Σεπτεμβρίου 28, 2020

Ρουμανία. Δεξιός Δήμαρχος στο Βουκουρέστι

 Η προσέλευση στις τοπικές εκλογές του 2020 ήταν 46,02% σε εθνικό επίπεδο. Περισσότεροι από 8,42 εκατομμύρια Ρουμάνοι ψήφισαν. Στις αστικές περιοχές, ψήφισαν 3,91 εκατομμύρια πολίτες και στις αγροτικές περιοχές περίπου 4,51 εκατομμύρια. 

Στην υπερδημαρχία του Βουκουρεστίου ο τρικομματικός συνασπισμός έλαβε το 47,8%, έναντι του 38,2% των Σοσιαλδημοκρατών. Εξελέγη ο Νικούσορ Νταν ενώ ηττήθη ο νυν δήμαρχος Γκαμπριέλα Φιρέα.

 Ο Πρωθυπουργός Λουντοβίκ Όρμπαν δήλωσε ότι εάν το PNL, δεν είχε συνεργαστεί με το USR PLUS στις τοπικές εκλογές, θα ήταν δύσκολο να νικηθεί το «χταπόδι» του PSD. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα έργα της διοίκησης του Βουκουρεστίου, όπως η Πράσινη Ζώνη της Πρωτεύουσας ή η αποκατάσταση των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ο Λουντοβίκ Όρμπαν, δήλωσε ότι οι τοπικές εκλογές της Κυριακής ήταν μια ιστορική ημέρα για τους Φιλελεύθερους. «Για πρώτη φορά από την Επανάσταση μέχρι σήμερα, εδώ και 30 χρόνια, το PNL καταγράφει σαφή νίκη στις τοπικές εκλογές και για πρώτη φορά το PNL κερδισε το PSD» , δήλωσε ο Όρμπαν. Τα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές δείχνουν ότι «η Ρουμανία ξεκινά την επανάσταση της χρηστής διακυβέρνησης», δήλωσε ο συμπρόεδρος του USR PLUS Νταν Μπάρνα. Το USR PLUS σέβεται τη δέσμευση που έχει αναλάβει προς τους Ρουμάνους από το 2016 , ότι θα είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη στη ρουμανική πολιτική και θα αποτελέσουμε την εναλλακτική λύση στα παλιά πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο Μπάρνα. Για το USR PLUS είναι μια ιστορική στιγμή, δήλωσε ο συμπρόεδρος της Συμμαχίας Ντάτσιαν Τσιόλος. 

«Οι Ρουμάνοι κατανόησαν το διακύβευμα των τοπικών εκλογών, προσήλθαν στις κάλπες σε δύσκολους καιρούς και έκαναν διάκριση μεταξύ ευθύνης και δημαγωγίας, δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ραλούκα Τουρκάν. «Είναι μια σαφής νίκη για όσους επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ρουμανία, την οποία διαχειρίζονται καλοί άνθρωποι με ακεραιότητα και υπευθυνότητα», 

 Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Ούγγρων UDMR Κελεμέν Χουνόρ δήλωσε ότι οι τοπικές εκλογές ήταν καλά οργανωμένες και ότι η προσέλευση ήταν καλή, σε συνθήκες πανδημίας. «Το PNL τιμωρήθηκε από το Βουκουρέστι για το χάος στην πανδημία, δήλωσε ο Πρόεδρος του PSD Μαρσέλ Τσιόλακου το βράδυ της Κυριακής», και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους χιλιάδες Ρουμάνους που ψήφισαν σήμερα το PSD, και το έφεραν αυτή τη στιγμή, στην πρώτη θέση. Διπλασιάσαμε τις ψήφους στο Βουκουρέστι από τις τελευταίες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν ήταν 16,2%, τώρα η εκτίμηση σε όλα τα exit polls είναι τουλάχιστον 38%. Αυτό καθιστά απολύτως σαφές ότι το PNL, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση στο Βουκουρέστι, έχει τιμωρηθεί από τους πολίτες Βουκουρεστίου για το χάος της πανδημίας, και για τους κλέφτες της πανδημίας», είπε. 

 Η Εκλογές χαρακτηρίστηκαν από την επανεκλογή του νεκρού Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου στο Ντεβέσελου Ιον Αλίμαν, που πέθανε πριν από δύο εβδομάδες, λόγω του Κορωνοϊού αλλά τα ψηφοδέλτια ήταν ήδη τυπωμένα και δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Πολλοί ψηφοφόροι παραδέχτηκαν ότι ψήφισαν τον νεκρό επειδή ήταν καλός δήμαρχος και έκανε πολλά για την κοινότητα. Έτσι ο Ιον Αλίμαν κέρδισε μια νέα θητεία , αν και πέθανε πριν από 10 ημέρες . 

Σύμφωνα με το νόμο, η εκλογή του αποθανόντος δημάρχου θα ακυρωθεί από τον δικαστή που επικυρώνει τις εντολές των νικητών. Στη συνέχεια, το νέο τοπικό συμβούλιο πρέπει να εκλέξει αναπληρωτή δήμαρχο ο οποίος θα υπηρετήσει ως προσωρινός δήμαρχος μέχρι να διεξαχθούν οι αναπληρωματικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου