Φεβρουαρίου 15, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Φέτος στο Όρασατς στη Σουμάντια όπου εκλέχτηκε πριν από 215 χρόνια ο Καραγιώργιεβιτς αρχηγός της πρώτης σερβικής επανάστασης δεν θα π[άει ο Πρόεδρος αλλά η Πρωθυππουγός. Δεν θα είναι και ο Ντόντικ, αλλά η Ζέλικα με τον Ράντοβαν Βίσκοβιτς τον ομόλογο της Ανας. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αφού δώσει τα μετάλλια στο Πρόεδρικό θα φύγει για τη Γερμανία όπου θα συμμετάσχουν στην 55η διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου και θα μείνει μέχρι την Κυριακή, και θα έχει «σειρά διμερών συναντήσεων».
 Ο Ρώσος υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς την ημέρα της σερβικής κρατικής υπόστασης, λέγοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση της ουσιαστικής ανταλλαγή απόψεων και τον συντονισμό στη διεθνή αρένα, στο πλαίσιο της επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο μουσουλμάνος συμπρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σεφίκ Τζαφέροβιτς ενημέρωσε την Πρέσβη της Σλοβενίας Ζόριτσα Μπόυκινατς, σχετικά με την υλοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τονίζοντας ότι «αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνήθους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη χρονοδιαγράμματος». Ο Τζαφέροβιτς συναντήθηκε και με τον Σουηδό πρεσβευτή στο Σεράγεβο. Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρητων Σοσιαλδημοκρατών Ράντοβαν Κοβάσεβιτς δήλωσε ότι οι πολίτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι όμηροι των ανεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις σχέσεις μεταξύ των Βοσνίων από τις εκλογές, και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει και τώρα η Βοσνίας Ερζεγοβίνης βρίσκεται στο στάδιο, όπου η συγκρότηση των θεσμικών οργάνων στο Κρατικό επίπεδο είναι πολύ πιο πιθανή. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η συνεδρίαση για την συγκρότηση σε Σώμα της Βουλής των Λαών της FBiH, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η απερχόμενη Πρόεδρος του σώματος, Λύντια Μπράνταρ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η βουλγαρική «Bulgartransgaz» ανέστειλε το διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τα σύνορα με την Τουρκία ως τα σύνορα με τη Σερβία λόγω των καταγγελιών για παρατυπίες από μια βουλγαρική εργολαβική εταιρεία. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η αξία των εξαγωγών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης το 2018 ήταν 12.258 δισεκατομμύρια BAM, και ήταν αυξημένες κατά 7.67% σε σύγκριση με το 2017. Η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 19.593 δισεκατομμύρια, ΒΑΜ και ήταν 6, 21% πάνω σε σύγκριση με το 2017. 


ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ. Ο ηγέτης των SNSD Μίλοραντ Ντόντικ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τρέμπινιε είπε ότι ο Μίρκο Τσουριτς εκλεγόμενος Δήμαρχος θα συνεχίσει την υλοποίηση των κοινών σχεδίων κάνοντας την πόλη καλύτερο μέρος για όλους τους κατοίκους της.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σερβία διέθεσε  650 εκατομμύρια δηνάρια /  περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ για τη  συγχρηματοδότηση δημογραφικών προγραμμάτων ανακοίνωσε  στη συνεδρίαση του  Συμβούλιου  πολιτικής πληθυσμού, η πρωθυπουργός Ανα Μπρινάμπιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου