Νοεμβρίου 15, 2019

Βοσνία Ερζεγοβίνη Πρόσκληση Ντόντικ για Εθνική Ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ τόνισε την ανάγκη για ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και επανέλαβε την προθυμία του για συνομιλίες με την αντιπολίτευση για το σκοπό αυτό και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί την συμμετοχή υπουργών της αντιπολίτευσης στο νέο Συμβούλιο Υπουργών. Μιλώντας για πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων , ο Ντόντικ προειδοποίησε ότι υπονομεύουν το καθεστώς της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στο Κοινοβούλιο, καθώς εισαγάγει τους Σέρβους ατομικά αντί της Σέρπσκα στον κανονισμό.
 «Εάν χάσουμε τη θέση μας να συμμετέχουμε σε συνομιλίες ως Σέρπσκα, θα καταρρεύσουμε σε λίγο, και θα γίνουμε μια περιοχή χωρίς «Έθνος», αλλά μόνο «Λαό», τόνισε ο Ντόντικ και υπενθύμισε ότι στην Ομοσπονδία διορίζουν τους δικούς τους «Σέρβους» σε θέσεις στις κοινές δομές και μετά λένε ότι ο αριθμός που ανήκει στους Σέρβους έχει καλυφτεί. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ε καλώ την αντιπολίτευση να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να φθάσουμε σε μια κοινή προσέγγιση. Κατανοώ ποια είναι τα συμφέροντα της Σέρπσκα και είμαι έτοιμος να κάνω κάτι για να επιτύχω την ενότητα, είπε ο Ντόντικ, ο οποίος είναι επίσης ο ηγέτης του SNSD. 
Ο Μίλοραντ Ντόντικ και ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Πέτρ Ιβανσόφ συμφώνησαν ότι τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι σύμφωνα με τις αρχές του Ντέιτον, και ότι υπερασπίζονται τις βασικές αρχές της ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως η ισότητα των τριών ιδρυτικών λαών και των δύο, οντοτήτων. 

ΜΟΣΤΑΡ. Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Μίλοραντ Ντόντικ θα συναντηθεί με την ηγεσία των Κροατών για να συζητήσουν τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης σε κρατικό επίπεδο. Ο Ντόντικ ανέφερε ότι η Σέρπσκα δεν θα δεχθεί κανένα είδος εγγράφου που θα υπενθυμίζει το ετήσιο εθνικό πρόγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 
Ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς δήλωσε μετά από την συνάντηση του με τον Ντράγκαν Τσόβιτς στο Σεράγεβο ότι είναι καιρός τα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία και συμβιβασμό και ότι η συμφωνία δεν είναι εφικτή χωρίς την τρίτη πλευρά. Ο Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε ότι συζήτησαν με τον Ιζετμπέκοβιτς τις τροποποιή
σεις του εκλογικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου