Ιανουαρίου 31, 2024

Άλλη μια επίθεση σε Σέρβο επαναπατριζόμενο στο Τουμάρε

 

Άγνωστος δράστης τραυμάτισε τη Ραντμίλα Σίμιτς και απείλησε να της βάλει φωτιά .
Σεράγεβο – Εκτός από το ότι ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μερικοί ακόμη και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πολλοί από τους λίγους Σέρβους που επιστρέφουν στην Ομοσπονδία της Β-Ε υφίστανται σωματική παρενόχληση. 
Το πιο προφανές παράδειγμα αυτού είναι το χωριό Tumare στο δήμο Lukavac στο καντόνι Tuzla, όπου οι επιθέσεις επαναλαμβάνονται. Αυτό αποδεικνύεται από την περίπτωση της επαναπατριζόμενης Ραντμίλα Σίμιτς, η οποία δέχθηκε επίθεση πριν από λίγες ημέρες από έναν μασκοφόρο άνδρα με την απειλή να της βάλει φωτιά.
 Υπέστη σωματική κακοποίηση τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν ένας άγνωστος δράστης την έγδυσε και της έδεσε τα χέρια και το στόμα. Η νέα επίθεση στη Σίμιτς Έβα ήρθε στη μέση της ημέρας, καθώς έφευγε από το σπίτι της. Εμφανώς φοβισμένη και με τα τραύματα στο πρόσωπο που της προκάλεσε ο δράστης, κατάφερε να «αντισταθεί και να καλέσει τον σύζυγό της στο τηλέφωνο», ο οποίος έκοβε ξύλα σε κοντινό δάσος εκείνη τη στιγμή. Η αστυνομία, η οποία έφτασε μετά από πρόσκληση του συζύγου της Radmila, διεξήγαγε έρευνα, αλλά δεν βρήκε τον δράστη. Το ελικόπτερο του Μαύρου Στρατού υπέστη σοβαρές ζημιές στο... Η δεύτερη επίθεση στο Σίμιτς ενόχλησε και τρόμαξε περαιτέρω τους λίγους Σέρβους που επέστρεψαν στο Τουμάρε πριν από 20 χρόνια και ξαναέχτισαν τα κατεστραμμένα σπίτια τους. Μερικοί από αυτούς σκέφτονται να εγκαταλείψουν ξανά τις εστίες του προπάππου τους. Φέτος, ακριβώς λόγω του φόβου που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τέσσερις οικογένειες το έκαναν. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Σέρβων στην Ομοσπονδία της Β-Ε, Τζόρτζε Ραντάνοβιτς, καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Σίμιτς και καλεί τις αρχές να ρίξουν φως στην υπόθεση αυτή το συντομότερο δυνατό και να διασφαλίσουν ασφαλή ζωή για τους επαναπατριζόμενους στην Τουμάρε. Σε συνέντευξή του στο Politika, υπενθυμίζει ότι αυτή η τελευταία επίθεση είναι ένα από μια σειρά αρνητικών παραδειγμάτων που κάνουν τους Σέρβους επαναπατριζόμενους να ζουν σε συνεχή φόβο. "Στα τέλη Ιουλίου του περασμένου έτους, η 89χρονη Jovanka Djuric εξαφανίστηκε στο χωριό Tumare κάτω από ανεξήγητες συνθήκες, η οποία δεν απομακρυνόταν από το σπίτι λόγω κακής όρασης. Ένα μήνα πριν από την εξαφάνιση του Τζούριτς, ο Τρίφκο Σπασόγιεβιτς δέχθηκε επίθεση στο ορθόδοξο νεκροταφείο. Οι Σέρβοι επαναπατριζόμενοι βίωσαν μεγαλύτερη πρόκληση στις 14 Ιανουαρίου, στο Mali Božić, όταν Βόσνιοι κυνηγοί, οι οποίοι τοποθετούν κυνηγετικούς ελέγχους σε σερβικό έδαφος, τους εμπόδισαν να επισκεφθούν το νεκροταφείο όπου αναπαύονται οι συγγενείς τους. Έχουν επίσης καταγραφεί παραδείγματα διάρρηξης στα σπίτια των επαναπατριζόμενων", δήλωσε ο Ραντάνοβιτς. Αν δεν υπάρχει ισχυρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου