Δεκεμβρίου 29, 2020

Απογραφή με δακτυλικά αποτυπώματα στη Σεβερνοματσεντόνιγα

 

ΣΚΟΠΙΑ. Λίγους μήνες πριν από την απογραφή, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της απογραφής. Η τελευταία πρόταση του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, για χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων χαρακτηρίστηκε ως μη ρεαλιστική από τον  Υπουργό Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι και τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας,  Απόστολο Σίμοβσκι , ενώ  ο  Ζόραν Ζάεφ  δήλωσε  ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την προμήθεια τερματικών δακτυλικών αποτυπωμάτων, « αν και το γεγονός είναι ότι ο χρόνος τελειώνει, και υπάρχει πολύ λίγος χώρος για την προετοιμασία της απογραφής», η οποία δεν έχει διεξαχθεί  εδώ και 18 χρόνια.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ο Ζάεφ, ήρθε σε επαφή με δωρητές για να δει αν μπορούμε να έχουμε δωρεές. Έχουμε πρεσβείες που έχουν υποστήριξη με περισσότερα  των 20 εκατομμυρίων ευρώ  τις εκλογές στη χώρα μας, γι 'αυτό τους ζητάμε να διαθέσουν πέντε εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια να αγοράσουν πέντε χιλιάδες τερματικά για  «τα αποτυπώματα που θα χρησιμοποιούμε για τις εκλογές, αλλά και για να βοηθήσουν επίσης στην απογραφή», δήλωσε ο Ζάεφ. Η αντιπολίτευση  ζήτησε να αγοραστούν 10.000 τερματικά δακτυλικών αποτυπωμάτων για την απογραφή, αλλιώς  δεν θα υποστηρίξουν την απογραφή «γιατί σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο η SDSM σκοπεύει να την  πραγματοποιήσει, μπορούν ακόμη και να μετρήσουν ως και 3 εκατομμύρια κατοίκους».

 ΣΚΟΠΙΑ. Δημοσκόπηση του παρουσίασε η Τ/Ο «Τέλμα» που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά   από τις 16 έως και τις 24 Δεκεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 ερωτηθέντων άνω των 18 ετών, έδειξε ότι το 25% των Σεβερνομακεντόντσι θα ψήφιζαν υπέρ του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ , ενώ το 22,5% θα ψήφιζε για τη  Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας . Το 8,6% θα ψήφιζε υπέρ της Αριστεράς, Το 25,4% δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε, ενώ το 11,7% αρνήθηκε να απαντήσει. Το 2,4% δήλωσε ότι θα  «το έριχνε άκυρο»  και το 4,1% δήλωσαν αναποφάσιστοι 

Μεταξύ των Αλβανών, το 27,7% θα ψήφιζε το DUI ,  το 18,6%  θα ψήφιζε υπέρ της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, το  2,1% θα ψήφιζε υπέρ της Αλτερνατίβας, το 5,8% για το  DPA και το 7.9% την «ΜΠΕΣΑ», Το 3,7%. θα ψήφιζε για τη  Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας .Το 10,3% των Αλβανών αρνήθηκε να απαντήσει και ο ίδιος αριθμός είπε ότι δεν θα ψηφίσει. Επίσης, το 0,4% «θα το έριχνε άκυρο»  και το 13,2% δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου