Απριλίου 29, 2024

Μίυσκοσκι: Το ΝΤΟΥΙ κυβερνάει εδω και 12 χρόνια

 

ΣΚΌΠΙΑ 29.04.2024Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Σεβερνοματσεντόνιγια  έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 8 Μαΐου. 
 Ο Χριστιάν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska ενέτεινε τη ρητορική του κόμματος και κάλεσε σε πλήρη κινητοποίηση "για να στείλουν στην αντιπολίτευση" , το DUI, που, "ηγείται του κράτους" και κυβερνά  τα τελευταία 12 χρόνια. 
 «Το πεπρωμένο μας, το πεπρωμένο σας, εξαρτάται από εκατό ανθρώπους που ελέγχουν τα πάντα. 
Ο Artan Grubi (DUI) και η παρέα του είναι κύριοι της Μακεδονίας αλλά και υπεύθυνοι για τη συλλογική ληστεία. 
Λένε ότι το DUI δεν είχε ποτέ καλύτερο συνεργάτη για την εξουσία από το SDSM. Δεν πήραν απλά αυτό που ήθελαν, πήραν διπλό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα το DUI είναι νευρικό, επειδή γνωρίζει ότι μετά από αυτές τις εκλογές δεν θα έχει ούτε εξουσία ούτε θα έχει μαλακτικά, όπως το SDSM", δήλωσε ο Μίτσκοσκι στη συγκέντρωση στην Αχρίδα.
 Από την πρώτη ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Μίτσκοσκι μίλησε για δύο πιθανά σενάρια SDSM και DUI, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνιστούν «συνωμοσία κατά της (Βόρειας) Μακεδονίας. Το πρώτο από αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ο πρόεδρος του SDSM Dimitar Kovachevski άφησε τον πρόεδρο του DUI Ali Ahmeti να καθορίσει για τον εαυτό του, εάν κάνουν ξανά κυβέρνηση, ποια υπουργεία θα πρέπει να πάρει το αλβανικό κόμμα και το δεύτερο βασίζεται στον όρο του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας ότι εάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν υπάρξει συμμετοχή τουλάχιστον 40%. Οι εκλογές θεωρούνται ανεπιτυχείς και ανεξάρτητα από το πόσες ψήφους παίρνουν, δεν υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος. Αναφερόμενος στις υποθέσεις μποϊκοτάζ του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται μαζί με τις κοινοβουλευτικές, ο Μίτσκοσκι είπε ότι αυτό είναι ένα από τα πιθανά σενάρια, επομένως (SDSM και DUI) θέλουν να προκαλέσουν συνειδητά μια συνταγματική κρίση.
 Στις προεκλογικές συναντήσεις του στους δήμους Saray και Chucher Sandeve, ο πρόεδρος του SDSM Dimitar Kovachevski αρνήθηκε με το DUI να προετοιμάσει ένα σενάριο για μποϊκοτάζ του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.
 «Αυτό δεν είναι αλήθεια, καλώ όλους τους ψηφοφόρους στις 8 Μαΐου να βγουν μαζικά και να υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο Στέβο Πενταρόβσκι και τον συνασπισμό «Για ένα ευρωπαϊκό μέλλον» στις κοινοβουλευτικές εκλογές. 
Ας εκλέξουμε πρόεδρο και τη σύνθεση του κοινοβουλίου, ώστε η (Βόρεια) πΓΔΜ να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", δήλωσε ο Κοβάτσεφκι, 
σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Τα δύο αλβανικά μπλοκ δεν έχουν ανακοινώσει εάν έχουν αποφασίσει ποιον από τους δύο υποψηφίους - Gordana Siljanovska ή Stevo Pendarovski - θα υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Σε συνέντευξή του στο TV Telma, ο Μπασκίμ Μπακίου, επικεφαλής του αρχηγείου της εκστρατείας του υποψηφίου, που διορίστηκε από τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Άρμπεν Ταραβάρι δήλωσε ότι αναμένει από τους πολίτες να ψηφίσουν για τον συνασπισμό "Αξίζει τον κόπο" στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου και "είναι η θέλησή τους τι να κάνουν στις προεδρικές εκλογές". 
 «Δεν έχουμε τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν στις τσέπες μας. Πιστεύω ότι οι Αλβανοί είναι ένας σοφός λαός, θα κάνουν τη διαφορά και θα κυβερνήσουν στις 8 Μαΐου. Την ημέρα της ψηφοφορίας, θα αποφασίσουν οι ίδιοι (ποιον προεδρικό υποψήφιο θα υποστηρίξουν) με βάση την ιστορία, τα προγράμματα και τις προτεραιότητες, σε αυτή την περίπτωση την ΕΕ, την εξάλειψη της διαφθοράς και τη λειτουργία του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Μπακίου. Ο συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Μετώπου υπό την ηγεσία του DUI δεν έχει ανακοινώσει την απόφασή του για το πώς θα τοποθετηθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Θα εξεταστούν όλες οι πιθανές επιλογές. Η προσωπική μου άποψη ως μέλος της προεδρίας του DUI είναι ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται πρόσθετες κρίσεις και πρέπει να βρεθούν λύσεις, πρέπει να συζητηθούν οι πλατφόρμες των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές. Νομίζω ότι και οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να κληθούν να πάρουν την τελική τους θέση σχετικά με την πρόταση εκλογής του προέδρου από το κοινοβούλιο (πίσω από αυτή την πρόταση βρίσκονται και τα δύο μπλοκ αλβανικών κομμάτων στη Βόρεια Μακεδονία). Πρέπει να σκεφτούμε καθαρά και προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να κινηθεί η χώρα», δήλωσε ο Κρέσνικ Μπεκτέσι σε συνέντευξή του στην ίδια τηλεόραση.
 Οι εκλογές στις 8 Μαΐου στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι τόσο για έναν δεύτερο γύρο στην εκλογή του προέδρου της χώρας, στον οποίο θα συμμετάσχουν η Γκορντάνα Σιλιανόβσκα και ο Στέβο Πενταρόβσκι, όσο και για ένα κοινοβούλιο, όπου 17 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί είναι εγγεγραμμένοι για συμμετοχή. /ΒΗ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου