Οι Πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν με κοινη τους δήλωση τον κ. Γκρούεφσκι και το VMRO-DPMNE να εφαρμόσουν τις συμφωνίες για την έξοδο από την πολιτική κρίση.
Οι έξι πρέσβεις ανεφεραν: «Αργά το βράδυ της Παρασκευής, συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και του εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για την μη τήρηση της προθεσμίας της 20 Οκτωβρίου για την ορκωμοσία των νέων υπουργών όπως συμφωνήθηκε στις 15 Ιουλίου . Καλούμε το VMRO-DPMNE να αποδείξει επειγόντως ότι παραμένει δεσμευμένο στην εφαρμογή της συμφωνίας με εποικοδομητικό τρόπο και με καλή πίστη».
Οι πρέσβεις κάλεσαν τον Γκρουέφσκι να εξουσιοδοτήσεις τους διαπραγματευτές του να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις γρήγορα για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις εκλογές που θα αναγνωριστούν και στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς ως αξιόπιστες.
Επίσης οι πρέσβεις αναφέρθηκαν στην ειδική εισαγγελέα και ζήτησαν, «να της δοθούν οι πόροι που θα απαιτηθούν για να πραγματοποιήσει το σημαντικό έργο της» .
Οι πρεσβευτές προέτρεψαν επίσης τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πολιτική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης να μην δημοσιεύσει περαιτέρω υλικό για τις υποκλοπές.
Οι πρέσβεις κάλεσαν όλα τα μέρη, «να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης και των δημοκρατικών αρχών» και τόνισαν ότι, «εάν δεν γίνει αυτό, θα επηρεαστεί η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο κ. Γκρουέφσκι πρέπει να πράξει όσα συμφώνησε διότι «θα του κλείσουν την πόρτα» ακόμα και αν ο λαός του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης τον Απρίλιο, διότι ο κριτής δεν είναι ο λαός, αλλά ο διεθνής παράγων που θα αποφασίσει αν οι εκλογές ήταν «δίκαιες και δημοκρατικές».
Ο Γκρουέφσκι ήταν στο Αμπού Ντάμπι αναζητώντας επενδύσεις και συναντήθηκε με επιχειρηματίες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες, και τα κίνητρα για τους επενδυτές λέγοντας ότι ,«πριν από δέκα χρόνια, ο Μακεδόνας επιχειρηματίας ήθελε 48 ημέρες για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, ενώ σήμερα η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις δύο».
Ο Γκρουέφσκι παρουσίασε και την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το «επιχειρηματικό κλίμα» που κατέταξε την πΓΔΜ στην 12 θέση μεταξύ 189 χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου