Σεπτεμβρίου 28, 2020

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του ΟΥΤΣΕΚΑ Αγκίμ Τσέκου ανακρίθηκε με την ιδιότητα του κατηγορουμένου στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Χάγη, δήλωσε ο δικηγόρος του. Ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚ Σαλίχ Μουσταφά  θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού δικαστή στη Χάγη για να απολογηθεί για  τα εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι που διέπραξε .

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς, δήλωσε ότι οι επιθέσεις από το Σεράγεβο εναντίον του Πρωθυπουργού Ράντοβαν Βίσκοβιτς θα αποτύχουν.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης  των Βετεράνων Μίλομιρ Σάβτσιτς δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού Βίσκοβιτς, εντάσσονται σε ένα σχέδιο που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό για να κατηγορηθούν περισσότεροι από 20.000 Σέρβοι για τα γεγονότα του Ιουλίου του 1995 στη Σρεμπρένιτσα.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Τις τελευταίες 24 ώρες μεταξύ των 483 ατόμων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις 30 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό στη  Σέρπσκα ενώ τέσσερα άτομα που είχαν μολυνθεί  από τον ιό πέθαναν.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Δημοκρατική Συμμαχία , «ΝΤΕΜΟΣ» , καταδίκασε έντονα τη δήλωση του πρώην Ύπατου Εκπροσώπου Κρίστιαν Σβάρτς Σίλινγκ ότι τα Σύμφωνα Ντέιτον πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς  «τιμώρησαν το θύμα και επιβράβευσαν  τον επιτιθέμενο», τονίζοντας ότι «πρόκειται για επαίσχυντη, αναληθή και προσβλητική δήλωση για το σερβικό λαό. Το «πραγματικό SDS» αντιτίθεται σθεναρά στις θέσεις του πρώην Ύπατου Εκπροσώπου  Κρίστιαν Σβάρτς-Σίλινγκ και του Πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ντέιτον και είναι πεπεισμένο ότι ολόκληρο το Σερβικό πολιτικό σώμα αντιτίθεται ομόφωνα σε αυτήν, δήλωσε ο Ράντομιρ Λούκιτς, αρχηγός του κόμματος.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρθηκαν 49 κρούσματα λοίμωξης από coronavirus στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας FBH, ελέγχθηκαν 684 άτομα για τον ιό και τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τέσσερεις Αφγανοί υπήκοοι έφεραν έναν σοβαρά τραυματισμένο μετανάστη μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Καντονίου Ούνα-Σανά.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία συμμετέχει σε έργα υποδομής που τη συνδέουν με την περιοχή, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σεβερνομακεντόνιγια και Αλβανία, με 13 δις ευρώ, δήλωσε η υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών της Σερβίας Ζαράνα Μιχάιλοβιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Στη δίκη του Στρατηγού Μίλομιρ Σάβτσιτς για συνέργεια στα εγκλήματα πολέμου του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, ο μάρτυρας της Εισαγγελίας Αλεξάνταρ Λούτσιτς δήλωσε ότι μεταξύ 13 και 16 Ιουλίου 1995, δεν έλαβε εντολές από τον Σάβτσιτς, ο οποίος εκείνη την εποχή,  βρισκόταν  70 χιλιόμετρα μακριά στην περιοχή της Ζέπα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Γερμανό Πρεσβευτή στη Σερβία Τόμας Σίμπ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το διάλογο Βελιγραδίου - Πριστίνα, με ειδική αναφορά στην επίτευξη της συμφωνίας των Βρυξελλών και τη συνέχιση του διαλόγου.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, μετά την  συνάντηση με τις εκλογικές επιτροπές  του κόμματος στις περιφέρειες της χώρας, δήλωσε ότι «υπάρχουν πάντα περισσότερα να κάνουμε για τους πολίτες. Σε σύντομη δήλωσή του στα ΜΜΕ, ο Ράμα δήλωσε ότι «Ήρθε η ώρα να εντείνει την επικοινωνία με τους ανθρώπους» Ο  Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις από το 2013 έως το 2019 αύξησαν το προσωπικό τους 132.000, σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλωθέντων στην κοινωνική ασφάλιση

 ΤΙΡΑΝΑ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, οι Αλβανοί μετανάστες κατάφεραν να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, έχουν στείλει 121 εκατομμύρια ευρώ στις οικογένειές τους για αυτή την περίοδο του έτους.

Ωστόσο, το ποσό που εστάλη το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι 34% χαμηλότερο από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Ενώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 οι μετανάστες που εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό έφεραν στην Αλβανία 152 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, παρατηρείται ελαφρά αύξηση κατά 1%. Για το εξάμηνο, τα εμβάσματα ήταν 273 εκατομμύρια ευρώ, μείωση 18,5% από έτος σε έτος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο εμβασμάτων από το 2008, όταν η τράπεζα άρχισε να υποβάλλει στοιχεία για το σκοπό αυτό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου