Ιανουαρίου 30, 2024

Διατηρούμε άριστες σχέσεις με την Τουρκία σε κάθε τομέα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σκιπερίας

 

ΤΊΡΑΝΑ  Η Αλβανία και η Τουρκία θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους, καθώς και τη συνεργασία με τους εταίρους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων ασφαλείας των δύο χωρών, δήλωσε  ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας Ιγκλι Χασάνι .
 Ο κ. Χασάνι καλωσόρισε στα Τίρανα τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία, καθώς και τα επιτεύγματα των δύο χωρών σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. 
 Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη διμερή συνάντηση, ο Χασάνι διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι εκτιμά τη στήριξη που έχει δώσει η Άγκυρα στην Αλβανία από τον σεισμό του 2019, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. 
 «Σήμερα πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικού Διαλόγου ως μηχανισμού που κατοχυρώνεται στη Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, την οποία υπογράψαμε στις 6 Ιανουαρίου 2021. 
Αυτή η συνάντηση ενισχύει τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο Χασάνι, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων. 
 Η εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τον κ. Χασάνι, «συμβαδίζει με τη σημαντική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, που εκφράζεται με την υπογραφή σειράς συμφωνιών σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η άμυνα, η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, ο πολιτισμός κ.λπ. 
 Η Τουρκία και η Αλβανία διατηρούν άριστες σχέσεις σε κάθε τομέα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και όσον αφορά τις ανταλλαγές σε τομείς όπου οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο, όπως η οικονομία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η διπλωματία, δήλωσε ο Αλβανός υπουργός. 
 Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία ανέρχονται σε 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Περισσότεροι από 15.000 Αλβανοί πολίτες εργάζονται σε 830 τουρκικές εταιρείες, δήλωσε ο Χασάνι σχετικά με την οικονομική και εμπορική συνεργασία των Τιράνων και της Άγκυρας. «Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο του διαθέσιμου εμπορίου ύψους σχεδόν 760 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Το ευρώ δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι συνθήκες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία είναι πολύ ευνοϊκές. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο δείκτης θα υπερβεί το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Χασάνι φέρεται να είπε στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων. Επικεντρώθηκε επίσης στην περιφερειακή συνεργασία και στις ευκαιρίες βελτίωσης των σχέσεων με βάση την αρχή της καλής γειτονίας. «Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εντολής της Αλβανίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η χώρα μας θα συνεχίσει τη διεθνή δέσμευσή της στο πλαίσιο άλλων πρωτοβουλιών. Η επιτυχής υλοποίηση των δεσμεύσεων συνεπάγεται στενή συνεργασία με την Τουρκία», κατέληξε ο Αλβανός υπουργός.
 Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αλβανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για τη διεθνή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και χαιρέτισε την έγκριση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο. 
Ο υπουργός Χασάνι τόνισε ότι η Αλβανία και η Τουρκία έχουν κοινή θέση «για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», εκφράζοντας ακλόνητη υποστήριξη στην εδαφική κυριαρχία ενόψει των νέων προκλήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου