Ιανουαρίου 30, 2024

Ο Στέβο υπέγραψε διάταγμα για τη δημοσίευση του νόμου για τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας


 

ΣΚΌΠΙΑ Ο πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια  Στέβο Πεντάροβσκι υπέγραψε διάταγμα για τη δημοσίευση του νόμου για τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας, ο οποίος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας την Παρασκευή. 
 «Ο νόμος που ψηφίστηκε θα συμβάλει στην ανύψωση του γλωσσικού πολιτισμού, στη διατήρηση  της μακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας και του κυριλλικού αλφαβήτου της, στην επιβεβαίωση της ανάγκης για αυξημένη κοινωνική και ατομική φροντίδα για την ορθή χρήση της στη δημόσια και επίσημη επικοινωνία, καθώς και στον σεβασμό και την προώθηση των γλωσσικών προτύπων.
 Ο Πεντάροφσκι αναμένει ότι η εφαρμογή του νόμου θα συμβάλει στην υπέρβαση των ανησυχητικών καταστάσεων που σχετίζονται με την κακή χρήση της μακεδονικής γλώσσας και του κυριλλικού αλφαβήτου της και στην ενισχυμένη, οργανωμένη και συστηματική φροντίδα του κράτους για την ορθή χρήση του", ανέφερε η δήλωση. 
 "Ο νέος νόμος περιέχει πολλές λύσεις και μηχανισμούς για την οικοδόμηση μιας κατάλληλης γλωσσικής πολιτικής, πρόσθετους μηχανισμούς που χρησιμεύουν για την ενίσχυση του σεβασμού για τη μακεδονική λογοτεχνική γλώσσα και την ορθή χρήση της. Η συνεπής εφαρμογή αυτού του νόμου θα προσεγγίσει τον διορισμό καθηγητών στη μακεδονική γλώσσα σε όλους τους κρατικούς θεσμούς και υπηρεσίες, στα σχολεία, στους εκδοτικούς οίκους, στα μέσα ενημέρωσης και, φυσικά, αυτό θα αυξήσει το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της μακεδονικής γλώσσας", ανέφερε σε δήλωσή της η ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού .
 Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, «πρόκειται να συσταθεί Επιθεώρηση για τη Χρήση της Μακεδονικής Λογοτεχνικής Γλώσσας, η οποία θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου και ο νόμος παρέχει νομική βάση για την υιοθέτηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Μακεδονική Γλώσσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου