Νοεμβρίου 15, 2019

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Άκυρες οι ψήφοι των εκτοπισμένων Σέρβων. Η Συμμαχία Λιμάι-Πατσόλι μπήκε στη Συνέλευση

Το «Συνταγματικό» δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε την προσφυγή των υποψηφίων της Αυτοδιάθεσης ως αβάσιμη και θεώρησε «συνταγματική» την ακύρωση των ψήφων περισσότερων από 3.700 Σέρβων εκτοπισμένων που ψήφισαν σε εκλογικά Κέντρα της ΟΥΝΜΙΚ στην Σερβία. 
Η ακύρωση των ψήφων των Σέρβων, μεταβάλλει το εκλογικό ποσοστό του Συνασπισμού των Λιμάι-Πατσόλι οι οποίοι εισέρχονται με 6 έδρες στην Συνέλευση. Το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης θα έχει τώρα 29 έδρες αντί 32, το LDK 28 αντι για 29, το Δημοκρατικό Κόμμα 24 αντί για 25 και το Κόμμα του Χαραντινάι 13 αντί για 14. 
Η Σερβική Λίστα παραμένει με 10. Λόγω των αλλαγών ή Κοινοπραξία «Αυτοδιάθεσης-Δημοκρατικής Λίγκας» έχασε τη δεδηλωμένη και χρειάζεται 4 έδρες. 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε επίσης την Εφορευτική Επιτροπή να προβεί σε επανακαταμέτρηση των ψήφων των 1.472 από τα 2.547 εκλογικά κέντρα. Αυτό, θα καθυστερήσει την αναγγελία των τελικών αποτελεσμάτων, και συνεπώς το σχηματισμό της νέας Συνέλευσης και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου. 
Εν τω μεταξύ«Αυτοδιάθεσης» και «Δημοκρατική Λίγκα» συμφώνησαν να αναθέσουν το υπουργείο των εξωτερικών στον καθηγητή Μπλερίμ Ρέκα που από το από 2006 έως 2010 ήταν πρεσβευτής της Βόρειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ήταν μέλος μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το προσχέδιο του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου