλεγράφησε στον Λένιν. « Η προσπάθεια του Κερένσκι να μεταφέρει αντεπαναστατικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα αποκρούστηκε. Είμαστε στην επίθεση» Μετά την φυγή του Κερένσκι αρχηγός της νόμιμης κυβέρνησης ανέλαβε ο στρατηγός Ντουχόνιν που εγκαταστάθηκε στο Όρενμπουργκ.

1918. Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύχθηκε δημοκρατία και ο Τόμας Μάζαρικ εξελέγη πρώτος πρόεδρος.

1919. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Ομσκ από όπου υποχώρησε ο στρατός του ναυάρχου Κόλτσακ. 

  1921. Ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

1922. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σωτηρίου Κροκιδά που διαφωνούσε με τις εκτελέσεις των έξι και ανέλαβε η Κυβέρνηση Στυλιανού Γονατά, στην οποία μετείχαν οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Ρέντης, Ιωάννης Σιώτης, Λουκάς Σακελλαρόπουλος, Απόστολος Δοξιάδης, Μ. Εμπειρίκος, Αντώνιος Πρέκας, Γεώργιος Σιδέρης, και Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης.

1935. Οι Φιλιππίνες απόκτησαν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ.

1940. 18η ημέρα του Πολέμου. Εκδηλώθηκε σε όλο το μέτωπο η ελληνική αντεπίθεση. Το Γ' Σώμα Στρατού, του Τσολάκογλου, του οποίων οι βάσεις εξόρμησης ήταν πιο κοντά στην σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνάς , από όπου μεταφέρθηκαν οι επίστρατοι , επιτέθηκε με κατεύθυνση την Κορυτσά.
 Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 06:30 σ’ ολόκληρο το μέτωπο του Γ΄ Σώματος από το υψ. Γκούµπελ µέχρι τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Η XV Μεραρχία εξόρµησε από τη χερσόνησο του Πυξού χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ιταλούς. Διέσπασε την κύρια γραµµή αντίστασης και μέχρι τις βραδινές ώρες είχε καταφέρει να προωθηθεί σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων.
Στο κέντρο του µετώπου, η IX Μεραρχία κατόρθωσε να ανατρέψει τις ιταλικές προφυλακές και να φθάσει στην δυτική όχθη του ∆εβόλη η X Μεραρχία που δρούσε στο νότιο τµήµα κατέλαβε τα χωριά Βόζιγραδ και Νικολίτσε και τα γύρω υψώματα.
  Στην επίθεση μετείχε και η η ελληνική αεροπορία που βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Κορυτσάς όπου έχασε ένα Blenheim που χτυπήθηκε από τα Ιταλικά αντιαεροπορικά και εξερράγη στον αέρα. Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Σταμάτιος Χαραλαμπους , ο σμηναγός Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοίλης του Γεωργίου: Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1918. Σκοτώθηκε ακόμα ο υποσμηναγός Δημήτριος Γιακας, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης από μικρό ύψος , στον τομέα του ΤΣΔΜ, όταν το αεροσκάφος του , χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά.
Η επίθεση από τη Δυτική Μακεδονία συνδυάστηκε με γενική επίθεση σε ολόκληρο το μήκος του Μετώπου, από το Α' και Β' Σώμα Στρατού.
Στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, τα Τάγματα ΙΙ/39 και ΙΙΙ/39 του Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου διατάχθηκαν να ανατρέψουν να επιτεθούν στην κατέυθυνση των υψωμάτων Τζουφαράχη (Υψ. 935) και Βίγλα (Υψ. 836) που κατείχε η Ιταλική Μεραρχία Φερράρα. Στην ακτίνα της επίθεσης ήταν και τα χωριά Αρίστη, των Άνω Ραβενία, Γεροπλατάνος και Καλύβια. Η Τζουφαράχη κατελήφθη αλλά έπεσαν μαχόμενοι ο Υπολοχαγός Χορμόβας Νικόλαος , ο Υποδεκανέας Παπαϊωάνου Νικόλαος, και οι Στρατιώτες Κούκας Δημήτριος, Μερμίγγης Ηλίας, Γωγάκης Απόστολος , Γεωργόπουλος, Χαρίλαος και Λάκας Ιωάννης .
Πιο δυτικά το 24ο Σύνταγμα Πρεβέζης επιτέθηκε για την εξάλειψη του Ιταλικού προγεφυρώματος στον τομέα της Θεσπρωτίας και κατέλαβε το Λόφο Προφήτης Ηλίας της Πέστιανης, απελευθέρωσε το χωριό από τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς , (TSETA), και ανάγκασε τους Ιταλούς να οπισθοχωρήσουν από την Λυκοτσόρα.
Την ίδια ημέρα η Λουφτβάφε βομβάρδισε το Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία και κατέστρεψε το κέντρο της πόλης. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 568 άμαχοι.
Ο Μολότοφ αναχώρησε από το Βερολίνο, για τη Μόσχα.

1943. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Σόφια .

1951. Οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία υπόγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία αμυντικής βοήθειας.

1954. Στην Αίγυπτο, ο Αντισυνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ανέτρεψε τον πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχη Μωχάμετ Ναγκίμπ θέτοντάς τον σε κατ' οίκον περιορισμό , (με την αιτιολογία της μετριοπαθούς στάσης του απέναντι στο Σουδάν) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέλαβε την προεδρία.

1963. Στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας, ξεκίνησε μια ηφαιστειακή έκρηξη, 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , από την οποία διαμορφώθηκε το ηφαιστειακό νησί Surtsey.

1964. Μετά την επίσκεψη στην Αθήνα ο ιουδαίος ς ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας ως Αμερικανός «πρεσβευτής καλής θέλησης» επισκέφθηκε την Τουρκία, και έγινε δεκτός από τον Ισμέτ Ινονού. 

  1965 . Απεργιακό κύμα στις αστικές συγκοινωνίες, σε υπουργεία, δήμους και υπηρεσίες της Δ.Ε.Η. Η κυβέρνηση των «αποστατών» προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των απεργών στις συγκοινωνίες.

1969 . Στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποίησε όλες τις ξένες τράπεζες.

1971. Το Mariner 9 της NASA έφτασε στον Άρη και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

1973. Άρχισε η κατάληψη του Πολυτεχνείου.

1975. Η Ισπανία, το Μαρόκο και η Μαυριτανία υπόγραψαν συμφωνία , με την οποία η Ισπανίας εγκατέλειψε την κυριαρχία της επί της Δυτικής Σαχάρας.

1979. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, διέταξε τις αμερικανικές τράπεζες να παγώσουν τις καταθέσεις του Ιράν, διασώζοντας έτσι την Citi που βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

1982. Στην Πολωνία, έπειτα από 11 μήνες στη φυλακή, ο ηγέτης της «Αλληλεγγύης» ο Λεχ Βαλέσα αφέθηκε ελεύθερος

1983. Οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ έφθασαν στη αεροπορική βάση Greenham Common της Βρετανίας εν μέσω διαδηλώσεων του φιλοσοβιετικού Κινήματος Ειρήνης.

1988 . Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα 242 των Ηνωμένων Εθνών και ανακήρυξε το αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος, αναγνωρίζοντας το Κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα αποδέχτηκε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και η απόρριψε τη τρομοκρατία.

 1989. Το Εθνικό Κίνημα SWAPO, η «Οργάνωση του Λαού της Νοτιοδυτικής Αφρικής», πέτυχε συντριπτική νίκη στις πρώτες εκλογές στη Ναμίμπια.

1990. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Δημοκρατία της Πολωνίας υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαίωνε τη γραμμή Οντερ-Νάισε σαν το σύνορο μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας.

1991. Μετά από 13 χρόνια στην εξορία, επέστρεψε στην Καμπότζη ο Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανούκ. Την ίδια ημέρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγόρησαν επίσημα δύο Λίβυους υπηκόους , ότι τοποθέτησαν τη βόμβας στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.

1993. Στο Πουέρτο Ρίκο οι κάτοικοι με δημοψήφισμα απέρριψαν την ένταξή τους στις ΗΠΑ.

1995. Η Γερμανία ενέκρινε την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, ο οποίος προκάλεσε τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας "Μπάρινγκς".

1996. Σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη   στο Χρηματιστήριο Αθηνων, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας «Δέλτα Χρηματιστηριακή», με Πρωταγωνιστές τη δικηγόρο Δημήτρη Αργυριάδη, τον επενδυτή Παναγιώτη Τρύφωνα και τους ιουδαίους κλωστοϋφαντουργούς Δαβίδ και Μωυσή Μαγρίζους.

1997 .Στην Αλβανία, έγινε η κηδεία των 52 «προσφύγων», που πνιγηκαν στην Αδριατική, όταν τα ιταλικά σκάφη ανέκοψαν τον πλου του πλοίου, που τους μετέφερε.

2000. Το Βατικανό αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και το Μαυροβούνιο κατήργησε το δηνάριο, και υιοθέτησε το ευρώ.

2001. Οι Δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατάλαβαν την Καμπούλ στο Αφγανιστάν, και έδιωξαν τους Ταλιμπάν.

2002. Το Ιράκ αποδέχθηκε την άνευ όρων την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου του και τον αφοπλισμό του. Η Αργεντινή δεν εξόφλησε δάνειο 805 εκατομμύριων δολάριων. στην Παγκόσμια Τράπεζα .

2003. Οι αυτονομιστές της Κορσικής ανακοίνωσαν την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

2006. To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποίησε του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.

2008.Το διαστημικό όχημα της Ινδίας προσεδαφίστηκε στη Σελήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου