Φεβρουαρίου 26, 2020

Επι τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής ομάδας του «SNSD», της Κροατικής «HDZ» από την Βουλή των Αντιπροσώπων και η ΚΟ του σερβικού λαού στη Βουλή των Λαών υπέβαλαν κοινό νομοσχέδιο για την εκλογή δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης οι οποίοι μέχρι στιγμής διορίζονται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ηγέτης του SNSD Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την απομάκρυνση των διεθνών δικαστών, από το Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων. Ο Κροάτης Πρόεδρος της FBiH Μαρίνκο Τσαβάρα δήλωσε ότι οι βοσνιακές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ουσιαστικά είναι υπέρ-ισλαμικές , θα ήθελαν να παίρνουν από τον «μπουφέ» του Συνταγματικού Δικαστηρίου μόνο τις αποφάσεις που τους αρέσουν. Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Γιόχαν Σάτλερ δήλωσε ότι οι αλλαγές στο έργο του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι δυνατές, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσω των δομών και σύμφωνα με τις διαδικασίες. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα αποφάσισε ότι η 11η ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα διεξαχθεί σήμερα κατόπιν αιτήματος του μέλους της Προεδρίας , Μίλοραντ Ντόντικ, για να προβάλει βετο στην επίσκεψη Τζουκάνοβιτς και στην συνεργασία με τον ΦΡΟΝΤΕΞ. 
ΣΚΟΠΙΑ. Πάνω από 20.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ και περπάτησαν στους δρόμους των Σκοπίων, ζητώντας «αλλαγή» και «ανανέωση» και κρατώντας πανό που έγραφαν «ο Ζάεφ είναι ένοχος», εκφράζοντας έτσι την οργή τους επειδή η εισαγγελία σιωπά και δεν ασκεί δίωξη κατά της Ζάεφ για κατάχρηση εξουσίας . Ήταν διαμαρτυρία ενάντια στο «άδικο» που κυβερνά στην Βόρεια. Στους διαδηλωτές μίλησε ο Μιτσκόσκι. Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι παρέδωσε το δεύτερο «βόμβα» για τον Ζάεφ στην εισαγγελέα Ρουσκόσκα.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, κατηγόρησε τους «δυτικούς πρεσβευτές» για συμμετοχή στο «πραξικόπημα Ράμα» και κάλεσε και πάλι το «Λαό», «Ενωμένος» να προσέλθει στο Συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου με το σύνθημα «για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, και το έθνος». Ο Ράμα βρίσκεται στην Μόσχα ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στη Ρουμανία, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα «κορονοιού». Ο ασθενής επέστρεψε από την Ιταλία πριν από τρεις εβδομάδες. Ο Λουδοβίκος Ορμπάν υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο Γιοχάνις ο οποίος κάλεσε για σήμερα το απόγευμα τα πολιτικά κόμματα για διαβουλεύσεις Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα κατηγόρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο για πολιτική μεροληψία . Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να κάνει πρόταση για Πρωθυπουργό. ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Ινστιτούτο δημόσιας υγείας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι 184 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα υπό επιτήρηση. Η Μητρόπολη του Μαυροβουνίου θα διοργανώσει στην Ποντγκόριτσα πανηγυρικό εορτασμό γιορτή του Αγίου Συμεών, στον οποίο θα παρευρεθεί ο Μητροπολίτης του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος. Στην Ποντγκόριτσα βρισκόταν Ομάδα ευρωβουλευτών που συναντήθηκαν με την Εκκλησία και κάλεσαν την αντιπολίτευση να διακόψει το μποϋκοτάζ του Κοινοβουλίου.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Πηγές που βρίσκονται κοντά στους ερευνητές στο γραφείο του ειδικού Εισαγγελέα της Χάγης πιστεύουν ότι οι πρώτες παραπομπές δύο πρώην ηγετών του ΟΥΤΣΕΚΑ θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. 

ΣΟΦΙΑ. Μετά τις φήμες ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του Λεβ με το ευρώ θα μπορούσε να αλλάξει, οι καταναλωτές αντέδρασαν με μαζική αγορά του «φθηνού» ευρώ. Τα στοιχεία της Βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας για τις καταθέσεις των νοικοκυριών δείχνουν μείωση των λογαριασμών σε Λεβ κατά σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ οι καταθέσεις σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 350 εκατομμύρια. Τον Ιανουάριο οι καταθέσεις του μη κυβερνητικού τομέα στις βουλγαρικές τράπεζες ξεπερνούσαν τα 42 δις ευρώ ή το 66,2% του προβλεπόμενου ΑΕΠ. Η ετήσια αύξηση στις καταθέσεις του τομέα ήταν 7,9% .

 ΣΟΦΙΑ. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σόφια. Ο Αναστασιάδης μαζί με τον Πρόεδρο Ράντεφ με τον οποίο συναντήθηκε στο προεδρικό θα ανοίξουν διμερές επιχειρηματικό φόρουμ στη Σόφια με την συμμετοχή βουλγαρικών και κυπριακών εταιριών .Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Σόφια υποστηρίζει το σχέδιο «EastMed», το οποίο έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής και της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου