Οκτωβρίου 15, 2015

Αλβανία: Ανοίγουν οι μυστικοί φάκελοι του Χότζα

Το Αλβανικό Κοινοβούλιο άρχισε τη διαδικασία επιλογής των μελών της κρατικής υπηρεσίας που θα είναι υπεύθυνοι για το άνοιγμα των μυστικών φακέλων αρχεία της αστυνομίας της κομμουνιστικής εποχής. Οι πρώτοι πέντε υποψήφιοι για το γραφείο που θα είναι υπεύθυνο για το άνοιγμα των μυστικών φακέλων του Ενβέρ Χότζα, θα διοριστούν σήμερα.
Ο πρώτος προτάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δύο θα προτείνει η Βουλή και δύο θα ορίζονται από τις ενώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα που διώχθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Υπό το καθεστώς, Χότζα φυλακίστηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με βάση τις πληροφορίες της μυστικής αστυνομίας, και μέχρι τώρα στην Αλβανία τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας παρέμειναν απόρρητα.
Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο επιτρέπει στους ανθρώπους που διώχθηκαν από το Κομμουνιστικό καθεστώς και τις οικογένειές τους για να ζητήσουν να δουν τα αρχεία και να μάθουν ποιοι ‘ήταν οι συνεργάτες της «Sigurimi i Shtetit» που τους κατέδωσαν.
Η Ένωση των Πρώην Πολιτικών Κρατουμένων θέλει να δημοσιευτούν οι φάκελοι των 5.577 ανδρών και των 450 γυναικών που εκτελέστηκαν για πολιτικά εγκλήματα από το 1946 έως το 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου