Σεπτεμβρίου 11, 2024

Επί Τροχάδην


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ , δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας  του μετέφερε στη χθεσινή συνάντηση τους στο Βελιγράδι τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.Ο Λάϊτσακ δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Βούτσιτς ήταν προπαρασκευαστική  για την επόμενη συνάντηση των επικεφαλής διαπραγματευτών του Βελιγραδίου και της Πρίστινα στις Βρυξέλλες. «Τόνισα ότι πρέπει να μιλήσουμε και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του διαλόγου», έγραψε ο Λάιτσακ σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο «X».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι ο Κούρτι συνεχίζει την πολιτική του, για αστυνομική κατοχή στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου χτίζοντας άλλο ένα αστυνομικό τμήμα στο χωριό Λέσακ κοντά στο Λεποσάβιτς, το οποίο δεν φέρνει ούτε ασφάλεια ούτε ειρήνη στον σερβικό λαό σε αυτήν την περιοχή, αλλά αντιπροσωπεύει άμεση απειλή, εκφοβισμό και πρόκληση για τους εναπομείναντες Σέρβους, «Σε κανένα σημείο της συμφωνίας των Βρυξελλών , δεν προβλέπεται ότι η Πρίστινα και ο Άλμπιν Κούρτι έχουν το δικαίωμα να χτίσουν τις μονοεθνικές αστυνομικές βάσεις τους και τους χώρους εκπαίδευσης της αστυνομίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου  με τα οποία θέλουν τελικά να εκδιώξουν τους Σέρβους από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια και να ολοκληρώσουν την πολιτική τους εθνοκάθαρσης», ανέφερε ο Πέτκοβιτς στη δήλωση του. «Ο σερβικός λαός γνωρίζει μέσα από τη δύσκολη ιστορία του ότι καμία τυραννία δεν διήρκεσε για πάντα και ο λαός μας θα έχει πάντα την υποστήριξη του κράτους της Σερβίας μαζί του σε όλες τις αντιξοότητες», κατέληξε ο Πέτκοβιτς

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Ο ηγέτης της «Σερβικής Δημοκρατίας», του Κοσσυφοπεδίου Αλεξάνταρ Αρσένιεβιτς, και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιβάν Όρλοβιτς, συνελήφθησαν στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα επειδή σφύριζαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Άλμπιν Κούρτι σε αυτό το τμήμα της πόλης. Αυτό συνέβη ενώ ο Κούρτι επισκεπτόταν ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού που άνοιξε πρόσφατα, και ανήκει σε έναν Αλβανό. Η αστυνομία στη Μιτρόβιτσα δήλωσε ότι ο Αρσενίεβιτς συνελήφθη για διατάραξη της δημόσιας τάξης που είναι πλημμέλημα , και ότι θα παραμείνει στο τμήμα κρατούμενος μέχρι να εκδοθεί ποινή οπότε και θα αφεθεί ελεύθερος. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, οι αστυνομικοί γρονθοκόπησαν τον Αρσενίεβιτς, Ο Κούρτι είχε προηγουμένως θέσει τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του κτιρίου του αστυνομικού τμήματος στο Λέσκο κοντά στο Λεποσάβιτς .Νωρίτερα, τα ξημερώματα, τέσσερεις νεαροί άνδρες σερβικής υπηκοότητας συνελήφθησαν στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα, Ο δικηγόρος Μίλος Ντέλεβιτς, συνήγορος υπεράσπισης του Ράστκο Νεντέλικοβιτς από το Ζβετσάν, ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις νεαρούς άνδρες στη Βόρεια Μίτροβιτσα, δήλωσε ότι η αστυνομία της Πρίστινα χτύπησε βάναυσα τον πελάτη του κατά τη σύλληψή του και στο αστυνομικό τμήμα. «Ήταν στο αστυνομικό τμήμα όλη τη νύχτα. Ζήτησε ιατρική βοήθεια, και δεν του την επέτρεψαν . Τον κακοποίησαν ψυχικά και σωματικά, Τον χτύπησαν, τον χαστούκισαν, και τον κλώτσησαν», δήλωσε ο Ντέλεβιτς. Ο Νεντέλικοβιτς και τρεις φίλοι του συνελήφθησαν  για επίθεση σε δύο αστυνομικούς, και έχουν προφυλακιστεί για 48 ώρες. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Αρσενίεβιτς και ο Ιβάν Όρλοβιτς, οι οποίοι κρατούνταν  στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την επιβολή της ποινής, από το δικαστήριο,

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Όλη η πίεση στη Σέρπσκα είναι στη λειτουργία της δημιουργίας μιας ενιαίας Β-Ε Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι Βόσνιοι πολιτικοί στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (FBiH), μαζί με ξένους, έχουν γελοιοποιήσει  τους θεσμούς σε αυτή την οντότητα, και τόνισε ότι «οι βόσνιοι πολιτικοί αποδέχονται κάθε  απόφαση  των ξένων, επειδή περιμένουν από αυτούς να τους παραδώσουν μια «Ενιαία Βοσνία και Ερζεγοβίνη στην οποία οι αποφάσεις για τα πάντα θα λαμβάνονται από τους Βόσνιους». «Οι Βόσνιοι πολιτικοί, οι οποίοι εξελέγησαν από τους πολίτες της FBiH στις εκλογές για να ακολουθήσουν πολιτικές υπέρ των κατοίκων αυτής της οντότητας, εφαρμόζουν σήμερα τις αποφάσεις των ξένων από τους οποίους αναμένουν να τους παραδώσουν μια συγκεντρωτική, δηλαδή Ενιαία Βοσνία και Ερζεγοβίνη , κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε ο Ντόντικ και επεσήμανε ότι όλη η πίεση που ασκείται στη Σέρπσκα είναι σε συνάρτηση με τη δημιουργία μιας Ενιαίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, λαι την κενή επιθυμία τους να αρπάξουν όλες τις αρμοδιότητες, έτσι ώστε η τελική απόφαση για τα πάντα να ληφθεί από τους Βόσνιους. «Η Ενιαία Βοσνία και Ερζεγοβίνη,θα παραμείνει μόνο μια κενή επιθυμία και ανεκπλήρωτα όνειρα που δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα, γιατί στο τέλος, ακόμη και το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης,  δεν το επιτρέπει. Είναι γνωστό τι είναι γραμμένο στο Σύνταγμα, Η  Βοσνίας και Ερζεγοβίνη, αποτελείται από δύο οντότητες και τρεις συνιστώσες λαούς, Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους. Όλα τα άλλα είναι απλά το παραμύθι τους».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση μεταξύ του Κρίστιαν Σμιτ και του Προέδρου του SDA Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς  ο Ντόντικ είπε και ίσως μέσω αυτού του Γερμανού πολίτη ο οποίος ψευδώς παρουσιάζεται ως Ύπατος Εκπρόσωπος, οι Αμερικανοί  έστειλαν μήνυμα στον Έλμεντιν Κονάκοβιτς  ότι θα μπορούσε σύντομα να τον πετάξουν στα σκουπίδια.

Ο Ντόντικ είπε ότι οι Βόσνιοι θα άπρεπε να δημιουργήσουν το δικό τους Κράτος. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη  γίνεται όλο και περισσότερο βάρος  και για αυτούς και η διαδικασία διαχωρισμού θα συμβεί φυσικά. Είτε τους αρέσει είτε όχι. Δεν θέλουν μια Βοσνία και Ερζεγοβίνη του Ντέϊτον και δεν μπορούν να πάρουν μια «ενιαία», οπότε η μόνη λύση είναι ο ειρηνικός διαχωρισμός. Ο καθένας για τον εαυτό του», είπε.

ΣΟΦΙΑ. Σήμερα στις 5 μ.μ. λήγει η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών κομμάτων και συνασπισμών στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για συμμετοχή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου. Η Επιτροπή αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με την υποβληθείσα αίτηση συμμετοχής του κόμματος MRF στις εκλογές, καθώς και σχετικά με την αίτηση εγγραφής του συνασπισμού BSP-Ενωμένη Αριστερά. Την  21η Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για το Ανώτατο Δικαστήριο να υποχρεώσει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή  να εγγράψει ένα κόμμα ή συνασπισμό στον οποίο έχει αρνηθεί την εγγραφή.

Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ ζήτησε  μια προεκλογική «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των Κομμάτων για τις  μετεκλογικές συνεργασίες.«Αν θέλουμε να αυξήσουμε την προσέλευση των ψηφοφόρων, τα κόμματα πρέπει να πουν ξεκάθαρα με ποιον θα μπορούσαν να συνεργαστούν», είπε. Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι «οι ευρωατλαντικοί εταίροι μας δεν θα επιτρέψουν στο ΓΚΕΡΜΠ να κυβερνήσει μαζί με την Αναγέννηση»και επέμεινε  σε επείγουσες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, δίνοντας δύο επιλογές - ένα μικτό πλειοψηφικό-αναλογικό σύστημα ή την εισαγωγή του ελληνικού μοντέλου:

Έντονες διαφωνίες διέκοψαν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που συζητούσε την αίτηση που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του BSP Ατανάς Ζαφείροφ που ζητά να τους επιστραφεί η αίτηση που υποβλήθηκε χθες από τους πληρεξούσιους της Κορνέλια Νίνοβα και αυτό διότι οι υπογραφές που την συνόδευαν είναι προσωπικό απόρρητο.  «Δεν υπάρχει τρόπος για ένα άτομο να ζητήσει υπογραφές που συλλέγονται από άλλα πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν το κόμμα», ανέφερε η δήλωση της Εφορευτικής Επιτροπής. Ο Ζαφείροφ υπέβαλε χθες 9999 υπογραφές για την εγγραφή του Συνασπισμού «BSP - Ενωμένη Αριστερά»

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τις δύο προσφυγές της Φράξιας του «Κινήματος  για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες», γύρω από τον Ντελιάν Πέεφσκ επειδή, « σύμφωνα με το πιστοποιητικό που υπέβαλε το Δημοτικό Δικαστήριο της Σόφιας με ημερομηνία 27.08.2024, οι πρόεδροι του MRF είναι οι Ντελιάν Πέεφσκι και ο Τζαβέντ Τσακάροφ, οι οποίοι εκπροσωπούν το κόμμα, έχουν ίσα δικαιώματα και ασκούν τις εξουσίες τους «μαζί και χωριστά».  

ΣΚΟΠΙΑ. Η Πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια Γκόρντανα (Σιλιάνοφσκα-ΝταβκοβαS θα παραστεί την Παρασκευή στη Σόφια, στην πρεμιέρα  της όπερας  «Ναμπούκο» του Τζιουζέπε Βέρντι , που παρουσιάζεται από την Κρατική Όπερα και Μπαλέτο της Σεβερνοματσεντόνιγια . Θα την συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου Τίμτσο Μουσούνσκι και ο υπουργός Πολιτισμού Ζόραν Λιούτκοφ

Το Radio Free Europe ανέφερε ότι η Σιλιανόβσκα  στη Σόφια, θα έχει  συνάντηση με τον Προέδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών από το γραφείο της Σιλιάνοβσκα.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση σε κλειστή συνεδρίαση διόρισε τον Βάντσο Γκεοργκίεφ μ καθηγητή στη Φιλοσοφική Σχολή των Σκοπίων, ως πρόεδρο της Επιτροπής Ιστορικών Υποθέσεων με τη Βουλγαρία. Στην Επιτροπή διορίστηκαν και ο Αλεξάνταρ Λίτοφσκι που εργάζεται στο «Ινστιτούτο Λαϊκής Ιστορίας» των Σκοπίων, ο Μίτκο Πάνοφ, Επιστημονικός Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Λαϊκής Ιστορίας  στα Σκόπια, και ο Αλβνός Μπέσνικ Εμίνι.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, Ο πρώην πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ρουμανίας (ANRE), Νικουλάε Χαβρίλετς συνελήφθη και κατηγορήθηκε από την Εισαγγελία  κατά της διαφθοράς ότι έλαβε παράνομα οφέλη αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου λέι (περισσότερα από 200.000 ευρώ). Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), κατείχε διάφορες θέσεις σε τρεις εταιρείες στον τομέα της ενέργειας μετά την αποχώρησή του από την ANRE, αν και του απαγορεύτηκε να το πράξει για περίοδο πέντε ετών. Ο Νικουλάε Χαβρίλετς ήταν πρώην υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρήσεων.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .O μέσος μισθός στο Μαυροβούνιο τον Ιούλιο ήταν 851 ευρώ, ανακοίνωσε  η Στατιστική Υπηρεσία «Monstat». Τον Ιούνιο ήταν 838 ευρώ. Η Στατιστική  του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι ο υψηλότερος μέσος μισθός καταγράφηκε στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα και ήταν 1.312 ευρώ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό αυτοκτονιών στο Μαυροβούνιο βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης.Το ποσοστό αυτοκτονιών στο Μαυροβούνιο, είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

.

.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου