Οκτωβρίου 30, 2020

Η Cia και ο τζουκάνοβιτς καθοδηγούν τον Κροβοκάπιτς

 

Ακριβώς δύο μήνες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαυροβουνίου, οι νικητές των εκλογών είναι πιο μακριά από ποτέ σε ότι αφορά στο  σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η ρήξη του εντολοδόχου πρωθυπουργού με την ηγεσία του Δημοκρατικού Μετώπου κλιμακώθηκε .Αναφερόμενος στη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ο Κριβοκάπιτς δήλωσε ότι εάν περιελάμβανε τους πολιτικούς ηγέτες Αντρίγια Μάντιτς, Μίλαν Κνέζεβιτς και Νεμπόισα Μεντόγεβιτς, « δεν θα γίνει δεκτή ολόψυχα από τους σχετικούς διεθνείς θεσμούς» και τόνισε ότι «δεν έχει καμία υποχρέωση σε κανέναν πολιτικό ηγέτη»  και ότι «όλοι στο Μαυροβούνιο γνωρίζουν ότι ο Αντρίγια Μάντιτς  δεν με επέβαλε ως επικεφαλής της λίστας». 

Ο Μάντιτς ανταπάντησε ότι  «ο Επίσκοπος Ιωαννίκειος και ο Ποπ (Γκόικο) Πέροβιτς  όρισαν  τον Κριβοκάπιτς ως επικεφαλής  του ψηφοδελτίου» και πρόσθεσε:  «Απομακρύνεται από εμάς, προφανώς με εντολή κάποιου, δεν ξέρω ποιανού, ίσως μεγιστάνα, ίσως της CIA ή της πρεσβείας, πλησιάζει εκείνους από τη  δεύτερη και την Τρίτη λίστα». Ο αρχηγός της Νέας  Σερβικής Δημοκρατίας τόνισε ότι «πολλοί καλοπροαίρετοι» τον διαβεβαίωσαν ότι ο Κριβοκάπιτς ήταν ψηφοφόρος του DPS, αλλά ότι στο κόμμα επέλεξαν να εμπιστευτούν τον κλήρο, ο οποίος τον «συνέστησε θερμά».

Ο Μεντόγεβιτς, δήλωσε ότι   ο εντολοδόχος  πρωθυπουργός «έκανε συμφωνία» με τον πρόεδρο του κράτους Μίλο Τζουκάνοβιτς και το DPS. Δεν λέει  λέξη εναντίον του. Το  Δημοκρατικό Μέτωπο τον ενοχλεί, ενώ το DPS δεν τον πειράζει».

Κατόπιν αυτών, οι ηγέτες των  συνασπισμών «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», «Η ειρήνη είναι το έθνος μας» και «Ασπρόμαυροι» θα συναντηθούν σήμερα στις 10.30 πμ ,με πρόσκληση του εντολοδόχου πρωθυπουργού  Ζντράβκο Κριβοκάπιτς για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στο επίκεντρο θα είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.  Στην πρόσκληση, ο Κριβοκάπιτς ανέφερε  ότι η συνάντηση θα γίνει  «με την ευκαιρία του τελικού σχηματισμού κυβέρνησης».

Ο Κριβοκάπιτς , έχει ετοιμάσει τον δικό του κατάλογο υπουργών σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους  συνασπισμούς. Ο κατάλογος αυτός δεν περιλαμβάνει τους Μάντιτς, Κνέζεβιτς, Μεντόγιεβιτς, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον εντολοδόχο  πρωθυπουργό.

Χθες ο συνασπισμός «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» αλλά και οι  «Ασπρόμαυροι» δεν έδωσαν  στο γραφείο του εντολοδόχου πρωθυπουργού, το ονόματα των υπουργών τους όπως προέβλεπε η πρόσκληση του πρωθυπουργού. 

Ο συνασπισμός «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» διευκρίνισε ότι ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να αρθεί το χάσμα μεταξύ αυτού και του Συνασπισμού ενώ ο συνασπισμός του Αμπάζοβιτς δήλωσε ότι  δεν προτίθενται να υποβάλει τον κατάλογο των ονομάτων μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία για μη πολιτικά πρόσωπα στο σύνολο του τομέα της ασφάλειας. Ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ειδικός Εκπρόσωπος για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ δήλωσε  ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από βασικά υπουργεία της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να εξασφαλίσουν ότι το Μαυροβούνιο θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του  στο ΝΑΤΟ. 

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου ζήτησε  βοήθεια από την Ιντερπόλ για τον εντοπισμό (αριστερού) Αλβανού που απείλησε τον Αμπάζοβιτς. «Αμπάζοβιτς, αν συνεχίσεις να κάνεις παρέα με αυτούς  Τσέτνικ, θα είσαι ο πρώτος που θα σφαχτεί (Αλλάχ Ακμπάρ), αλλά αυτό σε περιμένει. Του έγραψε στο Φέισμπουκ  ο R.S. 69 ετών από το Ροζάι που ζεί στην Σουηδία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου