Απριλίου 29, 2024

Επί Τροχάδην

 

Μεγάλη Δευτέρα 29-04-2024

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Σερβία να κατανοήσει ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα πρέπει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο , λόγω του ψηφίσματος για τη Ο Ντόντικ δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικό, τα πολιτικά του κίνητρα δεν συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των σχέσεων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ειδικά στη σταθεροποίηση και εξομάλυνση των σχέσεων του βοσνιακού και σερβικού λαού, δήλωσε ο Ντόντικ στην τηλεόραση  του Σεράγεβο και ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στον Βούτσιτς στη Συνέλευση του Σερβικού Λαού, η οποία θα διεξαχθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος, η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και η Σερβία να απορρίψουν από κοινού αυτό το ψήφισμα. Ο Ντόντικ εξήγησε ότι ο «διαχωρισμός» που προτείνει δεν είναι απόσχιση . «Θα αναλάβουμε όλες τις λειτουργίες που έχουμε. Δεν θα δίνουμε χρήματα στον προϋπολογισμό τους ,θα αποσύρουμε στρατιώτες μας, θα αποσύρουμε άτομα που εργάζονται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, και θα δηλώσουμε ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου και της εισαγγελίας και κάθε  σώματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν θα εφαρμόζονται στο έδαφος μας»  δήλωσε ο Ντόντικ.

Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε και ότι η Ρεπούμπλικα Σερπσκα σέβεται τη Συμφωνία του Ντέϊτον και ότι δεν υπάρχει σχέδιο απόσχισης. «Κανείς δεν δηλώνει απόσχιση. Εμείς ως Ρεπούμπλικα Σέρπσκα έχουμε εισέλθει στη Βοσνία Ερζεγοβινη. Δεν έχουμε σχέδιο απόσχισης. Εταίρος μας είναι η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία ( FBiH), η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας του Ντέιτον. Αν έχουμε κάτι να συζητήσουμε, θα πρέπει να μιλήσουμε με την FBiH και όχι με το πτώμα της Βοσνίας Ερζεγοβινης», είπε ο Ντόντικ .

 ΣΕΡΆΓΕΒΟ.  Ο Καμίλ Ντουράκοβιτς τέως Δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα απείλησε τους Σέρβους με Πόλεμο. «Εάν ο πρόεδρος της  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ κηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Βοσνία, ο πόλεμος θα ξεσπάσει μέσα σε μία ώρα» δήλωσε  στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ». Στην εφημερίδα μίλησε και η «χαροκαμένη» Μουνίρα Σούμπασιτς, πρόεδρος της Ένωσης Μητέρων της Σρεμπρένιτσα, που δήλωσε ότι , «Η πολιτική της γενοκτονίας συνεχίζεται στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα» και ότι «είναι καιρός να σταματήσουμε να αρνούμαστε τη γενοκτονία και να εξυμνούμε τα εγκλήματα πολέμου».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου. Όπως είπε, η Σλοβενία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απέρριψε  το αίτημα και η Μάλτα ζήτησε κλειστή συνεδρίαση.Ο Ντάτσιτς σημείωσε ότι στη συνάντηση θα μιλήσει με σύνδεση μέσω  διαδικτύου το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, καθώς και εκπρόσωπος των Βοσνίων, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος της Βοσνιακής Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ μίλησαν χθες στο Βελιγράδι για το ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, που πρόκειται να ψηφιστεί τον Μάιο, και αποφάσισαν να οργανώσουν το Συμβούλιο του Σερβικού Λαού αμέσως μετά την ψηφοφορία, στον ΟΗΕ. Ο Βούτσιτς  αποδέχθηκε την πρόταση του Ντόντικ και η ακριβής ημερομηνία για τη διοργάνωση του Συμβουλίου θα οριστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος.

 Ο Βούτσιτς και ο Ντόντικ θα συναντηθούν ξανά την 1η Μαΐου στο Βελιγράδι για να συζητήσουν κοινά οικονομικά σχέδια και άλλους τύπους συνεργασίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ειδική Εισαγγελία στην Πρίστινα και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνελήφθη  στη διοικητική διάβαση Μπρίνιακ ενας ύποπτος για τη διάπραξη «εγκλήματος πολέμου κατά αμάχων» στην Τζάκοβα  μεταξύ του 1998 και του 1999. Το γραφείο του εισαγγελέα διέταξε την κράτησή του για 48 ώρες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Δύο Σέρβοι ξυλοκοπήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής στη Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε ο Αναπληρωτής Διοικητής της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για τη Βόρεια Περιφέρεια Βέτον Ελσάνι που είπε  ότι τρεις Αλβανοί συνελήφθησαν.Ττο περιστατικό συνέβη περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε τρία άτομα δόθηκε μέτρο κράτησης έως και 48 ώρες.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Κριστιάν Μίτσκοσκι  σε συγκέντρωση στο Μοναστήρι  (Μπίτολα) θυμήθηκε  τα οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Σεβερνοματσεντόνιγια που έπεσαν σε ενέδρα Αλβανών τρομοκρατών στο χωριό Βέϊτσε στις 28 Απριλίου 2001 και εξοντώθηκαν και έστειλε μήνυμα στον Αχμέτι.

«Σήμερα, τα ονόματα των 8 Μακεδόνων  που δολοφονήθηκαν στο  Βέϊτσε  είναι τα πιο ηχηρά». Ο Μίτσκοσκι είπε  ότι «το ΝΤΟΥΙ είναι η Μαφία. Κρύβεται πίσω από τα εθνικά και τα εθνοτικά θέματα. Αλλά σήμερα,κρύβονται πίσω από την κουρτίνα της Ευρώπης».

«Αυτός ο άνθρωπος, (ο Αχμέτι) μπλεγμένος με το σοβαρό έγκλημα και με ματωμένα χέρια που φοράει  κοστούμι, αποτελεί προσβολή τόσο για τους Αλβανούς όσο και για εμάς τους Μακεδόνες. Και όταν ο Αχμέτι λέει ότι οι Μακεδόνες δεν είχαν μνημεία, σημαίνει ότι απλά δεν ξέρει πού να κοιτάξει. Και εδώ στα Μπίτολα γεννηθήκαν  ήρωες με γενναίες καρδιές που λάτρευαν τη ζωή τους και την προσέφεραν  στο βωμό της ελευθερίας για την πατρίδα μας. Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, εκατοντάδες και χιλιάδες, αλλά σήμερα 28 Απριλίου, θυμόμαστε τα ονόματα των «8» .Οι τέσσεροι  ήταν από τα Μπίτολα και έδωσαν τη ζωή τους στο Βέϊτσε  το 2001», δήλωσε ο Μίτσκοσκι και φώναξε τα οκτώ ονόματα. Ο Μίτσκοσκι είπε ακόμα ότι  οι δυο κυβερνητικοί υποψήφιοι ο Στεβο (Πεντάροφσκι)  και ο Μπουγιάρ (Οσμάνι) ελαβαν συνολικά 300.000 ψήφους. Αν κοιτάξετε το αποτέλεσμα είναι λιγότερες από τις ψήφους της δικής μας υποψήφιας . Μαζί με τις ψήφους  του δημάρχου του Γκόστιβαρ Άρμπεν Ταραβάρι έχουμε κοντά στις 450.000 ψήφους, δηλαδή μιάμιση φορά περισσότερο», σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE και τόνισε ότι « η μελλοντική κυβέρνηση της οποίας  θα ηγηθεί το VMRO-DPMNE  θα περιλαμβάνει τον συνασπισμό «Βλεν». «Λυπάμαι που ο Αλί Αχμέτι θέλει να παρουσιαστεί δημόσια ως ιδεολόγος και πολύ ισχυρός, και  μας στέλνει απεσταλμένο και μας λέει ότι θέλει να εισέλθει στον μελλοντικό συνασπισμό με το VMRO-DPMNE και μάλιστα θα έλεγα άνευ όρων».

ΣΚΟΠΙΑ. Ανήμερα των Βαΐων φωτίστηκε , ενόψει του Πάσχα, ο σταυρός στο Ντράτσεβο, ύψους 63,5 μέτρων, Αυτός ο Σταυρός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Σεβερνοματσεντόνιγια. Στην τελετή χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Στέφανος ο δήμαρχος  από το Ξυνό νερό ‘Ορτσε Γκιοργκιέφσκι και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Μακεδόνων Τόνντορ Πέτροφ που χρηματοδότησε το έργο   

ΣΟΦΙΑ. Μετά τον «Ευρωατλαντικό Συνασπισμό» , ο Συνασπισμός της Διαφθοράς». Με τις ψήφους του ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ και των ΣτΑ-ΔΒ η Βουλή απέρριψε το αίτημα για συζήτηση της έκθεσης της επιτροπής διερεύνησης των πρακτικών διαφθοράς στην  «Τελωνειακή Υπηρεσία» και του ενδεχόμενου ρόλου του πρώην υπουργού Οικονομικών σε αυτές. Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ  δήλωσε ότι τα υλικά της επιτροπής θα παραδοθούν στην Εισαγγελία.

Αναμένεται αύριοΤρίτη να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. Ο Μπορίσοφ τόνισε εκ νέου ότι το ΓΚΕΡΜΠ και το ΚΔΕ δε θα σχηματίσουν μόνα τους συνασπισμό μετά τις εκλογές, και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες 5 υπηρεσιακές κυβερνήσεις.

Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ  δήλωσε ότι  «μετά τις εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΓΚΕΡΜΠ  και του συνασπιμού «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία», αλλά χωρίς τους Νικολάϊ Ντένκοφ, Κύριλ Πέτκωφ και Ασσεν Βασίλεφ στη διαπραγματευτική ομάδα.

«Ο Μπορίσοφ δεν είναι σε θέση να θέσει όρους», δήλωσε σε  δημοσιογράφους στο Μπουργκάς ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζοντας την Αλλαγή»  Ασσεν Βασίλεφ.

Ο (επίσης) συμπρόεδρος του «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» Κύριλ Πέτκωφ  δήλωσε ότι το Μπορίσοφ πρέπει να απαντήσει  αν θα «αποσυνδεθεί» από τις εξαρτήσεις από τον Πεέφσκι. «Ο Μπορίσοφ κατέχει τις ψήφους που εγγυώνται στον Πεέφσκι ότι δεν θα γίνει μεταρρύθμιση στους τομείς που τον ενδιαφέρουν», πρόσθεσε ο Πέτκοφ.

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός  υπουργός Ενέργειας, Βλαντιμίρ Μαλίνοβ, βρίσκεται στην Τουρκία όπου έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργού της Βουλγαρίας μετά την  απόφαση της Βουλής της Βουλγαρίας της 19ης Απριλίου 2024 με την οποία δόθηκε εντολή στον υπουργό να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για διαπραγματεύσεις όσον αφορά την αναθεώρηση  της Συμφωνίας μεταξύ της  βουλγάρικης εταιρίας «Μπουλγκάργκαζ» και της τούρκικης «Μπότας».

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η (ωραία) πρόεδρος της οργάνωσης του Βουκουρεστίου του  Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, Γκαμπριέλα , υπέβαλε χθες την υποψηφιότητά της για τη θέση του δημάρχου του Βουκουρεστίου στο Δημοτικό Εκλογικό Γραφείο. Η Φιρέα ήταν δήμαρχος της ρουμανικής πρωτεύουσας από το 2016 έως το 2020, και σήμερα είναι εκλεγμένη στη Γερουσία.Οι δημοτικές εκλογές στη Ρουμανία θα διεξαχθούν μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου.Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ρουμανική πρωτεύουσα διοικείται από τον Νικούσορ Νταν , ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για μια νέα θητεία ως ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από τη « Συμμαχία της Ενωμένης Δεξιάς».Τον Μάρτιο, το PSD και το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, αποφάσισαν να ορίσουν έναν κοινό υποψήφιο για δήμαρχο του Βουκουρεστίου στο πρόσωπο του Δρ Κάταλιν Κιρστόϊου αλλά μετά τις κακές επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την κοινή υποψηφιότητα και να ορίσουν ξεχωριστούς υποψηφίους..

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας υπερέβη το 2% του ΑΕΠ μετά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Οι δαπάνες ήταν κατά 37 δισεκατομμύρια λέι (περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ) υψηλότερες από τα έσοδα. Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε πάνω από 132 δισεκατομμύρια λέι (26,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 16% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, αλλά τα έξοδα ανήλθαν σε 168 δισεκατομμύρια λέι (περίπου 33,7 δισεκατομμύρια ευρώ), αυξημένα κατά 23% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο. Η Ρουμανία έκλεισε το 2023 με δημοσιονομικό έλλειμμα 5,68% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου