Ιανουαρίου 31, 2024

Δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η αλλαγή των εγγράφων ταυτότητας στη Σεβερνοματσεντόνιγια μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τοσκόφσκι

 


ΣΚΌΠΙΑ 31.01.2024 02:59 (ΒΤΑ) Το πρόβλημα με την αντικατάσταση των διαβατηρίων και των ταξιδιωτικών εγγράφων με το νέο όνομα του κράτους - της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να μετριαστεί μόνο με καλή οργάνωση και ανακατανομή των ανθρώπινων πόρων που διατίθενται στο Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε ο νεοεκλεγείς υπουργός Εσωτερικών Panche Toskovski σε συνέντευξή του στο Sitel TV.
 Για το θέμα των ουρών στα σημεία έκδοσης και παραλαβής των νέων προσωπικών εγγράφων στη χώρα, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν έως τις 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Τοσκόφσκι επισκέφθηκε σήμερα ένα από τα ανοιχτά σημεία, ενώ συναντήθηκε με την πρέσβη της Ελλάδας στη Βόρεια ΜακεδονίαΣοφία Φιλιππίδου. 
 Αφού ο Τοσκόφσκι δήλωσε πριν αναλάβει καθήκοντα ότι θα υποβάλει πρόταση τροποποίησης του νόμου περί ταξιδιωτικών εγγράφων (άδειες οδήγησης), ο οποίος θα λύσει το πρόβλημα, σήμερα είπε ότι αυτός ο νόμος είναι απίθανο να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο και η λύση που βλέπει είναι μόνο στη δημιουργία μιας καλύτερης οργάνωσης της εργασίας για την αλλαγή προσωπικών εγγράφων. 
 "Έχω ήδη δώσει τις κατάλληλες εντολές να αποσύρω έναν ορισμένο αριθμό ανθρώπων από άλλους τομείς όπου δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και να τους αναδιανείμω σε εκείνο το μέρος όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική", δήλωσε ο Τοσκόφσκι. 
 Ερωτηθείς εάν η περίοδος των προσωπικών εγγράφων μπορεί να παραταθεί και εάν το είχε ζητήσει στη σημερινή συνάντηση με την Ελληνίδα πρέσβη Σοφία Φιλιππίδου, ο κ. Τοσκόφσκι είπε ότι ενημερώθηκε από τον πρέσβη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019 και δήλωσε ότι εντός πέντε ετών η Βόρεια Μακεδονία θα επανεκδώσει τα έγγραφα ταυτότητας για τους πολίτες της με το νέο όνομα του κράτους. Αυτά τα πέντε χρόνια λήγουν στις 12 Φεβρουαρίου.

 «Τα θεσμικά μας όργανα έχουν πει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα λόγω του γεγονότος ότι έχουν ήδη εκδοθεί 1.250.000 ταξιδιωτικά έγγραφα. 
Τι γίνεται όμως με τους άλλους που δεν αντικαθίστανται;
 Η κατάσταση είναι ανησυχητική, πιστέψτε με. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο σχεδιασμός. Όταν σχεδιάστηκε η διαδικασία, αυτό δεν έγινε σύμφωνα με τον αριθμό των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά σύμφωνα με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται πραγματικά στη χώρα. Και δεύτερον, μπήκαν πολύ αργά, από τα μέσα του 2021, στη διαδικασία υλοποίησης της σύμβασης και είναι φυσικό ο πρέσβης να επιμένει στην τήρηση των διατάξεων της συνθήκης, δήλωσε ο Τοσκόφσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν και έχει θέσει το θέμα, δεν πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση για εκείνους τους πολίτες που δεν κατάφεραν μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου να αντικαταστήσουν τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και θέλουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας μετά από αυτή την ημερομηνία με τα παλιά τους έγγραφα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό είναι καθαρά μαθηματικά», τα μηχανήματα θα είναι σε θέση να παράγουν 50.000 διαβατήρια το μήνα και θα χρειαστεί ένας χρόνος για να αντικατασταθούν όλα τα έγγραφα, ακόμη και αν υπάρχει επαρκής αριθμός δειγμάτων. «Οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν ότι έχουμε ένα μαγικό ραβδί. Δεν μπορώ να κάνω θαύματα, δεν είναι δυνατόν η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Τοσκόφσκι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου