Οκτωβρίου 15, 2015

Χρονολόγιο 16ης Οκτωβρίου: Τα γεγονότα σαν σήμερα

456. Ο Γερμανός στρατηγός των μισθοφόρων νίκησε τον αυτοκράτορα Άβιτο στην Πιατσέντσα Avitus σε Πιατσέντζα και έγινε αυτοκράτορας τη; Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεχρι το 472 μΧ.
690. Αυτοκράτειρα της Κινεζικής αυτοκρατορίας γίνεται η Γου Ζετιάν
1384. Στην Πολωνία στέφεται βασίλισσα της Πολωνίας η Χέντβιχ. αν και είναι γυναίκα.
1555 . Με εντολή της καθολικής βασίλισσας Μαρίας Τυδώρ (Bloody Mary) καίγονται ζωντανοί ο λουθηριανός επίσκοπος του Λονδίνου Nicholas Ridley και ο επίσκοπος του Worcester Hugh Latimer.
1618. Εξέγερση των ορθόδοξων και φτωχών κατοίκων του Μόγκιλεφ (στην περιοχή του Σμολένσκ) που βρισκόταν υπό Πολωνο-Λιθουανική κατοχή κατά των πλουσίων καθολικών και Εβραίων.
1689. Μετα τη νικηφόρα μάχη της Νις διεξήχθη (24 Σεπτεμβρίου 1689), ο αρχηγός του στρατού των Αψβούργων μαρκήσιος του Μπάντεν-Μπάντεν Λουίς-Γουίλιαμ προελαύνει ανατολικά και καταλαμβάνει το Βιντίν.

1730 . Εκδηλώθηκε εξέγερση των 12000 Γενιτσάρων στην Κωνσταντινούπολη υπό τη καθοδήγηση του Αλβανού Χαλίλ λόγω της έλλειψης προετοιμασίας του στρατού για να αντιμετωπίσει την επίθεση των Πέρσών. Η εξέγερση οδήγησε στη ανατροπή του καλοπερασάκια Σουλτάνου Αχμέτ Γ με τον Μαχμούτ τον πρώτο. Πριν παραιτηθεί ο Αχμέτ διέταξε την εκτέλεση με στραγγαλισμό του Μεγάλου Βεζύρη Ιμπραήμ Νταμάτ Πασά (1666 - 16, Οκτωβρίου, 1730) .
   
1793 . Ο αποκεφαλισμός της Μαρίας Αντουανέτας. Την ίδια ημέρα «ο δημοκρατικός Στρατός», μετά τη μαζική επιστράτευση του Αυγούστου όλων των ικανών προς στρατιωτική υπηρεσία αντρών μεταξύ 18 και 25 ετών, υπό τη διοίκηση του Ζαν Μπαπτίστ Ζουρντάν, νίκησε το Στρατό του Συνασπισμού που τον διοικούσε ο πρίγκιπας Josias του Σαξ-Κόμπουργκ στη Μάχη της Wattignies κοντά στη Λιλ.
1813. Η μάχη των Εθνών. Στο έδαφος της Σαξονίας, κοντά στη Λειψία, ξεκίνησε η μεγαλύτερη μάχη που έγινε ποτέ. 500.000 στρατιώτες. Συγκρούστηκαν ο συνασπισμός του Ναπολέοντα, (Γαλλία, Πολωνία Σαξονία) και ο Έκτος Συνασπισμός (Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία και Σουηδία. Η Μάχη των Εθνών, μάχη τελείωσε μετά από τρεις ημέρες με 110.000 νεκρούς και τραυματίες και με την ήττα του Ναπολέοντα.
1824 . Ο Αλέξανδρος Πούσκιν ολοκλήρωσε το τρίτο κεφάλαιο του «Ευγένιου Ονιέγκιν». 1834 . Κάηκε μεγάλο μέρος του ανακτόρου του Γουέστμινστερ .
1837. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς εξέδωσε διάταγμα για την απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας για τη συντήρηση των δρόμων και των γεφυριών.
1840 .Η Νέα Ζηλανδία έγινε βρετανική αποικία.
1853. Κριμαϊκός πόλεμος. Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.

1909. Οι πρόεδροι την ΗΠΑ Γουίλιαμ Ταφτ και του Μεξικού συναντώνται για πρώτη φορά σε μια συνάντηση κορυφής στο Ελ Πάσο, στο Τέξας. Για την ασφάλεια των δυο προέδρων κινητοποιήθηκαν 4500 στρατιώτες και αστυνομικοί.

1910.Ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας της Σερβίας ο Ιβάν Σάριτς πραγματοποίησε μπροστά σε χιλιάδες θεατές στη Σουμπότιτσα, πτήση με ένα ξύλινο «μονοπλάνο» που ο ίδιος κατασκεύασε. Σηκώθηκε σε ύψος 30 μέτρων πριν προσγειωθεί.
1912. Ο Βουλγαρικός στρατός στέλνει για πρώτη φορά αεροσκάφη για την αναγνώριση των τουρκικών θέσεων στην Αδριανούπολης.
1918. Ο Κάρολος Α΄ ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αυστρο - Ουγγαρίας από τον Οίκο των Αψβούργων λίγο πριν την εκθρόνιση του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετατρέψει την αυτοκρατορία του σε μια ένωση τεσσάρων λαών των Αυστρο-γερμανών, των Τσέχων, των Γιουγκοσλάβων και των Ουκρανών. Στο Κίεβο ο Χατμάνος Πάβλο Σκοροπάντσκι εξέδωσε διάταγμα για την αναβίωση των Κοζάκων καταγράφηκαν περίπου 150.000 οικογένειες).
1925. Στο Λοκάρνο, της Ελβετίας υπεγράφη συνθήκη μεταξύ της Γερμανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας για αμοιβαίο σεβασμό υφιστάμενων συνόρων.
1927. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε τη σταδιακή μετάβαση σε εργασία 7 ώρών ανά ημέρα.
1940. Δημιουργήθηκε το Γκέτο της Βαρσοβίας.
1941. Εκδηλώθηκε πανικός στη Μόσχα, επειδή κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Στάλιν είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα καθώς τα γερμανικά στρατευμάτα είχαν φτάσει πολύ κοντά.
1943. Η Επιδρομή των Γερμανών στο Γκέτο της Ρώμης
1944 .Ιερολοχίτες, υπό τον Σ/χη Θ. Κετσέα, καταλαμβάνουν και απελευθερώνουν την Λήμνο.
1945. Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων.
1946. Εκτελούνται με απόφαση του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης ως εγκληματίες πολέμου 11 στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και του γερμανικού στρατού. Εκτελέστηκαν ο υπουργός εξωτερικών Γιοαχίμ φον Ρίμπεντροπ , ο υπουργός εσωτερικών Βίλελμ Φρικ , ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου Βίλχελμ Κάιτελ, ο διοικητής του Στρατού Άλφρεντ Γιόντλ ,ο επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας Ερνστ Καλτενμπρούνερ, ο γενικός κυβερνήτης της κατεχόμενης Πολωνίας Χανς Φρανκ, ο υπουργός για τις κατεχόμενες ανατολικές περιοχές Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ο εκδότης Τζούλιους Στρέιχερ ο υπεύθυνος για την κατανομή του εργατικού δυναμικού στα καταναγκαστικά έργα Φρίτς Ζάουκελ και ο επίτροπος για την κατεχόμενη Ολλανδία Άρτουρ Ζάις-Ίνκαρτ.

1951. Δολοφονήθηκε στο Ραβαλπίντι ο πρώτος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ali Khan Liaquat.
1957. Το Νόμπελ λογοτεχνίας απονεμήθηκε  στον Αλμέρ Καμύ 
1960 .Συμπλοκές βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α., κατά τη συνεχιζόμενη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μέρτεν.

1961 . Μια μέρα μετά τη νίκη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές δόθηκε στη δημοσιότητα Στην επιστολή του Ισμέτ Ινονού, προς τον στρατηγό -Πρόεδρο Τζεμάλ Γκιουρσέλ, με την οποία ζητούσε να μην εκτελεστούν ο Αντνάν Μεντερές και ο Ζορλού.
1964. Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή. Στην Ελλάδα παύτηκε ο εδαίτης αντιδήμαρχος Πειραιά Ιωάννης Φραγκούλης ,επειδή δήλωσε ότι ο αμερικανικός 6ος στόλος είναι ανεπιθύμητος.

1968. Μαύρη δύναμη . Ο ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα Τόμμι Σμιθ και ο τρίτος Τζον Κάρλος σηκώνουν το «μαύρο γάντι» απέναντι στη λευκή Αμερική. Την ιδια ημέρα υπογράφηκε η Συνθήκη ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και την Τσεχοσλοβακία για την προσωρινή διαμονή 75.000 σοβιετικών στρατιωτών στην Τσεχοσλοβακία που επικυρώθηκε από την «Βουλή» της Τσεχοσλοβακίας στις 18 Οκτωβρίου.
1969. Το Περού, η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Κολομβία και η Χιλή υπέγραψαν στη Λίμα το Σύμφωνο των Άνδεων.
1978 . Ο Πολωνός Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα εκλέγεται, (με τη βοήθεια της Cia) 264ος Πάπας και γίνεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. O πρώτος μη Ιταλός Πάπας από το 1523.
1983.Το σοβιετικό «Βενέρα 16» μπαίνει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.
1984. Ο νέγρος επίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας του Γιοχάνεσμπουργκ Ντέζμοντ Τούτου λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
1991. Ο Τεοντόρ Στολογιάν σχημάτισε την πρώτη, έπειτα από 50 χρόνια, μη κομμουνιστική κυβέρνηση στη Ρουμανία.Διεξάγονται για πρώτη φορά προεδρικές εκλογές στην Αρμενία.
1994.Στην Ελλάδα διεξάγονται δημοτικές εκλογές.Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Φινλανδία, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, με 56,5%. Στη Γερμανία ο Χέλμουτ Κολ επανεκλέχτηκε καγκελάριος. Στην πΓΔΜ ο. Κίρο Γκλιγκόροφ εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, με το 52,4% των ψήφων.
1998 .Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, άρχισαν να υποχωρούν από το Κόσσοβο μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κόσσοβο. Στο Λονδίνο συνελήφθη ο Αουγούστο Πινοσέτ, έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών, που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».
2000. Εκθεση 80 σελίδων της γαλλικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε ότι το κατασκοπευτικό δίκτυο των ΗΠΑ, με την κωδική ονομασία "Echelon", παρακολουθεί όλες τις επικοινωνίες και υποκλέπτει πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που ανταγωνίζονται τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
2002.Εγκαινιάστηκε στην Αλεξάνδρεια η νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, παρουσία εκπροσώπων από 180 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου