Απριλίου 30, 2024

Μίτσκοσκι: Εάν οι συνταγματικές αλλαγές αποτελούν προϋπόθεση των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για μια μελλοντική κυβέρνηση, δεν θα το δεχτούμε

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski αναμένει ότι μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές  στις 8 Μαΐου, θα καταστεί σαφές «ποια είναι η ουσία του σχεδίου της Ευρώπης» για τη χώρα και «αν υπάρχει καθόλου σχέδιο» . 

 Σε συνέντευξή του στο κρατικό MRT, ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι με τον συνασπισμό των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης «Αξίζει τον κόπο», που είναι ο προτιμώμενος εταίρος του συνασπισμού μετά τις εκλογές, δεν πραγματοποίησαν συνομιλίες για συνταγματικές αλλαγές, αλλά αν το «αξίζει» θέτει προϋπόθεση για την ψηφοφορία συνταγματικών αλλαγών, δεν θα γίνει αποδεκτό. 

 «Μετά τις εκλογές, όλα είναι πιθανά. Σήμερα μιλάμε μέσα από το πρίσμα του πώς μοιάζουν τα πράγματα τώρα. Διαφορετικά, μετά τις εκλογές, αν υπάρξει τέτοιος όρος, δεν θα τον δεχθούμε γιατί έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα (τις τροποποιήσεις του συντάγματος). 

Ναι, είμαστε υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν υπάρχει αμφιβολία εδώ. Αυτή είναι η ουσία, αυτή είναι η βάση της λειτουργίας του VMRO-DPMNE. Λάθη έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είναι πρόθεσή μας να αποδεχθούμε αυτά τα λάθη. Δεν τις αγνοούμε επειδή υπάρχουν, είναι εδώ, επομένως θέλουμε να έχουμε μια σαφέστερη και πολύ ακριβέστερη θέση όσον αφορά αυτές τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ας δούμε τι είδους σχέδιο έχει η Ευρώπη για εμάς. Έχει η Ευρώπη κάποιο σχέδιο για εμάς; Πρέπει να δούμε, για να είμαστε πιο σαφείς, γιατί αυτό είναι και πάλι ομιχλώδες", δήλωσε ο Mickoski. 

 Οι υπολογισμοί που έκαναν ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι στις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου, το VMRO-DPMNE θα έχει 52-53 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών της χώρας και το βράδυ των εκλογών ο Μίτσκοσκι υπέδειξε τον συνασπισμό των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ως τον προτιμώμενο εταίρο συνασπισμού μετά τις εκλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου