Αυγούστου 30, 2023

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συνομιλίες με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ ΣΒΈΤΛΑ ΜΊΤΕΒΑ Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συνομιλίες με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ ΛάιτσακΟ πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συνομιλίες με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ Φωτογραφία: Επίσημος λογαριασμός Instagram του Aleksandar Vučić ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ 30.08.2023 16:22 (ΒΤΑ) Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε σήμερα συνομιλίες με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ανέφερε η σερβική εθνική τηλεόραση RTS. Η συνάντηση μεταξύ του Aleksandar Vucic και του Miroslav Lajcak ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και τα θέματα της συνάντησης δεν ανακοινώθηκαν, θεωρείται ότι ένα από τα κύρια θέματα ήταν η πολύμηνη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και ο τρόπος εξεύρεσης διεξόδου από αυτήν. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου στις Βρυξέλλες. Ο Miroslav Lajcak συναντήθηκε με τον Albin Kurti στο περιθώριο του φόρουμ στο Bled και ανακοίνωσε τη συνέχιση των συνομιλιών στο υψηλότερο επίπεδο τον Σεπτέμβριο. Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Λάιτσακ στο Βελιγράδι αυτό το καλοκαίρι - τον Ιούνιο, μαζί με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ζήτησε και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Στη συνέχεια επανέλαβε τα αιτήματά του, ζητώντας τοπικές εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με τη συμμετοχή των Σέρβων και επιστροφή στο διάλογο το συντομότερο δυνατό. Ο Πρόεδρος Vucic συναντήθηκε σήμερα με το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Michael Turner και δήλωσε ότι η Σερβία καταβάλλει πολλές προσπάθειες στον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ. /ΒΗ/ ΜΕΤΟΧΉ ΠΡΟΤ

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 30.08.2023 Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε σήμερα συνομιλίες με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα στα Δυτικά Βαλκάνια. 

 Η συνάντηση μεταξύ του Aleksandar Vucic και του Miroslav Lajcak ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

 Αν και τα θέματα της συνάντησης δεν ανακοινώθηκαν, θεωρείται ότι ένα από τα κύρια θέματα ήταν η πολύμηνη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και ο τρόπος εξεύρεσης διεξόδου από αυτήν.

 Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου στις Βρυξέλλες. Ο Miroslav Lajcak συναντήθηκε με τον Albin Kurti στο περιθώριο του φόρουμ στο Bled και ανακοίνωσε τη συνέχιση των συνομιλιών στο υψηλότερο επίπεδο τον Σεπτέμβριο. Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Λάιτσακ στο Βελιγράδι αυτό το καλοκαίρι - τον Ιούνιο, μαζί με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ζήτησε και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Στη συνέχεια επανέλαβε τα αιτήματά του, ζητώντας τοπικές εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με τη συμμετοχή των Σέρβων και επιστροφή στο διάλογο το συντομότερο δυνατό. Ο Πρόεδρος Vucic συναντήθηκε σήμερα με το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Michael Turner και δήλωσε ότι η Σερβία καταβάλλει πολλές προσπάθειες στον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Miroslav Lajcak, ανακοίνωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στο Βελιγράδι την επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου τον Σεπτέμβριο για τη μείωση των εντάσεων και των τοπικών εκλογών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την εφαρμογή όλων των προηγούμενων συμφωνιών. 

Ο Lajcak έγραψε στην πλατφόρμα X (Twitter) ότι είχε μια ουσιαστική συνομιλία με τον Vučić.

 "Ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι σχετικά με την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου τον Σεπτέμβριο, τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και τις νέες τοπικές εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου", έγραψε ο Λάιτσακ. 

 Ο Vucic ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι είχε μεταφέρει στον Lajcak ότι ανησυχούσε βαθιά για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και το σχέδιο της Πρίστινα να καταλάβει το βόρειο τμήμα της επαρχίας και να εκδιώξει τους Σέρβους. 

 "Ανησυχώ πολύ για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και το σχέδιο του Κούρτι να καταλάβει βίαια το βόρειο τμήμα της επαρχίας και να εκδιώξει τους Σέρβους από τις αιώνιες εστίες τους.

 Το μετέφερα στον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα στα Δυτικά Βαλκάνια, Miroslav Lajčák", έγραψε ο Vucic στο Instagram. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου