Φεβρουαρίου 26, 2020

Ο Ουρανός πέφτει στο κεφάλι των Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τα δεδομένα του νέου «τελεσιγράφου», τύπου «Αχτισάαρι», για το οποίο μίλησε ο Σέρβος Πρόεδρος άρχισαν να εμφανίζονται στις εφημερίδες. 
Η Ένωση των 4 Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, θα λάβει το καθεστώς μιας Αυτόνομης Οικονομικής Ζώνης εντός του ανεξάρτητου κράτους του Κοσσυφοπεδίου και εντός των σημερινών συνόρων της και τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα από το Βορρά θα μένουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. 
Οι σερβικές εκκλησίες και τα μοναστήρια θα έχουν καθεστώς εδαφικής προστασίας και θα τα προστατεύει μια ξεχωριστή αλβανική αστυνομική μονάδα του Κοσσυφοπεδίου, ως πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, (του Κοσσυφοπεδίου). 
Το (γερμανικό) τελεσίγραφο θα έχει και εγγυήσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ εάν αποδεχθεί την προσφορά. 

Παράλληλα , το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε γραπτή απάντηση στη ερώτηση της «Φωνής της Αμερικής» για την παράδοση στην Σερβία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων «Παντσίρ1» είπε: «Καλούμε όλους τους συμμάχους και συνεργάτες μας να ακυρώσουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυρώσεις.
 Σε συνομιλίες με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, τους έχουμε επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για την προμήθεια ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του συστήματος «Παντσίρ»».

 Η «Φωνής της Αμερικής» ρώτησε και στις Βρυξέλλες και το Γραφείο του Ύπατου Ζοζέπ Μπορέλλ δήλωσε: «Για να συνεχιστεί η πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Σερβία πρέπει να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο.
 Η σερβική κυβέρνηση θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ ως στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα. Αναμένουμε από τη Σερβία να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει». 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λάβροφ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι στις 24 Μαρτίου. Το δεύτερο τμήμα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας παραδόθηκε χθες το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μπαταΐνιτσα. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο, δήλωσε ότι «μόνο η Σερβία πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της», και ότι «η Ρωσία δεν είχε ποτέ στόχο να διαιρέσει την περιοχή και την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου