Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες στη Μόσχα ότι η Σερβία θα αγοράσει όπλα από τη Ρωσική Ομοσπονδία για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων, «ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τη χώρα».
Ο κ. Βούτσιτς δεν θέλησε να προσδιορίσει ούτε το είδος του οπλισμού, ούτε τις ποσότητες, «διότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη», αλλά διευκρίνισε ότι , «η κυβέρνηση του δεν θα αγοράσει όπλα σκεπτόμενη την επίθεση, αλλά επειδή πρέπει να μπορεί προστατεύσει την σερβική επικράτειά ».
Βεβαίως αναπόφευκτα το ζήτημα της «επικράτειας» συνδέεται με το Κόσσοβο και άλλες «ασύμμετρες απειλές».
Άλλωστε, την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στη Μόσχα ο κ. Βούτσιτς έκανε μια αμφίσημη δήλωση για την κατάσταση στα Βαλκάνια λέγοντας ότι, «είναι προφανές πως οι εντάσεις στα Βαλκάνια αυξάνονται, και ότι είναι προφανείς οι προσπάθειες συνολικής αποσταθεροποίησης των σχέσεων στην Ποντγκόριτσα, τα Σκόπια και την Πρίστινα με στόχο τη διάδοση τους στη Μπάνια Λούκα, το Σεράγεβο και το Βελιγράδι.
«Είναι προφανές» είπε, «ότι κάποιοι κάνουν σημαντική προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», και τόνισε ότι , «η σερβική κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Η δήλωση του κ. Βούτσιτς, αφορούσε και στην επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος μέσω των ΗΠΑ από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του για διαφθορά, αλλά και στις πιέσεις που δέχεται για να αναγνωρίσει το Κόσσοβο , και ανακάτεψε τον «ιό του μαϊντάν», που εξήχθη ανεπιτυχώς στο Σεράγιεβο και μετά στα Σκόπια, αλλά που στην Ποντγκορίτσα, απλά το αντέγραψαν, ενώ στην Μπάνοια Λούκα προσπαθεί να μεταφέρει τον ίδιο «ιό» ο κ. Ιβανιτς, το οποίο ο κ. Βούτσιτς συνάντησε προσφάτως στο Βελιγράδι.
Πάντως ο κ.Βούτσιτς είπε ότι θα προσπαθήσει ένα μέρος των όπλων που θα αγοραστούν, να κατασκευαστούν στη Σερβία σε συνεργασία με τη Ρωσία, και πρόσθεσε ότι, «όσοι αναρωτιούνται γιατί η Σερβία αγοράζει όπλα θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούν γιατί κάποιες γειτονικές χώρες αποκτούν ελικόπτερα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα» .
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας συναντήθηκε στη Μόσχα και με τον Διευθυντή των Ρωσικών Σιδηρόδρομων Ολέγκ Μπελοζέρωφ και συζήτησαν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και του εξοπλισμού των σερβικών σιδηροδρόμων.
Η σύμβαση-πλαίσιο μεταξύ των Σερβικών Σιδηροδρόμων και των Ρωσικών Σιδηρόδρομων Ρωσικοί υπεγράφη τον Μάιο και η αξία των έργων ανέρχεται σε 940 εκ. δολάρια ΗΠΑ.
Ο κ. Βούτσιτς είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να επιτραπεί η εξαγωγή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία των οχημάτων Fiat που κατασκευάζει η Ζάσταβα στο Κραγκούγιεβατς άνευ δασμών.
Μια κακή οικονομική είδηση, που βρήκε τον σέρβο πρωθυπουργό στη Μόσχα, ήταν η πτώχευση της αντιπροσώπου της Πεζώ στη Σερβία, «Βεράνο Μότορς», ενώ μια καλή ηταν ότι ο φυγόδικος από τη Βουλγαρία τραπεζίτης Τσβετάν Βασίλεφ εξόφλησε το χρέος των 35 εκ. ευρώ της υαλουργίας του Πάρατσιν στην «Srbijagas», και έτσι θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου