Νοεμβρίου 27, 2019

Επί τροχάδην

Στα Σκόπια, η επίσκεψη Δένδια και το ραντεβού με τον Ζάεφ υπερκαλύφθηκε από τον σεισμό. Το «υπουργικό» υιοθέτησε σχέδιο τροποποίησης του ΓΟΚ, και συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή για να εξετάσει τα «έκτροπα» των Αλβανών στις 25 Νοεμβρίου στο «Θέατρο του Λαού» της πρωτεύουσας.
 Στο Σεράγεβο, με ψήφους 8 έναντι 6 πέρασε ο Ζόραν Τεγκελτίγια από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή , όπου δήχθηκε σφοδρές επιθέσεις από τους σέρβους αντιπολιτευόμενους Μπορένοβιτς και Μέτκιτς. Απαντώντας σε πολυάριθμα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής, ο Τεγκελτίγια σημείωσε ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα εργάζεται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και σημείωσε ότι θα σέβεται τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και ότι η στήριξη του πραγματικού τομέα της Οικονομίας θα είναι προτεραιότητά του. Στη Μπάνια Λούκα η Εθνοσυνέλευση συζητά την αύξηση των μισθών. Στο Βελιγράδι το σερβικό δημόσιο αγόρασε μέσω του χρηματιστηρίου το 34,5% των μετοχών της «Κομερσιάλνα Μπάνκα» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ανεβάζοντας το ποσοστό του Δημοσίου στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Σερβίας στο 83,2%. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι λόγω των θέσεων των πολιτικών της Πρίστινα, δεν αναμένει πρόοδο στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος μέχρι η διεθνής κοινότητα να πιέσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ντάτσιτς είπε στην Σερβική Τηλεόραση ότι ο Κούρτι και ο Ραμούς Χαραντινάι έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο ποιος είναι πραγματικά το πρόβλημα και υπενθύμισε τη θέση του Βελιγραδίου ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί όσο η Πρίστινα δεν καταργεί τους φόρους στα σερβικά προϊόντα, που επέβαλε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. «Μέχρι τώρα δεν συνέβη τίποτα που θα μπορούσε να μας φέρει μια ουγγιά αισιοδοξίας για το μέλλον του διαλόγου με την Πρίστινα», είπε ο Ντάτσιτς. Στη Σόφια, μετά τις «αγκαλιές» του Μπόικο με τον Ντόναλντ, ψάχνουν τι πήρε η Βουλγαρία εκτός από την κατάργηση των θεωρήσεων, και φαίνεται ότι ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη επανέρχεται με αμερικανική συμμετοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, υπέγραψε το διάταγμα για τον διορισμό του Ιβάν Γκέσεβ ως Γενικού Εισαγγελέα. Ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Ρόσεν Ζελιάσκοφ, ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία θα προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «πακέτο κινητικότητας» , επειδή τα άρθρα που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επιβλαβή για τη βουλγαρική οικονομία και τα βουλγαρικά συμφέροντα. Στην Πρίστινα, απεδείχθη άνθρακας ο θησαυρός. Η κατεπείγουσα ανασκαφή στην Πανεπιστημιούπολη που διέταξε η εισαγγελία για να βρεθούν τα οστά των Αλβανών που έθαψαν (κρυφά) οι Σέρβοι απέβη άκαρπη. Ουδείς είχε θαφτεί. Στο Βουκουρέστι, η ηττηθείσα Βιόρικα παραιτήθηκε από πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών. Ο θριαμβευτής Κλάους είπε ότι ακόμα είναι νωρίς για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Στην Ποντγκόριτσα εκπρόσωποι του «Δημοκρατικού Μαυροβουνίου και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νεντέλικο Ρούντοβιτς συμφώνησαν να ζητήσουν από την Επιτροπή ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης της εκλογικής νομοθεσίας την κωδικοποίηση σε έναν μόνο κώδικα, όλων των κανονισμών που σχετίζονται άμεσα με την εκλογική Νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου