Οκτωβρίου 01, 2024

Επί Τροχάδην

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η πρόσφατη παραπομπή στο ακροατήριο του Ντένις Στόϊνιτς, γνωστού μουσουλμάνου μαχητή και εστιάτορα από το Σεράγεβο, άνοιξε εκ νέου το ερώτημα ποιος διαθέτει ταυτότητα  και   το σήμα της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (OBA), στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.  Σύμφωνα με το  κατηγορητήριο, ο Στόϊνιτς, , χρησιμοποιώντας την (τιμητική του) ταυτότητα OBA, έκανε επικερδείς δουλειές με τη βοήθεια διασυνδέσεων με τον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας αυτής,Οσμάν Μεχμετάγκιτς  .Η Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  κατηγορεί τον (επίτιμο πράκτορα)  Στόϊνιτς ότι απέσπασε  συνολικά πάνω από 30.000 ευρώ από τρία άτομα  το 2021 και το 2022, χρησιμοποιώντας το σήμα, και υποσχόμενος να μεσολαβήσει στην επίλυση των προβλημάτων τους με τις αρχές. Παρά την υπόθεση Στόϊνιτς, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσοι και ποιοι είναι οι «επίτιμοι πράκτορες» και πόσες τιμητικές ταυτότητες της υπηρεσίας κυκλοφορούν . Στις αρχές του 2024, η Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης άσκησε άλλη δίωξη διότι «τιμητικά δελτία ταυτότητας Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφοριών» διανεμήθηκαν παράνομα και χωρίς να περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο της εν λόγω υπηρεσίας. Το ζήτημα των δελτίων ταυτότητας της μυστικής αστυνομίας αποκαλύφθηκε όταν ήρθε στη συνέχεια στο φως της δημοσιότητας όταν ο εκπρόσωπος του SDA στο Κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σάλκο Ζίλζιτς συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο  στη Σερβία, και βρήκαν πάνω του την ταυτότητα της OBA. Τότε ισχυρίστηκε ότι είχε φτιάξει μια πλαστή και ο Μεχμετάγκιτς  ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι δεν είχε καμία σχέση με την έκδοση τιμητικών δελτίων ταυτότητας αυτής της υπηρεσίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ένας (μουσουλμάνος) Εύελπις από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια της τελετής εισδοχής νέων αξιωματικών στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ενόπλων Δυνάμεων  της Αυστρίας αρνήθηκε να κάνει χειραψία  με την Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, Κλαούντια Τάννερ  λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων που δεν του επιτρέπουν  να κάνει χειραψία με μια γυναίκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δήλωσε ότι δεύτερη τακτική σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας θα ξεκινήσει  την επόμενη Δευτέρα και στην πρώτη συνεδρίαση , θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του νόμου για τις μεταλλευτικές και γεωλογικές έρευνες. Η χθεσινή συζήτηση ματαιώθηκε κατόπιν των επεισοδίων που έκανε η Αντιπολίτευση. Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας ενέκριναν τελικά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, που αύξησε τον προϋπολογισμό της Σερβίας κατά 132,5 δισεκατομμύρια δηνάρια και ανέρχεται σε 2,173 δισεκατομμύρια δηνάρια. Συνολικά 136 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, ενώ 51 ψήφισαν κατά, χωρίς αποχές, και έξι βουλευτές απείχαν. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο σερβικό κοινοβούλιο δεν ψήφισαν υπέρ της προτεινόμενης τροποποίησης του προϋπολογισμού. Το σερβικό κοινοβούλιο απέρριψε και τις 119 τροπολογίες που υπεβλήθηκαν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, και ειδικά εκείνες τις χώρες που έχουν αναμφισβήτητη επιρροή στις αρχές της Πρίστινα να αντιδράσουν επειγόντως για να σταματήσει  η Πρίστινα «τη συνεχιζόμενη συστηματικής, ολοκληρωτικά  και εκτεταμένη βίας κατά των Σέρβων, και κάλεσε επίσης τις αρχές της Πρίστινα  να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις διατάξεις των υπογεγραμμένων συμφωνιών στο πλαίσιο του Διαλόγου και να σχηματίσουν την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ξενοδοχείου St. Ridges και του Πύργου του Βελιγραδίου που σε 15 ημέρες θα είναι ανοιχτά για όλους  τους πολίτες.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Δούναβης πλημμύρισε παραδουνάβιο ψαροχώρι  κοντά; Στο Σόμπορ,. Το νερό ανέβηκε μέχρι το ύψος των παραθύρων των σπιτιών.

 ΤΙΡΑΝΑ. Άρχισε η εξέγερση των βουλευτών του Μπερίσα. Οι Βουλευτές από Δημοκρατικό Κόμμα (DP) της Σκιπερίας (Αλβανίας)  μπλόκαραν τη σσυνεδρίαση της ολομέλειας καταλαμβάνοντας το βήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και πέταξαν αντικείμενα στην πρόεδρο της Βουλής Ελίζα Σπιροπάλη. Βουλευτές μετα βγήκαν επίσης έξω, βγάζοντας καρέκλες και πυρπολώντας τις μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου και αφού έβαλαν φωτιά στις καρέκλες, οι βουλευτές  επέστρεψαν στην αίθουσα και μπλόκαραν ξανά το βήμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε σε έναν από τους  βουλευτές του Κόμματος που αποκάλυψε τη σχέση της κυβέρνησης με την Μαφία των ναρκωτικών .Το Εφετείο της Αλβανίας επικύρωσε την Παρασκευή την ετυμηγορία κατώτερου δικαστηρίου που καταδίκασε τον Έρβιν Σαλιάνι, βουλευτή  του Δημοκρατικού Κόμματος, σε φυλάκιση ενός έτους επειδή εκανε «ψευδείς αναφορές» εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών. Ο Χασισέμπορος αντέδρασε στις εξελίξεις στη Συνέλευση «ενάντια σε μια δικαστική απόφαση». Ο Ράμα είπε επίσης ότι «η πολιτική έχει τη δύναμη να σπείρει, αλλά και να εξοντώνει». «Σήμερα αναμένεται να είμαστε υπεύθυνοι, πολιτικά προσεκτικοί και προσηλωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Πιστεύω ότι ανάμεσα σε αυτές τις δύο απόψεις, όχι βέβαια απόλυτες αλλά σχετικές, σήμερα υπάρχει ένας διχασμός μεταξύ μας, αυτών που προσπαθούν να θεραπεύσουν, να θεραπεύσουν... και εκείνους που καταστρέφουν, ξεριζώνουν, καίνε», είπε ο Ράμα. Ο Νίκο Πελέσι, συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος των χασισεμπόρων είπε: «Η Συνέλευση πρέπει να είναι ένας ναός ηθικής και σεβασμού του νόμου, όχι μια σκηνή όπου ο νόμος παραβιάζεται βίαια».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Συνασπισμός Μιλάτοβιτς-«ΟΥΡΑ» στην Ποντγκόριτσα, που ανεδείχθη ο Ρυθμιστής της Πλειοψηφίας δεν μίλησε ακόμα με αποτέλεσμα  να φουντώνουν τα σενάρια για μια πλειοψηφία χωρίς  τα κυβερνώντα κόμματα από το κρατικό επίπεδο.  Το DPS, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, του SEP του πρώην πρωθυπουργού Duško Marković και της λίστας «Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα», (Μιλάτοβιτς-«ΟΥΡΑ») θα φτάσει τους 30 συμβούλους και θα εκλέξει τον δικό τους Δήμαρχο. (Πιθανώς τον Ράκσεβιτς της ΟΥΡΑ) Ο  Συνασπισμό,ς «Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα», που υποστηρίζεται από τον αρχηγό του κράτους Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, θα καθορίσει ποιος θα σχηματίσει  την κυβέρνηση στην πρωτεύουσα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών οργάνωσε επινίκια συγκέντρωση   χθες το βράδυ αφού κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην Ποντγκόριτσα στις δμοτικές εκλογές. Στους δρόμους  μαζί με τους ακτιβιστές της Ποντγκόριτσα, εμφανίστηκε ο  Μίλο Τζουκάνοβιτς, που γιόρτασε τραγουδώντας: «Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα, είμαστε ισχυρότεροι από τη Σερβία...» και οι σύντροφοί του τον υποστήριζαν εν χορώ.

ΚΟΤΟΡ.  Η Δημοτική Εφορευτική  Επιτροπή του Κότορ, απέρριψε τις ενστάσεις  του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) για τα 165 άκυρα ψηφοδέλτια και επεκύρσε τα αποτελέσματα που ήταν ήδη γνωστά από τα Κόμματα

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση την ανάλυση των υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και των αποδεικτικών στοιχείων που ελήφθησαν από τον Μηχανισμό  της  Χάγη, η Ειδική Κρατική Εισαγγελία (SDT) θα πρέπει ενδεχομένως να ανοίξει εκ νέου έρευνες για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Σύμφωνα με το νέο νόμο για τη διαχείριση αποβλήτων, η χρήση πλαστικών σακουλών και πλαστικών μίας χρήσης θα απαγορευτεί στο Μαυροβούνιο από τις 20 Οκτωβρίου και το εύρος των κυρώσεων για όσους διαθέτουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά θα κυμαίνεται από 1.000 έως 40.000 ευρώ.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι απευθύνθηκε στους συνταξιούχους με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ανακοίνωσε ότι η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων θα ξεκινήσει από σήμερα. Το VMRO-DPMNE μπορεί να υπερηφανεύεται για την αύξηση των συντάξεων, αλλά καταργεί την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Ιζέτ Μετζίτι  δήλωσε ότι ο νόμος για τις γλώσσες δεν μπορεί να καταργηθεί, και ότι  η καταπολέμηση των τυχερών παιχνιδιών είναι η κορυφαία προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Είπε  ακόμα ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν θα είναι μονοεθνική. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια τάση να απεικονίζονται μόνο οι Αλβανοί ως ένοχοι. «Υπάρχει αρκετό υλικό για τη διαφθορά. Έκλεψαν τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Μακεδόνες», τόνισε.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο Δήμαρχος του Δήμου Κίσελα Βόντα  Όρτσε Γκεοργκιέφσκι δήλωσε στη Τ/Ο «Σιτέλ» ότι έχει φιλοδοξίες να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων. «Πιστεύω ότι το κόμμα μου θα διεξαγάγει μια σειρά δημοσκοπήσεων και πιστεύω επίσης βαθιά στους πολίτες των Σκοπίων και στον λαό μου και είμαι βέβαιος ότι θα λάβω υποστήριξη για την υποψηφιότητα για Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων»,είπε.και τόνισε ότι συντάσσονται σχέδια νομοθετικών τροπολογιών  για την αφαίρεση των εξουσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης στ Σκόπια, καθώς και για τον πρόωρο τερματισμό της θητείας   Δημάρχων.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο συνασπισμός  «ΑΞΙΖΟΥΜΕ» γιόρτασε τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια . Στη συγκέντρωση  μίλησαν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων του συνασπισμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη χρηστή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια Αρμπεν Φατάϊ μίλησε για  τα επιτεύγματα του συνασπισμού,  την αύξηση των συντάξεων, την καταπολέμηση των τυχερών παιχνιδιών, τη δημιουργία 600 νέων θέσεων εργασίας για ειδικευόμενους ιατρούς, και την ίδρυση της Αλβανικής Ακαδημίας. «Δεν είμαστε μια εναλλακτική λύση στο DUI, αλλά μια  εξέγερση που στοχεύει να επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές για τους Αλβανούς. Αυτή είναι μια ευκαιρία που μας δίνεται από τους ανθρώπους και θα διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη έντιμα και υπεύθυνα», είπε ,Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κινήματος, και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ιζέτ Μετζίτι είπε. «Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφική αντιπολίτευση που ασκεί άσκοπη κριτική κάθε μέρα χωρίς επιχειρήματα προκειμένου να αποσταθεροποιήσει και να αποπροσανατολίσει, όχι προς το συμφέρον των πολιτών, αλλά για να αποφύγει την ευθύνη. Επιπλέον, είχαν καταστροφικές πρωτοβουλίες που βρίσκονταν στα συρτάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα τις φέρνουν στο φως, επειδή συνεχίζουν να ελέγχουν το δικαστικό σώμα, όπως, δυστυχώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει γίνει εργαλείο καθημερινής πολιτικής και διαδικασιών αποσταθεροποίησης».

ΣΚΟΠΙΑ. Σεισμός καταγράφηκε στο ανατολικό τμήμα της Σεβερνοματσεντόνιγια .Η δόνηση είχε μέγεθος 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 13 χιλιόμετρα βόρεια του Μπέροβο, και το εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θεωρεί άδικο να καθυστερήσει η εξέταση της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την  δήλωση που εκδόθηκε στην Πρίστινα, «δύο χρόνια μετά την αίτηση, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ελπίζει ότι η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα αντιμετωπίσει το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου με τη σοβαρότητα που του αρμόζει» και « η γνώμη της ΕΕ σχετικά με την αίτηση αυτή και η παραλαβή του ερωτηματολογίου είναι απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μέχρι στιγμής, η αίτηση δεν έχει εξεταστεί από καμία χώρα που έχει ασκήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ρυθμιστικη Αρχή Ενέργειας (RUE) ανακοίνωσε  πως το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να αντιμετωπίσει «προκλήσεις εφοδιασμού» κατά τους χειμερινούς μήνες, αν και έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη παραγωγής. Με τις «Το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η ζήτηση για προσφορά θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες και προγραμματίζονται πρόσθετες εισαγωγές ενέργειας για αυτό», ανεφερε η δήλωση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι επί του παρόντος σταθερή και ειρηνική, αλλά εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, ανέφερε η EULEX.»Η EULEX συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με ιδιαίτερη έμφαση στην ευημερία όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο. Η EULEX, σύμφωνα με την εντολή της, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της ευημερίας όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε η δήλωση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Στρατιωτικό απόσπασμα της Ειδικής Ομάδας Συνδέσμου και Αναγνώρισης του ΝΑΤΟ ARF περίπου 50 μελών θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ περίπου 150 θα σταλούν στη Σεβερνοματσεντόνιγια.  Αυτή είναι η πρώτη φορά από τη σύστασή της τον Ιούλιο του 2024. που  η «Ειδική Ομάδα Συνδέσμου και Αναγνώρισης» (ARF) αναλαμβάνει αποστολή  έχει αναπτυχθεί οπουδήποτε .Μέρος του αρχηγείου της ARF θα ενσωματωθεί προσωρινά στις δομές διοίκησης και ελέγχου της αποστολής της ΚΦΟΡ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου