Οκτωβρίου 31, 2015

18/31 Οκτωβρίου. Χρονολόγιο Γεγονότων

802. Κατόπιν ανακτορικού πραξικοπήματος ανατράπηκε η  αυτοκράτειρα Ειρήνη η Σαρανταπήχαινα η οποία εξορίστηκε και απέθανε στη Λέσβο ενώ οι συνωμότες ανέβασαν στο βυζαντινό θρόνο τον Πατρίκιο Νικηφόρο που ήταν ο γενικός λογοθέτης κατά το τέλος της βασιλείας της Ειρήνης.

1477. Ο Mατίας Ουνιάδης (Κορβίνους) κατέλαβε τη Βιέννη.

1517. Ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 Θέσεις του στον Καθεδρικό ναό της Βυρτεμβέργης.

1599. Δολοφονήθηκε ο πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας Άντριου Μπάτορι

1784. Εκδηλώθηκε στο Ζαράντ της Τρανσυλβανίας η μεγάλη εξέγερση των Βλάχων αγροτών κατά των Ούγγρων, που την καθοδηγούσαν οι Χορέα, Κλόστσα, και Κρίστσαν.

1793.Εκτέλεση στο Παρίσι 21 Γιρονδίνων

1812.Κατά την υποχώρηση της μεγάλης Στρατιάς διεξήχθη η Μάχη της Τσασνίκι στις 19/31 Οκτωβρίου κοντά στο Σμολένσκ. Οι γάλλοι είχαν 1200 νεκρούς και οι Ρώσοι 400.

1905. Στη διάρκεια της πρώτης Ρωσικής επανάστασης ανακηρύχτηκε 150 χλμ από τη Μόσχα, η «δημοκρατία του Μαρκόφ», που κάλυπτε 5 χωριά με 6000 κατοίκους.

1912. 18 /31Οκτώβριου η Απελευθέρωση Αλεξανδρείας Ημαθίας. Στο Κοσσυφοπέδιο  οι Τούρκοι αποσύρθηκαν από το Ιπέκιο, (Πέτς) και ο σερβικός στρατός απελευθέρωσε το σερβικό Πατριαρχείο και το Μετόχι.
 (Στις 6π.μ της 31ης Οκτωβρίου/13ης Νοεμβρίου, το απόσπασμα του αντισυνταγματάρχη Μήτσα με 340 άνδρες του τακτικού μας στρατού, μαζί με σώμα εθελοντών Κρητικών , συνεπικουρούμενοι από ανταρτικές ομάδες της Ηπείρου και Μετσοβίτες εθελοντές, επιτέθηκαν κατά της τουρκικής φρουράς του Μετσόβου που παραδόθηκε στις 4 το απόγευμα).

1918. Εκδηλώθηκε επανάσταση στη Βουδαπέστη. Ο πρωθυπουργός Καλμάν Τίσσα δολοφονήθηκε και ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων, διόρισε πρωθυπουργό της Ουγγαρίας τον αρχηγό της επανάστασης του Άστερ, Κόμη Μιχάλι Καρόλι, ο οποίος αμέσως ανακοίνωσε την Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

1922. Στην Ιταλία, ο 39χρονος Μπενίτο Μουσολίνι σχημάτισε με την υποστήριξη της Στοάς και της Αγγλίας, κυβέρνηση μειοψηφίας , με το Partito Liberale Italiano, (PLI), τους Σοσιαλδημοκράτες και το Λαικό Κόμμα, στην οποία ο ίδιος κράτησε και το υπουργείο εξωτερικών. Υπουργός πολέμου ανέλαβε ο «Ντούτσε της Νίκης» στο Βιττόριο Βένερο, στρατηγός Αρμάντο Ντίαζ και συμμετείχε ο αρχηγός του στόλου, ναύαρχος Πάολο Εμίλιο Θαόν ντι Ρεβέλ. Τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας τα πήραν οι Φιλελεύθεροι. Το υπουργείο Δημοσίων Έργων το ανέλαβαν ο σοσιαλδημοκράτες που είχαν 29 έδρες στη Βουλή, και το υπουργείο Εργασίας το ανέλαβε το Λαϊκό Κόμμα.

1924. Ο Μουσταφά Κεμάλ στην πρώτη επέτειο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «στο τουρκικό έθνος ταιριάζει καλύτερα στη φύσης του, η Δημοκρατικός διοίκηση».

1925. Ανέβηκε στον θρόνο της Περσίας  η δυναστεία των Παχλεβί.

1938. Εννέα χρόνια μετά το Κράχ και ενώ η Μεγάλη Ύφεση συνεχιζόταν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα δεκαπέντε σημείων με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας του επενδυτικού κοινου.

1940.Τα αντιτορπιλικά "Ψαρά" και "Σπέτσαι" βομβάρδισαν για μία και πλέον ώρα την περιοχή Κονισπόλεως-Φιλιατών-Σαγιάδας, για να δώσουν ψυχολογκή υποστήριξη στα μαχόμενα επί το εδάφους τμήματα.

1943. Ο ΕΔΕΣ δέχθηκε συνδιασμένη επίθεση στην Νεράϊδα Τρικάλων από τον ΕΛΑΣ και τους Γερμανούς . Ο αγώνας ήταν άνισος και τελικά οι Εδεσίτες αντάρτες υποχρεώθηκαν να συμπτυχθούν με μεγάλες απώλειες.

1955. Επέστρεψε θριαμβευτικά στο Μαρόκο ο Σουλτάνος Σίντι Μοχάμαντ μπιν Γιουσέφ.

1956. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στην Αίγυπτο για να αναγκάσουν τον Νάσσερ να ανοίξει εκ νέου τη Διώρυγα του Σουέζ.


1961.Στην Μόσχα  απομακρύνθηκε  η σορός του Στάλιν από το Μαυσωλείο του Λένιν.

1968. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον επικαλούμενος την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Βιετνάμ στο Παρίσι, διέταξε την πλήρη παύση όλων των αεροπορικών επιδρομών, στο Βόρειο Βιετνάμ", από την 1η Νοέμβρη

1984. Δολοφονήθηκε από δύο σωματοφύλακες της Σιχ , η πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι.

1989. Ο Τουργκούτ Οζάλ, εκλέχτηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση 8ος πρόεδρος της Τουρκίας.

1998. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε ότι το Ιράκ δε θα συνεργάζεται πλέον με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Οκτωβρίου 30, 2015

30 Οκτωβρίου.Το χρονολόγιο των γεγονότων

1137. Μάχη του Ρινιάνο μεταξύ των Νορμαδών κατακτητών, Ρανούλφ της Απουλίας και του Ρογήρου της Σικελίας.

1534 . Το Αγγλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που αναγνώρισε το βασιλιά Ερρίκου ως επικεφαλής της αγγλικής εκκλησίας

1697. Η Γαλλία, η Αγγλία και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπέγραψαν συμφωνία Ειρήνης στο χωριο Ρύσβικ στην Ολλανδία.

1757. Στην Κωνσταντινούπολη ενθρονίστηκε ο σουλτάνος Μουσταφά ΙΙΙ

1793. Μετά την εισβολή γυναικών στο Συμβούλιο της Κομμούνας του Παρισιού, διάταγμα της Συνέλευσης απαγορεύει τη συμμετοχή των γυναικών «σε σωματεία και Ενώσεις».

1806. Ο Πρώσος στρατηγός Φρίντριχ φον Ρόμπεργκ με 5.300 άνδρες, παρέδωσε την πόλη του Στετίνου σε 800 Γάλλους στρατιώτες υπό τη διοίκηση του στρατηγού Λασάλ.

1817. Ο Σιμόν Μπολιβάρ σχημάτισε την ανεξάρτητη κυβέρνηση της Βενεζουέλας

1828. (Με το παλιό).Παραδόθηκε η τουρκική φρουρά του Κάστρου του Ρίο, στον γάλλο στρατηγό Μαιζών.
1863. (18/30 Οκτωβρίου). Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Γκλύξμπουργκ γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό στην Αθήνα.

1864. Με την Υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Βιέννης από την Πρωσία, την Αυστρία και τη Δανία, λήγει ο Δεύτερος Πόλεμος του Σλέσβιχ. Η Δανία παραιτήθηκε από κάθε αξίωση στο Σλέσβιχ και στο Χόλσταϊν, τα οποία υπήχθησαν σε πρωσική και αυστριακή διοίκηση .
1905. 17/30 Οκτωβρίου. Ο αυτοκράτορας της Ρωσίας Νικολάος Β Αλεξάντροβιτς, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Σεργκέι Βίτε, υπέγραψε το Μανιφέστο του Οκτωβρίου, (Октябрьский манифест) με την οποία ο Τσάρος Νικόλαος Β παραχωρούσε το δικαίωμα συγκρότησης Κομμάτων, εκλογής κοινοβουλίου με νομοθετική εξουσία ,με Γενικές Εκλογές, και εγγυόταν τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Το μανιφέστο δημοσιεύτηκε στον Τύπο την επομένη 18/31 Οκτωβρίου.

1908.Κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο ηλεκτρικό τραμ.
1918. 17/30 Οκτωβρίου.Η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνθηκολόγησε με τις δυνάμεις της Αντάντ και υπέγραψε  την Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου.

1922.Στην Ιταλία ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ ΙΙΙ έδωσε στον Μουσολίνι την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.
1940.Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου. Ενώ ο Παπάγος του συνέστησε υποχώρηση ο διοικητής VIII Μεραρχίας με την ημερήσια διαταγή του ρίχνει το σύνθημα «θα τους ρίξουμε στη θάλασσα». Στις πρώτες αερομαχίες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου έδωσαν τη ζωή τους οι Ανθυποσμηναγοί Ευάγγελος Γιάνναρης, και Λάζαρος Παπαμιχαήλ και ο πυροβολητής Σμηνίας Γεμενετζής Κων/νος. Ο Ι. Μεταξάς, κάλεσε στο Γενικό Στρατηγείο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» τους εκδότες και τους αρχισυντάκτες των εφημερίδων και ζήτησε τη στήριξη τους.

1941. Ενώ άρχιζε η μάχη της Σεβαστούπολης, ο Ρούσβελτ ενέκρινε την παροχή πιστώσεων προς τη Σοβιετική Ένωση για την προμήθεια αγαθών και πρώτων υλών

1942. Άγημα του βρετανικού HMS Petard πήρε από το γερμανικό υποβρύχιο U-559, μια άθικτη συσκευή αποκρυπτογράφησης του γερμανικού κώδικα «Enigma».

1943. Δύναμη 114 Ιερολοχιτών και 200 βρετανών αλεξιπτωτιστών υπό το Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, κατέλαβε τη Σάμο.

 1944. Οι Γερμανοί αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη και μπήκε ο ΕΛΑΣ, ως ελευθερωτής.

1947. Υπογράφηκε στη Γενεύη η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου συμφωνία (GATT) από 23 κράτη.

1956 .Η Αγγλία και η Γαλλία επέδωσαν τελεσίγραφο στο Κάιρο για την αποχώρηση των στρατευμάτων του από την περιοχή της διώρυγας του Σουέζ, που απορρίφθηκε. Από τον Νάσερ.

1963. Ο εισαγγελέας Χρήστος Σαρτζετάκης ολοκλήρωσε τις ανακρίσεις για την υπόθεση Λαμπράκη. Την ίδια ημέρα η Αλγερία και το Μαρόκο συμφώνησαν στο Μπαμάκο να λύσουν ειρηνικά τη συνοριακή διαφωνία τους.

1975. Ο Φράνκο μεταβίβασε την εξουσία στην Ισπανία στον Χουάν Κάρλος Α'

1980 . Έληξε η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ με κοινή προσφυγή στο ΔΔΔ της Χάγης.

1992. Συγκρούσεις μεταξύ Β. Οσετίας και Ινγκουσετίας στη Ρωσία.

 1995. Έγινε το δημοψήφισμα για το ελεύθερο Κεμπέκ αλλά το 50,6% ψήφισε κατά της απόσχισής του από τον Καναδά.

1998.Μετά  τη συμφωνία του γιουγκοσλαβικού στρατού και του ΝΑΤΟ που υπογράφηκε στις 15 Οκτωβρίου, τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ άρχισαν την αποστολή επιτήρησης του εναέριου χώρου στο Κοσσυφοπέδιο που ονομάστηκε  «Eagle Eye».

2001. Η Λέσχη του Λονδίνου διέγραψε  600 εκ. δολ του χρέους της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας που περιορίστηκε σε 2,2 δις ευρώ


Οκτωβρίου 29, 2015

Σερβία:Επίσκεψη σε φίλους για όπλα κατά των εχθρών

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες στη Μόσχα ότι η Σερβία θα αγοράσει όπλα από τη Ρωσική Ομοσπονδία για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων, «ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τη χώρα».
  Ο κ. Βούτσιτς δεν θέλησε να προσδιορίσει ούτε το είδος του οπλισμού, ούτε τις ποσότητες, «διότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη», αλλά διευκρίνισε ότι , «η κυβέρνηση του δεν θα αγοράσει όπλα σκεπτόμενη την επίθεση, αλλά επειδή πρέπει να μπορεί προστατεύσει την σερβική επικράτειά ».
Βεβαίως αναπόφευκτα το ζήτημα της «επικράτειας» συνδέεται με το Κόσσοβο και άλλες «ασύμμετρες απειλές». Άλλωστε, την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στη Μόσχα ο κ. Βούτσιτς έκανε μια αμφίσημη δήλωση για την κατάσταση στα Βαλκάνια λέγοντας ότι, «είναι προφανές πως οι εντάσεις στα Βαλκάνια αυξάνονται, και ότι είναι προφανείς οι προσπάθειες συνολικής αποσταθεροποίησης των σχέσεων στην Ποντγκόριτσα, τα Σκόπια και την Πρίστινα με στόχο τη διάδοση τους στη Μπάνια Λούκα, το Σεράγεβο και το Βελιγράδι. «Είναι προφανές» είπε, «ότι κάποιοι κάνουν σημαντική προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», και τόνισε ότι , «η σερβική κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Η δήλωση του κ. Βούτσιτς, αφορούσε και στην επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος μέσω των ΗΠΑ από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του για διαφθορά, αλλά και στις πιέσεις που δέχεται για να αναγνωρίσει το Κόσσοβο , και ανακάτεψε τον «ιό του μαϊντάν», που εξήχθη ανεπιτυχώς στο Σεράγιεβο και μετά στα Σκόπια, αλλά που στην Ποντγκορίτσα, απλά το αντέγραψαν, ενώ στην Μπάνοια Λούκα προσπαθεί να μεταφέρει τον ίδιο «ιό» ο κ. Ιβανιτς, το οποίο ο κ. Βούτσιτς συνάντησε προσφάτως στο Βελιγράδι.
Πάντως ο κ.Βούτσιτς είπε ότι θα προσπαθήσει ένα μέρος των όπλων που θα αγοραστούν, να κατασκευαστούν στη Σερβία σε συνεργασία με τη Ρωσία, και πρόσθεσε ότι, «όσοι αναρωτιούνται γιατί η Σερβία αγοράζει όπλα θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούν γιατί κάποιες γειτονικές χώρες αποκτούν ελικόπτερα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα» .
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας συναντήθηκε στη Μόσχα και με τον Διευθυντή των Ρωσικών Σιδηρόδρομων Ολέγκ Μπελοζέρωφ και συζήτησαν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και του εξοπλισμού των σερβικών σιδηροδρόμων. Η σύμβαση-πλαίσιο μεταξύ των Σερβικών Σιδηροδρόμων και των Ρωσικών Σιδηρόδρομων Ρωσικοί υπεγράφη τον Μάιο και η αξία των έργων ανέρχεται σε 940 εκ. δολάρια ΗΠΑ.
Ο κ. Βούτσιτς είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να επιτραπεί η εξαγωγή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία των οχημάτων Fiat που κατασκευάζει η Ζάσταβα στο Κραγκούγιεβατς άνευ δασμών. Μια κακή οικονομική είδηση, που βρήκε τον σέρβο πρωθυπουργό στη Μόσχα, ήταν η πτώχευση της αντιπροσώπου της Πεζώ στη Σερβία, «Βεράνο Μότορς», ενώ μια καλή ηταν ότι ο φυγόδικος από τη Βουλγαρία τραπεζίτης Τσβετάν Βασίλεφ εξόφλησε το χρέος των 35 εκ. ευρώ της υαλουργίας του Πάρατσιν στην «Srbijagas», και έτσι θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου.

BjRM :Ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι του Νίκολα

Οι Πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν με κοινη τους δήλωση τον κ. Γκρούεφσκι και το VMRO-DPMNE να εφαρμόσουν τις συμφωνίες για την έξοδο από την πολιτική κρίση.
Οι έξι πρέσβεις ανεφεραν: «Αργά το βράδυ της Παρασκευής, συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και του εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για την μη τήρηση της προθεσμίας της 20 Οκτωβρίου για την ορκωμοσία των νέων υπουργών όπως συμφωνήθηκε στις 15 Ιουλίου . Καλούμε το VMRO-DPMNE να αποδείξει επειγόντως ότι παραμένει δεσμευμένο στην εφαρμογή της συμφωνίας με εποικοδομητικό τρόπο και με καλή πίστη».
Οι πρέσβεις κάλεσαν τον Γκρουέφσκι να εξουσιοδοτήσεις τους διαπραγματευτές του να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις γρήγορα για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις εκλογές που θα αναγνωριστούν και στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς ως αξιόπιστες. Επίσης οι πρέσβεις αναφέρθηκαν στην ειδική εισαγγελέα και ζήτησαν, «να της δοθούν οι πόροι που θα απαιτηθούν για να πραγματοποιήσει το σημαντικό έργο της» .
Οι πρεσβευτές προέτρεψαν επίσης τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πολιτική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης να μην δημοσιεύσει περαιτέρω υλικό για τις υποκλοπές.
Οι πρέσβεις κάλεσαν όλα τα μέρη, «να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης και των δημοκρατικών αρχών» και τόνισαν ότι, «εάν δεν γίνει αυτό, θα επηρεαστεί η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο κ. Γκρουέφσκι πρέπει να πράξει όσα συμφώνησε διότι «θα του κλείσουν την πόρτα» ακόμα και αν ο λαός του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης τον Απρίλιο, διότι ο κριτής δεν είναι ο λαός, αλλά ο διεθνής παράγων που θα αποφασίσει αν οι εκλογές ήταν «δίκαιες και δημοκρατικές». 

  Ο Γκρουέφσκι ήταν στο Αμπού Ντάμπι αναζητώντας επενδύσεις και συναντήθηκε με επιχειρηματίες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες, και τα κίνητρα για τους επενδυτές λέγοντας ότι ,«πριν από δέκα χρόνια, ο Μακεδόνας επιχειρηματίας ήθελε 48 ημέρες για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, ενώ σήμερα η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις δύο».

Ο Γκρουέφσκι παρουσίασε και την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το «επιχειρηματικό κλίμα» που κατέταξε την πΓΔΜ στην 12 θέση μεταξύ 189 χωρών.

Το «κράτος δικαίου» εκτέλεσε εστιάτορα στη Μπούντβα

Ελεύθερος σκοπευτής εκτέλεσε στη Μπούντβα, στις 20.15 το βράδι της Τρίτης ενώ καθόταν στην Παμπ του «Παλιού ψαρά» τον εστιάτορα Γκόραν Τζουρίκοβιτς. Στις 17 Απριλίου είχε εκτελεστεί ο συνεργάτης του Τζουρίκοβιτς, Σασα Μάρκοβιτς. Η υπόθεση σχετίζεται με μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης που στάλθηκε αλλά, δεν έφθασαν στην Ισπανία , σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της Ποντγκορίτσα.
Στο πολιτικό επίπεδο, ο κ.Κριβοκάπιτς, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, πήγε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, οπου διαπίστωσε ότι, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες στον τομέα του κράτους δικαίου, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς».
«Οι νέες αβάσιμες κατηγορίες του Μαυροβουνίου κατά της Ρωσίας δεν χρήζουν καν απάντησης», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την νέα ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα υποδαυλίζει τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην χώρα. «Μια καινούργια απάντηση είναι απολύτως περιττή. Όπως και πριν, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι», αρκέστηκε να σχολιάσει ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους.
Τη Δευτέρα, ο Πεσκόφ, είχε δηλώσει, πως η απόπειρα του Τζουκάνοβιτς να «δαιμονοποιήσει» τη Ρωσία είναι «τουλάχιστον περίεργη».
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ΜίλοΤζουκάνοβιτς, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει «ενεργό της ρόλο» στην οργάνωση διαδηλώσεων.

Με νατοϊκή έμπνευση μια σειρά από «Μέσα» και «αναλυτές», υποστηρίζουν ότι στο Μαυροβούνιο, «η κατάσταση παρομοιάζεται με την εξέγερση της “Πλατείας Μαϊντάν”», και ότι επαναλαμβάνεται το σενάριο της Ουκρανίας, ενώ το «Ευρω-Μαιντάν» , οργανώθηκε με αμερικανική χρηματοδότηση σύμφωνα με τη γνωστή δήλωση της κ.Νούλαντ. 
  Στην Ποντγκορίτσα, η Αντιπροσωπείας της ΕΕ είχε συναντήσεις με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα «Demos» και «Δημοκρατικό Μαυροβούνιο» που δεν μποϋκοτάρουν το Κοινοβούλιο και δεν μετέχουν στο Δημοκρατικό Μέτωπο. Και τα δυο κόμματα είπαν στους ευρωπαίους πως θεωρούν, «απαραίτητο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα διοργανώσει δίκαιες εκλογές».
Το «Δημοκρατικό Μέτωπο», ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα πραγματοποιήσει μεγάλη διαδήλωση στο Χέρτσεκ Νόβι στην οποία θα παρουσιάσει και το ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής ανυπακοής.
Η επόμενη μεγάλη διαδήλωση στην Ποντγκορίτσα θα γίνει αφού ληφθεί η απάντηση των Βρυξελλών στην πρόταση του Μετώπου, για μεσολάβηση στην πολιτική κρίση του Μαυροβουνίου.

Βουλγαρία: Ο Σιντέροφ και η βουλευτική ασυλία το ζήτημα της ημέρας

Αφού το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλλει τη συζήτηση για το βέτο του Προέδρου στο νόμο για την υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού μετά από πρόταση του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την άμυνα, η προσοχή στράφηκε στην καταδίωξη του ηγέτη του κόμματος «Ατάκα», (επίθεση) ο Βόλεν Σιντέροφ, από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο κ. Σιντέροφ στην αρμόδια επιτροπή της βουλής που συζήτησε την άρση της ασυλίας του είπε ότι τον κάλεσαν σε «λαϊκό δικαστήριο», και ότι τα «τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θέλουν να του φορέσουν χειροπέδες», επειδή , «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», αποδεικνύει, «πόσο εύκολα μπορεί κανείς να αγοράσει ναρκωτικά στη Σόφια και φαίνεται ότι έχουν προσβληθεί τα συμφέροντα κάποιων».
Γύρω από το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας υπήρχε ισχυρή παρουσία της αστυνομίας καθως έγιναν διαδηλώσεις «υποστηρικτών της ελευθερίας της έκφρασης» και οπαδών του κ.Σιντέρωφ. 
  Παράλληλα το βουλγαρικό κοινοβούλιο ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόταση του Κόμματος του κ.Μπορίσωφ για την κατάργηση του άρθρου 70 του Συντάγματος της Βουλγαρίας που αναφέρεται στην ασυλία των Βουλευτών.

Μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων 4 μέρες μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε ότι η. κ Γιορντάνκα Φαντάκοβα εξελέγει Δήμαρχος της Σόφιας με 60.17% .Ο 2ος γύρος των εκλογών για την εκλογή των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πραγματοποιηθεί, όπως ο Νόμος ορίζει, την 1η Νοεμβρίου.

Αλβανία :«Χάλια» το επενδυτικό κλίμα

Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε σαφή επιδείνωση του «επιχειρηματικού κλίματος» στην Αλβανία διότι «όλοι οι δείκτες που λαμβάνονται υπόψη από την Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκονται σε μεγάλη πτώση».
Σε σχέση με την έκθεση του 2014 η Αλβανία έπεσε στη γενική κατάταξη των 189 χωρών,35 θέσεις και κατατάσσεται στην 97η θέση, από την 62η που βρισκόταν πέρυσι. Σε ό, τι αφορά τους φόρους, η Αλβανία έπεσε μόνο 12 θέσεις, ενώ σε ότι αφορά στο « άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης», έπεσε 4 θέσεις πιο κάτω. Σε σχέση με την παροχή δανείων, η Αλβανία έπεσε 6 θέσεις.
Το Κοσσυφοπέδιο , έχει σαφώς «καλύτερο κλίμα» και βρέθηκε στην 66η θεση της λίστας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψή του στο Χονγκ Κονγκ με ομιλία σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο παραβρέθηκαν 100 επιχειρηματές από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, και οι οποίοι «έδειξαν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην Αλβανία».
Ο κ. Ράμα είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης βασίζεται σε αληθινή πηγές ανάπτυξης, ξεκινώντας από το πετρέλαιο και τα ορυκτά, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη γεωργία και την υψηλή παραγωγικότητα, και τόνισε ότι η επένδυση στην Αλβανία σημαίνει επένδυση σε μια ευρύτερη περιοχή , δεδομένου ότι αποτελεί μέρος των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου , Ιλίρ Μέτα, βρίσκεται σε επίσκεψή στις ΗΠΑ, οπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των ΗΠΑ, και διακήρυξε ότι «η Αλβανία είναι ένας πιστός εταίρος των ΗΠΑ», ότι , « είμαστε στο πλευρό των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων», και ότι, «οι σχέσεις Αλβανίας-ΗΠΑ έχουν στρατηγική σημασία»

29 Οκτωβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων

539 π.Χ. - Ο Κύρος Β΄ της Περσίας που κατέλαβε τη Βαβυλώνα επέτρεψε στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

312. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, μετά τη νίκη του στη μάχη της Γέφυρας Μιλβία, εισήλθε στη Ρώμη και έγινε θριαμβευτικά δεκτός . Το σώμα του Μαξέντιου «αλιεύτηκε» από τον Τίβερη και το αποκεφάλισαν.

437.Ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ουαλεντινιανός Γ΄ παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη τη Λικίνια Ευδοξία, κόρη του ξαδέλφου του, Θεοδοσίου Β', ενώνοντας τους δύο κλάδους της Θεοδοσιανής Δυναστείας.
1268 . Ο τελευταίος των Χοενστάουφεν δεκαεξάχρονος υιός του Κονράδου IV , Κορραδίνος, (Κονράδος V) εκτελέστηκε δι' αποκεφαλισμού από τον Κάρολο Α΄ τον Ανδεγαυό. Μαζί του αποκεφαλίστηκε και ο μαρκήσιος του Μπάντεν Φρειδερίκος.

1390. Έγινε στο Παρίσι η πρώτη δίκη για μαγεία, στην οποία καταδικάστηκαν να καούν ζωντανοί τρείς μάγοι.

1762 . Η Μάχη του Φράιμπουργκ . Η τελευταία μάχη του επταετούς πλέμου. Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Πρωσίας, νικώντας τον στρατό των Αυστριακών έδωσε στην κυριαρχία της Πρωσίας το μεγαλύτερο μέρος της Σαξονίας.

1888.Υπογράφηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την ελεύθερη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά τη διάρκεια πολέμου και ειρήνης.

1914. Εναρξη της πρώτης μάχης του Υπρ.

1918. Στασίασαν τα πληρώματα του γερμανικού στόλου.

1921. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχισε η δεύτερη δίκη των Σάκο και Βαντσέτι

1922. Ο βασιλιάς Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενίτο Μουσολίνι.

1923. Ο Κεμάλ κατάργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορίας και ανακηρυξε το Τουρκικό Κράτος

1924. Η Γαλλία αναγνώρισε τη Σοβιετική Ένωση.

1929. Η μαύρη Τρίτη των χρηματαγορών. Το Κραχ της Γουόλ Στριτ.

1930. Ο Βενιζέλος και Ατατούρκ υπέγράψαν στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Συνδιαλλαγής και  Διαιτησίας, με το οποίο διακηρυσσόταν η ανάγκη φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες .Ήταν η κορωνίδα της ρεαλιστικής πολιτικής που ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή τον Αύγουστο του 1922. Ταυτόχρονα υπογράφηκαν, το Πρωτόκολλο για τους Ναυτικούς Εξοπλισμούς, το Σύμφωνο Εγκαταστάσεως και η Σύμβαση Εμπορίου.

1948. Η σφαγή του χωριού Σαφσάφ στην Παλαιστίνη. Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Σαφσάφ στη Γαλιλαία έσφαξαν όλους τους χωρικούς που παραδόθηκαν.

1956. Έναρξη της κρίσης του Σουέζ. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας και το Σινά, και γρήγορα προέλασε προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Την ιδια ημέρα με το πρωτόκολλο της Ταγγέρης, η διεθνής πόλη Ταγγέρη έγινε έδαφος του Μαρόκου.

1961.Οι εκλογές βίας και νοθείας. 4.640.512 ψηφοφόροι, νεκροί και αποθαμένοι, αλλά και μερικά δένδρα, προσήλθαν στις κάλπες. Νικητής η Ε.Ρ.Ε. με 50,81% και 176 έδρες. Η Ένωσις Κέντρου ηταν δεύτερο κόμμα με 33,66% και 100 έδρες και το ΠΑΜΕ με 14,63% έλαβε 24 έδρες. Τη ίδια ημέρα η Συρία αποσύρθηκε από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία με την Αίγυπτο.

1965. Στο Παρίσι έγινε η απαγωγή του Μπέν Μπάρκα, που εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.

Οκτωβρίου 28, 2015

28 Οκτωβρίου. Τα Μεγάλα γεγονότα

312. Ο Κωνσταντίνος Α΄ νίκησε τον Μαξέντιο στην μάχη της Μιλβίας γέφυρας και έμεινε ο μόνος δυτικός αυτοκράτορας

969.Οι στρατιώτες του Βυζαντινού στρατηγού Μιχαήλ Βούρτζη εισήλθαν Αντιόχεια. Η άλωση της πόλης θα ολοκληρωθεί τρεις ημέρες αργότερα

1628. Οι Ουγενότοι της Λα Ροσέλ αφού άντεξαν 14 μήνες πολιορκίας, παραδόθηκαν στον καθολικό Βασιλιά της Γαλλίας 

1918. H Τσεχοσλοβακία έγινε ανεξάρτητη

1922. Έφτασε στη Ρώμη η μεγάλη πορεία των μελανοχιτώνων. Ο πρωθυπουργός Φάκτα παρουσίασε  το πρωί της 28ης  Οκτωβρίου, στον βασιλέα Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ' το διάταγμα κήρυξης της Ρώμης  σε κατάσταση πολιορκίας, που  έδινε τη δυνατότητα αντιμετώπισης των μελανοχιτώνων με την αστυνομία και τον στρατό.

Ο βασιλιάς αρνήθηκε να το υπογράψει, και ο Μουσολίνι έγινε πρωθυπουργός.

1929. Η Μαύρη Δευτέρα πριν τη Μαύρη Τρίτη στο Κραχ της Γουόλ Στριτ. Ο Dow έπεσε 12.82% , έχασε 38.33 μονάδες και έκλεισε στις 260.64.

1937. Στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, η δημοκρατική κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Βαρκελώνη.

1940.Το ΟΧΙ του Μεταξά και των Ελλήνων. Οι Ιταλικές δυνάμεις ειχαν επιτεθέι πριν εκπνεύσει το ιταλικό τελεσίγραφο. Ο στρατιώτης Τσιαβαλιάρης Βασίλειος του Ιωάννη από την Πιαλεία Τρικάλων που υπηρετούσε ως σκοπευτής πολυβόλου στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού, έπεσε την 5η πρωινή της 28ης Οκτωβρίου 1940 μόλις εξήλθε από το 21ο φυλάκιο στο ύψωμα Γκόλιο.

1946.Δημιουργήθηκε στην Τσούκα των Αντιχασίων από εκπρόσωπους των αριστερών ομάδων της περιοχής το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών. 2 μήνες μετά μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

1962. Μετά το μαύρο Σάββατο. Η Ανάσταση. Η Κρίση των πυραύλων της Κούβας έληξε με τη δήλωση του Νικήτα Χρουστσώφ ότι διέταξε την απομάκρυνση των Σοβιετικών πυραύλων από το νησί. Με δημοψήφισμα, οι γάλλοι εγκρίνουν την εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία.

1971. Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζει υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στην Κοινή Αγορά.

1982. Ο "Φελίππε" και το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα κέρδισαν τις εκλογές, με 48,1%.

2007: Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής.

Οκτωβρίου 27, 2015

27 Οκτωβρίου. Το χρονολόγιο των Γεγονότων

1492. Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Κούβα.

1553. Κάηκε στην πυρά, λίγο έξω από τη Γενεύη  από τους Καλβινιστές, ο αιρετικός Ισπανός, Μιχαήλ Σερβέτος, που αμφισβητούσε το δόγμα του τριαδικού θεού και ήταν «εικονομάχος» .

1807.Ο καγκελάριος του Καρόλου Δ ' της Ισπανίας και ο Ναπολέων υπέγραψαν στα ανάκτορα του Φοντενεμπλώ τη συμφωνία που επέτρεπε τη διέλευση των γαλλικών στρατευμάτων από το ισπανικό έδαφος για να εισβάλουν στην Πορτογαλία.

1848. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Βενετίας κατά των Αυστριακών η ηρωική έξοδος από το Forte Marghera της Βενετίας 2000 «Ιταλών πατριωτών», υπό τον Αντόνιο Ολίβι, που επιτέθηκαν στους Αυστριακούς για να απελευθερώουν το κατεχόμενο από τις 18 Ιουνίου 1848, Μέστρε.

1912.Η Βουλγαρική 7η Μεραρχία της Ρίλας έφθασε προ της Θεσσαλονίκης.

1914. Βυθίστηκε από πρόσκρουση σε νάρκη το βρετανικό θωρηκτό HMS Audacious.

1943. Εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στην Αγυά Κυδωνίας , οι Αντώνης Μπετεινάκης, Μανόλης Γιακουμάκης, Γιάννης Ζωγραφάκης, Μιχάλης Πατεριανάκης, και Παναγιώτης Μπέρκης, που καταδικάστηκαν από το Γερμανικό στρατοδικείο Χανίων ως υπεύθυνοι για την αντιστασιακή, «Εθνική Οργάνωση Κρήτης» .

1944. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από τον Λαγκαδά και την Κοζάνη. Κατά την αποχώρηση τους που ήταν ανενόχλητη και μέχρι τότε αναίμακτη, έπεσαν στο λόφο του Αη-Λια, εξω από την πόλη όπου οι Γερμανοί είχαν φυλάκιο 11 Αλεξιπτωτιστές της 2ας Βρετανικής ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών και σκότωσαν τους 8. Μια θυσία εντελώς άσκοπη. Την ίδια ημέρα στη Σλοβακία οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Μπάνσκα Μπιστρίτσα, την «πρωτεύουσα» της «ελεύθερης Σλοβακίας», αλλά η ένοπλή «Σλοβακική Εθνική Εξέγερση», που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου 1944 κατά των Γερμανών και του καθεστώτος του Γιόζεφ Τίσο, συνεχίστηκε με ανταρτοπόλεμο, μέχρι που το σοβιετικός στρατός κατέλαβε τη Σλοβακία, το 1945.

1946.Ψήφιση του Συντάγματος της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας

1951. Μετά την άρνηση του Αλεξάνδου Παπάγου, αρχηγού του Ελληνικού Συναγερμού που είχε κερδίσει τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο Νικόλαος Πλαστήρας έγινε για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα σχηματίστηκε με τη συνεργασία του δευτέρου κόμματος της ΕΠΕΚ και του τρίτου κόμματος των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η τελευταία κυβέρνηση Πλαστήρα αποφάσισε τη συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας και την εκτέλεση του Μπελογιάννη.

1953. Έγινε στη Νότια Αυστραλία «επιτυχής δοκιμή» της βρετανικής πυρηνικής βόμβας.

1956. Υπογράφηκε η Συνθήκη για το Σάαρ μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Γαλλίας, για την επιστροφή του Σάαρ στη Δυτική Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου το 1957.

1958. Αναίμακτο πραξικόπημα στο Πακιστάν του στρατηγού Αγιούμπ Χαν.

1960. Ο Καραμανλής εγκαινίασε το Καυτανζόγλειο Στάδιο.

1962. Η Κουβανική κρίση των πυραύλων έφθασε στο αποκορύφωμά της . Πάνω από την Κούβα, κατατρίφθηκε από σοβιετικό αντιαεροπορικό πύραυλο ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο πιλότος Ρούντολφ Άντερσον σκοτώθηκε. Το «μαύρο Σάββατο», 27 Οκτωβρίου του 1962 ήταν η ημέρα, που ο κόσμος έφτασε πιο κοντινό σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

1964.Μιλώντας σε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε ότι η ένωση Ελλάδας-Κύπρου είναι εξασφαλισμένη, με δεδομένη την ευμενή στάση Αμερικανών και Βρετανών.

1971. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό άρχισε η εφαρμογή της πολιτικής της «Ζαιριζασιόν» τυ στρατηγού Μομπούτου Σέσε Σέκο, και η χώρα ονομάστηκε Ζαΐρ

1969.Καταστροφικός σεισμός έπληξε τη Μπάνια Λούκα, στη Γιουγκοσλαβία.

1981.Το σοβιετικό υποβρύχιο С-363 προσάραξε στις ανατολικές ακτές της Σουηδίας.

1988 . Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε την κατεδάφιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τον εντοπισμό σοβιετικών συσκευών υποκλοπής στα μπετό του κτιρίου.

1991 . Ο Ντουντάεφ εξελέγη πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατία της Ισκερίας (Τσετσενίας), και το Τουρκμενιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ.

1995. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάστηκε ερήμην για διαφθορά.

1997. Μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο . Ο δείκτης Dow Jones έπεσε κατά 554,26 μονάδες φθάνοντας τις 7.161,15.

1999. Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Εριβάν, ένοπλοι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, και σκότωσαν τον πρωθυπουργό Σαρκισιάν , τον πρόεδρο του κοινοβουλίου , τους δύο αντιπροέδρους και 2 υπουργούς.

2001. Η Σουηδική εφημερίδα «Expressen» δημοσίευσε συνέντευξη του Κρίστερ Πέτερσον , ο οποίος δικάστηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το 1986, στην οποία ο Πέτερσον ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης τους εγκλήματος.

Οκτωβρίου 26, 2015

Εδω ειναι Μπαλκάνια

Βουλγαρία: Σάρωσαν η αποχή και ο Μπορίσωφ

Η Συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές έφθασε το 46%. Στο δημοψήφισμα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία η συμμετοχή ήταν 35%. Χθες στις δημοτικές εκλογές, εκλέχτηκαν 11 δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο. Το Κόμμα του κ. Μπορίσωφ (GERB) κέρδισε στους 9. Τους δήμους της Σόφιας, ( κα Γιορντάνκα Φαντακόβα), του Μπουργκάς (κ. Ντίμιταρ Νικόλοφ), της Στάρα Ζαγόρα (Zίβκο Τοντόροφ) της Βάρνας, (κ. Ιβάν Πορτνίχ), του Μπλαγκόεβγκραντ, ( κ. Ατανάς Καμπίτοφ), της Ρούσε (κ. Πλάμεν Στοίλοφ), του Βέλικο Τύρτνοβο, (Ντάνιελ Πάνοφ), και της Ντόμπριτς όπου εκλέχτηκε η κυρία Ντετελίνα Νικόλοβα.Στην Κιουστεντίλ εκλέχτηκε ο ανεξάρτητος Πέταρ Παούνοφ και στο Καρτζάχαλι ο υποψήφιος των Τούρκων.
Στη Φιλιππούπολη θα υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στον Ιβάν Τότεφ του Μπορίσοφ και στον Σλάβτσο Ατανάσοφ του Πατριωτικού Μετώπου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Καναλιών με βάση τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας διατηρεί τη δύναμη του με 17.2%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών των Τούρκων έχει ποσοστό 14.6% και το Ρεφορμιστικό Μπλοκ έλαβε 9%.
Στους δήμους και τις πόλεις στις οποίες δεν εξελέγη δήμαρχος, θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές την 1η Νοεμβρίου.
  Στο δημοψήφισμα σχετικά με την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέσω Ιντερνετ, θετικά απάντησε, τουλάχιστον, το 70% από όσους ψήφισαν.
Το «Κλού» των εκλογών ήταν η ηλεκτρονική επίθεση που έκαναν χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής .
Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας «Πληροφοριακή εξυπηρέτηση’» που είχε την ευθύνη λειτουργίας του συστήματος κ. Μιχαήλ Κωνσταντίνοφ ,κατηγόρησε για τη μαζική επίθεση κατά της Κεντρικής εκλογικής επιτροπής, τους αντίπαλους της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στη Σόφια έγινε την Κυριακή και τριμερής σύνοδος κορυφής των πρωθυπουργών, Βουλγαρίας- Σερβίας- Ρουμανίας, για την «μεταναστευτική-προσφυγική» κρίση.

BJRM-πΓΔΜ: Νέα παρέμβαση Ιβανόφ

Το είπε στην πεθερά, για να τ' ακούσει η νύφη. Ο Πρόεδρος της BJRM Γκιόργκε Ιβάνοφ κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής για την «προσφυγική» κρίση, θυμήθηκε τον Μπέντζαμιν Φράκλιν και επανέλαβε την φράση του, «αν δεν μείνουμε όλοι μαζί, θα κρεμαστούμε χώρια». Και αναφερόταν βεβαίως, στην έλλειψη συνεργασίας των αρχών της πΓΔΜ με τις ελληνικές για τους πρόσφυγες.
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ παραπονέθηκε για τη χαμηλή συνεργασίας με την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση , και είπε ότι αυτό θα είναι το βασικό αίτημα της πΓΔΜ κατά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου. «Αυτή είναι μια στιγμή κατά την οποία οι γείτονες πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στην από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί σε αυτή την ευρωπαϊκή κρίση για την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών, δεδομένου ότι υπάρχουν μέρες που φθάνουν μέχρι και 10.000 πρόσφυγες στο έδαφος μας. Η συνεργασία με την Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Δεν υπάρχει ούτε η δια-υπηρεσιακή συνεργασία, ούτε συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων», είπε ο κ. Ιβανόφ, που επελέγη να μετάσχει τη Σύνοδο Κορυφής αντί του κ. Γκρουέφσκι, στον οποίο οι Βρυξέλλες έβγαλαν «κίτρινη κάρτα».

Σερβία: Ο Βούτσιτς στη Μόσχα

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και θα παραστεί στα εγκαίνια του σερβο-Ρωσικού επιχειρηματικού φόρουμ και θα επισκεφθεί το Διεθνές Φόρουμ της Μόσχας για την «καινοτόμο ανάπτυξη», και θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ρωσικών εταιρειών.

26 Οκτωβρίου. Το χρονολόγιο των Γεγονότων

710. Οι Σαρακηνοί εισέβαλαν στη Σαρδηνία.
740. Ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλες καταστροφές και απώλειες. Για το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου ο χρονογράφος Θεοφάνης γράφει: «επτωήθησαν εκκλησίαι και μοναστήρια, λαός τε πολύς τέθνηκεν.τά τε χερσαία της πόλεως τείχη και πόλεις και χωρία εν τη Θράκη και η Νικομήδεια εν Βιθυνία και η Πραίνετος και η Νίκαια, εν ή μία εσώθη Εκκλησία». Παρατηρήθηκε και αλλαγή των ορίων της θαλάσσης σε μερικά σημεία. Η μετασεισμική ακολουθία διήρκησε επί μήνες.

1184. Στην Ιαπωνία έγινε η μάχη του νησιού Κόιγίμα στο πλαίσιο του πολέμου Γκενπέι και έληξε με νίκη της Κάστας των Μιναμότο κατά των Ταιρά.

1185. Ανήμερα του αγίου Δημητρίου οι Αδελφοί Ασέν, αφού εμφάνισαν στο Τάρνοβο, την «θαυματουργό εικόνα του Αγίου Δημητρίου, που έφυγε από τους έλληνες και πήγε στους Βουλγάρους»,κήρυξαν επανάσταση κατά του Ισαάκιου Β 'Άγγελος, διότι πίστευαν ότι οι Νορμανδοί του Γουλιέλμου που είχαν αποβιβαστεί στην Αμφίπολη θα εμπόδιζαν τους βυζαντινούς να στραφούν εναντίον τους. Όμως ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς διέλυσε τον στρατό του Γουλιέλμου στην Αμφίπολη και το 1186 ο Ισαάκιος οδήγησε ο ίδιος τα βυζαντινά στρατεύματα στη Μοισία και νίκησε τους επαναστάτες που υποχώρησαν στα σύνορα του Δούναβη στα εδάφη των Βαλάχ.

1341 - Ο Ιωάννης ΣΤ´ Καντακουζηνός ανακηρύσσεται στο Διδυμότειχο Βυζαντινός αυτοκράτορας. Έναρξη του Βυζαντινού εμφύλιου πολέμου του 1341-1347.

1440. Ο Βρετόνος στρατηγός Ζιλ ντε Ρε, σύντροφος στα όπλα της Ζαν ντ' Αρκ, καταδικάστηκε. στις 23 Οκτωβρίου, σε απαγχονισμό και καύση για ένα πλήθος διαστροφών και στυγερών εγκλημάτων, στα οποία συγκαταλέγονται η σοδομία, η παιδοφιλία και η κατά συρροή δολοφονία 150 παιδιών, καθώς για μαγεία και για «αιρετισμό». Καταδικάστηκε και από το εκκλησιστικό δικαστήριο στις 25 Οκτωβρίου, και εκτελέστηκε την επομένη στη Νάντ μαζί με δύο συνεργούς του. Ήταν 36 ετών. Το 1992, ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Ζαν-Υβ Μπρισονιέρ, , οργάνωσε μία ακροαματική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν Γάλλοι υπουργοί, μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου και ειδικοί της UNESCO, με σκοπό την επανεξέταση του υλικού και των στοιχείων της εκκλησιαστικής δίκης του Ζιλ ντε Ρε. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ζιλμπέρ Προυτό, το ενδεχόμενο της αθωότητας του Ζιλ ντε Ρε είναι πολύ ισχυρό, καθώς στο κάστρο του στην Τιφόζ δεν βρέθηκαν ποτέ λείψανα μικρών παιδιών, ενώ ο ίδιος φαίνεται πως είχε υποχρεωθεί να ομολογήσει την ενοχή του».Το τεκτονικό δικαστήριο απάλλαξε τον Ζιλ ντε Ρε από κάθε κατηγορία, και αποκατάστησε τη μνήμη του.

1524. Ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας για μία ακόμη φορά κατέλαβε το Μιλάνο. Οι Γάλλοι κατέλαβαν το Μιλάνο και έδιωξαν τον Σφόρτσα επί του Λουδοβίκου ΙΒ, ο οποίος είχε κληρονομικά δικαιώματα στο Δουκάτο από τη γιαγιάς του, Βαλεντίνα Βισκόντι, το 1499. Ο Σφόρτσα επανήλθε με Ελβετούς μισθοφόρους το 1513, αλλά το 1515, εισήλθε θριαμβευτικά στο Μιλάνο ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας. Οι Ισπανοί αποκατέστησαν τον Σφόρτσα το 1521 και το 1524 επανήλθε ο Φραγκίσκος. Ο Σφόρτσα επέστρεψε το 1529 με τη Συνθήκη Ειρήνης της Καμπραί.

1582 . Ο Κοζάκος Αταμάν, Ερμάκ Τιμοφεγιεβιτς , ο κατακτητής της Σιβηρίας, κατέλαβε για λογαριασμό του Ιβάν του Τρομερού, την πρωτεύουσα Χανάτου των Τατάρων της Σιβηρίας

1587.Στην διάρκεια του όγδοου θρησκευτικού πόλεμου ¨(1585-1598) στη μάχη της Βιμορί στη Γαλλία, 5000 καθολικοί νίκησαν 3000 (μισθοφόρους) Ουγενότους. Οι νεκροί ήταν «μερικές εκατοντάδες» 1640.Υπογράφηκε συνθήκη με την οποία αποκαθίσταται η ειρήνη μεταξύ της Σκωτίας και του Καρόλου Α' της Αγγλίας.

1795. Στην Γαλλία ανέλαβε την εξουσία το «Διευθυντήριο». Η Συνέλευση, που είχε και την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία στην Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία, ανέθεσε στις 4 Μπρυμαίρ του Έτους Δ΄, (26 Οκτωβρίου 1795), σε πέντε διευθυντές, ( Ρεμπέλ, Μπαρά, Λα Ρεβεγιέρ-Λεπώ, Καρνό και Λετουρνέρ), την εκτελεστική εξουσία. Η ονομασία Διευθυντήριο  προήλθε  από τους πέντε στον "Διευθυντές".

1806. Ο γαλλικός στρατός κατέλαβε το Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου και ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισήλθε θριαμβευτικά στην πόλη την επομένη.

1811. Η κυβέρνηση της Αργεντινής εκδίδει διάταγμα υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

1823. Οι Τούρκοι παρέδωσαν τον Ακροκόρινθο στους Έλληνες.

1860. Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι παραδίδει το Βασίλειο των Δύο Σικελιών στο βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β'. Χιλιάδες Γκαριμπαλντινοί κατατάσσονται στο στρατό της Σαβοΐας.

1896. Μετά τη νίκη της Αιθιοπίας στη μάχη της Αντμπα, υπεγράφη η Συνθήκη της Αντίς Αμπέμπα, μεταξύ του Βασιλείου της Ιταλίας και της Αυτοκρατορίας της Αιθιοπίας, και η σύμβαση για τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου. Η συνθήκη ήταν γραμμένη και στα Αμαρικά και στα τα γαλλικά, ώστε να αποφευχθεί κάθε ασάφεια Η συνθήκη εξασφάλιζε την ανεξαρτησία της Αιθιοπίας αυτοκρατορίας και η Ιταλία διατήρησε την κυριαρχία της στο έδαφος της Ερυθραίας.

1903. Βούλγαροι κομιτατζήδες εκτελέσαν στο Κάτω Νευροκόπι τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Χριστίδη, και τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους Ιωάννη Ζαφειρίου και Νικόλαο Γερμανό και το γιο του, Γεώργιο Γερμανό.

1905. Διαλύθηκε η Ένωση Σουηδίας και Νορβηγίας . Ο Όσκαρ II, αρνήθηκε το νορβηγικό θρόνο. Στην Αγία Πετρούπολη, ο Τρότσκι και ο Πάρβους συγκροτήσαν το «Σοβιέτ των εργαζομένων».

1909 . Ο Ιτό Χιρομπούμι, τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (1ος, 5ος, 7ος και 10ος), δολοφονείται από τον εθνικιστή Κορεάτη Αν Τσουνγκίν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Χαρμπίν στη Μαντζουρία.

1912. Απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη μετά από αιώνες δουλείας την ημέρα της εορτής του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου. Την ίδια ημέρα, τα σερβικά στρατεύματα καταλαβαν τα Σκόπια.

1913.Στην Ιταλία διεξάγονται οι γενικές πολιτικές εκλογές. Συμμετέχουν 8,5 εκ ψηφοφφόροι.

1917.Η Βραζιλία κηρύξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις, επειδή γερμανικά υποβρύχια βύθισαν πλοία με τη σημαία της.

1918 . Ο αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου στρατηγός Έριχ φον Λούντεντορφ, αρνήθηκε να συνεργαστεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, και απομανκεύνθηκε από τον κάιζερ Γουλιέλμο Β' .

1922. Στη Ρώμη ο πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Σαλάντρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Λουίτζι Φάκτα ότι ο Μουσολίνι που βρισκόταν σε επαφή με τον Βιττόριο Εμανουέλε απαιτούσε την παραίτησή του.


1940. Το ιταλικό πρακτορείο Στέφανι μετέδωσε  συμμορία Ελλήνων επιτέθηκε το ίδιο με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες εναντίον αλβανικών φυλακίων πλησίον της Κορυτσάς, και ότι το προηγούμενο βράδυ, Έλληνες ή Βρετανοί πράκτορες τοποθέτησαν τρείς  βόμβες  στους Αγίους Σαράντα.

1941.Η Δεύτερη Στρατιά Πάντσερ του Γκουντέριαν έφτασε στα περίχωρα της Τούλα αλλά η πρώτη προσπάθεια να καταληφθεί η πόλη απέτυχε.


 -Συναντήθηκαν στο Brajići της Γιουγκοσλαβίας κοντά στη Ράβνα Γκόρα ο Τίτο και ο Ντράζα Μιχαΐλοβιτς.

1942. Στην αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Γκουανταλκανάλ, βυθίστηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Hornet και ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Enterprise, υπέστη μεγάλες ζημιές.

26 Οκτωβρίου 1943. Οι Γερμανοί έκαψαν την  Καστανιά της Καλαμπάκας. Πυρπολήθηκαν 194 σπίτια και 266 αχυρώνες, τα καταστήματα και το σχολείο του χωριού. Διασώθηκε μόνο η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου  και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου,

1944.Οι Γερμανοί εκκένωσαν την Έδεσσα και τη Σκύδρα.


26 Οκτωβρίου του 1946. Πέθανε στη φυλακή, από τον καρκίνο του πνεύμονα που έπασχε, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Πολιτείας ,(7 Απριλίου 1943 – 12 Οκτωβρίου 1944), Ιωάννης Ράλλης. Ήταν 68 ετών.


 Ο Ιωάννης Δ. Ράλλης την άνοιξη του 1904, μαζί με τον Δημήτρη Καλαποθάκη, τον Στέφανο Δραγούμη, τον Πέτρο Σαρόγλου, και τον Παύλο Μελά δημιούργησαν το Μυστικό Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο για την δημιουργία αντάρτικου  Μακεδονία. Το 1906 εξελέγη  βουλευτής Μεγάρων. Επί κυβέρνησεως  Παναγή Τσαλδάρη, ήταν Υπουργός  Εξωτερικών , (από 04 Νοεμβρίου 1932 έως 16 Ιανουαρίου 1933). Μετά τις εκλογές του Μαρτίου 1933 ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών και Αεροπορίας αλλά παραιτήθηκε από την κυβέρνηση μετά από διαφωνία του με τον Τσαλδάρη. Στις εκλογές του 1936 ηγήθηκε ιδίας ομάδας που αντιπροσωπεύθηκε στην Βουλή από 8 βουλευτές. Στη συνέχεια τάχθηκε εναντίον του Μεταξά και το 1938 συμμετείχε του Κινήματος της Κρήτης.

Με την απελευθέρωση, ο Ιωάννης Ράλλης συνελήφθη και δικάστηκε για εθνική αναξιότητα . Στην δίκη του, (Φεβρουάριος 1945) ,καταδικάστηκε σε ισόβια.

1947. Στη Φλώρινα εκτελέστηκαν 13 μέλη της ΣΝΟΦ από το χωριό της Γερμανό.

1954. Η Τεργέστη εντάχθηκε στην Ιταλία

1955 . Στο Νότιο Βιετνάμ ο προστατευόμενος των ΗΠΑ στρατηγός Νγκο Ντινχ Ντιέμ, εκθρόνισε τον «αυτοκράτορα» Μπάο Ντάι και αυτοανακηρύθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Αυστριακό Κοινοβούλιο μια ημέρα μετά την αναχώρηση του των συμμαχικών στρατευμάτων κατοχής, ενέκρινε Η Αυστρία δήλωσε διηνεκούς ουδετερότητος το Σύνταγμα που επέβαλε την ουδετερότητα της χώρας.

1961. Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας δόθηκε στο Σέρβος συγγραφέα Ίβο Άντριτς


1963. Ο Χρουστσόφ ανακοινώσε ότι η ΕΣΣΔ δεν θα ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και δεν θα στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι.

1972.Η Ένωση Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας, (SKJ), ξεκίνησε εσωκομματικό αγώνα για την απομάκρυνση των... αναρχοφιλελεύθρων.

1979. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Τσουνγκ-Χι, , δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής KCIA Kim Jae-kyu. .

1986.Στο Στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας – ΠΑΟΚ σκοτώθηκε από φωτοβολίδα ο φίλαθλος Χαράλμπος Μπλιώνας.

1988.Στα ανοικτά της Αλάσκας Σοβιετικό παγοθραυστικό απελευθέρωσε από τον πάγο δύο φάλαινες, που προσπαθούσαν να διασώσουν οικολογικές οργανώσεις και τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

1994. Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία έληξε επίσημα η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.μετά από 46 χρόνια

1998 . Οι πρόεδροι του Περού και του Ισημερινού υπέγραψαν κοινή δήλωση που έλυσε τη συνοριακή διαφωνία μεταξύ των δυο χωρών από τις αρχές του 19ου αιώνα.

2001. Δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε τον Dobrosav Gavric σε 20 χρόνια φυλακή για τη δολοφονία του Ζέλικο Ραζνάτοβιτς Αρκάν στο ξενοδοχείο "Intercontinental" στο Βελιγράδι στις 15 Ιανουαρίου 2001.

2002 . Στη Μόσχα έληξε η κατάληψη στο θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα, με την διοχέτευση αναισθητικού αερίου στην αίθουσα.Λόγω τηα καθηστέρισης μεταφοράς στα νοσοκομεία πέθαναν από παρενέργειες 128 όμηροι. Οι 50 τσετσένοι και οι μαύρες χήρες ήσαν όλοι νεκροί.

Οκτωβρίου 25, 2015

25 Oκτωβρίου. Χρονολόγιο γεγονότων

1147.Στη Μάχη του Δορυλαίου οι Σελτζούκοι εξολοθρεύουν τους Γερμανούς σταυροφόρους του Κονράδου Γ.'
1415. Ο στρατός του Ερρίκου Ε' της Αγγλίας που αποτελείτο από περίπου 6000 άνδρες νίκησε στη Μάχη του Αζινκούρ 18.000 Γάλλους.

1495. Στην Πορτογαλία ανέβηκε στο θρόνο ο Μανουήλ Α 'ο τυχερός, που χρηματοδότησε τον Βάσκο Ντα Γκάμα, και άλλους εξερευνητές αποκτώντας τις πορτογαλικές αποικίες. Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του, εκδίωξε από τη χώρα του, τους Εβραίους.

1683. Τον πρώτο χρόνο του πολέμου της Ιεράς Συμμαχίας, (Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία και Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) με τους Τούρκους, ( 1683-1699), κάηκαν τα Σκόπια. Ο στρατηγός Πικολομίνι, που διοικούσε ένα αυστριακό σώμα στρατού διέταξε το κάψιμο της πόλης για να αναχαιτίσει την επιδημία χολέρας. Η πόλη καιγόταν για δύο ημέρες, αλλά η επιδημία δεν σταμάτησε . Ο Πικολομίνι προσβλήθηκε και εκείνος από χολέρα και πέθανε λίγο αργότερα.
1760 .Ο Γεώργιος Γ' του Ανοβέρου έγινε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.
1762. Η Αικατερίνη Β 'υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο προσκάλεσε ξένους υπηκόους για να κατοικήσουν στις αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
1811. Η μάχη του Σαγκούντο στην επαρχία της Βαλένθια στην Ισπανία. Οι γάλλοι αυτοκρατορικοί νίκησαν το στρατο της Αραγονίας.
1812. Στον αγγλοαμερικανικό πόλεμο για το δολάριο , η αμερικανική φρεγάτα,
«USS United States»,με κυβερνήτη τον Stephen Decatur,
συνέλαβε τη βρετανική φρεγάτα, «HMS Macedonian».

1815. Ο Σέρβος ηγεμόνας Μίλος Ομπρένοβιτς κατέληξε σε συμφωνία με τον βεζίρη του Βελιγραδίου Μάρας Αλή Πασά για μια μικτή Σερβο-τουρκική διοίκηση, και ετσι έληξε η δεύτερη σερβική Επανάσταση.
 1822. Μετά την καταστροφή στο Πέτα, άρχισε η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.
( Με το νέο ημερολόγιο)

1854. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου έγινε η Μάχη της Μπαλακλάβας (Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας).

1867. Στην Ιταλία έγινε η μάχη του Μοντεροτόντο έξω από τη Ρώμη ανάμεσα στους Ερυθροχίτωνες του Γκαριμπάλντι και τους Παπικούς


1889.Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ έπληξε τη Λέσβο.(Με το παλιό)

1900.Το Ηνωμένο Βασίλειο προσάρτησε το Τρανσβάαλ.

1912 . Α' Βαλκανικός πόλεμος: Στις 25 Οκτωβρίου 1912, ( με το παλιό), η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού έφθασε προ των πυλών της Θεσσαλονίκης, και ο Οθωμανός διοικητής της πόλης Χασάν Ταξίν Πασάς ζήτησε από τον διάδοχο Κωνσταντίνο σε αντάλαγμα της παράδοσης της πόλης να του επιτραπεί να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου.
Η ταξιαρχία ιππικού υπερκέρασε την πόλη και απελευθέρωσε τον Λαγκαδά.
Ο ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Τένεδο και προελαύνει στα

1913. (Με το παλιό).Αποβιβάστηκε επισήμως στον Πειραιά, ο υπουργός εξωτερικών της φίλης Ρουμανίας Τάκε Ιονέσκο μαζί με την αγγλίδα σύζυγο του και τους υποδέχθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1914. Η Μεγάλη Βρετανία σε αντίδραση της εισόδου της Τουρκίας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων κατήγγειλε τη Συνθήκη Αμυντικής Συμμαχίας με την Τουρκία του 1878 με την οποία παραχωρήθηκε η Κύπρος στην αγγλική διοίκηση και προσάρτησε την Μεγαλόννησο.

1917 .(Στις 7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) εκδηλώθηκε στην Αγία Πετρούπολη το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων κατά του Κερένσκι, με την έφοδο στα «ανάκτορα».
 Η λεγόμενη «Οκτωβριανή Επανάσταση».

1918. Το καναδικό ατμόπλοιο «Πριγκίπισσα Σοφία» προσέκρουσε σε παγόβουνο στην Αλάσκα. Χάθηκαν 398 ψυχές.

1920. Πέθανε ξαφνικά, στις 12 Οκτωβρίου /25 Οκτωβρίου από σηψαιμία ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Μετά από απεργία πείνας 74 ήμερων πέθανε στη φυλακή του Μπρίξτον στην Αγγλία, ένας από τους πολλούς ήρωες του ιρλανδικού λαού στον αγώνα κατά της αγγλοκρατίας ο Τέρενς Μακ Σουίνι . Τον ακολούθησαν άλλοι 20 μαχητές του Σιν Φέιν.

1922. Ανακοινώθηκαν οι παραπομπές σε ειδικό δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, των πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η επαναστατική ανακριτική επιτροπή παραπέμψε στις 25 Οκτωβρίου/7 Νοεμβρίου 1922, τον αρχιστράτηγο της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γ.Χατζηανέστης, τους Δ.Γούναρη, Ν.Στράτο, Π.Πρωτοπαπαδάκη,  Ν.Θεοτόκης, Γ.Μπαλτατζή , το υποστράτηγο Ξ.Στρατηγός, και τον υποναύρχο Μ. Γούδα. Στη Σοβιετική Ενωση, ο Κόκκινος στρατός μπήκε στο Βλαδιβοστόκ, και έτσι έληξε ο εμφύλιος στην Απω Ανατολή. Στο Δουβλίνο εγκρίθηκε επίσημα το ιρλανδικό Σύνταγμα.

1924. Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές πλαστογραφίες. Λίγες μέρες πριν τις βρετανικές εκλογές αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Daily Mail», επιστολή του Πρόεδρου της Κομιντέρν Ζινόβιεφ, με οδηγίες προς το Εργατικό Κόμμα, που προκάλεσε σοκ στην κοινή Γνώμη και οδήγησε στον εκλογικό θρίαμβο των Συντηρητικών.

1925. Διεξήχθησαν σε ολόκληρη την Ελλάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου αυτοδιοικητικές εκλογές. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέχθηκε ο Σπυρίδων Πάτσης, επικρατώντας του Σπ. Μερκούρη. Στη Θεσσαλονίκη νικητής αναδείχθηκε ο νεαρός Μηνάς Πατρίκιος, στην Πάτρα ο Ιωάννης Βλάχος, ενώ στον Πειραιά εκλέχθηκε ο Τάκης Α. Παναγιωτόπουλος επικρατώντας του Δημ. Σκυλίτση.

1929. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αλμπερτ Φολ καταδικάστηκε για δωροληψία.

1931. Ο Εμμανουήλ Τσουδερός διορίστηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

1936. Χίτλερ και Μουσολίνι υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία Ρώμης- Βερολίνου, που ανακοινώθηκε την 1η Νοεμβρίου.

1937. Στην Τουρκία παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού, και την ίδια ημέρα δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζελάλ Μπαγιάρ.

1938 . Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακοίνωσε την προσάρτηση της Λιβύης.

1941. Στις 25 Οκτωβρίου του 1941 ημέρα Σάββατο ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις επέδραμαν στα χωριά Αμπελόφυτο. Κυδωνιά και Κλειστό τα οποία έκαψαν και εκτέλεσαν 96 άνδρες, τα γυναικόπαιδα τα έστειλαν στον Λαχανά. Στο Λονδίνο, ο Ζαν Μουλέν συναντήθηκε με τον Σαρλ ντε Γκωλ

1943. Στην Ουκρανία οι Σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Ντιεπροπετροφσκ.
1944. Οι Γερμανοί εκκένωσαν την Ελασσόνα.Ο σοβιετικός στρατός πέρασε από την Ουγγαρία στην Ρουμανία και κατέλαβε το Κάρολβαρ. Στο πλαίσιο της Ναυμαχίας στον κόλπο της Λέιτε των Φιλιππινών έγινα η ναυμαχία στο στενό Σουριγκάο κατά την οποία οι αμερικανοί βύθισαν τα ιαπωνικά θωρηκτά «Fuso», «Yamashiro» και «Asagumo».

1945. Μετα την παράδοση των ιαπώνων, η κινεζική κυβέρνηση του Κουόμινταγκ με επικεφαλής τον Τσανγκ Κάι-σεκ, κατέλαβε την κινεζική νήσο της Ταϊβάν, η οποία από το 1895 ανήκε στην Ιαπωνία.

1946. Άρχισε η Δίκη της Νυρεμβέργης. Η σοβιετική κυβέρνηση ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις κλοπής της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας εντός δέκα ημερών.

1948. Στη Βουλγαρία η Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων αποφάσισε την εκκαθάριση των κομματικών οργανώσεων από «ξένα στοιχεία».

1949 . Μετά την αποβολή της Γιουγκοσλαβίας από την Κομινφόρμ η ΕΣΣΔ έκλεισε τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στη Μόσχα, 

1951. Έγιναν οι πρόωρες εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία. Νικητής ο 77χρονος Τσόρτσιλ που έβγαλε 321 βουλευτές, και οι Συντηρητικοί.

1952.Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τρίτη φορά ψήφισε κατά της ένταξης της κομμουνιστικής Κίνα και υπέρ της παραμονής της Ταιβάν στον οργανισμό.

1955. Τα συμμαχικά στρατεύματα Κατοχής αποχώρησαν από το έδαφος της Αυστρίας.

1956. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης για να συντονίσουν την άμυνα τους απέναντι στο ισραηλ.

1959. Άρχισε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής με 16 ομάδες. Στην Κρήτη, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή ανακοίνωσε τα ευρήματα της στη Φαιστό.

 1960 . Ο Κάστρο εθνικοποίησε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

1962. Θεμελιώθηκαν τα εργοστάσια λιπασμάτων Νέας Καρβάλης και Αμφίπολης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1966. Ο Λον Νολ διορίστηκε πρωθυπουργός της Καμπότζης.

1971. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία αποπέμθηκε η Ταϊβάν από τον Οργανισμό και αναγνωρίστηκε η Λαϊκή Κίνα που έγινε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

1978. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ενέκρινε τα κονδύλια για τη δημιουργία μιας βόμβας νετρονίου.

1979. Στην Ισπανία, στο δημοψήφισμα για την αυτονομία της Καταλονίας και των εδαφών των Βάσκων το 85% ψήφισε υπέρ.

1981. Επίθεση του αρμενικού ASALA σε τούρκους διπλωμάτες στη Ρώμη.

1983. Απόβαση 7600 Αμερικανών πεζοναυτών στη νήσο Γρενάδα των 96.000 κατοίκων για να ανατρέψουν το μαρξιστικό και φιλοκουβανέζικο καθεστώς.

1990 .Το Καζακστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ.

Ώρα Ευρώπης

Προσοχή μη σας πιάσουν στον ύπνο. Σε λίγο στις 04.00 τα ξημερώματα και όοι πριν γυρίστε τα ρολόγια σας μία ώρα πίσω. Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου θα πάμε από τη θερινή σε χειμερινή ώρα Βρυξελλών .
Μία ώρα πίσω.
Raus!