Μαρτίου 30, 2020

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Ο αριθμός των νεκρών στην Αλβανία αυξήθηκε σε δέκα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώθηκαν 15 νέα κρούσματα και 212 άνθρωποι έχουν μολυνθεί .Η επιδημία επεκτάθηκε στην Μιρντίτα . Υπάρχουν 7 θεραπευθέντες τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 2 γιατροί. Συνολικά 40 έχουν πάρει εξιτήριο Η Υφυπουργός Υγείας Μίρα Ρακατσόλι ανακοίνωσε ότι επιδημιολόγοι σε κάθε τοπική μονάδα υγειονομικής περίθαλψης από το βορρά ως νότο είναι στο πεδίο ερευνών και κάνουνμια τεράστια δουλειά εντοπισμού των επαφών σε εύθετο χρόνο μετά την επαλήθευση ύποπτων περιπτώσεων. 111 ύποπτοι έχουν κάνει τεστ τις τελευταίες 24 ώρες. Μέχρι χθες , έχουν ελεγχθεί 1436 ύποπτα κρούσματα. 76 κλίνες νοσηλεύονται στο Λοιμωδών Νοσημάτων. Από αυτούς, 
6 βρίσκονται στην εντατική. Οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι είναι σε σταθερή κατάσταση Ο Δήμαρχος των Τιράνων Έριον Βελιάι, μιλώντας για τη βοήθεια που αναμένεται να προσφέρει ο δήμος στους συνταξιούχους, ανέφερε ότι υπάρχουν 35.000 ηλικιωμένοι που ζουν μόνο στην πρωτεύουσα. .«Σήμερα οι συνταξιούχοι είναι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι. Αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να παρέχουν βοήθεια, τους χρειαζόμαστε σήμερα. Αν έχουμε βοήθεια από όλους, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε. Το οφείλουμε σε γονείς και συνταξιούχους», δήλωσε ο Βελιάι. .Όσο για τις μικρές επιχειρήσεις, ο Βελιάι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει μισθό για δυο άτομα στην οικογένεια, ενώ πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερες θυσίες αυτή τη φορά. Να μην λέμε το κράτος, το κράτος.Το κράτος είμαστε όλοι», είπε. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι όλοι οι Αλβανοί πολίτες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα αρχίσουν να επαναπατρίζονται από σήμερα με το (τουρκικό) αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας «Air Albania», που θα συνδράμει σε αυτήν την επιχείρηση. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η κυβέρνηση με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την χώρα σε «πέλεκυ» 4. Μέχρι την Κυριακή 1815 κρούσματα λοίμωξης αναφέρθηκαν στη Ρουμανία, όπου 43 άνθρωποι έχουν πεθάνει και 206 ασθενείς έχουν θεραπευτεί.12 Ρουμάνοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους στο εξωτερικό, οι περισσότεροι στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της Ρουμανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, Αλεξάντρ Ραφίλα, ανέφερε ότι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα έξω από τα νοσοκομεία, ώστε οι εγκαταστάσεις αυτές να μην είναι υπερπλήρεις. Σύμφωνα με τον γιατρό μόνο 20% των κρουσμάτων είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.Ο υπουργός Υγείας Νελού Τατάρου δήλωσε ότι 200 χιλιάδες Ρουμάνοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους και άλλοι 200 χιλιάδες αναμένονται πριν το Πάσχα. Η πανδημία αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της στα μέσα Απριλίου, όταν ο αριθμός των λοιμώξεων θα μπορούσε να φτάσει τις 10 χιλιάδες. Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Ρουμανίας «TAROM» ανέστειλε τις πτήσεις προς την Κωνσταντινούπολη Ιστανμπγια να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις αρχές. Η TAROM αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να αναστείλει τις πτήσεις της προς τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και τις εγχώριες πτήσεις της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον Φεβρουάριο δάνειο ύψους 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για την TAROM, η οποία αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλλειψη ρευστότητας που προκαλείται από το αυξανόμενο κόστος συντήρησης του γηράσκοντος στόλου της. 

ΣΚΟΠΙΑ. Δύο άνδρες ηλικίας 31 και 91 ετών, αμφότεροι από τα Σκόπια, έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό χθες , δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπσε. Ο 31χρονος άνδρας από τα Σκόπια είχε σοβαρή κλινική εικόνα, διασωληνώθηκε και τοποθετήθηκε σε αναπνευστικό μηχάνημα , αλλά πέθανε σήμερα. Στο νεότερο ασθενή ο παράγοντας κινδύνου ήταν η παχυσαρκία . 49 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική λοιμωδών νόσων. 7 είναι πιθανό να λάβουν εξιτήριο. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών ο υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπσε. έχει 82% υποστήριξη για τη δουλειά ενώ πάνω από το 40% των ερωτηθέντων πολιτών φοβούνται ότι έχουν μολυνθεί και φοβούνται την οικονομική κρίση. 

ΣΚΟΠΙΑ. Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στο Στιπ. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό της Σχολής Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών στα Σκόπια, ο σεισμός καταγράφηκε στις 12:00 και 35 λεπτά, με επίκεντρο 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Σκοπίων, στο επίκεντρο της Περιοχής του Στίπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου