Οκτωβρίου 30, 2020

Είναι η ώρα να φύγει ο Υπατος

 

Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα απέστειλε χθες έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία επεσήμανε τη δέσμευση της Σέρπσκα στις Συμφωνίες Ντέιτον και στην ανάγκη τα άλλα δύο μέρη να επιδείξουν την ίδια δέσμευση.

Το  μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης    Μίλοραντ Ντόντικ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν ότι η εποχή  της διεθνούς κηδεμονίας  που προσωποποιήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο  πέρασε και ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη   πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον της αυτόνομα και ανεξάρτητα.

 Σε τηλεφωνική συνομιλία, με τον Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση και γι' αυτό αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσκεψή του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ο Ντόντικ ευχαρίστησε τον Λαβρόφ για την πολιτική αρχών που ακολουθεί η  Ρωσική Ομοσπονδία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Ο Ντόντικ εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Ειρηνευτικές Συμφωνίες  του Ντέιτον, και ενημέρωσε τον Λαβρόφ για τις πιέσεις που ασκούνται στη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα για να παραιτηθεί  από τους υφισταμένους  μηχανισμούς προστασίας όπως το εθνικό βέτο για χάρη της ενσωμάτωσης στην ΕΕ, τονίζοντας  ότι η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από αυτούς.

Ο Ντόντικ επανέλαβε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν επιθυμεί ένταξη στο

ΝΑΤΟ. Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται συνάντηση μεταξύ του Ντόντικ και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του έτους και ανακοίνωσε το άνοιγμα παραρτήματος  της Ρωσικής Πρεσβείας στην Μπάνια Λούκα και το άνοιγμα ρωσικού  πολιτιστικού κέντρου  στην Μπάνια Λούκα .

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Ντόντικ  ότι την ίδια ημέρα που τα ρωσικά  εμβόλια για τον Κορωνοϊό θα είναι διαθέσιμα στους Ρώσους πολίτες, η Ρεπούμπλικα Σερπσκα θα έχει τη δυνατότητα να λάβει περίπου 200.000 δόσεις.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ σχολιάζοντας  τη δήλωση του Ίνζκο ότι «οι οντότητες υπάρχουν μόνο βάσει του Συντάγματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο  Βαλεντίν Ίνζκο να διαβάσει έστω για πρώτη φορά την Ειρηνευτική Συμφωνία Ντέιτον , η οποία, μεταξύ άλλων, περιγράφει το ρόλο του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αντί να διαβάζει τον Ομοσπονδιακό Τύπο και να λαμβάνει πληροφορίες από τα γραφεία  Βοσνίων πολιτικών. Ο Ντόντικ τόνισε ότι η συμπεριφορά του Ίνζκο ως Ύπατου Εκπροσώπου, εκτός από το ότι είναι αντίθετη με το Παράρτημα 10, δεν συμβάλλει στη σταθεροποίηση και την πρόοδο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , και ότι ο Βαλεντίν Ίνζκο όλα αυτά τα χρόνια , «είναι λομπίστας των μουσουλμάνων».

«Ο Ίνζκο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η διεθνής συμφωνία που δημιούργησε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη  είναι παλαιότερη από τις δηλώσεις του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης ή τις αυθαίρετες ερμηνείες της, και ότι η παραβίαση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον αποτελεί ποινικό αδίκημα», τόνισε ο Ντόντικ.

Σχολιάζοντας την μεροληπτική και ανακριβή έκθεσή του Ίνζκο  στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ντόντικ είπε  ότι «με τέτοιες αναφορές παρατείνει την πολιτική του ζωή στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τον  αστρονομικά υψηλό μισθό του, τον οποίο δεν θα μπορούσε να βρει πουθενά αλλού στον κόσμο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου