1307.Ο Πάπας Κλήμης 5ος εξέδωσε από την Αβινιόν την παπική βούλα Pastoralis Praeeminentiae οποία καλούσε όλους τους χριστιανούς μονάρχες στην Ευρώπη να συλλάβουν όλους τους Ναΐτες και να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία.
1354 . Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός παραιτήθηκε από κάθε εξουσία και εκάρη Μοναχός. Στο μοναστήρι έζησε έως το 1383 στον Μυστρά.
1757. Στον επταετή πόλεμο οι Αυστριακοί νίκησαν τους Πρώσους στην μάχη του Μπρεσλάου. (Βρόκλαβ σήμερα στην Πολωνία).
1842. Εξερράγη το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ
1897 22 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η Ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης, με τον οποίο έληξε ο άτυχος για την Ελλάδα πόλεμος του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει
4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Για να πληρωθεί η αποζημίωση , η Ελλάδα αναγκάσθηκε να λάβει ένα ακόμη δάνειο και τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Αυτό είχε ως συνέπεια να εκχωρήσει πηγές των δημοσίων εσόδων στους πιστωτές της και να δημιουργηθούν έτσι τα μονοπώλια στο τσιγαρόχαρτο, το αλάτι, το πετρέλαιο, τον καπνό, τα σπίρτα και τα τραπουλόχαρτα, που διατηρήθηκαν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981.
1908. Στο σπίτι του Φεχίμ Zavalani, στο Μοναστήρι, έληξε το συνέδριο των Αλβανών διανοουμένων που είχε αρχίσει στις 14
Νοεμβρίου με την απόφαση για την τυποποίηση του λατινικού αλβανικού αλφάβητού.
Στο Κογκρέσο του Μοναστηρίου συμμετείχαν ο καθολικός ιερέας Gjergj Fishta, ο Μιντάτ Φάσερ , ο Λουίτζι
Γκουραγκούγκι , ο Γιωργος Κυριαζής , ο Νάντρε Μιέντια ,ο Γ. Γκίλκα , o Τάκη
Μπούντα , ο Σαχίν Κολόνια , ο Σωτήρ Πέτσι , ο Βαίος Τόπουλλης, ο Νιζέτ Βρυώνης και
ο Φεχιμ Zavalani.
1920. Στις 22 Νοεμβρίου /5 Δεκεμβρίου 1920, έγινε το δημοψήφισμα για την του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ελληνικό Θρόνο. Οι Φιλελεύθεροι του Βενιζέλου έκαναν αποχή, θεωρώντας μη έντιμες τις συνθήκες διεξαγωγής του. Το κυρίαρχο σύνθημα της Κωνσταντινικής παράταξης ήταν "Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά!".
Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε ήταν 98% υπέρ της επιστροφής . Ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου μήνα.
1940. Το Α’ Σώμα Στρατού ανακαταλαμβάνει στην Ήπειρο τους Φιλιάτες και την περιοχή της Μέρτζανης.Το Β’ Σώμα Στρατού μπήκε στην Βόρεια Ήπειρο και απελευθέρωσε το Λεσκοβίκι και το Γ’ Σώμα Στρατού αφού κατέλαβε τους ορεινούς όγκους Μόραβα, Ιβάν εισήλθε στην Ελληνική Κορυτσά Κορυτσά.18 αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας επιτέθηκαν στην Ιταλική φάλαγγα μήκους οκτώ χλμ. που υποχωρούσε από την Κορυτσά προς το Πόγραδετς.. Κατά την επιστροφή στο αεροδρόμιο ένα Henschel χτυπήθηκε από ιταλικά καταδιωκτικά στο λέβητα βενζίνης, έπιασε φωτιά και το πλήρωμα το εγκατέλειψε. Ο χειριστής υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο παρατηρητής επέζησε.
1942. Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους, που πολιορκεί το Στάλινγκραντ, ενημερωσε στον Χίτλερ ότι η 6η Στρατιά περικυκλώθηκε από τους Σοβιετικούς.
1943.Διάσκεψη του Καΐρου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Κινέζος Πρωθυπουργός Τσιάνγκ Κάι-Σεκ συζήτησαν το σχέδιο για να νικηθεί την Ιαπωνία.Ο Λίβανος απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
1945.Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Κανελλόπουλου σχηματίστηκε η Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη, (22 Νοεμβρίου 1945 – 4 Απριλίου 1946) , που την αποτελούσαν οι: Θεμιστοκλής Σοφούλης πρωθυπουργός, Γεώργιος Καφαντάρης αντιπροέδρος, Εμμανουήλ Τσουδερός Β΄Αντιπροέδρος και υπουργός Συντονισμού,
Ιωάννης Σοφιανόπουλος υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Τύπου και Πληροφοριών,Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Δικαιοσύνης, Θεόδωρος Μανέτας υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά Αεροπορίας,Θεόδωρος Χαβίνης υπουργός Δημοσίων Έργων,Δημήτριος Μαχάς υπουργός Μεταφορών,Λεωνίδας Ιασωνίδης υπουργός Κοινωνικής Προνοίας
Γεώργιος Βοραζάνης υπουργός Εθνικής Οικονομίας,Γεώργιος Καρτάλης υπουργός Εφοδιασμού,Χρυσός Ευελπίδης υπουργός Γεωργίας,Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας υπουργός Παιδείας,Σταμάτης Μερκούρης υπουργός Δημοσίας Τάξεως,Αλέξανδρος Μερεντίτης υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος,Αλέξανδρος Μυλωνάς υπουργός Οικονομικών
1951. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γ. Μαύρος ζήτησε να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης υπέρ της Κύπρου .Κατόπιν αξιώσεως του Βρετανού αντιπροσώπου Ίντεν, διαγράφηκε από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης η αναφορά του Γ. Μαύρου στην Κύπρο.
1957.Το απολυτήριο του Δημοτικού έγινε απαραίτητο για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα.
1962. Πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του προέδρου της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, στρατηγός Γκιουρσέλ, διέθεσε στον Μακάριο το προσωπικό του αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στην Άγκυρα, ενώ τον υποδέχθηκε ο ίδιος στο αεροδρόμιο, μαζί με τον πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού και τον φιλοξένησε στην προεδρική κατοικία. Από την πλευρά του, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος Μακάριος κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.
1963 . Στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονήθηκε ο Ιρλανδικής καταγωγής, και πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
1971.Η Ινδία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Μπανγκλαντές.
1975. Μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος έγινε βασιλιάς της Ισπανίας.
1989. Ενώ στην Αθήνα οι Μητσοτάκης, Παπανδρέου και Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφάσισαν τη δημιουργία οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα στη Δυτική Βηρυτό δολοφονήθηκε ο Προέδρος του Λιβάνου Ρενέ Μουαβάντ.
1990. Μετά από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε αφού έχασε την ηγεσία των Συντηρητικών.
1995. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέστειλε το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας που κράτησε 1.253 ημέρες.
2001. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναγνώρισε την ισότητα ανδρών και γυναικών.
2004. Στην Ουκρανία άρχισε η «Πορτοκαλί Επανάσταση» .
2005.Το Γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου
Το χρονικο της ημέρας.Καλά και κακά νεα.Ειδήσεις ρεπορτάζ,και ανταποκρίσεις,από τον βαλκανικό χωρο Σχόλια στο e-mail, deltio11@gmail.com
Νοεμβρίου 22, 2015
Νοεμβρίου 20, 2015
20 Νοεμβρίου. Χρονολόγιο Γεγονότων
284. Ο Διοκλητιανός ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας.
869 . Σε μάχη που έγινε στο Χόξνε της Ανατολικής Αγγλίας με τους Βίκινγκς. εισβολείς σκοτώθηκε ο Σάξωνας Βασιλιάς της Ανατολικής Αγγλίας Έντμουντ ο Μάρτυρας, που αγιοποιήθηκε από την καθολική εκκλησία.
1759. Στη διάρκεια του επταετούς πολέμου (1754-1763) η ναυμαχία του κόλπου Γκιμπερόν δυτικά του Σεν Ναζαίρ Μεταξύ του γαλλικού και του αγγλικού στόλου που έληξε με αποφασιστική νίκη των βρετανών.
1815. Υπογράφηκαν οι Συνθήκες για τη Δεύτερη Ειρήνη των Παρισίων.
1818. Ο Σιμόν Μπολιβάρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία
1825 . Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη «διέσπασε» τον τουρκικό αποκλεισμό και εφοδίασε την φρουρά του Μεσολογγίου με τρόφιμα κι πολεμοφόδια έφερε τροφές στο Μεσολόγγι.
1839.Με επιστολή της προς τον Άγγλο Πρόξενο, μια «Επιτροπή Κρητών», που ακόμα δεν έχει αποκτήσει ονοματεπώνυμα ,ζήτησε να γίνει η Κρήτη αγγλικό προτεκτοράτο. Ο «φιλέλληνας» υπουργός λόρδος Πάλμερστον απάντησε: «...εφόσον η Κρήτη ανήκει de facto et de jure στο Σουλτάνο, θα ήταν αδύνατο για τη Μ. Βρετανία να αποσπάσει τη νησο από τη φίλη και σύμμαχο της Τουρκία και να την υπαγάγει στις κτήσεις του Στέμματος».
1910. Άρχισε η επανάσταση στο Μεξικό κατά του Πορφύριο Ντίαζ.
1917. 20 Νοέμβριου 1917. Ο Βρετανός στρατηγός Ελ, με 324 τανκ, προσέβαλε τις γραμμές των Γερμανών στη μάχη του Καμπρέ στη Γαλλία, την πρώτη μεγάλη μάχη με τανκ.
Η πρωτοφανής μαζική χρήση τανκ επέτρεψε στους Βρετανούς να σημειώσουν γρήγορη πρόοδο. Oι Γερμανοί όμως αντεπιτέθηκαν και ανακαταλάβαν το απολεσθέν έδαφος. Στις 20 Νοεμβρίου/3 Δεκεμβρίου 1917, η Κεντρική Ράντα στο Κίεβο με επικεφαλής τον Μιχαίλο Χρουσέφσκι, παρά την αντίδραση των μπολσεβίκων , εξέδωσε διακήρυξη με την οποία καταδικάστηκε η πολιτικά παράνομη ανατροπή της κυβέρνησης Κερένσκι από το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων στην Αγία Πετρούπολη και ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας .
1940. Η Ουγγαρία προσυπόγραψε το τριμερές Σύμφωνο του Άξονα.
1945. Στη Νυρεμβέργη άρχισε η πρώτη δίκη εγκληματιών πολέμου με κατηγορούμενους 24 στελέχη της Ναζιστικής κυβέρνησης.
1959 . Στη Στοκχόλμη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ελβετία υπέγραψαν τη σύμβαση για την ίδρυση της ΕΖΕΣ. (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών).
1962 . Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, διέταξε την άρση του αποκλεισμού της Κούβας.
1964. Το Βατικανό αποφάσισε την απαλλαγή των Εβραίων από την ενοχή για τη σταύρωση του Χριστού.
1977. Οι εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977, διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής . Ψήφισαν 5.193.891 και η αποχή ήταν 23,20%. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41,84% και έβγαλε 171 βουλευτές 9 λιγότερους από τους 180 που ηθε΄λε ο καραμανλής για να γίνει πρόεδρος. Ο Αντρέας πήρε 25,34% και το ΠΑΣΟΚ, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΕΔΗΚ του Γεώργιου Μαύρου κατέρρευσε αλλά έβγαλε 16 βουλευτές. Το ορθόδοξο ΚΚΕ πήρε 9,36% και έβγαλε 11 βουλευτές , η Εθνική Παράταξη υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο πήρε 6,82% και εξέλεξε 5 βουλευτές , η Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, (ΕΔΑ+ΚΚΕ Εσωτερικού) πήρε 2,72% και έβγαλε 2 βουλευτές , όσους και το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
1980. Στην Κίνα, ξεκίνησε η δίκη της «συμμορίας των τεσσάρων» της χήρας του Προέδρου Μάο που κατηγορήθηκαν για προδοσία και εγκλήματα κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. 1966-1976.
1990 . Δολοφονική απόπειρα της 17Ν κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη στη Νέα Ερυθραία Αττικής με εκτόξευση ρουκέτας.
1991. Στο Βούκοβαρ, ο JNA παρέλαβε περίπου 260 κροάτες παραστρατιωτικούς που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο και τους μετέφεραν προς το αγρόκτημα Οβτσάρα. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη . Για την εκτέλεση τους καταδικάστηκε στη Χάγη ο συνταγματάρχης Μίλε Μρικιτς. Την ίδια μέρα στα Σεπόλια, έγινε συμπλοκή μελών της 17Ν με αστυνομικούς
1995 . Εισήχθη αιφνιδίως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω αναπνευστικού προβλήματος.
2001 .Στις γενικές εκλογές στη Δανία οι Σοσιαλδημοκράτες, για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια έχασαν την εξου
869 . Σε μάχη που έγινε στο Χόξνε της Ανατολικής Αγγλίας με τους Βίκινγκς. εισβολείς σκοτώθηκε ο Σάξωνας Βασιλιάς της Ανατολικής Αγγλίας Έντμουντ ο Μάρτυρας, που αγιοποιήθηκε από την καθολική εκκλησία.
1759. Στη διάρκεια του επταετούς πολέμου (1754-1763) η ναυμαχία του κόλπου Γκιμπερόν δυτικά του Σεν Ναζαίρ Μεταξύ του γαλλικού και του αγγλικού στόλου που έληξε με αποφασιστική νίκη των βρετανών.
1815. Υπογράφηκαν οι Συνθήκες για τη Δεύτερη Ειρήνη των Παρισίων.
1818. Ο Σιμόν Μπολιβάρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία
1825 . Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη «διέσπασε» τον τουρκικό αποκλεισμό και εφοδίασε την φρουρά του Μεσολογγίου με τρόφιμα κι πολεμοφόδια έφερε τροφές στο Μεσολόγγι.
1839.Με επιστολή της προς τον Άγγλο Πρόξενο, μια «Επιτροπή Κρητών», που ακόμα δεν έχει αποκτήσει ονοματεπώνυμα ,ζήτησε να γίνει η Κρήτη αγγλικό προτεκτοράτο. Ο «φιλέλληνας» υπουργός λόρδος Πάλμερστον απάντησε: «...εφόσον η Κρήτη ανήκει de facto et de jure στο Σουλτάνο, θα ήταν αδύνατο για τη Μ. Βρετανία να αποσπάσει τη νησο από τη φίλη και σύμμαχο της Τουρκία και να την υπαγάγει στις κτήσεις του Στέμματος».
1910. Άρχισε η επανάσταση στο Μεξικό κατά του Πορφύριο Ντίαζ.
1917. 20 Νοέμβριου 1917. Ο Βρετανός στρατηγός Ελ, με 324 τανκ, προσέβαλε τις γραμμές των Γερμανών στη μάχη του Καμπρέ στη Γαλλία, την πρώτη μεγάλη μάχη με τανκ.
Η πρωτοφανής μαζική χρήση τανκ επέτρεψε στους Βρετανούς να σημειώσουν γρήγορη πρόοδο. Oι Γερμανοί όμως αντεπιτέθηκαν και ανακαταλάβαν το απολεσθέν έδαφος. Στις 20 Νοεμβρίου/3 Δεκεμβρίου 1917, η Κεντρική Ράντα στο Κίεβο με επικεφαλής τον Μιχαίλο Χρουσέφσκι, παρά την αντίδραση των μπολσεβίκων , εξέδωσε διακήρυξη με την οποία καταδικάστηκε η πολιτικά παράνομη ανατροπή της κυβέρνησης Κερένσκι από το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων στην Αγία Πετρούπολη και ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας .
1940. Η Ουγγαρία προσυπόγραψε το τριμερές Σύμφωνο του Άξονα.
1945. Στη Νυρεμβέργη άρχισε η πρώτη δίκη εγκληματιών πολέμου με κατηγορούμενους 24 στελέχη της Ναζιστικής κυβέρνησης.
1959 . Στη Στοκχόλμη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Ελβετία υπέγραψαν τη σύμβαση για την ίδρυση της ΕΖΕΣ. (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών).
1962 . Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, διέταξε την άρση του αποκλεισμού της Κούβας.
1964. Το Βατικανό αποφάσισε την απαλλαγή των Εβραίων από την ενοχή για τη σταύρωση του Χριστού.
1977. Οι εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977, διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής . Ψήφισαν 5.193.891 και η αποχή ήταν 23,20%. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41,84% και έβγαλε 171 βουλευτές 9 λιγότερους από τους 180 που ηθε΄λε ο καραμανλής για να γίνει πρόεδρος. Ο Αντρέας πήρε 25,34% και το ΠΑΣΟΚ, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΕΔΗΚ του Γεώργιου Μαύρου κατέρρευσε αλλά έβγαλε 16 βουλευτές. Το ορθόδοξο ΚΚΕ πήρε 9,36% και έβγαλε 11 βουλευτές , η Εθνική Παράταξη υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο πήρε 6,82% και εξέλεξε 5 βουλευτές , η Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, (ΕΔΑ+ΚΚΕ Εσωτερικού) πήρε 2,72% και έβγαλε 2 βουλευτές , όσους και το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
1980. Στην Κίνα, ξεκίνησε η δίκη της «συμμορίας των τεσσάρων» της χήρας του Προέδρου Μάο που κατηγορήθηκαν για προδοσία και εγκλήματα κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. 1966-1976.
1990 . Δολοφονική απόπειρα της 17Ν κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη στη Νέα Ερυθραία Αττικής με εκτόξευση ρουκέτας.
1991. Στο Βούκοβαρ, ο JNA παρέλαβε περίπου 260 κροάτες παραστρατιωτικούς που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο και τους μετέφεραν προς το αγρόκτημα Οβτσάρα. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη . Για την εκτέλεση τους καταδικάστηκε στη Χάγη ο συνταγματάρχης Μίλε Μρικιτς. Την ίδια μέρα στα Σεπόλια, έγινε συμπλοκή μελών της 17Ν με αστυνομικούς
1995 . Εισήχθη αιφνιδίως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω αναπνευστικού προβλήματος.
2001 .Στις γενικές εκλογές στη Δανία οι Σοσιαλδημοκράτες, για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια έχασαν την εξου
Νοεμβρίου 19, 2015
6/19 Νοεμβρίου. Το Χρονολόγιο των Γεγονότων
1740 .Την νύχτα της 19 Νοεμβρίου εκδηλώθηκε πραξικόπημα στα Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης και συνελήφθη ο οκτάχρονος Τσάρος Ιβάν VI και η
αντιβασίλισσα μητέρα του Δούκισα Αννα που φυλακίστηκαν στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου.Στο θρόνο ανήλθε η κόρη του μεγάλου Πέτρου
1815. Η Γαλλία προσχώρησε στην Ιερά Συμμαχία.
1824. Η μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Αγίας Πετρούπολης .Η στάθμη του νερού στον ποταμό Νέβα ανήλθε σε 4,14 μέτρα πάνω από την κανονική.
1853. Στον Κριμαϊκό Πόλεμο η μάχη του τουρκικού χωριού Μπασκαντικλάρ στην οποία 10.000 Ρώσοι με 32 κανόνια νίκησαν 36000 Τούρκους που είχαν 46 πυροβόλα και τους οποίους διοικούσε ο Αχμέτ Πασάς.
1885. Στις 7/19 Νοεμβρίου κατά τον σερβο-βουλγαρικό Πολέμο για την Ανατολική Ρωμυλία, έληξε η διήμερη μάχη της Σλίβνιτσα με βουλγαρική νίκη, και σταμάτησε έτσι η σερβική προέλαση προς τη Σόφια που ήταν 22 χλμ μακρυά. 10χλμ νότια της Σλίβνιτσα στο χωριό Γκουργκουλιάτ οι Βούλγαροι ανέκοψαν τις ενισχύσεις προς το μετωπο της Σλίβνιτσα.
1906. Οι Οπλαρχηγοί του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Κύρου από το Ζέλοβο και Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα έπεσαν μαχόμενοι με Τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή των Κορεστίων.
1922. Πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία δημοψήφισμα που ζήτησε η Βουλγαρική Αγροτική Εθνική Ένωση, με επικεφαλής τον Αλεκσάνταρ Σταμπολίνσκι, για την παραπομπή σε δίκη 17 από τους 22 υπουργών των κυβερνήσεων Ιβάν Γκέσωφ, Στόγιαν Ντάνεφ και Αλεξάνταρ Μάλινοφ. Οι διώξεις εγκρίθηκαν από 74,33% των ψηφοφόρων.
1924 .Απέτυχε εν τη γενέσει του στασιαστικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών επικεφαλής του οποίου ήταν ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Λούφας με άμεσο βοηθός του τον αντισυνταγματάρχη Βασίλειο Ντερτιλή, πατέρα του στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή.
Το Κίνημα έγινε αντιληπτό από τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παπαθανασίου και συνελήφθησαν το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, ο Λούφας, ο Ντερτιλής και 12 ακόμη λοχαγοί και υπολοχαγοί.
1932. Ο Γερμανός πρόεδρος Χίντεμπουργκ έδωσε στον Αδόλφο Χίτλερ διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
1933 .Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ισπανία, ο Συνασπισμός της Δεξιάς κέρδισε το 40% και έβγαλε 211 βουλευτές. Πρώτη δύναμη ήταν το Καθολικό συντηρητικό Κόμμα CEDA με 115.Οι φαλαγγίτες έβγαλαν έναν βουλευτή. Οι Καταλανοί εθνικιστές είχαν 24 και οι Βάσκοι εθνικιστές 11. Οι σοσιαλιστές (PSOE) του Καμπαλέρο έβγαλαν 59 και οι Κομμουνιστές πήραν 1,8% και έβγαλαν έναν βουλευτή.
1940 . Ο Αδόλφος Χίτλερ ζήτησε από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Σεράνο Σουνερ η Ισπανία να επιτεθεί στο Γιβραλτάρ.
1942. Ο Γκεόργκι Ζούκοφ εξαπέλυσε την αντεπίθεση του Κόκκινοπυ Στρατού στο Στάλινγκραντ, με την κωδική ονομασία «επιχείρηση ουρανός».
1943.Μετά την επίθεση των Γερμανών εναντίον της Σάμου, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διέταξε τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς κομμάντος, που στις 30 Οκτοβρίου είχαν απελευθερώσει την Σάμο, να εκκενώσουν την νήσο. Κατά την εκκένωση μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.
1946. Βουλευτικές εκλογές βίας και νοθείας στη Ρουμανία. Όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα που συμετείχε στο «Δημοκρατικό Μπλόκ» έλαβε 69,8%. (Τώρα οι ιστορικοί λένε ότι το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν 48% υπέρ των Κομμουνιστών ).
1952 . Ορκίστηκε η Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου. Πρώτος τη τάξη υπουργός ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης που ανέλαβε Υπουργός Συντονισμού. Υπουργός Εξωτερικών ο Στέφανος Στεφανόπουλος. Άνευ χαρτοφυλακίου ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Υπουργός Δημοσίων Έργων.
1958 . Ο Κυριάκος Μάτσης που είχε δραπετεύσει από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου 1956, και είχε αναλάβει Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Κερύνειας βρέθηκε περικυκλωμένος από του Άγγλους, κατόπιν προδοσίας, στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο. Στη μία και τριάντα το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου πέρασε στο Πάνθεο των Ηρώων.
1970. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει περισσότερες συνδικαλιστικές ελευθερίες .
1972 . Ο Βίλι Μπραντ με 45,8% κερδίζει τους Χριστιανοδημοκράτες που πήραν 44,9% και θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες του Βάλτερ Σέελ που πήραν 8,4%
1985. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν στη Γενεύη.
1988. Πέθανε η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση.
1990.Υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη για τα συμβατικά όπλα μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.Την συνθήκη υπέγραψαν 22 χώρες. .
1992.Υπογράφηκε η συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ της Γεωργίας και της Αμπχαζίας.
1999 .Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε για 24 ώρες την Ελλάδα.
1815. Η Γαλλία προσχώρησε στην Ιερά Συμμαχία.
1824. Η μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Αγίας Πετρούπολης .Η στάθμη του νερού στον ποταμό Νέβα ανήλθε σε 4,14 μέτρα πάνω από την κανονική.
1853. Στον Κριμαϊκό Πόλεμο η μάχη του τουρκικού χωριού Μπασκαντικλάρ στην οποία 10.000 Ρώσοι με 32 κανόνια νίκησαν 36000 Τούρκους που είχαν 46 πυροβόλα και τους οποίους διοικούσε ο Αχμέτ Πασάς.
1885. Στις 7/19 Νοεμβρίου κατά τον σερβο-βουλγαρικό Πολέμο για την Ανατολική Ρωμυλία, έληξε η διήμερη μάχη της Σλίβνιτσα με βουλγαρική νίκη, και σταμάτησε έτσι η σερβική προέλαση προς τη Σόφια που ήταν 22 χλμ μακρυά. 10χλμ νότια της Σλίβνιτσα στο χωριό Γκουργκουλιάτ οι Βούλγαροι ανέκοψαν τις ενισχύσεις προς το μετωπο της Σλίβνιτσα.
1906. Οι Οπλαρχηγοί του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Κύρου από το Ζέλοβο και Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα έπεσαν μαχόμενοι με Τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή των Κορεστίων.
1922. Πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία δημοψήφισμα που ζήτησε η Βουλγαρική Αγροτική Εθνική Ένωση, με επικεφαλής τον Αλεκσάνταρ Σταμπολίνσκι, για την παραπομπή σε δίκη 17 από τους 22 υπουργών των κυβερνήσεων Ιβάν Γκέσωφ, Στόγιαν Ντάνεφ και Αλεξάνταρ Μάλινοφ. Οι διώξεις εγκρίθηκαν από 74,33% των ψηφοφόρων.
1924 .Απέτυχε εν τη γενέσει του στασιαστικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών επικεφαλής του οποίου ήταν ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Λούφας με άμεσο βοηθός του τον αντισυνταγματάρχη Βασίλειο Ντερτιλή, πατέρα του στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή.
Το Κίνημα έγινε αντιληπτό από τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παπαθανασίου και συνελήφθησαν το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, ο Λούφας, ο Ντερτιλής και 12 ακόμη λοχαγοί και υπολοχαγοί.
1932. Ο Γερμανός πρόεδρος Χίντεμπουργκ έδωσε στον Αδόλφο Χίτλερ διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
1933 .Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ισπανία, ο Συνασπισμός της Δεξιάς κέρδισε το 40% και έβγαλε 211 βουλευτές. Πρώτη δύναμη ήταν το Καθολικό συντηρητικό Κόμμα CEDA με 115.Οι φαλαγγίτες έβγαλαν έναν βουλευτή. Οι Καταλανοί εθνικιστές είχαν 24 και οι Βάσκοι εθνικιστές 11. Οι σοσιαλιστές (PSOE) του Καμπαλέρο έβγαλαν 59 και οι Κομμουνιστές πήραν 1,8% και έβγαλαν έναν βουλευτή.
1940 . Ο Αδόλφος Χίτλερ ζήτησε από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Σεράνο Σουνερ η Ισπανία να επιτεθεί στο Γιβραλτάρ.
1942. Ο Γκεόργκι Ζούκοφ εξαπέλυσε την αντεπίθεση του Κόκκινοπυ Στρατού στο Στάλινγκραντ, με την κωδική ονομασία «επιχείρηση ουρανός».
1943.Μετά την επίθεση των Γερμανών εναντίον της Σάμου, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διέταξε τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς κομμάντος, που στις 30 Οκτοβρίου είχαν απελευθερώσει την Σάμο, να εκκενώσουν την νήσο. Κατά την εκκένωση μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.
1946. Βουλευτικές εκλογές βίας και νοθείας στη Ρουμανία. Όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα που συμετείχε στο «Δημοκρατικό Μπλόκ» έλαβε 69,8%. (Τώρα οι ιστορικοί λένε ότι το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν 48% υπέρ των Κομμουνιστών ).
1952 . Ορκίστηκε η Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου. Πρώτος τη τάξη υπουργός ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης που ανέλαβε Υπουργός Συντονισμού. Υπουργός Εξωτερικών ο Στέφανος Στεφανόπουλος. Άνευ χαρτοφυλακίου ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Υπουργός Δημοσίων Έργων.
1958 . Ο Κυριάκος Μάτσης που είχε δραπετεύσει από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου 1956, και είχε αναλάβει Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Κερύνειας βρέθηκε περικυκλωμένος από του Άγγλους, κατόπιν προδοσίας, στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο. Στη μία και τριάντα το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου πέρασε στο Πάνθεο των Ηρώων.
1970. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει περισσότερες συνδικαλιστικές ελευθερίες .
1972 . Ο Βίλι Μπραντ με 45,8% κερδίζει τους Χριστιανοδημοκράτες που πήραν 44,9% και θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες του Βάλτερ Σέελ που πήραν 8,4%
1985. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν στη Γενεύη.
1988. Πέθανε η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση.
1990.Υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη για τα συμβατικά όπλα μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.Την συνθήκη υπέγραψαν 22 χώρες. .
1992.Υπογράφηκε η συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ της Γεωργίας και της Αμπχαζίας.
1999 .Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε για 24 ώρες την Ελλάδα.
Νοεμβρίου 18, 2015
18 Νοεμβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων
1095. Η Σύνοδος του Κλερμόντ, την οποία συγκάλεσε ο Πάπας Ουρβάνος Β και στην οποία πήραν μέρος τόσο εκκλησιαστικοί όσο και λαϊκοί αξιωματούχοι και όπου συζητήθηκε η αποστολή της Πρώτης Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
1302. Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ εξέδωσε την Παπική Βούλα «Unam sanctam» , σύμφωνα με την οποία, ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.
1494 . Ο Γάλλος βασιλιάς Καρόλου VIII κατέλαβε τη Φλωρεντία.
1583. Οι Ιησουίτες με επικεφαλής τον Ιούλιο Μαντσινέλλι εγκαταστάθηκαν στο Γαλατά και με την υποστήριξη των πρεσβευτών της Γαλλίας και της Βενετίας, πήραν την λατινική εκκλησία , του Saint Benoit.
1601. Έξοδος των Πολιορκημένων Τούρκων υπό τον Τιργιακί Χατζή Μεχμέτ Πασά από το φρούριο της Κανίζα στην Ουγγαρία, κατέληξε σε περιφανή νίκη τους κατά του στρατού των Αψβούργων, που αιφνιδιάστηκαν.
1803. Η μάχη του Βερτιέρ στην Αιτή που κατέληξε σε αποφασιστική νίκη των επαναστατών μαύρων κατά των γαλλικών κυβερνητικών δυνάμεων.
1822. Οι Κρήτες οπλαρχηγοί απέκρουσαν την απόπειρα των Τούρκων υπό των Χασάν Πασά να καταλάβει το Οροπέδιο του Λασιθίου.
1823. 18/30 Νοεμβρίου .Ο Κίτσος Τζαβέλλας, έλυσε την πολιορκία του Αιτωλικού, αφού, επί κεφαλής 300 ανδρών, έστησε ενέδρα στη θέση Σκαλί, στο δρόμο από το Αιτωλικό για το Μεσολόγγι, και σκότωσε 350 Τούρκους που αποτελούσαν τήν εμπροσθοφυλακών του Μουσταή πασσά .Οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία κι αποσύρθηκαν στον Ασπροποτάμο. Οι Έλληνες, επέστρεψαν στο Μεσολόγγι, «φέροντες 130 κεφαλάς, 195 τυφέκια, 160 πιστόλια, διάφορα άλλα όπλα και πολλά ενδύματα».
1905. Υπεγράφη συνθήκη Ιαπωνίας- Κορέας, σύμφωνα με την οποία η Κορέα δεν είχε δικαίωμα να ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική.
1912 . Εκδηλώθηκε επιδημία χολέρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι Βούλγαροι νίκησαν τους Τούρκους στη μάχη των Μερών, (Τσαλτάτζα), 65 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, και κατέλαβαν την πόλη. Την ίδια μέρα έληξε η νικηφόρα για τους Σέρβους μάχη του Μοναστηρίου.
1914. Στο ανατολικό μέτωπο, τα γερμανικά στρατεύματα διέσπασαν τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή του Κούτνο. Η γαλλική κυβέρνηση επέστρεψε στο Παρίσι.
1916. Την 5/18 Νοεμβρίου έληξε η μάχη του Σομ, η οποία είχε αρχίσει την 1η Ιουλίου 1916.
1916. 18 Νοεμβρίου/1 Δεκεμβρίου. Οι Ελληνικοί Εσπερινοί .Ο γάλλος αντιναύαρχος Λουί Νταρτίζ ντε Φουρνέ αποβιβάστηκε στον Πειραιά επικεφαλής γαλλο-βρετανικού εκστρατευτικού σώματος δυνάμεως 3.000 ανδρών, τους οποίους αντιμετώπισαν οι Επίστρατοί του Ιωάννη Μεταξά. Ταυτοχρόνως, τα ευρισκόμενα στο Φάληρον αγγλικά καί γαλλικά πολεμικά βομβάρδιζαν τις συνοικίες των Αθηνών. Μετά από μια ολόκληρη ημέρα οδομαχιών, συμφωνήθηκε ανακωχή. Οι αγγλογάλλοι είχαν 195 νεκρούς και περί τους 200 τραυματίες .Οι Επίστρατοι είχαν 30 νεκρούς και 52 τραυματίες. Την αποχώρηση των «συμμάχων» ακολούθησε, τριήμερο επιθέσεων κατά των αγγλόφιλων βενιζελικών της Αθήνας. Οι αγγλογάλλοι προχώρησαν στον ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων, προκαλώντας λιμό στην Πελοπόννησο.
1917. Στη Μόσχα, στις 5/18 Νοεμβρίου ,μετά από κλήρωση, ανεδείχθη Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών ο Μητροπολίτης Τύχων.
1918. Η Λετονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Σ.Ενωση .Στο Ομσκ στασίασε η φρουρά των Κοζάκων συνέλαβε τους εκπροσώπους της Προσωρινής Κυβέρνησης και αναγνώρισε ως αρχηγό του Ρωσικού Κράτους. το ναύαρχο Κολτσάκ, Την ίδια ημέρα τα γερμανικά στρατευμάτων εκκένωσαν τη Γαλλία. και το Βέλγιο. Ο Βελγικός στρατός εισήλθε στις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα.
1922. H Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξέλεξε ως Χαλίφη, τον εξάδελφό του απομακρυθέντος Σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ, Αμπντούλ Μετζίτ Β΄, ο οποίος αρνήθηκε τον τίτλο του Σουλτάνου. Ο Μωάμεθ Στ κατέφυγε σε αγγλικό πλοίο και αναχώρησε για τη Μάλτα.
1923 . Μετά το πραξικόπημα της 9ης του Ιουνίου, που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αγροτικής Εθνικής Ένωσης του Αλεξάνταρ Σταμπολίνσκι ,οι διοργανωτές του, από τη «Στρατιωτική Ένωση» και της «Λαϊκή Συμμαχία», δημιούργησαν την «Δημοκρατική Συμμαχία», η οποία στις εκλογές της 18ης Νοεμβρίου 1923, κέρδισε 200 από τις 247 έδρες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 86,2%.
1926. Ο Ιρλανδός Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με τη δήλωση: «Μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νομπέλ για την εφεύρεση του δυναμίτη αλλά μόνο ένα ανθρώπινο τέρας θα μπορούσε να εφεύρει τα Βραβεία Νόμπελ»!
1936. Η Γερμανία και η Ιταλία αναγνώρισαν την κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο.
1937. Η σφαγή των Αλάουιτών και των Κούρδων στην Επαρχία Ντερσίμ. 12000 νεκροί και 13000 εκτοπισμένοι. Στο Ντέρσιμ δεν υπήρξε εξέγερση. Εφαρμόστηκε μια συστηματική και σχεδιασμένη σφαγή, που την σχεδίασε προσωπικά ο Ατατούρκ.
1938. Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αναχώρησε για την Τουρκία, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κεμάλ Ατατούρκ.
1940. 22η ημέρα του πολέμου.Ο Αδόλφος Χίτλερ δέχτηκε στο Μπέργκχοφ τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο προκειμένου να συζητήσουν την Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα.
Ο Χίτλερ είπε στον Τσιάνο ότι η Ιταλία δεν έπρεπε να εκτρέψει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Αφρική, που είχε υψηλή στρατηγική προτεραιότητα, στην Ελλάδα, τον κατηγόρησε επειδή έδωσαν ευκαιρία για στους Βρετανούς να μπουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν μια αεροπορική βάση στην Αθήνα, από την οποία βρίσκονταν σε απόσταση βολής οι πολύτιμες πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας, και του τόνισε ότι η Ιταλία θα έπρεπε να βρει μόνη της διέξοδο από το φιάσκο, κλείνοντας ακόμη και ειρήνη με τους Έλληνες, και ότι η Γερμανία δεν θα έκανε τίποτα για να διασώσει την εικόνα του Μουσολίνι.
Ο Χίτλερ είχε υπόψη του την Έκθεση του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα πρίγκιπας Φον Έρμπαχ που διαβιβάστηκε στο Βερολίνο στις 15 Νοεμβρίου 1940, με την οποία ευθέως κατηγορούσε την Ιταλία ότι με την επίθεση της κατά της Ελλάδος εξυπηρετούσε τα σχέδια των Άγγλων, και αναγνώριζε και τα ιστορικά δίκαια της Ελλάδος στην Βόρειο Ήπειρο.
Στο Μέτωπο Μόραβα-Ιβάν το πυροβολικό του αποσπάσµατος Μπεγέτη, από τις πρωινές ώρες της 18ης Νοεµβρίου βομβάρδιζε την οδό Ερσέκα – Κορυτσά καθώς και τους στρατώνες και το αεροδρόµιο της Κορυτσάς. Από τη στιγµή που τα περίχωρα της Κορυτσάς και η οδός προς την Ερσέκα τέθηκαν υπό τα πυρά του ελληνικού πυροβολικού, οι ιταλικές δυνάµεις άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή σταδιακά. Παράλληλα, ο Παπάγος έστειλε τον δικό του Αντιστράτηγο Γεώργιο Κοσµά για να αναλάβει τη διοίκηση του αριστερού της διατάξεως του Γ΄ Σώματος στο οποίο ενεργούσαν οι Μεραρχίες X και XI . Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα.
1943 .Τετρακόσια σαράντα αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβάρδισαν το Βερολίνο χωρίς όμως να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές. Σκοτώθηκαν 131 άμαχοι. Η ΡΑΦ έχασε εννέα αεροσκάφη και 53 μέλη πληρωμάτων.
1945. Στη Βουλγαρία εγιναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το Πατριωτικό Μέτωπο, στο οποίο μετείχαν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, η Βουλγαρική Αγροτική Εθνική Ένωση, το Ζβενό, το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό κόμμα και το Ριζοσπαστικό Δημοκρατικό κόμμα , πήρε 3,005,983 ψήφους η το 88.1% και κέρδισε τις 275 από τις 276 έδρες. Οι 94 ήσαν Κομμουνιστές. Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης πήραν 404,482 ψήφους και εκλέχτηκε ένας, ενώ Υπήρχαν 455,000 Άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε η κρίση του Αζερμπαϊτζάν με την εξέγερση που οργανώθηκε από τους κομμουνιστές, ενώ στην Πορτογαλία το κόμμα «Εθνική Ένωση» του Σαλαζάρ κέρδισε και τις 120 έδρες της Βουλής
1955. Η ΕΟΚΑ κήρυξε την κύρια εξόρμηση με τον κωδικό «Προς τη Νίκη», που περιλάμβανε ενέδρες και ένοπλες επιθέσεις εναντίον των αγγλικών αποικιακών στρατευμάτων.
1958. Στην Κύπρο, οι άγγλοι σκότωσαν τον αγρότη Γιακουμή Αναστάση στο χωριό Χάρκεια, καί το Χριστόδουλο Καννάουρο στην Κυπερούντα.
1960 . Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών, που προέβλεπε παροχή σύνταξης γήρατος από την 1η Ιουλίου του 1962 για τους άνω των 65 ετών αγρότες, και την υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 1961 της γεωργικής παραγωγής από χαλάζι και παγετό.
1961 . Ο πρόεδρος Κέννεντυ διέταξε την αποστολή 18.000 στρατιωτικών σύμβουλων στο Νότιο Βιετνάμ
1964 . Έκρηξη νάρκης κατά τον επίσημο εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας το 1942, προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.
1967 .Στις 18 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο Γρίβας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας με προορισμό την Αθήνα, με εισιτήριο μονής διαδρομής.Τουρκικά μαχητικά έκαναν χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από την Κύπρο1967 . Στο Ηνωμένο Βασίλειο , η κυβέρνηση των Εργατικών υποτιμήσε τη στερλίνα κατά 14% και το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας πήγε στο 8% .
1976. Μεταπολίτευση στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας των Φρακινστών.
1977. Ο Ανουάρ Σαντάτ επισκεφθηκε το Ισραήλ και μίλησε στην Κνεσέτ.
1978. Ομαδική αυτοκτονία από τους πιστούς της αίρεσης του Αμερικανού πάστορα Τζιμς Τζόουνς, στη Τζόουνστάουν στη ζούγκλα της Γουιάνα. Ανάμεσα στους 913 νεκρούς είναι και 276 παιδιά. Λίγες ώρες αργότερα μέλη της αίρεσης σκότωσαν το μέλος του κογκρέσου Λίο Τζέι Ράιαν.
1983.Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας με 13 ψήφους υπέρ, μίαν εναντίον από το Πακιστάν και με αποχή της Ιορδανίας το Ψήφισμα 541/1983 , που αποδοκίμασε τη Διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών για την απόσχιση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την δημιουργία της ΤΔΒΚ και Θεωρεί την πιο πάνω διακήρυξη ως νομικά άκυρη και ζητά την ανάκληση της. Το Συμβούλιο ζήτησε την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 365 (1974) και 367 (1975).
1989. Η αντιπολίτευση της Βουλγαρίας πραγματοποίησε το πρώτο μαζικό συλλαλητήριο της στην πλατεία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.
1990. Στη Ρουμανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.
1991. Στον Γιουγκοσλαβικό Εμφύλιο. Μετα από 87 ημέρες πολιορκίας κατελήφθη το Βούκοβαρ από τον JNA και τον Άρκάν.
1302. Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ εξέδωσε την Παπική Βούλα «Unam sanctam» , σύμφωνα με την οποία, ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.
1494 . Ο Γάλλος βασιλιάς Καρόλου VIII κατέλαβε τη Φλωρεντία.
1583. Οι Ιησουίτες με επικεφαλής τον Ιούλιο Μαντσινέλλι εγκαταστάθηκαν στο Γαλατά και με την υποστήριξη των πρεσβευτών της Γαλλίας και της Βενετίας, πήραν την λατινική εκκλησία , του Saint Benoit.
1601. Έξοδος των Πολιορκημένων Τούρκων υπό τον Τιργιακί Χατζή Μεχμέτ Πασά από το φρούριο της Κανίζα στην Ουγγαρία, κατέληξε σε περιφανή νίκη τους κατά του στρατού των Αψβούργων, που αιφνιδιάστηκαν.
1803. Η μάχη του Βερτιέρ στην Αιτή που κατέληξε σε αποφασιστική νίκη των επαναστατών μαύρων κατά των γαλλικών κυβερνητικών δυνάμεων.
1822. Οι Κρήτες οπλαρχηγοί απέκρουσαν την απόπειρα των Τούρκων υπό των Χασάν Πασά να καταλάβει το Οροπέδιο του Λασιθίου.
1823. 18/30 Νοεμβρίου .Ο Κίτσος Τζαβέλλας, έλυσε την πολιορκία του Αιτωλικού, αφού, επί κεφαλής 300 ανδρών, έστησε ενέδρα στη θέση Σκαλί, στο δρόμο από το Αιτωλικό για το Μεσολόγγι, και σκότωσε 350 Τούρκους που αποτελούσαν τήν εμπροσθοφυλακών του Μουσταή πασσά .Οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία κι αποσύρθηκαν στον Ασπροποτάμο. Οι Έλληνες, επέστρεψαν στο Μεσολόγγι, «φέροντες 130 κεφαλάς, 195 τυφέκια, 160 πιστόλια, διάφορα άλλα όπλα και πολλά ενδύματα».
1905. Υπεγράφη συνθήκη Ιαπωνίας- Κορέας, σύμφωνα με την οποία η Κορέα δεν είχε δικαίωμα να ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική.
1912 . Εκδηλώθηκε επιδημία χολέρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι Βούλγαροι νίκησαν τους Τούρκους στη μάχη των Μερών, (Τσαλτάτζα), 65 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, και κατέλαβαν την πόλη. Την ίδια μέρα έληξε η νικηφόρα για τους Σέρβους μάχη του Μοναστηρίου.
1914. Στο ανατολικό μέτωπο, τα γερμανικά στρατεύματα διέσπασαν τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή του Κούτνο. Η γαλλική κυβέρνηση επέστρεψε στο Παρίσι.
1916. Την 5/18 Νοεμβρίου έληξε η μάχη του Σομ, η οποία είχε αρχίσει την 1η Ιουλίου 1916.
1916. 18 Νοεμβρίου/1 Δεκεμβρίου. Οι Ελληνικοί Εσπερινοί .Ο γάλλος αντιναύαρχος Λουί Νταρτίζ ντε Φουρνέ αποβιβάστηκε στον Πειραιά επικεφαλής γαλλο-βρετανικού εκστρατευτικού σώματος δυνάμεως 3.000 ανδρών, τους οποίους αντιμετώπισαν οι Επίστρατοί του Ιωάννη Μεταξά. Ταυτοχρόνως, τα ευρισκόμενα στο Φάληρον αγγλικά καί γαλλικά πολεμικά βομβάρδιζαν τις συνοικίες των Αθηνών. Μετά από μια ολόκληρη ημέρα οδομαχιών, συμφωνήθηκε ανακωχή. Οι αγγλογάλλοι είχαν 195 νεκρούς και περί τους 200 τραυματίες .Οι Επίστρατοι είχαν 30 νεκρούς και 52 τραυματίες. Την αποχώρηση των «συμμάχων» ακολούθησε, τριήμερο επιθέσεων κατά των αγγλόφιλων βενιζελικών της Αθήνας. Οι αγγλογάλλοι προχώρησαν στον ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων, προκαλώντας λιμό στην Πελοπόννησο.
1917. Στη Μόσχα, στις 5/18 Νοεμβρίου ,μετά από κλήρωση, ανεδείχθη Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών ο Μητροπολίτης Τύχων.
1918. Η Λετονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Σ.Ενωση .Στο Ομσκ στασίασε η φρουρά των Κοζάκων συνέλαβε τους εκπροσώπους της Προσωρινής Κυβέρνησης και αναγνώρισε ως αρχηγό του Ρωσικού Κράτους. το ναύαρχο Κολτσάκ, Την ίδια ημέρα τα γερμανικά στρατευμάτων εκκένωσαν τη Γαλλία. και το Βέλγιο. Ο Βελγικός στρατός εισήλθε στις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα.
1922. H Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξέλεξε ως Χαλίφη, τον εξάδελφό του απομακρυθέντος Σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ, Αμπντούλ Μετζίτ Β΄, ο οποίος αρνήθηκε τον τίτλο του Σουλτάνου. Ο Μωάμεθ Στ κατέφυγε σε αγγλικό πλοίο και αναχώρησε για τη Μάλτα.
1923 . Μετά το πραξικόπημα της 9ης του Ιουνίου, που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αγροτικής Εθνικής Ένωσης του Αλεξάνταρ Σταμπολίνσκι ,οι διοργανωτές του, από τη «Στρατιωτική Ένωση» και της «Λαϊκή Συμμαχία», δημιούργησαν την «Δημοκρατική Συμμαχία», η οποία στις εκλογές της 18ης Νοεμβρίου 1923, κέρδισε 200 από τις 247 έδρες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 86,2%.
1926. Ο Ιρλανδός Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με τη δήλωση: «Μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νομπέλ για την εφεύρεση του δυναμίτη αλλά μόνο ένα ανθρώπινο τέρας θα μπορούσε να εφεύρει τα Βραβεία Νόμπελ»!
1936. Η Γερμανία και η Ιταλία αναγνώρισαν την κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο.
1937. Η σφαγή των Αλάουιτών και των Κούρδων στην Επαρχία Ντερσίμ. 12000 νεκροί και 13000 εκτοπισμένοι. Στο Ντέρσιμ δεν υπήρξε εξέγερση. Εφαρμόστηκε μια συστηματική και σχεδιασμένη σφαγή, που την σχεδίασε προσωπικά ο Ατατούρκ.
1938. Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αναχώρησε για την Τουρκία, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κεμάλ Ατατούρκ.
1940. 22η ημέρα του πολέμου.Ο Αδόλφος Χίτλερ δέχτηκε στο Μπέργκχοφ τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο προκειμένου να συζητήσουν την Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα.
Ο Χίτλερ είπε στον Τσιάνο ότι η Ιταλία δεν έπρεπε να εκτρέψει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Αφρική, που είχε υψηλή στρατηγική προτεραιότητα, στην Ελλάδα, τον κατηγόρησε επειδή έδωσαν ευκαιρία για στους Βρετανούς να μπουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν μια αεροπορική βάση στην Αθήνα, από την οποία βρίσκονταν σε απόσταση βολής οι πολύτιμες πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας, και του τόνισε ότι η Ιταλία θα έπρεπε να βρει μόνη της διέξοδο από το φιάσκο, κλείνοντας ακόμη και ειρήνη με τους Έλληνες, και ότι η Γερμανία δεν θα έκανε τίποτα για να διασώσει την εικόνα του Μουσολίνι.
Ο Χίτλερ είχε υπόψη του την Έκθεση του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα πρίγκιπας Φον Έρμπαχ που διαβιβάστηκε στο Βερολίνο στις 15 Νοεμβρίου 1940, με την οποία ευθέως κατηγορούσε την Ιταλία ότι με την επίθεση της κατά της Ελλάδος εξυπηρετούσε τα σχέδια των Άγγλων, και αναγνώριζε και τα ιστορικά δίκαια της Ελλάδος στην Βόρειο Ήπειρο.
Στο Μέτωπο Μόραβα-Ιβάν το πυροβολικό του αποσπάσµατος Μπεγέτη, από τις πρωινές ώρες της 18ης Νοεµβρίου βομβάρδιζε την οδό Ερσέκα – Κορυτσά καθώς και τους στρατώνες και το αεροδρόµιο της Κορυτσάς. Από τη στιγµή που τα περίχωρα της Κορυτσάς και η οδός προς την Ερσέκα τέθηκαν υπό τα πυρά του ελληνικού πυροβολικού, οι ιταλικές δυνάµεις άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή σταδιακά. Παράλληλα, ο Παπάγος έστειλε τον δικό του Αντιστράτηγο Γεώργιο Κοσµά για να αναλάβει τη διοίκηση του αριστερού της διατάξεως του Γ΄ Σώματος στο οποίο ενεργούσαν οι Μεραρχίες X και XI . Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα.
1943 .Τετρακόσια σαράντα αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβάρδισαν το Βερολίνο χωρίς όμως να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές. Σκοτώθηκαν 131 άμαχοι. Η ΡΑΦ έχασε εννέα αεροσκάφη και 53 μέλη πληρωμάτων.
1945. Στη Βουλγαρία εγιναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το Πατριωτικό Μέτωπο, στο οποίο μετείχαν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, η Βουλγαρική Αγροτική Εθνική Ένωση, το Ζβενό, το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό κόμμα και το Ριζοσπαστικό Δημοκρατικό κόμμα , πήρε 3,005,983 ψήφους η το 88.1% και κέρδισε τις 275 από τις 276 έδρες. Οι 94 ήσαν Κομμουνιστές. Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης πήραν 404,482 ψήφους και εκλέχτηκε ένας, ενώ Υπήρχαν 455,000 Άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε η κρίση του Αζερμπαϊτζάν με την εξέγερση που οργανώθηκε από τους κομμουνιστές, ενώ στην Πορτογαλία το κόμμα «Εθνική Ένωση» του Σαλαζάρ κέρδισε και τις 120 έδρες της Βουλής
1955. Η ΕΟΚΑ κήρυξε την κύρια εξόρμηση με τον κωδικό «Προς τη Νίκη», που περιλάμβανε ενέδρες και ένοπλες επιθέσεις εναντίον των αγγλικών αποικιακών στρατευμάτων.
1958. Στην Κύπρο, οι άγγλοι σκότωσαν τον αγρότη Γιακουμή Αναστάση στο χωριό Χάρκεια, καί το Χριστόδουλο Καννάουρο στην Κυπερούντα.
1960 . Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών, που προέβλεπε παροχή σύνταξης γήρατος από την 1η Ιουλίου του 1962 για τους άνω των 65 ετών αγρότες, και την υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 1961 της γεωργικής παραγωγής από χαλάζι και παγετό.
1961 . Ο πρόεδρος Κέννεντυ διέταξε την αποστολή 18.000 στρατιωτικών σύμβουλων στο Νότιο Βιετνάμ
1964 . Έκρηξη νάρκης κατά τον επίσημο εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας το 1942, προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.
1967 .Στις 18 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο Γρίβας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας με προορισμό την Αθήνα, με εισιτήριο μονής διαδρομής.Τουρκικά μαχητικά έκαναν χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από την Κύπρο1967 . Στο Ηνωμένο Βασίλειο , η κυβέρνηση των Εργατικών υποτιμήσε τη στερλίνα κατά 14% και το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας πήγε στο 8% .
1976. Μεταπολίτευση στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας των Φρακινστών.
1977. Ο Ανουάρ Σαντάτ επισκεφθηκε το Ισραήλ και μίλησε στην Κνεσέτ.
1978. Ομαδική αυτοκτονία από τους πιστούς της αίρεσης του Αμερικανού πάστορα Τζιμς Τζόουνς, στη Τζόουνστάουν στη ζούγκλα της Γουιάνα. Ανάμεσα στους 913 νεκρούς είναι και 276 παιδιά. Λίγες ώρες αργότερα μέλη της αίρεσης σκότωσαν το μέλος του κογκρέσου Λίο Τζέι Ράιαν.
1983.Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας με 13 ψήφους υπέρ, μίαν εναντίον από το Πακιστάν και με αποχή της Ιορδανίας το Ψήφισμα 541/1983 , που αποδοκίμασε τη Διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών για την απόσχιση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την δημιουργία της ΤΔΒΚ και Θεωρεί την πιο πάνω διακήρυξη ως νομικά άκυρη και ζητά την ανάκληση της. Το Συμβούλιο ζήτησε την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 365 (1974) και 367 (1975).
1989. Η αντιπολίτευση της Βουλγαρίας πραγματοποίησε το πρώτο μαζικό συλλαλητήριο της στην πλατεία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.
1990. Στη Ρουμανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.
1991. Στον Γιουγκοσλαβικό Εμφύλιο. Μετα από 87 ημέρες πολιορκίας κατελήφθη το Βούκοβαρ από τον JNA και τον Άρκάν.
Νοεμβρίου 17, 2015
17 Νοεμβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων
474. Ο ανήλικος αυτοκράτορας Λέων Β΄ πέθανε και τον διαδέχτηκε ο πατέρας του, Ζήνων.
1796. Ο Ναπολέων νίκησε τους Αυστριακούς στη γέφυρα του Άρκολι στην Ιταλία. Την ίδια ημέρα πέθανε η Αικατερίνη Β’της Ρωσίας.
1815. Στις 5/17 Νοεμβρίου στο Παρίσι ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Κάσλρι και ο Καποδίστριας υπέγραψαν εκ μέρους της Ρωσίας και της Βρετανίας τη Συνθήκη , σύμφωνα με την οποία τα Ιόνια Νησιά αποτελούσαν ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα, «Ηνωμένα Κράτη τω Ιονίων Νήσων» υπό την αποκλειστική προστασία της Βρετανίας.
1821. Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες, υπό τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Γεώργιο Βαρνακιώτη, εισέβαλαν στην Άρτα, ενεργούντες για λογαρισμό του Αλή Πασά.
1831. Το Εκουαδόρ και η Βενεζουέλα διαχωρίστηκαν από την Μεγάλη Κολομβία.
1864. Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1864 με το οποίο επιβλήθηκε στους Έλληνες το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας.
1869.Στην Αίγυπτο, εγκαινιάστηκε η Διώρυγα Σουέζ.
1878. Στην Ιταλία εγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ουμβέρτου Α' της Ιταλίας από έναν αναρχικό.
1885 . Άρχισε η μάχη της Σλίβνιτσα, κατά τον Σερβο-βουλγαρικό Πόλεμο
1902. Οι εκλογές στις 17/30 Νοεμβρίου 1902 έγιναν από την κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη και ήσαν οι πρώτες του 20ού αιώνα. Το Εκλογικό Σύστημα ήταν πλειοψηφικό με ευρεία και στενή περιφέρεια και η ψηφοφορία έγινε με σφαιρίδια. Το διάταγμα της διάλυσης της βουλής υπέγραψε ο βασιλιάς Γεώργιος στην Κοπεγχάγη, όπου έκανε διακοπές. Αυτοδυναμία δεν κέρδισε κανένα κόμμα. Το Εθνικόν Κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη έβγαλε 102 βουλευτές όσους και το «Νεωτεριστικόν» του Γεώργιου Θεοτόκη. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης με το «Τρίτον Κόμμα» έβγαλε 19 , ενώ το «Νεοελληνικόν» του Δημήτριου Ράλλη 11.Ανάμεσα στους οπαδούς των αρχηγών υπήρξαν συνεχείς συγκρούσεις με πολλούς τραυματίες. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν ως οπλα τις σανίδες από τις οικοδομές της οδού Σταδίου και για αυτό τα γεγονότα έμειναν στην ιστορία ως «Σανιδικά».
1903. Το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα διασπάστηκε στους Μπολσεβίκους και τους μενσεβίκους.
1918.Ιδρύθηκε στον Πειραιά, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος. Την ίδια ημέρα μονάδες του σερβικού στρατού υπό τις διαταγές του στρατηγού Πέταρ Μπόγιοβιτς απελευθέρωσαν το Ζρένιανιν.
1919 .Ο Κόκκινος Στρατός ηττήθηκε στο Κουρσκ από το σώμα του στρατηγού Αντόν Ντενικίν που ηγείτο της Λευκής Φρουράς στην Νότια Ρωσσία.
1920 . Η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Όλγα Κονσταντίνοβνα Ρομανόβα έγινε Αντιβασίλισσα της Ελλάδας ως τις 11 Δεκεμβρίου 1920. Την ίδια ημέρα οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την Κριμαία από τους Λευκούς.
1922 .Βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Συντηρητικοί κέρδισαν 345 έδρες, δεύτεροι οι Εργατικοί με 142, ενώ οι Φιλελεύθεροι του Λόιντ Τζορτζ έβγαλαν 62, και οι Φιλελεύθεροι του Άσκουϊθ 54.
1929. Στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ καθαιρείται από το Πολιτικό Γραφείο και διαγράφεται από το Κόμμα ο Νικολάι Μπουχάριν ως «η αιχμή του δόρατος» και, «ως επικεφαλής των δεξιών συνθηκολόγων».
1935.Στη Μόσχα, ολοκληρώθηκε το πρώτο Συνέδριο των Σταχανοβιτών Εργατών. εργαζομένων και των εργαζομένων-Stakhanovite, η οποία άρχισε στις 14 Νοεμβρίου.
1937 . Ο Λόρδος Χάλιφαξ συναντήθηκε με τον Χίτλερ, για να βρεθεί ειρηνική λύση στο ζήτημα Σουδητών.
1940. Στο Μέτωπο Μόραβα-Ιβάν, το Τρίτο Σώμα συνέχισε την επίθεση του. Η IX Μεραρχία παρά τη σφροδρή ιταλική αντίσταση κατάφερε να καταλάβει δυο σηµαντικά υψώµατα επί της Μόραβας ενώ η X Μεραρχία κατέλαβε το αντέρεισµα νότια της Ντάρζας αποκρούοντας παράλληλα τις ισχυρές ιταλικές αντεπιθέσεις .Στον βορειοανατολικό τοµέα, η XV Μεραρχία, πέτυχε µετά από σκληρές µάχες και µε µεγάλες απώλειες να καταλάβει το χωριό Μοτσορίτσε και την Γκολοµπέρδα απειλώντας να υπερκεράσει το Ιβάν και την στενωπό Τσαγκόνι. Η 1η Μεραρχία του Δευτέρου Σώματος κατάφερε να καταλάβει την Ερσέκα και να αποκόψει την οδό Λεσκοβίκί – Κορυτσά, ενώ το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων του πρώτου Σώματος κατέλαβε την Βίγλα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακατάληψη της Κόνιτσας. Στο πολεμικό ανακοινωθέν τού Ελληνικού Στρατηγείου, της 17ης Νοεμβρίου τονιζόταν ότι, «Αί Ελληνικαί δυνάμεις εκδιώκουν καί τούς τελευταίους Ιταλικούς σχηματισμούς, οίτινες, κατά τάς πρώτας ημέρας τών επιχειρήσεων, είχον εισχωρήσει είς ωρισμένα σημεία τού μετώπου εντός τού Ελληνικού εδάφους. Κατά τήν εκδίωξιν τών Ιταλών συνελήφθησαν πολλοί αιχμάλωτοι καί περιήλθεν άφθονον πολεμικόν υλικόν είς χείρας τού στρατού μας».
1941.Πραγματοποιήθκε φοιτητική απεργία στην Αθήνα, με αιτήματα τη βελτίωση της σίτισης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για διευκόλυνση της μελέτης.
1942. Στη Ελεύθερη Γαλλία ο Πιερ Λαβάλ σχηματίζει κυβέρνηση.
1958. Πραξικόπημα στο Σουδάν.
1968. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάστηκε από το στρατοδικείο δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του Γεώργιου Παπαδόπουλου και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας.
1969.Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ άρχισαν συνομιλίες στο Ελσίνκι για τον περιορισμό των στρατηγικών εξοπλισμών. (SALT I).
1970. Μετά από μια ομαλή προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια στην περιοχή της κοιλάδας «Imbrium» από το διαστημικό σταθμό «Luna-17» κατέβηκε στην επιφάνεια της Σελήνης το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ «Lunokhod-1».
1973 .Πολυτεχνείο. Τα Ξημερώματα του Σάββατου, άρμα μάχης ρίχνει την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου, και εισέρχεται ο στρατός.
1974 . Έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά το 1964. Ψήφισαν 4.963.558.Συμμετοχή 79,53%. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με 54,37%. Η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις του Γεώργιου Μαύρου έλαβε 20,42% και το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα με 13,58%. Η Ενωμένη Αριστερά πήρε 9,47%.
1978. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή μιας βόμβας νετρονίου.
1988. Η Μπεναζίρ Μπούτο εκλέχθηκε πρωθυπουργός του Πακιστάν, και έγινε η πρώτη γυναίκα ηγέτης ενός μουσουλμανικού κράτους.
1989. Άρχισε η «Βελούδινη Επανάσταση της Πράγας και η αστυνομία διέλυσε την πρώτη ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση.
1991. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα για τη δημιουργία της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικό. (NAFTA).
1993. Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που υπεγράφη με τον Καναδά και το Μεξικό. Την ίδια ημέρα έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νιγηρία.
1996 .Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Σερβία, και ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «Ζάγιεντνο» κέρδισε στο Βελιγραδί, στη Νις, στο Νόβι Σαντ και το Κράγκουγιεβατς. Ήταν η πρώτη νίκη της σερβικής αντιπολίτευσης μετά την καθιέρωση του πολιτικού πολυκομματικού συστήματος το 1990 . Η προσπάθεια του καθεστώτος Μιλόσεβιτς να αλλοιώσει τα αποτελέσματα των εκλογών προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις τριών μηνών.
1997 .Στο Λούξορ, της Αίγυπτου, έξι ισλαμιστές μαχητές της «Τζεμάα αλ Ισλαμίγια» επιτέθηκαν εναντίον τουριστών έξω από το Ναό της Χατσεπσούτ. Αποτέλεσμα 67 τουρίστες νεκροί, καθώς και τρεις αστυνομικοί και οι έξι τρομοκράτες.
2003. Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγινε κυβερνήτης της Καλιφόρνια.
1796. Ο Ναπολέων νίκησε τους Αυστριακούς στη γέφυρα του Άρκολι στην Ιταλία. Την ίδια ημέρα πέθανε η Αικατερίνη Β’της Ρωσίας.
1815. Στις 5/17 Νοεμβρίου στο Παρίσι ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Κάσλρι και ο Καποδίστριας υπέγραψαν εκ μέρους της Ρωσίας και της Βρετανίας τη Συνθήκη , σύμφωνα με την οποία τα Ιόνια Νησιά αποτελούσαν ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα, «Ηνωμένα Κράτη τω Ιονίων Νήσων» υπό την αποκλειστική προστασία της Βρετανίας.
1821. Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες, υπό τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Γεώργιο Βαρνακιώτη, εισέβαλαν στην Άρτα, ενεργούντες για λογαρισμό του Αλή Πασά.
1831. Το Εκουαδόρ και η Βενεζουέλα διαχωρίστηκαν από την Μεγάλη Κολομβία.
1864. Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1864 με το οποίο επιβλήθηκε στους Έλληνες το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας.
1869.Στην Αίγυπτο, εγκαινιάστηκε η Διώρυγα Σουέζ.
1873.Χάρη σε έναν Έλληνα, τον Γεώργιο Σίνα, η Βούδα και η Πέστη, που τις χωρίζει ο ποταμός Δούναβης,
ενώθηκαν και δημιουργήθηκε η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.
1878. Στην Ιταλία εγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ουμβέρτου Α' της Ιταλίας από έναν αναρχικό.
1885 . Άρχισε η μάχη της Σλίβνιτσα, κατά τον Σερβο-βουλγαρικό Πόλεμο
1902. Οι εκλογές στις 17/30 Νοεμβρίου 1902 έγιναν από την κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη και ήσαν οι πρώτες του 20ού αιώνα. Το Εκλογικό Σύστημα ήταν πλειοψηφικό με ευρεία και στενή περιφέρεια και η ψηφοφορία έγινε με σφαιρίδια. Το διάταγμα της διάλυσης της βουλής υπέγραψε ο βασιλιάς Γεώργιος στην Κοπεγχάγη, όπου έκανε διακοπές. Αυτοδυναμία δεν κέρδισε κανένα κόμμα. Το Εθνικόν Κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη έβγαλε 102 βουλευτές όσους και το «Νεωτεριστικόν» του Γεώργιου Θεοτόκη. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης με το «Τρίτον Κόμμα» έβγαλε 19 , ενώ το «Νεοελληνικόν» του Δημήτριου Ράλλη 11.Ανάμεσα στους οπαδούς των αρχηγών υπήρξαν συνεχείς συγκρούσεις με πολλούς τραυματίες. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν ως οπλα τις σανίδες από τις οικοδομές της οδού Σταδίου και για αυτό τα γεγονότα έμειναν στην ιστορία ως «Σανιδικά».
1903. Το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα διασπάστηκε στους Μπολσεβίκους και τους μενσεβίκους.
1918.Ιδρύθηκε στον Πειραιά, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος. Την ίδια ημέρα μονάδες του σερβικού στρατού υπό τις διαταγές του στρατηγού Πέταρ Μπόγιοβιτς απελευθέρωσαν το Ζρένιανιν.
1919 .Ο Κόκκινος Στρατός ηττήθηκε στο Κουρσκ από το σώμα του στρατηγού Αντόν Ντενικίν που ηγείτο της Λευκής Φρουράς στην Νότια Ρωσσία.
1920 . Η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Όλγα Κονσταντίνοβνα Ρομανόβα έγινε Αντιβασίλισσα της Ελλάδας ως τις 11 Δεκεμβρίου 1920. Την ίδια ημέρα οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την Κριμαία από τους Λευκούς.
1922 .Βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Συντηρητικοί κέρδισαν 345 έδρες, δεύτεροι οι Εργατικοί με 142, ενώ οι Φιλελεύθεροι του Λόιντ Τζορτζ έβγαλαν 62, και οι Φιλελεύθεροι του Άσκουϊθ 54.
1929. Στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ καθαιρείται από το Πολιτικό Γραφείο και διαγράφεται από το Κόμμα ο Νικολάι Μπουχάριν ως «η αιχμή του δόρατος» και, «ως επικεφαλής των δεξιών συνθηκολόγων».
1935.Στη Μόσχα, ολοκληρώθηκε το πρώτο Συνέδριο των Σταχανοβιτών Εργατών. εργαζομένων και των εργαζομένων-Stakhanovite, η οποία άρχισε στις 14 Νοεμβρίου.
1937 . Ο Λόρδος Χάλιφαξ συναντήθηκε με τον Χίτλερ, για να βρεθεί ειρηνική λύση στο ζήτημα Σουδητών.
1940. Στο Μέτωπο Μόραβα-Ιβάν, το Τρίτο Σώμα συνέχισε την επίθεση του. Η IX Μεραρχία παρά τη σφροδρή ιταλική αντίσταση κατάφερε να καταλάβει δυο σηµαντικά υψώµατα επί της Μόραβας ενώ η X Μεραρχία κατέλαβε το αντέρεισµα νότια της Ντάρζας αποκρούοντας παράλληλα τις ισχυρές ιταλικές αντεπιθέσεις .Στον βορειοανατολικό τοµέα, η XV Μεραρχία, πέτυχε µετά από σκληρές µάχες και µε µεγάλες απώλειες να καταλάβει το χωριό Μοτσορίτσε και την Γκολοµπέρδα απειλώντας να υπερκεράσει το Ιβάν και την στενωπό Τσαγκόνι. Η 1η Μεραρχία του Δευτέρου Σώματος κατάφερε να καταλάβει την Ερσέκα και να αποκόψει την οδό Λεσκοβίκί – Κορυτσά, ενώ το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων του πρώτου Σώματος κατέλαβε την Βίγλα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακατάληψη της Κόνιτσας. Στο πολεμικό ανακοινωθέν τού Ελληνικού Στρατηγείου, της 17ης Νοεμβρίου τονιζόταν ότι, «Αί Ελληνικαί δυνάμεις εκδιώκουν καί τούς τελευταίους Ιταλικούς σχηματισμούς, οίτινες, κατά τάς πρώτας ημέρας τών επιχειρήσεων, είχον εισχωρήσει είς ωρισμένα σημεία τού μετώπου εντός τού Ελληνικού εδάφους. Κατά τήν εκδίωξιν τών Ιταλών συνελήφθησαν πολλοί αιχμάλωτοι καί περιήλθεν άφθονον πολεμικόν υλικόν είς χείρας τού στρατού μας».
1941.Πραγματοποιήθκε φοιτητική απεργία στην Αθήνα, με αιτήματα τη βελτίωση της σίτισης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για διευκόλυνση της μελέτης.
1942. Στη Ελεύθερη Γαλλία ο Πιερ Λαβάλ σχηματίζει κυβέρνηση.
1958. Πραξικόπημα στο Σουδάν.
1968. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάστηκε από το στρατοδικείο δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του Γεώργιου Παπαδόπουλου και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας.
1969.Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ άρχισαν συνομιλίες στο Ελσίνκι για τον περιορισμό των στρατηγικών εξοπλισμών. (SALT I).
1970. Μετά από μια ομαλή προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια στην περιοχή της κοιλάδας «Imbrium» από το διαστημικό σταθμό «Luna-17» κατέβηκε στην επιφάνεια της Σελήνης το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ «Lunokhod-1».
1973 .Πολυτεχνείο. Τα Ξημερώματα του Σάββατου, άρμα μάχης ρίχνει την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου, και εισέρχεται ο στρατός.
1974 . Έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά το 1964. Ψήφισαν 4.963.558.Συμμετοχή 79,53%. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με 54,37%. Η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις του Γεώργιου Μαύρου έλαβε 20,42% και το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα με 13,58%. Η Ενωμένη Αριστερά πήρε 9,47%.
1978. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή μιας βόμβας νετρονίου.
1988. Η Μπεναζίρ Μπούτο εκλέχθηκε πρωθυπουργός του Πακιστάν, και έγινε η πρώτη γυναίκα ηγέτης ενός μουσουλμανικού κράτους.
1989. Άρχισε η «Βελούδινη Επανάσταση της Πράγας και η αστυνομία διέλυσε την πρώτη ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση.
1991. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα για τη δημιουργία της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικό. (NAFTA).
1993. Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που υπεγράφη με τον Καναδά και το Μεξικό. Την ίδια ημέρα έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νιγηρία.
1996 .Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Σερβία, και ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «Ζάγιεντνο» κέρδισε στο Βελιγραδί, στη Νις, στο Νόβι Σαντ και το Κράγκουγιεβατς. Ήταν η πρώτη νίκη της σερβικής αντιπολίτευσης μετά την καθιέρωση του πολιτικού πολυκομματικού συστήματος το 1990 . Η προσπάθεια του καθεστώτος Μιλόσεβιτς να αλλοιώσει τα αποτελέσματα των εκλογών προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις τριών μηνών.
1997 .Στο Λούξορ, της Αίγυπτου, έξι ισλαμιστές μαχητές της «Τζεμάα αλ Ισλαμίγια» επιτέθηκαν εναντίον τουριστών έξω από το Ναό της Χατσεπσούτ. Αποτέλεσμα 67 τουρίστες νεκροί, καθώς και τρεις αστυνομικοί και οι έξι τρομοκράτες.
2003. Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγινε κυβερνήτης της Καλιφόρνια.
Νοεμβρίου 16, 2015
16 Νοεμβρίου. Χρονολόγιο των γεγονότων
1532. Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο και οι άντρες του αιχμαλώτισαν τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα στη μάχη της Καχαμάρκα.
1793. 93 καθολικοί ιερείς απαγχονίστηκαν στη Νάντ.
1805. Η Μάχη του Schöngrabern βόρεια της Βιέννης ανάμεσα στην οπισθοδυλακή του Κουτούζωφ από 7000 άνδρες που διοικούσε ο πρίγκιπας Πιότρ Μπαγκρατιόν και του σάματος του Μυρά με 40.000 άνδρες.
1822. Στις 16/28 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε από τους αγγλόφιλους, ο φιλογενής Παναγιώτης Κρεββατάς, στην περιοχή Κυανή Σκάλα, κοντά στη γέφυρα Κοπάνου, στον ποταμό Ευρώτα.
1828 . Η Αγγλία που παρέσυρε τη Γαλλία και τον Νέσελροντ , αγνοώντας τις απόψεις του Καποδίστρια, όπως εκφράστηκαν στη Διάσκεψη του Πόρου επέβαλε με το δεύτερο Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 4/16ης Νοεμβρίου, τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους, αλλά υποτελούς στο Σουλτάνο που θα περιελάμβανε την Πελοπόννησο (Μοριά) και τα νησιά των Κυκλάδων.
1914. Άνοιξε επίσημα η FED. Η “Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών”. Την ίδια ημέρα στη Σερβία άρχισε η Μάχη της Κολούμπαρα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου με νίκη του σερβικού στρατού απέναντι στους Αύστρο-Ούγγρους.
1917. Ο Ζώρζ Κλεμανσώ διορίστηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας .Η πρώτη του πράξη ήταν να αποπέμψει τον Μωρίς Σαράιγ από το Μακεδονικό Μέτωπο επειδή συνδεόταν με τους πολιτικούς Ζοζέφ Καγιό και Λουί Μαλβί, οι οποίοι κατηγορούνταν για προδοσία
1919 . Έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Γαλλία και την Ιταλία. Στη Γαλλία πρώτο κόμμα ήταν η Ομοσπονδία των Ρεπουμπλικανών, (FR), του Αυγούστου Ισαάκ που έλαβαν μεν 1,819,691 ψήφους αλλά εξέλεξαν 183 βουλευτές , ενω η Δημοκρατική Συμμαχία των Ρεπουμπλικανών, (ARD)του Πουανκαρέ κέρδισε 200 έδρες. Τρίτο Κόμμα οι Ριζοσπάστες του τραυματία Κλεμανσώ που κατέβηκαν με επικεφαλής τον Εντουάρ Εριό και έβγαλαν μόνο 86 βουλευτές, χάνοντας 86. Τέρταρτο Κόμμα οι σοσιαλιστες (SFIO) με τον Λέοντα Μπλουμ που πήραν το 21.22% των ψήφων αλλά έβγαλαν μόνο 68 βουλευτές. Στην Ιταλία ψήφισαν 5,793,492 ψηφοφόροι από τα 10,239,326 εγγραμμένους (56.6%) και νικητές ήσαν οι σοσιαλιστές του Φίλιππο Τουράτι που πήραν 32.3% και 156 έδρες και ακολούθησαν το Λαϊκό Κόμμα με 20,5% και οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες με 15,9%.
1933. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις. Προηγήθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις του προέδρου Ρούσβελτ με τον σοβιετικό κομισάριο εξωτερικών υποθέσεων Λιτβίνοφ που κατέληξαν σε μια συμφωνία κυρίων ,(15 Νοεμβρίου), με την οποία οι Σοβιετικοί δεσμεύτηκαν να απόσχουν από κάθε παρέμβαση στις αμερικανικές εσωτερικές υποθέσεις, δηλαδή να μην βοηθούν το αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, να εγγυηθούν ορισμένα θρησκευτικα και νομικά δικαιώματα στους Εβραίους που ζουσαν στη Σοβιετική Ένωση, και δεσμεύτηκαν σε μελλοντικές συνομιλίες για τη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη σύναψη των συμφωνιών αυτών, ο Πρόεδρος Ρούζβελτ διόρισε τον δικό μτου άνθρωπο William C. Bullitt ως ο πρώτος πρέσβη των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση.
1940. Στις 16 Νοεµβρίου το 2/39 Σύνταγμα Εὐζώνων συνέχισε την επίθεση του για την κατάληψη της Βίγλας και την απελευθέρωση της Κόνιτσας . Στο μέτωπο «Μόροβας – Ιβάν» , το Απόσπασμα Μπεγέτη κατέλαβε το ορεινό συγκρότημα Χήπετς, το ύψωμα 1500 και το χωρίο Ρέσνιτσε. Πιάνοντας 130 Ιταλούς αιχμαλώτους και άφθονο πολεμικό υλικό. Σε όλο το µήκος του µετώπου οι ελληνικές δυνάµεις µετά από σκληρό αγώνα κατάφεραν να προωθήθούν µέχρι τα υψώµατα 1779 και Αγιος Αθνανάσιος.Τις απογευµατινές ώρες τις κατελήφθη το χωριό Άρζα και τα υψώµατα βορείως του χωριού.
Σε απάντηση του βομβαρδισμού του Κόβεντρι από τη Λουφτβάφε , η ΡΑΦ βομβαρδίσε το Αμβούργο. Στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί απέκλεισαν το Γκέτο της Βαρσοβίας.
1941. Οι Γερμανοί επανέλαβαν την επίθεσή τους προς τη Μόσχα. Το 3ο και το 4ο Σώμα προωθήθηκαν κατά μήκος των Λεωφόρων Μόσχας-Λένινγκραντ και Μόσχας- Βολοκαλομένσκογιε, και έφθασαν σε 30-40 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
1943. 35 Β-24 της 392ης πτέρυγας βομβάρδισαν το εργοστάσιο «Norsk Hydro» built στο Vemork, της Νορβηγίας που είχε ξαναρχίσει την παραγωγή βαρέως ύδατος. Την ίδια ημέρα στο Παρίσι συνέλαβαν τον επικεφαλής της γαλλικής "ΟΠΛΑ των αλλοδαπών"
Μισάκ Μανουσιάν.
1944. Πραγματοποιήθηκαν καταστρεπτικοί συμμαχικοί βομβαρδισμοί στο Ρούρ και τη Ντύρεν.
1945. 88 Γερμανοί επιστήμονες και μηχανικοί μεταφέρθηκαν μυστικά από τον αμερικανικό στρατό στις ΗΠΑ για να εργαστούν για την ανάπτυξη της πυραυλικής τεχνολογίας.
1948.Εκδόθηκε το ψήφισμα 62 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: για το ζήτημα της Παλαιστίνης.
1962. Πλημμύρισαν τα Σκόπια.
1965. Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη. Στην Αθήνα η Ιερά Συνόδος αποφάσισε την πλήρωση των κενών εδρών μητροπολιτών παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
1973 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον υπόγραψε τον νόμο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου από την Αλάσκα. Την ίδια ημέρα κατελήφθη από φοιτητές και η πολυτεχνική σχολή της Θεσαλονίκης.
1992 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων απότομα κατά της Γιουγκοσλαβίας.
1995 . Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων αμάχων κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Σρεμπρένιτσα.
2001.Το Κλαμπ των Παρισίων διέγραψε το 66% του Γιουγκοσλαβικού Χρέους προς τα κράτη μέλη.
1793. 93 καθολικοί ιερείς απαγχονίστηκαν στη Νάντ.
1805. Η Μάχη του Schöngrabern βόρεια της Βιέννης ανάμεσα στην οπισθοδυλακή του Κουτούζωφ από 7000 άνδρες που διοικούσε ο πρίγκιπας Πιότρ Μπαγκρατιόν και του σάματος του Μυρά με 40.000 άνδρες.
1822. Στις 16/28 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε από τους αγγλόφιλους, ο φιλογενής Παναγιώτης Κρεββατάς, στην περιοχή Κυανή Σκάλα, κοντά στη γέφυρα Κοπάνου, στον ποταμό Ευρώτα.
1828 . Η Αγγλία που παρέσυρε τη Γαλλία και τον Νέσελροντ , αγνοώντας τις απόψεις του Καποδίστρια, όπως εκφράστηκαν στη Διάσκεψη του Πόρου επέβαλε με το δεύτερο Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 4/16ης Νοεμβρίου, τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους, αλλά υποτελούς στο Σουλτάνο που θα περιελάμβανε την Πελοπόννησο (Μοριά) και τα νησιά των Κυκλάδων.
1914. Άνοιξε επίσημα η FED. Η “Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών”. Την ίδια ημέρα στη Σερβία άρχισε η Μάχη της Κολούμπαρα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου με νίκη του σερβικού στρατού απέναντι στους Αύστρο-Ούγγρους.
1917. Ο Ζώρζ Κλεμανσώ διορίστηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας .Η πρώτη του πράξη ήταν να αποπέμψει τον Μωρίς Σαράιγ από το Μακεδονικό Μέτωπο επειδή συνδεόταν με τους πολιτικούς Ζοζέφ Καγιό και Λουί Μαλβί, οι οποίοι κατηγορούνταν για προδοσία
1919 . Έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Γαλλία και την Ιταλία. Στη Γαλλία πρώτο κόμμα ήταν η Ομοσπονδία των Ρεπουμπλικανών, (FR), του Αυγούστου Ισαάκ που έλαβαν μεν 1,819,691 ψήφους αλλά εξέλεξαν 183 βουλευτές , ενω η Δημοκρατική Συμμαχία των Ρεπουμπλικανών, (ARD)του Πουανκαρέ κέρδισε 200 έδρες. Τρίτο Κόμμα οι Ριζοσπάστες του τραυματία Κλεμανσώ που κατέβηκαν με επικεφαλής τον Εντουάρ Εριό και έβγαλαν μόνο 86 βουλευτές, χάνοντας 86. Τέρταρτο Κόμμα οι σοσιαλιστες (SFIO) με τον Λέοντα Μπλουμ που πήραν το 21.22% των ψήφων αλλά έβγαλαν μόνο 68 βουλευτές. Στην Ιταλία ψήφισαν 5,793,492 ψηφοφόροι από τα 10,239,326 εγγραμμένους (56.6%) και νικητές ήσαν οι σοσιαλιστές του Φίλιππο Τουράτι που πήραν 32.3% και 156 έδρες και ακολούθησαν το Λαϊκό Κόμμα με 20,5% και οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες με 15,9%.
1933. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις. Προηγήθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις του προέδρου Ρούσβελτ με τον σοβιετικό κομισάριο εξωτερικών υποθέσεων Λιτβίνοφ που κατέληξαν σε μια συμφωνία κυρίων ,(15 Νοεμβρίου), με την οποία οι Σοβιετικοί δεσμεύτηκαν να απόσχουν από κάθε παρέμβαση στις αμερικανικές εσωτερικές υποθέσεις, δηλαδή να μην βοηθούν το αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, να εγγυηθούν ορισμένα θρησκευτικα και νομικά δικαιώματα στους Εβραίους που ζουσαν στη Σοβιετική Ένωση, και δεσμεύτηκαν σε μελλοντικές συνομιλίες για τη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη σύναψη των συμφωνιών αυτών, ο Πρόεδρος Ρούζβελτ διόρισε τον δικό μτου άνθρωπο William C. Bullitt ως ο πρώτος πρέσβη των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση.
1940. Στις 16 Νοεµβρίου το 2/39 Σύνταγμα Εὐζώνων συνέχισε την επίθεση του για την κατάληψη της Βίγλας και την απελευθέρωση της Κόνιτσας . Στο μέτωπο «Μόροβας – Ιβάν» , το Απόσπασμα Μπεγέτη κατέλαβε το ορεινό συγκρότημα Χήπετς, το ύψωμα 1500 και το χωρίο Ρέσνιτσε. Πιάνοντας 130 Ιταλούς αιχμαλώτους και άφθονο πολεμικό υλικό. Σε όλο το µήκος του µετώπου οι ελληνικές δυνάµεις µετά από σκληρό αγώνα κατάφεραν να προωθήθούν µέχρι τα υψώµατα 1779 και Αγιος Αθνανάσιος.Τις απογευµατινές ώρες τις κατελήφθη το χωριό Άρζα και τα υψώµατα βορείως του χωριού.
Σε απάντηση του βομβαρδισμού του Κόβεντρι από τη Λουφτβάφε , η ΡΑΦ βομβαρδίσε το Αμβούργο. Στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί απέκλεισαν το Γκέτο της Βαρσοβίας.
1941. Οι Γερμανοί επανέλαβαν την επίθεσή τους προς τη Μόσχα. Το 3ο και το 4ο Σώμα προωθήθηκαν κατά μήκος των Λεωφόρων Μόσχας-Λένινγκραντ και Μόσχας- Βολοκαλομένσκογιε, και έφθασαν σε 30-40 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
1943. 35 Β-24 της 392ης πτέρυγας βομβάρδισαν το εργοστάσιο «Norsk Hydro» built στο Vemork, της Νορβηγίας που είχε ξαναρχίσει την παραγωγή βαρέως ύδατος. Την ίδια ημέρα στο Παρίσι συνέλαβαν τον επικεφαλής της γαλλικής "ΟΠΛΑ των αλλοδαπών"
Μισάκ Μανουσιάν.
1944. Πραγματοποιήθηκαν καταστρεπτικοί συμμαχικοί βομβαρδισμοί στο Ρούρ και τη Ντύρεν.
1945. 88 Γερμανοί επιστήμονες και μηχανικοί μεταφέρθηκαν μυστικά από τον αμερικανικό στρατό στις ΗΠΑ για να εργαστούν για την ανάπτυξη της πυραυλικής τεχνολογίας.
1948.Εκδόθηκε το ψήφισμα 62 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: για το ζήτημα της Παλαιστίνης.
1962. Πλημμύρισαν τα Σκόπια.
1965. Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη. Στην Αθήνα η Ιερά Συνόδος αποφάσισε την πλήρωση των κενών εδρών μητροπολιτών παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
1973 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον υπόγραψε τον νόμο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου από την Αλάσκα. Την ίδια ημέρα κατελήφθη από φοιτητές και η πολυτεχνική σχολή της Θεσαλονίκης.
1992 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων απότομα κατά της Γιουγκοσλαβίας.
1995 . Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων αμάχων κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Σρεμπρένιτσα.
2001.Το Κλαμπ των Παρισίων διέγραψε το 66% του Γιουγκοσλαβικού Χρέους προς τα κράτη μέλη.
Νοεμβρίου 15, 2015
15 Νοεμβρίου: Το χρονολόγιο των γεγονότων
565. Ο Ιουστίνος Β΄ διαδέχθηκε τον αποθανόντα θείο του, Ιουστινιανό Α', στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης.
1315. Μάχη του Μοργκάρτεν: Μια δύναμη 1.500 ανδρών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας υπό τον Βέρνερ Στάουφάχερ εξόντωσε σε ενέδρα στο πέρασμα Μοργκάρτεν στη λίμνη «Ägerisee» το στρατό του δούκα της Αυστρίας. Λεοπόλδου Α'. Έτσι εδραιώθηκε η Λίγκα των Τριών καντονιών , που αποτέλεσε τον πυρήνα της σύγχρονης Ελβετίας.
1458. Το σχίσμα ανάμεσα στη Μητρόπολη Κιέβου που υποτάχθηκε στον Μέγα Δούκα της Λιθουανίας Καζιμίρ ως Μητρόπολη Κιέβου,Γαλικίας και Πάσης Ρωσίας, και στη Μητρόπολη Μόσχας και πάσης Ρωσίας.
1533.Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο έφθασε στο Κούσκο, την πρωτεύουσα των Ίνκας.
1705. Η Μάχη της Ζίμπου στην Τρανσυλβανίας, ανάμεσα στους Αυστριακούς και τους Ούγγρους που έληξε με την ήττα των εξεγερμένων Ούγγρων. Με τον στρατό των Αψβούργων συνέπραξαν, Δανοί Σέρβοι και Κροάτες ενώ με τους Ούγγρους ειχε συμμαχήσει ο Λουδοβίκος 14ος.
1812. Μετά την αναχώρηση του από τη Μόσχα στις 6/18 Οκτωβρίου ο Ναπολέων με το κύριο σώμα της μεγάλης Στρατιάς έφθασε στην πλησιέστερη βάση ανεφοδιασμού στο Σμολένσκ 22 μέρες μετά. 28 Οκτωβρίου -9 Νοεμβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου/12 Νοεμβρίου διέταξε την τμηματική αναχώρηση σωμάτων προς το Μίνσκ. Ο ίδιος και η φρουρά του εγκατέλειψε το Σμολένσκ στις 14 Νοεμβρίου. Στις 3 /15 -6 /18 Νοεμβρίου, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός άρχισαν οι τετραήμερες μάχες του Κράσνοι, (45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σμολένσκ) , μεταξύ της υποχωρούσης Μεγάλης Στρατιά υπό τη διοίκηση του Ναπολέοντα και του ρωσικού στρατού υπό τις διαταγές του Μιχαήλ Κουτούζοφ .
Οι Μάχες στο Κράσνοι, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους Γάλλους. 13.000 νεκρούς και 26.000 αιχμάλωτους. Παρά την επιτυχία του Ναπολέοντα να διασώσει περίπου 40.000 άνδρες η Μεγάλη Στρατιά υποχρεώθηκε νε εγκαταλείψει 116 από τα 228 πυροβόλα της και όλα τα εφόδια της. Οι Ρώσοι έχασαν μόνο 5000 άνδρες. Στις μάχες αυτές ο Ναπολέων ανακήρυξε τον στρατάρχη Μισέλ Νεΰ ως τον πιο γενναίο των γενναίων λόγω της αντίστασης του στην άγρια ρωσική επίθεση.
1859 . Έγιναν στην Αθήνα τα «Ολύμπια», η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων .
1884: Το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, άρχισε στην επίσημη κατοικία του Βίσμαρκ στην Βίλχελμστρασε Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία ενέκρινε τον διαμοιρασμό της αφρικανικής ηπείρου μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών. Συμμετείχαν εκτός της Γερμανίας , η Αυστρο-Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Νορβηγία , η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
1889. Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βραζιλία κήρυξε τη δημοκρατία.
1905 . Εκτελέστηκαν στη Σεβαστούπολη οι στασιαστές του Θωρηκτού Ποτέμκιν
1912 . Στην Ρωσία άρχισαν οι εργασίες της IV Κρατικής Δούμας.
1917. Οι Μπολσεβίκοι εξέδωσαν το διάταγμα για την αποστράτευση του αυτοκρατορικού Στρατού.
1920. Πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.Το Ντάντσιχ, (τώρα Γκντανσκ) αυτό-ανακηρύχθηκε ως ελεύθερη πόλη.
1922. Στις 7.15 π.μ. της 15ης/28ης Νοεμβρίο, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου που δίκασε τους 6 , στρατηγός Αλέξανδρος Οθωναίος διάβασε την ετυμηγορία:
«Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β' το Έκτακτον Στρατοδικείον συσκεφθέν κατα νόμον, κηρύσσει παμψηφεί τους μεν Γεώργιον Χατζανέστην, Δημήτριον Γούναρην, Νικόλαον Στράτον, Πέτρον Πρωτοπαπαδάκην, Γεώργιον Μπαλτατζήν και Νικόλαον Θεοτόκην εις την ποινήν του Θανάτου. Τους δε Μιχαήλ Γούδαν και Ξενοφώντα Στρατηγόν εις την ποινήν των ισοβίων δεσμών. Διατάσσει την στρατιωτικήν καθαίρεσιν των Γεωργίου Χατζανέστη, αρχιστρατήγου, Ξενοφώντος Στρατηγού, υποστρατήγου και Μιχαήλ Γούδα, υποναυάρχου και επιβάλλει αυτούς τα έξοδα και τέλη. Επιδικάζει παμψηφεί χρηματικήν αποζημίωσιν υπέρ του Δημοσίου κατά του Δ. Γούναρη δραχμών 200 χιλιάδων, Ν. Στράτου δραχμών 335 χιλιάδων, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Θεοτόκη δραχμών 1 εκατομμυρίου και Μ. Γούδα δραχμών 200 χιλιάδων. Εγκρίθη, απεφασίσθη και εδημοσιεύθη εν Αθήναις τη 15η Νοεμβρίου 1922.» Η απόφαση ανακοινώθηκε στους κατηγορουμένους , στις φυλακές Αβέρωφ στις 9 π.μ, από τον επαναστατικό επίτροπο Γρηγοριάδη. Στους μελλοθάνατους δόθηκε προθεσμία δύο ωρών προκειμένου να αποχαιρετίσουν συγγενείς και φίλους. Στις 10.30 οδηγήθηκαν στο Γουδή για να εκτελεστούν. Πριν την εκτέλεση προηγήθηκε η καθαίρεση του Χατζανέστη . Φρούραρχος της εκτέλεσης ήταν ο μάρτυρας κατηγορίας, ταγματάρχης Σπαής.
Οι καταδικασθέντες εκτελέσθηκαν στις 11:27΄.
1940. 19η ημέρα του Πολέμου. Στο Μέτωπο του Γ Σώματος Στρατού το «Απόσπασµα Μπεγέτη» της IX Μεραρχίας, υποστηριζόµενο με πυρά πυροβολικού, μετά από ολοήµερο σκληρό αγώνα κατέλαβε τα υψώµατα 1259 και 1271 , συλλαµβάνοντας αιχμαλωτους 11 αξιωµατικούς και 250 οπλίτες µαζί µε άφθονο πολεµικό υλικό. Νοτιότερα, η X Μεραρχία , κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάληψη του υψ. Μπαταρός και να προωθηθεί δυόµιση χιλιόµετρα δυτικά του χωριού Νικολίτσε, από όπου µπορούσε να ελέγχει τη διάβαση της Ντάρζας.
1942 . Έληξε η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ με μια αποφασιστική νίκη των Αμερικανών.
1943. Το Ολοκαύτωμα των τσιγγάνων. Ο Χάινριχ Χίμλερ, διέταξε όλοι οι τσιγγάνοι να σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1949.Εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στην Ινδία οι δολοφόνοι του Μαχάτμα Γκάντι.
1956.Στη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ έφθασαν οι πρώτες μονάδες κυανοκράνων του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
1967. Τα γεγονότα της Κοφίνου. Το τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου 40 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας ήταν στο σταυροδρόμι των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας - Λεμεσού και Λάρνακας – Λεμεσσού, και μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, εξελίχθηκε σε ισχυρό στρατιωτικό προπύργιο των Τουρκοκυπρίων, που απέκοπταν τις δύο οδικές αρτηρίες, και πυροβολούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε στις δυνάμεις του ΟΗΕ, αλλά ουδέν έπραξαν. Στις 15 Νοεμβρίου 1967 με διαταγή του Μακαρίου η Εθνική Φρουρά υπό τις διαταγές του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα ανέλαβε αυτή να αποκαταστήσει την τάξη. Η «Επιχείρηση Γρόνθος»,έληξαν με την κατάληψη του χωριού. Σκοτώθηκαν 24 Τουρκοκύπριοι και 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι απώλειες της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν ένας νεκρός και δύο τραυματίες. Η Τουρκία απείλησε με εισβολή στην Κύπρο, αλλά και με πόλεμο την Ελλάδα. Με την παρέμβαση των Αμερικανών, που έστειλαν τον Σάιρους Βανς στο τρίγωνο Αθήνας - Άγκυρας - Λευκωσίας, η κρίση διευθετήθηκε με την υποχώρηση του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας που αναγκάστηκε να αποσύρει από την Κύπρο την Μεραρχία, που είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά τα γεγονότα του 1963 - 1964
1968. Τέθηκε σε ισχύ το νέο σύνταγμα της Ελλάδας, που είχε εγκριθεί με το δημοψήφισμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 1968, με ποσοστό 91,87% και το οποίο σύμφωνα με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο επεδίωκε «την εξυγίανση του δημοσίου βίου και την δημιουργία μίας δημοκρατικής Πολιτείας».
1969 .Το αμερικανικό υποβρύχιο USS Gato, (SSN-615), εμβόλισε το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-19 στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Στην Ουάσινγκτον περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
1979. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού έφτασε στο 17%.
1982 .Η κηδεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στην Κόκκινη Πλατεία.
1983. Ενώ ο Παπανδρέου είχε καλέσει στην Αθήνα , όλους τους αντιδικατατορικούς φίλους της Ελλάδας, ο Ντενκτάς ανακήρυξε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το πρωί της ίδιας ημέρας, η 17 Νοέμβρη δολοφόνησε τον επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής Jusmagg , πλοιάρχο Τζορτζ Τσάντες και τον οδηγό του Νίκο Βελούτσο.
1991. O Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε ένα πακέτο από δέκα διατάγματα σχετικά με τη μετάβαση της Ρωσίας στην οικονομία της αγοράς. Από εκείνη την ημέρα, ο ιουδαίος μεταρρυθμιστής Ανατόλι Τσουμπάις ,κατείχε διάφορες θέσεις στην ρωσική κυβέρνηση. Η Σφαγή του Μπορ στο Σουδάν. Οι μαχητές της φυλής Νουέρ εκτέλεσαν περίπου 2000 άτομα
1999 . Έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η κομμουνιστική Κίνα έγινε δεκτή στήν Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, αφού προηγουμένως είχε γίνει δεκτή στην GATT.
2002. Ο Χου Ζιντάο εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
2003. Η αλ Κάιντα έκανε βομβιστικές επιθέσεις κατά δύο εβραϊκών συναγωγών της Κωνσταντινούπολη.
1315. Μάχη του Μοργκάρτεν: Μια δύναμη 1.500 ανδρών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας υπό τον Βέρνερ Στάουφάχερ εξόντωσε σε ενέδρα στο πέρασμα Μοργκάρτεν στη λίμνη «Ägerisee» το στρατό του δούκα της Αυστρίας. Λεοπόλδου Α'. Έτσι εδραιώθηκε η Λίγκα των Τριών καντονιών , που αποτέλεσε τον πυρήνα της σύγχρονης Ελβετίας.
1458. Το σχίσμα ανάμεσα στη Μητρόπολη Κιέβου που υποτάχθηκε στον Μέγα Δούκα της Λιθουανίας Καζιμίρ ως Μητρόπολη Κιέβου,Γαλικίας και Πάσης Ρωσίας, και στη Μητρόπολη Μόσχας και πάσης Ρωσίας.
1533.Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο έφθασε στο Κούσκο, την πρωτεύουσα των Ίνκας.
1705. Η Μάχη της Ζίμπου στην Τρανσυλβανίας, ανάμεσα στους Αυστριακούς και τους Ούγγρους που έληξε με την ήττα των εξεγερμένων Ούγγρων. Με τον στρατό των Αψβούργων συνέπραξαν, Δανοί Σέρβοι και Κροάτες ενώ με τους Ούγγρους ειχε συμμαχήσει ο Λουδοβίκος 14ος.
1812. Μετά την αναχώρηση του από τη Μόσχα στις 6/18 Οκτωβρίου ο Ναπολέων με το κύριο σώμα της μεγάλης Στρατιάς έφθασε στην πλησιέστερη βάση ανεφοδιασμού στο Σμολένσκ 22 μέρες μετά. 28 Οκτωβρίου -9 Νοεμβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου/12 Νοεμβρίου διέταξε την τμηματική αναχώρηση σωμάτων προς το Μίνσκ. Ο ίδιος και η φρουρά του εγκατέλειψε το Σμολένσκ στις 14 Νοεμβρίου. Στις 3 /15 -6 /18 Νοεμβρίου, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός άρχισαν οι τετραήμερες μάχες του Κράσνοι, (45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σμολένσκ) , μεταξύ της υποχωρούσης Μεγάλης Στρατιά υπό τη διοίκηση του Ναπολέοντα και του ρωσικού στρατού υπό τις διαταγές του Μιχαήλ Κουτούζοφ .
Οι Μάχες στο Κράσνοι, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους Γάλλους. 13.000 νεκρούς και 26.000 αιχμάλωτους. Παρά την επιτυχία του Ναπολέοντα να διασώσει περίπου 40.000 άνδρες η Μεγάλη Στρατιά υποχρεώθηκε νε εγκαταλείψει 116 από τα 228 πυροβόλα της και όλα τα εφόδια της. Οι Ρώσοι έχασαν μόνο 5000 άνδρες. Στις μάχες αυτές ο Ναπολέων ανακήρυξε τον στρατάρχη Μισέλ Νεΰ ως τον πιο γενναίο των γενναίων λόγω της αντίστασης του στην άγρια ρωσική επίθεση.
1859 . Έγιναν στην Αθήνα τα «Ολύμπια», η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων .
1884: Το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, άρχισε στην επίσημη κατοικία του Βίσμαρκ στην Βίλχελμστρασε Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία ενέκρινε τον διαμοιρασμό της αφρικανικής ηπείρου μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών. Συμμετείχαν εκτός της Γερμανίας , η Αυστρο-Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Νορβηγία , η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
1889. Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βραζιλία κήρυξε τη δημοκρατία.
1905 . Εκτελέστηκαν στη Σεβαστούπολη οι στασιαστές του Θωρηκτού Ποτέμκιν
1912 . Στην Ρωσία άρχισαν οι εργασίες της IV Κρατικής Δούμας.
1917. Οι Μπολσεβίκοι εξέδωσαν το διάταγμα για την αποστράτευση του αυτοκρατορικού Στρατού.
1920. Πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.Το Ντάντσιχ, (τώρα Γκντανσκ) αυτό-ανακηρύχθηκε ως ελεύθερη πόλη.
1922. Στις 7.15 π.μ. της 15ης/28ης Νοεμβρίο, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου που δίκασε τους 6 , στρατηγός Αλέξανδρος Οθωναίος διάβασε την ετυμηγορία:
«Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β' το Έκτακτον Στρατοδικείον συσκεφθέν κατα νόμον, κηρύσσει παμψηφεί τους μεν Γεώργιον Χατζανέστην, Δημήτριον Γούναρην, Νικόλαον Στράτον, Πέτρον Πρωτοπαπαδάκην, Γεώργιον Μπαλτατζήν και Νικόλαον Θεοτόκην εις την ποινήν του Θανάτου. Τους δε Μιχαήλ Γούδαν και Ξενοφώντα Στρατηγόν εις την ποινήν των ισοβίων δεσμών. Διατάσσει την στρατιωτικήν καθαίρεσιν των Γεωργίου Χατζανέστη, αρχιστρατήγου, Ξενοφώντος Στρατηγού, υποστρατήγου και Μιχαήλ Γούδα, υποναυάρχου και επιβάλλει αυτούς τα έξοδα και τέλη. Επιδικάζει παμψηφεί χρηματικήν αποζημίωσιν υπέρ του Δημοσίου κατά του Δ. Γούναρη δραχμών 200 χιλιάδων, Ν. Στράτου δραχμών 335 χιλιάδων, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Θεοτόκη δραχμών 1 εκατομμυρίου και Μ. Γούδα δραχμών 200 χιλιάδων. Εγκρίθη, απεφασίσθη και εδημοσιεύθη εν Αθήναις τη 15η Νοεμβρίου 1922.» Η απόφαση ανακοινώθηκε στους κατηγορουμένους , στις φυλακές Αβέρωφ στις 9 π.μ, από τον επαναστατικό επίτροπο Γρηγοριάδη. Στους μελλοθάνατους δόθηκε προθεσμία δύο ωρών προκειμένου να αποχαιρετίσουν συγγενείς και φίλους. Στις 10.30 οδηγήθηκαν στο Γουδή για να εκτελεστούν. Πριν την εκτέλεση προηγήθηκε η καθαίρεση του Χατζανέστη . Φρούραρχος της εκτέλεσης ήταν ο μάρτυρας κατηγορίας, ταγματάρχης Σπαής.
Οι καταδικασθέντες εκτελέσθηκαν στις 11:27΄.
1940. 19η ημέρα του Πολέμου. Στο Μέτωπο του Γ Σώματος Στρατού το «Απόσπασµα Μπεγέτη» της IX Μεραρχίας, υποστηριζόµενο με πυρά πυροβολικού, μετά από ολοήµερο σκληρό αγώνα κατέλαβε τα υψώµατα 1259 και 1271 , συλλαµβάνοντας αιχμαλωτους 11 αξιωµατικούς και 250 οπλίτες µαζί µε άφθονο πολεµικό υλικό. Νοτιότερα, η X Μεραρχία , κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάληψη του υψ. Μπαταρός και να προωθηθεί δυόµιση χιλιόµετρα δυτικά του χωριού Νικολίτσε, από όπου µπορούσε να ελέγχει τη διάβαση της Ντάρζας.
1942 . Έληξε η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ με μια αποφασιστική νίκη των Αμερικανών.
1943. Το Ολοκαύτωμα των τσιγγάνων. Ο Χάινριχ Χίμλερ, διέταξε όλοι οι τσιγγάνοι να σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1949.Εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στην Ινδία οι δολοφόνοι του Μαχάτμα Γκάντι.
1956.Στη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ έφθασαν οι πρώτες μονάδες κυανοκράνων του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
1967. Τα γεγονότα της Κοφίνου. Το τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου 40 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας ήταν στο σταυροδρόμι των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας - Λεμεσού και Λάρνακας – Λεμεσσού, και μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, εξελίχθηκε σε ισχυρό στρατιωτικό προπύργιο των Τουρκοκυπρίων, που απέκοπταν τις δύο οδικές αρτηρίες, και πυροβολούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε στις δυνάμεις του ΟΗΕ, αλλά ουδέν έπραξαν. Στις 15 Νοεμβρίου 1967 με διαταγή του Μακαρίου η Εθνική Φρουρά υπό τις διαταγές του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα ανέλαβε αυτή να αποκαταστήσει την τάξη. Η «Επιχείρηση Γρόνθος»,έληξαν με την κατάληψη του χωριού. Σκοτώθηκαν 24 Τουρκοκύπριοι και 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι απώλειες της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν ένας νεκρός και δύο τραυματίες. Η Τουρκία απείλησε με εισβολή στην Κύπρο, αλλά και με πόλεμο την Ελλάδα. Με την παρέμβαση των Αμερικανών, που έστειλαν τον Σάιρους Βανς στο τρίγωνο Αθήνας - Άγκυρας - Λευκωσίας, η κρίση διευθετήθηκε με την υποχώρηση του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας που αναγκάστηκε να αποσύρει από την Κύπρο την Μεραρχία, που είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά τα γεγονότα του 1963 - 1964
1968. Τέθηκε σε ισχύ το νέο σύνταγμα της Ελλάδας, που είχε εγκριθεί με το δημοψήφισμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 1968, με ποσοστό 91,87% και το οποίο σύμφωνα με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο επεδίωκε «την εξυγίανση του δημοσίου βίου και την δημιουργία μίας δημοκρατικής Πολιτείας».
1969 .Το αμερικανικό υποβρύχιο USS Gato, (SSN-615), εμβόλισε το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-19 στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Στην Ουάσινγκτον περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
1979. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού έφτασε στο 17%.
1982 .Η κηδεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στην Κόκκινη Πλατεία.
1983. Ενώ ο Παπανδρέου είχε καλέσει στην Αθήνα , όλους τους αντιδικατατορικούς φίλους της Ελλάδας, ο Ντενκτάς ανακήρυξε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το πρωί της ίδιας ημέρας, η 17 Νοέμβρη δολοφόνησε τον επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής Jusmagg , πλοιάρχο Τζορτζ Τσάντες και τον οδηγό του Νίκο Βελούτσο.
1991. O Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε ένα πακέτο από δέκα διατάγματα σχετικά με τη μετάβαση της Ρωσίας στην οικονομία της αγοράς. Από εκείνη την ημέρα, ο ιουδαίος μεταρρυθμιστής Ανατόλι Τσουμπάις ,κατείχε διάφορες θέσεις στην ρωσική κυβέρνηση. Η Σφαγή του Μπορ στο Σουδάν. Οι μαχητές της φυλής Νουέρ εκτέλεσαν περίπου 2000 άτομα
1999 . Έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η κομμουνιστική Κίνα έγινε δεκτή στήν Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, αφού προηγουμένως είχε γίνει δεκτή στην GATT.
2002. Ο Χου Ζιντάο εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
2003. Η αλ Κάιντα έκανε βομβιστικές επιθέσεις κατά δύο εβραϊκών συναγωγών της Κωνσταντινούπολη.
Νοεμβρίου 14, 2015
14 Νοεμβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων
1770 . Ο Σκώτος εξερευνητής Τζέιμς Μπρους ανακάλυψε τις πηγές του Μπλε Νείλου στη λίμνη Τάνα στην Αιθιοπία.
1812.
Στις 14/26 Νοεμβρίου, 39 μέρες μετά την υποχώρηση από τη Μόσχα , η προφυλακή του γαλλικού στρατού υπό την διοίκηση των Nicolas Oudinot, Claude Victor-Perrin , Jean Baptiste Eblé, έδωσε μάχη για τη διάβαση του ποταμού Μπερεζίνα κοντά στο Μπορίσοφ της Λευκορωσίας, με το σώμα του στρατηγού Βίτγκενσταϊν, (30.000 άνδρες) και τη Στρατιά του Δούναβη του ναυάρχου Τσιτσαγκόφ , (34.000 άνδρες) στο διπλωματικό γραφείο του οποίου υπηρετούσε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Οι Γάλλοι υπέστησαν βαρύτατες απώλειες, αφού έχασαν περίπου 35-40.000 άνδρες αλλά κατάφεραν να διασχίσουν το ποτάμι και να αποφύγουν την περικύκλωση.
1821. Το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας: Τα ξημερώματα της 14ης/24ης Νοεμβρίου περίπου 3.000 Τούρκοι του Λουμπούτ πασά, επιτέθηκαν για να περάσουν την τάφρο στον Ισθμό της Κασσάνδρας, που την υπεράσπιζαν 430 Έλληνες επαναστάτες. Μετά από πολύωρη μάχη οι Τούρκοι πέρασαν από το Δυτικό άκρου της τάφρου που το «μπάζωσαν» με πέτρες. Οι νεκροί έλληνες ήσαν περισσότεροι ενώ 600 ήσαν οι αιχμάλωτοι άνδρες και γυναίκες.
1863. Απογράφηκε η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία η Αγγλία παραχώρησε τα Επτάνησα στην Ελλάδα.
1885. Στις 2/14 Νοεμβρίου η Σερβία αντιδρώντας στην προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας κήρυξε τον πόλεμο στη Βουλγαρία. Ο βασιλιάς της Σερβίας Μίλαν Ομπρένοβιτς προσέφερε στην Ελλάδα κοινή στρατιωτική δράση εναντίον της Βουλγαρίας αλλά η Ελλάδα την απέρριψε.
1895 . Ισχυρή καταιγίδα σε Αθήνα και Πειραιά που πλημμύρισαν με τραγικό απολογισμό 61 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.
1913. Υπογράφηκε την 1η/14η Νοεμβρίου η Σύμβαση των Αθηνών μεταξύ του Ελληνικού Βασιλείου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία τα μερη συμφωνούσαν να αποδεχτούν την απόφαση των Μεγάλων δυνάμεων για τυα νησιά του αρχιπελάγους, η οθωμανική αυτοκρατορία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα της επί της Κρήτης, και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων των Νεων Χωρών.
1917. Αποκρούστηκε από τους Μπολσεβίκους, στις 1/14 Νοεμβρίου, στους λόφους του Πούλκοβο η δύναμη του στρατηγού Κρασνόφ και ο Κερένσκι έφυγε από τη Ρωσία.
Οι μπολσεβίκοι υπό τον συνταγματάρχη Πάβελ Μπορίσοβιτς Βαλντεν κατέλαβαν το Τσάρσκογιε Σελό και την Γκάτσινα. Ο Κρασνόφ παραδόθηκε στον Βαλντέν.
Ο Τρότσκι από το Πούλκοβο, (όπου σήμερα είναι το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης), τηλεγράφησε στον Λένιν. « Η προσπάθεια του Κερένσκι να μεταφέρει αντεπαναστατικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα αποκρούστηκε. Είμαστε στην επίθεση» Μετά την φυγή του Κερένσκι αρχηγός της νόμιμης κυβέρνησης ανέλαβε ο στρατηγός Ντουχόνιν που εγκαταστάθηκε στο Όρενμπουργκ.
1918. Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύχθηκε δημοκρατία και ο Τόμας Μάζαρικ εξελέγη πρώτος πρόεδρος.
1919. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Ομσκ από όπου υποχώρησε ο στρατός του ναυάρχου Κόλτσακ.
1921. Ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.
1922. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σωτηρίου Κροκιδά που διαφωνούσε με τις εκτελέσεις των έξι και ανέλαβε η Κυβέρνηση Στυλιανού Γονατά, στην οποία μετείχαν οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Ρέντης, Ιωάννης Σιώτης, Λουκάς Σακελλαρόπουλος, Απόστολος Δοξιάδης, Μ. Εμπειρίκος, Αντώνιος Πρέκας, Γεώργιος Σιδέρης, και Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης.
1935. Οι Φιλιππίνες απόκτησαν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ.
1940. 18η ημέρα του Πολέμου. Εκδηλώθηκε σε όλο το μέτωπο η ελληνική αντεπίθεση. Το Γ' Σώμα Στρατού, του Τσολάκογλου, του οποίων οι βάσεις εξόρμησης ήταν πιο κοντά στην σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνάς , από όπου μεταφέρθηκαν οι επίστρατοι , επιτέθηκε με κατεύθυνση την Κορυτσά.
Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 06:30 σ’ ολόκληρο το μέτωπο του Γ΄ Σώματος από το υψ. Γκούµπελ µέχρι τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Η XV Μεραρχία εξόρµησε από τη χερσόνησο του Πυξού χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ιταλούς. Διέσπασε την κύρια γραµµή αντίστασης και μέχρι τις βραδινές ώρες είχε καταφέρει να προωθηθεί σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων.
Στο κέντρο του µετώπου, η IX Μεραρχία κατόρθωσε να ανατρέψει τις ιταλικές προφυλακές και να φθάσει στην δυτική όχθη του ∆εβόλη η X Μεραρχία που δρούσε στο νότιο τµήµα κατέλαβε τα χωριά Βόζιγραδ και Νικολίτσε και τα γύρω υψώματα.
Στην επίθεση μετείχε και η η ελληνική αεροπορία που βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Κορυτσάς όπου έχασε ένα Blenheim που χτυπήθηκε από τα Ιταλικά αντιαεροπορικά και εξερράγη στον αέρα. Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Σταμάτιος Χαραλαμπους , ο σμηναγός Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοίλης του Γεωργίου: Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1918. Σκοτώθηκε ακόμα ο υποσμηναγός Δημήτριος Γιακας, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης από μικρό ύψος , στον τομέα του ΤΣΔΜ, όταν το αεροσκάφος του , χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά.
Η επίθεση από τη Δυτική Μακεδονία συνδυάστηκε με γενική επίθεση σε ολόκληρο το μήκος του Μετώπου, από το Α' και Β' Σώμα Στρατού.
Στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, τα Τάγματα ΙΙ/39 και ΙΙΙ/39 του Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου διατάχθηκαν να ανατρέψουν να επιτεθούν στην κατέυθυνση των υψωμάτων Τζουφαράχη (Υψ. 935) και Βίγλα (Υψ. 836) που κατείχε η Ιταλική Μεραρχία Φερράρα. Στην ακτίνα της επίθεσης ήταν και τα χωριά Αρίστη, των Άνω Ραβενία, Γεροπλατάνος και Καλύβια. Η Τζουφαράχη κατελήφθη αλλά έπεσαν μαχόμενοι ο Υπολοχαγός Χορμόβας Νικόλαος , ο Υποδεκανέας Παπαϊωάνου Νικόλαος, και οι Στρατιώτες Κούκας Δημήτριος, Μερμίγγης Ηλίας, Γωγάκης Απόστολος , Γεωργόπουλος, Χαρίλαος και Λάκας Ιωάννης .
Πιο δυτικά το 24ο Σύνταγμα Πρεβέζης επιτέθηκε για την εξάλειψη του Ιταλικού προγεφυρώματος στον τομέα της Θεσπρωτίας και κατέλαβε το Λόφο Προφήτης Ηλίας της Πέστιανης, απελευθέρωσε το χωριό από τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς , (TSETA), και ανάγκασε τους Ιταλούς να οπισθοχωρήσουν από την Λυκοτσόρα.
Την ίδια ημέρα η Λουφτβάφε βομβάρδισε το Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία και κατέστρεψε το κέντρο της πόλης. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 568 άμαχοι.
Ο Μολότοφ αναχώρησε από το Βερολίνο, για τη Μόσχα.
1943. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Σόφια .
1951. Οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία υπόγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία αμυντικής βοήθειας.
1954. Στην Αίγυπτο, ο Αντισυνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ανέτρεψε τον πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχη Μωχάμετ Ναγκίμπ θέτοντάς τον σε κατ' οίκον περιορισμό , (με την αιτιολογία της μετριοπαθούς στάσης του απέναντι στο Σουδάν) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέλαβε την προεδρία.
1963. Στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας, ξεκίνησε μια ηφαιστειακή έκρηξη, 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , από την οποία διαμορφώθηκε το ηφαιστειακό νησί Surtsey.
1964. Μετά την επίσκεψη στην Αθήνα ο ιουδαίος ς ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας ως Αμερικανός «πρεσβευτής καλής θέλησης» επισκέφθηκε την Τουρκία, και έγινε δεκτός από τον Ισμέτ Ινονού.
1965 . Απεργιακό κύμα στις αστικές συγκοινωνίες, σε υπουργεία, δήμους και υπηρεσίες της Δ.Ε.Η. Η κυβέρνηση των «αποστατών» προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των απεργών στις συγκοινωνίες.
1969 . Στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποίησε όλες τις ξένες τράπεζες.
1971. Το Mariner 9 της NASA έφτασε στον Άρη και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.
1973. Άρχισε η κατάληψη του Πολυτεχνείου.
1975. Η Ισπανία, το Μαρόκο και η Μαυριτανία υπόγραψαν συμφωνία , με την οποία η Ισπανίας εγκατέλειψε την κυριαρχία της επί της Δυτικής Σαχάρας.
1979. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, διέταξε τις αμερικανικές τράπεζες να παγώσουν τις καταθέσεις του Ιράν, διασώζοντας έτσι την Citi που βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
1982. Στην Πολωνία, έπειτα από 11 μήνες στη φυλακή, ο ηγέτης της «Αλληλεγγύης» ο Λεχ Βαλέσα αφέθηκε ελεύθερος
1983. Οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ έφθασαν στη αεροπορική βάση Greenham Common της Βρετανίας εν μέσω διαδηλώσεων του φιλοσοβιετικού Κινήματος Ειρήνης.
1988 . Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα 242 των Ηνωμένων Εθνών και ανακήρυξε το αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος, αναγνωρίζοντας το Κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα αποδέχτηκε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και η απόρριψε τη τρομοκρατία.
1989. Το Εθνικό Κίνημα SWAPO, η «Οργάνωση του Λαού της Νοτιοδυτικής Αφρικής», πέτυχε συντριπτική νίκη στις πρώτες εκλογές στη Ναμίμπια.
1990. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Δημοκρατία της Πολωνίας υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαίωνε τη γραμμή Οντερ-Νάισε σαν το σύνορο μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας.
1991. Μετά από 13 χρόνια στην εξορία, επέστρεψε στην Καμπότζη ο Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανούκ. Την ίδια ημέρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγόρησαν επίσημα δύο Λίβυους υπηκόους , ότι τοποθέτησαν τη βόμβας στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.
1993. Στο Πουέρτο Ρίκο οι κάτοικοι με δημοψήφισμα απέρριψαν την ένταξή τους στις ΗΠΑ.
1995. Η Γερμανία ενέκρινε την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, ο οποίος προκάλεσε τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας "Μπάρινγκς".
1996. Σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνων, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας «Δέλτα Χρηματιστηριακή», με Πρωταγωνιστές τη δικηγόρο Δημήτρη Αργυριάδη, τον επενδυτή Παναγιώτη Τρύφωνα και τους ιουδαίους κλωστοϋφαντουργούς Δαβίδ και Μωυσή Μαγρίζους.
1997 .Στην Αλβανία, έγινε η κηδεία των 52 «προσφύγων», που πνιγηκαν στην Αδριατική, όταν τα ιταλικά σκάφη ανέκοψαν τον πλου του πλοίου, που τους μετέφερε.
2000. Το Βατικανό αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και το Μαυροβούνιο κατήργησε το δηνάριο, και υιοθέτησε το ευρώ.
2001. Οι Δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατάλαβαν την Καμπούλ στο Αφγανιστάν, και έδιωξαν τους Ταλιμπάν.
2002. Το Ιράκ αποδέχθηκε την άνευ όρων την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου του και τον αφοπλισμό του. Η Αργεντινή δεν εξόφλησε δάνειο 805 εκατομμύριων δολάριων. στην Παγκόσμια Τράπεζα .
2003. Οι αυτονομιστές της Κορσικής ανακοίνωσαν την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
2006. To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποίησε του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.
2008.Το διαστημικό όχημα της Ινδίας προσεδαφίστηκε στη Σελήνη.
1812.
Στις 14/26 Νοεμβρίου, 39 μέρες μετά την υποχώρηση από τη Μόσχα , η προφυλακή του γαλλικού στρατού υπό την διοίκηση των Nicolas Oudinot, Claude Victor-Perrin , Jean Baptiste Eblé, έδωσε μάχη για τη διάβαση του ποταμού Μπερεζίνα κοντά στο Μπορίσοφ της Λευκορωσίας, με το σώμα του στρατηγού Βίτγκενσταϊν, (30.000 άνδρες) και τη Στρατιά του Δούναβη του ναυάρχου Τσιτσαγκόφ , (34.000 άνδρες) στο διπλωματικό γραφείο του οποίου υπηρετούσε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Οι Γάλλοι υπέστησαν βαρύτατες απώλειες, αφού έχασαν περίπου 35-40.000 άνδρες αλλά κατάφεραν να διασχίσουν το ποτάμι και να αποφύγουν την περικύκλωση.
1821. Το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας: Τα ξημερώματα της 14ης/24ης Νοεμβρίου περίπου 3.000 Τούρκοι του Λουμπούτ πασά, επιτέθηκαν για να περάσουν την τάφρο στον Ισθμό της Κασσάνδρας, που την υπεράσπιζαν 430 Έλληνες επαναστάτες. Μετά από πολύωρη μάχη οι Τούρκοι πέρασαν από το Δυτικό άκρου της τάφρου που το «μπάζωσαν» με πέτρες. Οι νεκροί έλληνες ήσαν περισσότεροι ενώ 600 ήσαν οι αιχμάλωτοι άνδρες και γυναίκες.
1863. Απογράφηκε η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία η Αγγλία παραχώρησε τα Επτάνησα στην Ελλάδα.
1885. Στις 2/14 Νοεμβρίου η Σερβία αντιδρώντας στην προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας κήρυξε τον πόλεμο στη Βουλγαρία. Ο βασιλιάς της Σερβίας Μίλαν Ομπρένοβιτς προσέφερε στην Ελλάδα κοινή στρατιωτική δράση εναντίον της Βουλγαρίας αλλά η Ελλάδα την απέρριψε.
1895 . Ισχυρή καταιγίδα σε Αθήνα και Πειραιά που πλημμύρισαν με τραγικό απολογισμό 61 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.
1913. Υπογράφηκε την 1η/14η Νοεμβρίου η Σύμβαση των Αθηνών μεταξύ του Ελληνικού Βασιλείου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία τα μερη συμφωνούσαν να αποδεχτούν την απόφαση των Μεγάλων δυνάμεων για τυα νησιά του αρχιπελάγους, η οθωμανική αυτοκρατορία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα της επί της Κρήτης, και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων των Νεων Χωρών.
1917. Αποκρούστηκε από τους Μπολσεβίκους, στις 1/14 Νοεμβρίου, στους λόφους του Πούλκοβο η δύναμη του στρατηγού Κρασνόφ και ο Κερένσκι έφυγε από τη Ρωσία.
Οι μπολσεβίκοι υπό τον συνταγματάρχη Πάβελ Μπορίσοβιτς Βαλντεν κατέλαβαν το Τσάρσκογιε Σελό και την Γκάτσινα. Ο Κρασνόφ παραδόθηκε στον Βαλντέν.
Ο Τρότσκι από το Πούλκοβο, (όπου σήμερα είναι το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης), τηλεγράφησε στον Λένιν. « Η προσπάθεια του Κερένσκι να μεταφέρει αντεπαναστατικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα αποκρούστηκε. Είμαστε στην επίθεση» Μετά την φυγή του Κερένσκι αρχηγός της νόμιμης κυβέρνησης ανέλαβε ο στρατηγός Ντουχόνιν που εγκαταστάθηκε στο Όρενμπουργκ.
1918. Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύχθηκε δημοκρατία και ο Τόμας Μάζαρικ εξελέγη πρώτος πρόεδρος.
1919. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Ομσκ από όπου υποχώρησε ο στρατός του ναυάρχου Κόλτσακ.
1921. Ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.
1922. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σωτηρίου Κροκιδά που διαφωνούσε με τις εκτελέσεις των έξι και ανέλαβε η Κυβέρνηση Στυλιανού Γονατά, στην οποία μετείχαν οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Ρέντης, Ιωάννης Σιώτης, Λουκάς Σακελλαρόπουλος, Απόστολος Δοξιάδης, Μ. Εμπειρίκος, Αντώνιος Πρέκας, Γεώργιος Σιδέρης, και Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης.
1935. Οι Φιλιππίνες απόκτησαν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ.
1940. 18η ημέρα του Πολέμου. Εκδηλώθηκε σε όλο το μέτωπο η ελληνική αντεπίθεση. Το Γ' Σώμα Στρατού, του Τσολάκογλου, του οποίων οι βάσεις εξόρμησης ήταν πιο κοντά στην σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνάς , από όπου μεταφέρθηκαν οι επίστρατοι , επιτέθηκε με κατεύθυνση την Κορυτσά.
Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 06:30 σ’ ολόκληρο το μέτωπο του Γ΄ Σώματος από το υψ. Γκούµπελ µέχρι τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Η XV Μεραρχία εξόρµησε από τη χερσόνησο του Πυξού χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ιταλούς. Διέσπασε την κύρια γραµµή αντίστασης και μέχρι τις βραδινές ώρες είχε καταφέρει να προωθηθεί σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων.
Στο κέντρο του µετώπου, η IX Μεραρχία κατόρθωσε να ανατρέψει τις ιταλικές προφυλακές και να φθάσει στην δυτική όχθη του ∆εβόλη η X Μεραρχία που δρούσε στο νότιο τµήµα κατέλαβε τα χωριά Βόζιγραδ και Νικολίτσε και τα γύρω υψώματα.
Στην επίθεση μετείχε και η η ελληνική αεροπορία που βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Κορυτσάς όπου έχασε ένα Blenheim που χτυπήθηκε από τα Ιταλικά αντιαεροπορικά και εξερράγη στον αέρα. Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Σταμάτιος Χαραλαμπους , ο σμηναγός Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοίλης του Γεωργίου: Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1918. Σκοτώθηκε ακόμα ο υποσμηναγός Δημήτριος Γιακας, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης από μικρό ύψος , στον τομέα του ΤΣΔΜ, όταν το αεροσκάφος του , χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά.
Η επίθεση από τη Δυτική Μακεδονία συνδυάστηκε με γενική επίθεση σε ολόκληρο το μήκος του Μετώπου, από το Α' και Β' Σώμα Στρατού.
Στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, τα Τάγματα ΙΙ/39 και ΙΙΙ/39 του Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου διατάχθηκαν να ανατρέψουν να επιτεθούν στην κατέυθυνση των υψωμάτων Τζουφαράχη (Υψ. 935) και Βίγλα (Υψ. 836) που κατείχε η Ιταλική Μεραρχία Φερράρα. Στην ακτίνα της επίθεσης ήταν και τα χωριά Αρίστη, των Άνω Ραβενία, Γεροπλατάνος και Καλύβια. Η Τζουφαράχη κατελήφθη αλλά έπεσαν μαχόμενοι ο Υπολοχαγός Χορμόβας Νικόλαος , ο Υποδεκανέας Παπαϊωάνου Νικόλαος, και οι Στρατιώτες Κούκας Δημήτριος, Μερμίγγης Ηλίας, Γωγάκης Απόστολος , Γεωργόπουλος, Χαρίλαος και Λάκας Ιωάννης .
Πιο δυτικά το 24ο Σύνταγμα Πρεβέζης επιτέθηκε για την εξάλειψη του Ιταλικού προγεφυρώματος στον τομέα της Θεσπρωτίας και κατέλαβε το Λόφο Προφήτης Ηλίας της Πέστιανης, απελευθέρωσε το χωριό από τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς , (TSETA), και ανάγκασε τους Ιταλούς να οπισθοχωρήσουν από την Λυκοτσόρα.
Την ίδια ημέρα η Λουφτβάφε βομβάρδισε το Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία και κατέστρεψε το κέντρο της πόλης. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 568 άμαχοι.
Ο Μολότοφ αναχώρησε από το Βερολίνο, για τη Μόσχα.
1943. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Σόφια .
1951. Οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία υπόγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία αμυντικής βοήθειας.
1954. Στην Αίγυπτο, ο Αντισυνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ανέτρεψε τον πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχη Μωχάμετ Ναγκίμπ θέτοντάς τον σε κατ' οίκον περιορισμό , (με την αιτιολογία της μετριοπαθούς στάσης του απέναντι στο Σουδάν) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέλαβε την προεδρία.
1963. Στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας, ξεκίνησε μια ηφαιστειακή έκρηξη, 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , από την οποία διαμορφώθηκε το ηφαιστειακό νησί Surtsey.
1964. Μετά την επίσκεψη στην Αθήνα ο ιουδαίος ς ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας ως Αμερικανός «πρεσβευτής καλής θέλησης» επισκέφθηκε την Τουρκία, και έγινε δεκτός από τον Ισμέτ Ινονού.
1965 . Απεργιακό κύμα στις αστικές συγκοινωνίες, σε υπουργεία, δήμους και υπηρεσίες της Δ.Ε.Η. Η κυβέρνηση των «αποστατών» προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των απεργών στις συγκοινωνίες.
1969 . Στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποίησε όλες τις ξένες τράπεζες.
1971. Το Mariner 9 της NASA έφτασε στον Άρη και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.
1973. Άρχισε η κατάληψη του Πολυτεχνείου.
1975. Η Ισπανία, το Μαρόκο και η Μαυριτανία υπόγραψαν συμφωνία , με την οποία η Ισπανίας εγκατέλειψε την κυριαρχία της επί της Δυτικής Σαχάρας.
1979. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, διέταξε τις αμερικανικές τράπεζες να παγώσουν τις καταθέσεις του Ιράν, διασώζοντας έτσι την Citi που βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
1982. Στην Πολωνία, έπειτα από 11 μήνες στη φυλακή, ο ηγέτης της «Αλληλεγγύης» ο Λεχ Βαλέσα αφέθηκε ελεύθερος
1983. Οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ έφθασαν στη αεροπορική βάση Greenham Common της Βρετανίας εν μέσω διαδηλώσεων του φιλοσοβιετικού Κινήματος Ειρήνης.
1988 . Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα 242 των Ηνωμένων Εθνών και ανακήρυξε το αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος, αναγνωρίζοντας το Κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα αποδέχτηκε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και η απόρριψε τη τρομοκρατία.
1989. Το Εθνικό Κίνημα SWAPO, η «Οργάνωση του Λαού της Νοτιοδυτικής Αφρικής», πέτυχε συντριπτική νίκη στις πρώτες εκλογές στη Ναμίμπια.
1990. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Δημοκρατία της Πολωνίας υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαίωνε τη γραμμή Οντερ-Νάισε σαν το σύνορο μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας.
1991. Μετά από 13 χρόνια στην εξορία, επέστρεψε στην Καμπότζη ο Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανούκ. Την ίδια ημέρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγόρησαν επίσημα δύο Λίβυους υπηκόους , ότι τοποθέτησαν τη βόμβας στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.
1993. Στο Πουέρτο Ρίκο οι κάτοικοι με δημοψήφισμα απέρριψαν την ένταξή τους στις ΗΠΑ.
1995. Η Γερμανία ενέκρινε την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, ο οποίος προκάλεσε τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας "Μπάρινγκς".
1996. Σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνων, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας «Δέλτα Χρηματιστηριακή», με Πρωταγωνιστές τη δικηγόρο Δημήτρη Αργυριάδη, τον επενδυτή Παναγιώτη Τρύφωνα και τους ιουδαίους κλωστοϋφαντουργούς Δαβίδ και Μωυσή Μαγρίζους.
1997 .Στην Αλβανία, έγινε η κηδεία των 52 «προσφύγων», που πνιγηκαν στην Αδριατική, όταν τα ιταλικά σκάφη ανέκοψαν τον πλου του πλοίου, που τους μετέφερε.
2000. Το Βατικανό αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και το Μαυροβούνιο κατήργησε το δηνάριο, και υιοθέτησε το ευρώ.
2001. Οι Δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατάλαβαν την Καμπούλ στο Αφγανιστάν, και έδιωξαν τους Ταλιμπάν.
2002. Το Ιράκ αποδέχθηκε την άνευ όρων την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου του και τον αφοπλισμό του. Η Αργεντινή δεν εξόφλησε δάνειο 805 εκατομμύριων δολάριων. στην Παγκόσμια Τράπεζα .
2003. Οι αυτονομιστές της Κορσικής ανακοίνωσαν την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
2006. To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποίησε του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.
2008.Το διαστημικό όχημα της Ινδίας προσεδαφίστηκε στη Σελήνη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)