Ιουλίου 18, 2024

Ο Ράντεφ δήλωσε από το Λονδίνο ότι αύριο το πρωί θα ανακοινώσει το πότε θα αναθέσει τη δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης


ΛΟΝΔΙΝΟ . 18.07.2024 Ο Βούλγαρος  Πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου  εκπροσωπει τη Βουλγαρία στην τέταρτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. 
 Σε καμία περίπτωση δεν θα καθυστερήσω τη διαδικασία, θα λάβω επίσης υπόψη τις προσπάθειες των κομμάτων να σχηματίσουν πραγματικά κυβέρνηση, αν μπορούν, δήλωσε ο Radev και πρόσθεσε ότι θα λάβει υπόψη τα κόμματα να έχουν την ευκαιρία να διεξάγουν μια πλήρη εκστρατεία, η οποία, σύμφωνα με τα λόγια του, δεν μπορεί να συμβεί τον Αύγουστο. 
 Ερωτηθείς σε ποιον σχηματισμό θα αναθέσει την τρίτη εντολή, ο Radev είπε ότι πριν ολοκληρώσει επίσημα τη διαδικασία για τη δεύτερη θητεία, απέφυγε να μιλήσει για τρίτη θητεία και σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν αρκετά δυναμική. 
 Με αφορμή το σχόλιο του Peevski σε σχέση με τις πυρκαγιές ότι «ο πρόεδρος δεν είναι στη θέση του», ο Radev δήλωσε ότι η εγκατάσταση στη βουλγαρική πολιτική σοβαρά συμβιβασμένων προσωπικοτήτων όπως ο Delyan Peevski και η δυνατότητα να οικειοποιηθούν ελεύθερα το δικαίωμα να δηλώσουν ευρωατλαντικοί, να απονείμουν δικαιοσύνη αριστερά και δεξιά, να γίνουν ηθικοί πυλώνες, δείχνει ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι σοβαρά άρρωστο. 
Και ο τρόπος για να αποκατασταθεί είναι μέσω ριζικής χειρουργικής επέμβασης, σχολίασε ο Radev. 
 Σύμφωνα με τα λόγια του, «το νυστέρι βρίσκεται στα χέρια των Βουλγάρων ψηφοφόρων όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές». 
 Ερωτηθείς για μια προεδρική δημοκρατία, ο Radev είπε ότι δεν είχε συζητήσει ποτέ αυτό το θέμα. Αυτό το θέμα εγείρεται από άλλα μέρη, από άλλα κόμματα. Δεν είχα ποτέ την πολυτέλεια να συζητήσω για τη μορφή της κυβέρνησης. Και πάλι, άλλα κόμματα είναι υστερικά σχετικά με αυτό το θέμα, ίσως από φόβο, δήλωσε ο Radev, όταν ρωτήθηκε αν η απόφαση να βγει από την κρίση ήταν το πολιτικό του σχέδιο. Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Radev είπε ότι είναι καιρός να τεθεί τέλος σε αυτόν και το ζήτημα δεν είναι μόνο η παροχή όπλων και πυρομαχικών. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε τη φύση αυτού του πολέμου. Το κύριο μέσο με το οποίο διεξάγεται αυτός ο πόλεμος, ο κύριος παράγοντας - αυτοί είναι οι άνθρωποι. Αν συνεχίσουμε να διεξάγουμε το ίδιο στυλ πολέμου, με την ίδια ένταση, πλησιάζουμε σε μια στιγμή που η Ουκρανία θα μείνει χωρίς ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Τότε όλοι θα αντιμετωπίσουμε ένα απίστευτα δύσκολο πολιτικό και ηθικό δίλημμα, σχολίασε ο Radev. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, όπως είναι η θέση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει ότι θέτουμε επίσης σε κίνδυνο το διεθνές δίκαιο και συμφωνούμε να καταλάβουμε εδάφη με τη βία στον 21ο αιώνα. Αλλά αν συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε, πώς θα το υποστηρίξουμε – θα στείλουμε ανθρώπους – αυτό είναι παράλογο, είπε ο Radev. Είπε ότι όσο πιο γρήγορα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη διπλωματία ως ένα από τα ασφαλέστερα εργαλεία για την επίλυση στρατιωτικών συγκρούσεων, τόσο καλύτερα θα αποφύγουμε να προσεγγίσουμε αυτό το πολύ δύσκολο πολιτικό και ηθικό δίλημμα. Ο αρχηγός του κράτους σχολίασε επίσης την κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα. Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της «Πυρασφάλειας και Προστασίας του Πληθυσμού», όλο το στρατιωτικό προσωπικό, τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, δεν επιτράπηκαν απώλειες μεταξύ του πληθυσμού μας - αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, είπε. Ο Radev επεσήμανε ότι αναμένει να αρχίσει να περιγράφει τις ζημιές και την αποκατάστασή τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να υπάρχουν αρκετά κονδύλια που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση πυρκαγιών - ελικόπτερα, εξοπλισμός, δήλωσε ο Radev. Σχολίασε επίσης το θέμα της μετανάστευσης, δηλώνοντας ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν είναι μόνο δέσμευση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και των εταίρων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου